返回列表 發帖
On仔唱得超好,仲好過C Allstar時期。5 fun

再講多d, 我覺得個MV幫到首歌好多,兩個主角好得wo, 外形好,夠man, 是bromance那種,不核突,但又能夠令人明白詞的意思。真系好OK wo (

(如果系on仔同阿King做,就會好核突,雖然他們樣都不差)

mv兩個男主角都好有“佬味”
alex12341234 發表於 2019-6-18 23:22

隔離那兩個就好似是中學生,主角應該都二十幾起碼,不過最緊要個樣夠好和懂做戲,若果真的揾兩個中學生,又會覺得未夠料擔正做戲啦。

兩個主角既眼神好曖昧
紅色背景嗰度好有花樣年華既感覺
應該直接拍套BL短劇宣傳首歌 ...
stephybest 發表於 2019-6-19 00:51

最激的鏡頭都是在黑房內和K房內,在外景的場口,主角都是扮沒事的,真的很有意思。

呢首詞我覺得填得勁好
個曲又好loop
On 仔把聲好舒服
5分
放空 發表於 2019-6-16 15:15

這首詞同陳伯的金草莓,是一天一地。

今年肯定是Wyman拿填詞人獎,他的派台歌多到呢。。。

首歌應該係講緊一個已成佛的人(or佛? XD)其實本身活在另一平行時空裡
但為咗一個令佢心動的人再次下凡
...
硬地 發表於 2019-6-19 22:26

"煉獄”和這首“宇宙
都填得非常好,相信wyman都幾錫On

接受唔到MV男主角太正 200分
帥小寶` 發表於 2019-6-19 22:36

有可能這兩位主角會因此紅了,之前相信不會很多人認識他們

有冇人睇得清楚男二喺男一右背寫咗d乜?
喺3:13有個背面shot, 我覺得係有意思嘅。
呢個MV藏有好多細密心思,加上好多快閃鏡頭,密集式串連交待故事,要好細心慢慢發掘,但也將可觀性大幅提升。

覺得首歌字面上解讀係講緊本來無慾既神/外星人/超級英雄同人既戀愛
而我覺得呢個層面最感動 唔係男男 ...
HOTMAN 發表於 2019-6-21 00:31

同意。這次On仔一系列的歌曲,都是以廣闊胸懷/宇宙空間作主調,如果單從歌詞看,應該是神明成人形,與人熱戀變遺憾的故事。但MV導演把此概念放在hehe裡,就更容易讓人看到什麼是“錯誤宇宙”。此歌之所以出色,是所有元素都配合得非常好,其實編曲都要,確實頗恰當地把從宇宙浩瀚到微觀心痛的氛圍展示出來。

一早已被切去兩翼禁飛

(本來是位天使/仙界)

上天已難回去     我似被囚在你那春

在你的結界盪過韆鞦  我便無力再看北
(现在墮落凡間,無力挽回;這幾句我覺得寫得極好!)

同意on仔喺呢首歌演繹好出色

最正係呢句:失了足 才會跌入你的溫柔
Btw 呢首係愈聽愈有味道愈中意 ...
cmho 發表於 2019-6-21 10:11

我觉得On仔值得提名CASH金帆音樂獎

上半年黎講黃瑋中真係完勝on仔幾十條街
nicholashin 發表於 2019-6-21 14:56

邊個嚟㗎?

次次聽到「上天已難回去」都有種心痛既感覺
HOTMAN 發表於 2019-6-26 00:01

甚有同感!我發現On仔好識用聲去説故事

一開始以為好快聽厭,點知一loop 就loop 左就黎3個星期仲未厭
cmho 發表於 2019-6-30 23:40

一首歌喺各環節都花盡細緻心思,又做得好的話,的確係有好多嘢俾人慢慢發掘同埋去感受。最近,我覺得係呢首歌同埋山旮旯。

連大台都敢播MV
真心Song of the year
JayantL 發表於 2019-7-21 02:07

估唔到903真係完全ban咗呢首歌,反而RTHK一直捧緊上去。山旮旯都係,只得RTHK冠到。
903 d選擇真係估佢唔到嘅