返回列表 發帖
準備打杖
大家小心
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

解散香港警察

一有流感
唔帶得口罩就好似03年沙士咁
kaman921 發表於 2019-10-4 15:46

攬炒 我支持

重點係用緊急法,呢條根本係20年代過時的陳年惡法,不但繞過立法會違反程序公義,而且今日用緊急法禁蒙面,明日可用同一手段BAN集會遊行封網以至凍結資金,完全違反人權!有違國際人權公約,基本法第39修話到明國際人權公約適用於香港,根本係違反基本法!司法覆核絕對有權告得入!!
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

林奠佢真係蠢唔係扮架wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

一有流感
唔帶得口罩就好似03年沙士咁
再將我相信的如煙火般綻放

777死全家!!!!!!!!!!

病左都唔可以戴奶罩

https://www1.hkej.com/dailynews/ ... 9%E6%99%82%E9%96%93

行會今商引緊急例訂蒙面法 延拘留時間
建制力撐有助舉證 學者憂帶頭「攬炒」
反修例風波持續近4個月,局勢未見緩和。消息透露,行政長官林鄭月娥今日召開特別行政會議,商討引用《緊急情況規例條例》(簡稱《緊急法》)臨時立法,包括設《禁蒙面法》及延長被捕人士的拘留時間。立法會議員葛珮帆贊成立法有助減少年輕人蒙面作暴力行為,亦方便執法和舉證。惟法律學者憂慮,政府打開繞過立法程序的先例,變相帶頭「攬炒」。

參考加國版本「宜鬆不宜緊」

國慶日多區爆發衝突,據悉政府經評估當天暴力情況後,認為須加強保障社會秩序,故研究引用《緊急法》訂立一系列臨時措施應對。行會今日召開特別會議討論訂立《禁蒙面法》及延長被捕人士的拘留時限。目前警方最多可拘留疑犯48小時,否則要即時釋放或提堂起訴。消息指出,警隊人手不足以處理近期大規模拘捕,故擬引用《緊急法》延長拘留時間。

至於《禁蒙面法》,消息稱政府將參考加拿大的版本,傾向「宜鬆不宜緊」,禁止市民在非法集會、暴力衝突中蒙面,而醫療、駕駛需要等可獲豁免,擬設最高刑罰為監禁6個月,同期執行。據了解,行政會議討論以特首拍板作準,即使有行會成員反對也只會紀錄在案,加上部分行會成員今天不在港,意味《緊急法》是否成事將由林鄭月娥一錘定音,更毋須經立法會討論,即可刊憲生效。

林鄭月娥上月底出席行政會議前,被問到會否引用《緊急法》限制蒙面、辱警等示威行為時曾說,立法要注意會否帶來反效果,使本港國際聲譽進一步受挫,明言未引用「比較特殊」的法律進行這方面工作。

涉違人權 政府有準備打官司

《緊急法》早於1922年制定,「六七暴動」曾一度引用。條例訂明在緊急或危害公安的情況時,可訂立任何認為合乎公眾利益的規例。消息指政府已有心理準備面對司法覆核挑戰,尤其是《緊急法》立法時,香港未簽訂《國際人權公約》及訂立《人權法案》,預料會被質疑立法涉違反人權。

今日用緊急法禁蒙面,明日就可能用同一手段禁遊行集會、封鎖網絡,粗暴剝奪港人基本權利!! 政府此舉等同宣布一國兩制壽終正寢及向全體港人宣戰!! 對話之路已走盡,港人冇野好傾,一定要同呢個港共極權政府死過!!

本來巳經無人再提起黃心穎係狐狸精
佢家姐撐警又博比人鬧
好心出少句聲

http://buzznews.news/view2/8480/

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

中槍男被控暴動+襲警罪,下午沙田裁判法院提堂

顯靈了 大話記者會電視機壞咗

剛才於舉行民間記者會的荃灣公立何傳耀紀念中學有藍屍由高處掟臭味液體

[有圖]周柏豪衰到連何妖都奶
https://lih.kg/1611546

11點巳經封站 無可能會入到去架喎
條片幾點拍架? 記者會又準備定劇本屈示威者破壞黨鐵
https://www.facebook.com/710476795704610/posts/2492788774140061/

港台奶共偽人一覽表
https://m.douban.com/group/topic/153888610/

中槍男已轉送伊院做術取出子彈,情況轉穩定
盧偉聰開記招居然未經調查就話黑警開真槍合情合理合法WTF!!
PS城大條片可見勇武襲擊另一名警察,但並非開槍警本身遇襲,中槍男只是揮動鐵枝擊中開槍警右手,但未拎鐵枝時開槍警已拔槍(港大慢鏡片)

佢覺就唔使搞成咁
janice001 發表於 2019-10-1 19:59

佢食屎啦

香港呢邊有人傷
共產黨個邊仲可以咁開心慶祝
條7婆懶理香港人生死
自己就咁開心喺度笑
覺唔覺得自己好羞恥 ...
kaman921 發表於 2019-10-1 19:41

佢覺就唔使搞成咁
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

我知
希望吉日自有天相
PenguinMusic 發表於 2019-10-1 19:34

子彈碎片距離心臟 3cm

香港呢邊有人傷
共產黨個邊仲可以咁開心慶祝
條7婆懶理香港人生死
自己就咁開心喺度笑
覺唔覺得自己好羞恥

903聽日齋播歌唔做節目啦!!
現時情況危殆,照過CT子彈距離心臟僅3CM ...
酷愛903 發表於 2019-10-1 19:29
我知
希望吉日自有天相
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

903聽日齋播歌唔做節目啦!!
希望救得返
PenguinMusic 發表於 2019-10-1 18:49

現時情況危殆,照過CT子彈距離心臟僅3CM

黑警證實曾於荃灣射實彈,一示威者左胸疑中彈送院
黑警係咪想殺人?? ...
酷愛903 發表於 2019-10-1 16:56
希望救得返
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

美國快救香港人
制裁班狗官 死黑警

黑警係咪想殺人?? ...
酷愛903 發表於 2019-10-1 16:56

係 唔好再留手 捉到黑警一定要私了
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

黑警係咪想殺人??

執咗佢啦 仲有人搭垃圾車?
kaman921 發表於 2019-10-1 15:54

荃灣線全停啦。。。

#HKLM

黨鐵停左十一個站啦。。好叻叻。。同狗合作。。
kk8733 發表於 2019-10-1 09:54

執咗佢啦 仲有人搭垃圾車?

黨鐵停左十一個站啦。。好叻叻。。同狗合作。。

王宗堯被捕
希望無事  快啲出個ig post 報平安

黨鐵比人開到閘
趁popo仲未喺度
搭巴士都搭唔到
都入到去 希望無事安全返屋企

克警竟然圍姜B
hkwilliamsiu 發表於 2019-9-29 15:02

笑死我

克警竟然圍姜B
hkwilliamsiu 發表於 2019-9-29 15:02

姜粉們憤怒了

克警竟然圍姜B

林鄭表演完一場政治show 唔洗買黃牛飛

啲藍絲去哂邊

用指槍黎同你對話 咁不如唔好出黎啦

人黎架,講大話都唔好咁離譜呀大佬!!

"Within these three-and-a-half months we have seen the police in Hong Kong getting totally out of control," activist and pop star Denise Ho said in an interview with AFP.
"Hong Kong has become a police state where the government is hiding behind the police force and refusing to find solutions to the present crisis."
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

將軍澳終於破蛋

聞到催淚彈。。食屎啦。。班賤狗。。

譚仔阿姐: 工 服 亨 講   事 帶 鴿 明

林奠首場見面會
下星期四 7-9pm 伊館
名額150,全實名制
eform.one.gov.hk/form/had056/

有無美會員要報名
會唔會好似美吹演唱會用大陸VPN報名先抽到架

何妖敗走啦。。死番去大灣區。。

強烈支持警方縱容炮台山暴徒無差別打人!!

原本今晚谷草夜馬因網民發起圍攻本來有份跑的"天祿"馬主何君堯而取消,今年10.1國慶煙花亦取消

黨鐵出軌又關示威者事 有無人證證明示威者搞破壞呀?
藍屍真係好鍾意老屈
kaman921 發表於 2019-9-17 12:19

[轉]明報 :  港鐵表示,事發時肇事列車12個車卡中有3卡斷開及出軌,而港鐵凌晨曾更換一段路軌。預計紅磡至旺角東站的列車服務今日未能回復正常。

黨鐵出軌又關示威者事 有無人證證明示威者搞破壞呀?
藍屍真係好鍾意老屈