返回列表 發帖
聽聽下發覺首歌都幾感動

十大都唔過分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Wyman近年填得最好既一首
感動 用詞都好
Onjai值得有男三甲

有冇人睇得清楚男二喺男一右背寫咗d乜?
喺3:13有個背面shot, 我覺得係有意思嘅。
呢個MV藏有好多細密心思,加上好多快閃鏡頭,密集式串連交待故事,要好細心慢慢發掘,但也將可觀性大幅提升。

月球上的人 七百年後  在錯誤的宇宙尋找愛
擺埋一齊聽

啱出未睇MV嘅時候,我覺得係講「三體」之類嘅愛情
「我是叢電波 被你吸引 自降四千等 跌落你的地球 有限維度裡 看春秋 失智慧」
科幻小說嘅情節

估唔到可以代入到MV嗰種男仔暗戀男仔,好surprise,今年so far最喜歡的一首歌。

SONG OF THE YEAR

全年最佳MV
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Dope af

根本聽到停唔到

未出MV嗰陣,係覺得首歌普通,詞又唔知亂up乜,睇到個MV覺得首歌旋律係普通d,但份詞好多位就好touching,尤其放到hehe環境下,例如“這宇宙 這種深情根本虛構”就可以解讀為 係呢個環境下 再點樣愛 根本都似虛構咁,因為好難比大環境認同同祝福,真係好touching好心痛。

on仔呢首歌演繹好過C allstar時期勁多,佢就真係吐露自己心聲啦(應該係)所以唱得咁好。瘋狂support!

覺得首歌字面上解讀係講緊本來無慾既神/外星人/超級英雄同人既戀愛
而我覺得呢個層面最感動 唔係男男

覺得首歌字面上解讀係講緊本來無慾既神/外星人/超級英雄同人既戀愛
而我覺得呢個層面最感動 唔係男男 ...
HOTMAN 發表於 2019-6-21 00:31

同意。這次On仔一系列的歌曲,都是以廣闊胸懷/宇宙空間作主調,如果單從歌詞看,應該是神明成人形,與人熱戀變遺憾的故事。但MV導演把此概念放在hehe裡,就更容易讓人看到什麼是“錯誤宇宙”。此歌之所以出色,是所有元素都配合得非常好,其實編曲都要,確實頗恰當地把從宇宙浩瀚到微觀心痛的氛圍展示出來。

一早已被切去兩翼禁飛

(本來是位天使/仙界)

上天已難回去     我似被囚在你那春

在你的結界盪過韆鞦  我便無力再看北
(现在墮落凡間,無力挽回;這幾句我覺得寫得極好!)

同意on仔喺呢首歌演繹好出色

最正係呢句:失了足 才會跌入你的溫柔
Btw 呢首係愈聽愈有味道愈中意

同意on仔喺呢首歌演繹好出色

最正係呢句:失了足 才會跌入你的溫柔
Btw 呢首係愈聽愈有味道愈中意 ...
cmho 發表於 2019-6-21 10:11

我觉得On仔值得提名CASH金帆音樂獎

我覺得歌詞好順暢,有好故事同心路歷程
由佢自命不凡幾叻都好,都預料唔到自己會有咁嘅後果,最後只好認命重新修煉
每一句都覺得佢愈踩愈深
而MV都同樣演繹到出黎呢種感覺,觀眾聽眾好難唔投入

而我覺得呢個層面最感動 唔係男男 ...
HOTMAN 發表於 2019-6-21 00:31

可以參考下Interstellar
超越不同時空、不同維度的愛

上半年黎講on仔真係_打所有男歌手

上半年黎講黃瑋中真係完勝on仔幾十條街

On仔嘅歌啲質量感覺一首比一首高.

上半年黎講黃瑋中真係完勝on仔幾十條街
nicholashin 發表於 2019-6-21 14:56

邊個嚟㗎?

好正啊ON仔

我覺得佢啲歌好過CF個幾首on仔幾首都一聽就愛上
「微笑之中 接受還未有 答案。」

痴線 90% up 5分
On仔勁呀!

希望呢首有十大 903唔好浪費呢首好歌 越聽越好聽

90.3%五分
903識做啦
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

聽完佢喺叱咤樂壇清唱更鍾意!!
把聲好好X

聽左好多次 終於捨得comment
好好loop 成個production見到有誠意
歌詞好中 阿Y交左咁多垃圾比CAS之後 終於有番似樣嘅歌詞
安仔演繹得好好 3首派台最鐘意呢首 希望hit到  
903播得少唔緊要 最緊要係坊間多d人識 當然又hit又播得多就最好啦
利申:唔係鏡粉

再講多d, 我覺得個MV幫到首歌好多,兩個主角好得wo, 外形好,夠man, 是bromance那種,不核突,但又能夠令人 ...
猴子爸 發表於 2019-6-18 22:57

On仔同阿King做會變左兄兄我我咁

次次聽到「上天已難回去」都有種心痛既感覺

Loop到停唔到 點算

簡直係基界福音

次次聽到「上天已難回去」都有種心痛既感覺
HOTMAN 發表於 2019-6-26 00:01

甚有同感!我發現On仔好識用聲去説故事

好聽。

支持, 5分`
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

Y 近年難得高汁
好感動既曲詞
on仔演繹好好
【This is MC】澳門見

曲詞編唱嚟講,唱一定係最好,on仔無論咬字同語氣都好正,滿分演繹

第二句 失了足 比第一句 個失字 拖長左音 好好FEEL

一開始以為好快聽厭,點知一loop 就loop 左就黎3個星期仲未厭

一開始以為好快聽厭,點知一loop 就loop 左就黎3個星期仲未厭
cmho 發表於 2019-6-30 23:40

一首歌喺各環節都花盡細緻心思,又做得好的話,的確係有好多嘢俾人慢慢發掘同埋去感受。最近,我覺得係呢首歌同埋山旮旯。

幾時出碟,希望隻碟有5首或以上

幾時出碟,希望隻碟有5首或以上
阿mark 發表於 2019-7-1 17:41

希望出到大碟

mv花絮
fungbear123 發表於 2019-7-4 22:56

支持演員Will Or

出碟一定買

身邊好多平時無聽開廣東歌既朋友都話好聽

近排聽得最多就係哩首...正到痴線
睇埋MV....

有冇機會拎到十大,真係堅好聽

treee 發表於 2019-7-9 10:54

903 ban到bbb 寰亞太多歌派台 on仔唔夠quota分

有Live版
不過我覺得麻麻,都係中意佢做嘉姐訪問嗰段清唱

treee 發表於 2019-7-9 10:54

RE到都偷笑