返回列表 發帖

播放率高榜上無名 商台被質疑「河蟹」達明《回憶有罪》

香港殿堂級組合達明一派為今年六四事件30周年推出新歌《回憶有罪》(新聞連結: http://bit.ly/2EYB6vQ ),由劉以達作曲,林夕填詞,歌曲一推出便廣受注意,旋即登上itunes音樂榜冠軍位置。大前日六四燭光悼念集會上,黃耀明首度上台唱出新歌,更呼籲觀眾參加6月9日反送中遊行。(新聞連結: http://bit.ly/2WxCAbm

不過,今日就有《蘋果》讀者質疑商台河蟹《回憶有罪》,讀者陳先生指網上有論壇一向有計算商台歌曲播放率,過去一星期(至6月5日中午12時),《回憶有罪》在商台播放約14次,但商台903專業推介今日公佈第23周20首上榜歌曲中(至6月5日),《回憶有罪》竟然榜上無名,反而播放次數得7次、由林家謙主唱的《Just Carry On》竟然能打入第20位;陳先生表示,該網上論壇計算次數每星期有微調或有小出入實屬正常,但《回憶有罪》播放率接近頭8位卻未能上榜,情況實在罕見,質疑商台是否河蟹《回憶有罪》,而網上論壇也有網民質疑說:「達明俾人河蟹?」

對於《回憶有罪》疑被商台河蟹,商台公關部發言人今日回覆《蘋果》說:「903專業推介並無任何播放率以外嘅考慮。」

https://hk.entertainment.appleda ... 7k-LZIHZPiZCQAvs0H8

題外話: 網民周奕瑋上左報

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

睇黎好快俾人淡忘 跟住又如常
星夢情真 發表於 2019-6-10 20:03

今早新聞:
佔中已經開始了,現在立法會一帶,道路已經被佔領,市民人數比警察多。今次真的回憶有罪,希望香港人小心。

睇黎好快俾人淡忘 跟住又如常

有傷台天敵在監察
相信今個星期會上榜吧
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

邊條條目?
abcxyz302006 發表於 2019-6-9 12:20
回憶有罪個條目
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/回憶有罪
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

有人寫埋上wiki
星夢情真 發表於 2019-6-9 10:05

邊條條目?
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

有人寫埋上wiki

John會員請你send曬舊聞去蘋果爆料!由2003年開始清算商台!
stephybest 發表於 2019-6-8 22:32

祖兒光明正大 陽光底下贏女金
要清算 幾時又算吓我最喜愛女歌手05年轉制造票?

反ot:達明好慘
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好想聽明哥回應
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好心唔好開口埋口都話爭仔啦關播放率咩事呀
kaman921 發表於 2019-6-8 23:28

嗚嗚。。。講下笑唔得???

商台咁衰。。奶共台。。

你想點。。又想同我爭仔??
kk8733 發表於 2019-6-8 23:10

好心唔好開口埋口都話爭仔啦關播放率咩事呀

攻謙 不是更好?
hinz 發表於 2019-6-8 21:41

你想點。。又想同我爭仔??

簽名被屏蔽

陳生

John會員請你send曬舊聞去蘋果爆料!由2003年開始清算商台!
stephybest 發表於 2019-6-8 22:32

6383 6518
或者直接DM @ChiSiuYan

而網上論壇也有網民質疑說:「達明俾人河蟹?」
John 發表於 2019-6-8 22:24

問下健吾點睇呢單野
艾石仔 發表於 2019-6-8 20:37

diu 今日健吾仲話呢個電台係特別嘅
btw 多謝讀者陳先生

而網上論壇也有網民質疑說:「達明俾人河蟹?」
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

攻謙 不是更好?
hinz 發表於 2019-6-8 21:41

版主好勁。另外多咗好人認識just carry on ,免費宣傳

你應該要維護謙B攻阿迦
其實係佢唔夠數上左
表妹保莉 發表於 2019-6-8 21:06

攻謙 不是更好?
02 著地 - 鄧麗欣

CM上報
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

Sorry 家謙BB
蘋果問我第20位係邊個
我就好老實答左

我願意以身傷許
hinz 發表於 2019-6-8 19:55

你應該要維護謙B攻阿迦
其實係佢唔夠數上左

幸好CM仍有熱心會員每日堅持mark AP,
得以監察903商業推介

謙b錫返

簽名被屏蔽

又咁岩加埋聽日單野姐
如果唔係根本無特別

不過可以睇下903今日之後仲有無播回憶有罪 ...
hinz 發表於 2019-6-8 20:35

問下健吾點睇呢單野

ANY 肥啦
呢個POST 其實討論價值唔大
事關呢度每一日都講緊
反而真係咁樣比蘋果擺商台上枱係開心嘅 ...
kwanie 發表於 2019-6-8 20:33

又咁岩加埋聽日單野姐
如果唔係根本無特別

不過可以睇下903今日之後仲有無播回憶有罪
02 著地 - 鄧麗欣

ANY 肥啦
呢個POST 其實討論價值唔大
事關呢度每一日都講緊
反而真係咁樣比蘋果擺商台上枱係開心嘅