返回列表 發帖

一號種籽 - 姜濤

單選投票, 共有 75 人參與投票
22.67% (17)
2.67% (2)
4.00% (3)
5.33% (4)
65.33% (49)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: myrichardac

派台日期: 18/06/2019

填詞:陳詠謙
作曲:Cousin Fung
編曲:Cousin Fung@emp
監製:Edward Chan

你當我太好勝 怪世界要分勝負 加把勁
你當我太理性 我要拼了每一刻 才清醒
練習三分 傳球搶板 沉迷於爭勝
卻叫你擴大心理陰影

一邊好想衝上賽場 迎戰下個對手
一邊好想親一親你 愛情圓滿長久
想雙贏 多荒謬
現在我心只有 和鄰校那生死鬥

真的很想把你叫來 贏了為我拍手
可惜一早擺到你在最後
你心中 有沒有 想過走
太孤單 當我的 女朋友
你彷彿 開了口 難道我不內疚

我也試過洩氣 跌進了困境那日 多得你
我答應會約你 卻怕好戰那顆心 瞧不起
烈日當空 群情洶湧 虔誠的打氣
卻見你冷酷仿似心死

想雙贏 多荒謬
可惜一早擺到你在最後
你心中 有沒有 想過走
其實我很內疚

我專注防守 愛戀卻難救
時間總供不應求

想雙贏 多荒謬
可惜一早擺到你在最後
你心中 有沒有 想過走
其實我很內疚

怎麼躋身兩邊的盡頭
一切 分左右
現在我心只有 能當選最佳新秀
可惜一早知道你在退後
你心中 有沒有 想過走
太孤單 當我的 女朋友
你終於 開了口 連後悔都沒有

心心曲,粉絲聽完一定聽得好甜。第一首單曲算處理不錯,5fun。

好一呀!正呀!5FUN

姜b第一plug. 已經比期望值高了. 就係份詞填得.

唱國語好好多

如果真係去到超級靚仔好charm 呢個程度既難聽係可接受既
但可惜現實地講 佢未到可以淨係賣樣既level

而我會想聽《二人一世界》多D

廣州人嚟㗎?
啲廣州話好純正。

廣州人嚟㗎?
啲廣州話好純正。
fancycar 發表於 2019-6-23 00:28

咬字咁。。一分

而我 ...
nicholashin 發表於 2019-6-22 23:38

走開啦 我支持姜b

我諗起陳偉霆

我諗起陳偉霆
thomas199028 發表於 2019-6-23 03:16

好過的士陳好多

咬字咁。。一分
kk8733 發表於 2019-6-23 00:30

咬字0k,不看歌詞都聽到哂,祗是某些音技巧不足,唱得稍為緊了一點, 放鬆一點會更加好聽, 另外曲詞都容易上口和十分冧粉絲作品,第一首單曲還值得loop 下。

曲唔好聽+好悶+無記憶點
佢把聲唔好聽,咬字又唔清晰
1分

PS樓上繼坤哥之後又想做姜濤「伯樂」?

1分

PS樓上繼坤哥之後又想做姜濤「伯樂」? ...
Flambeau 發表於 2019-6-23 10:30

今期有多位第一次推出單曲歌手值得推介, 除了姜濤外, 還有鄒旻諾和廖sir 都不錯.

1分

PS樓上繼坤哥之後又想做姜濤「伯樂」? ...
Flambeau 發表於 2019-6-23 10:30

份詞有「dong我的女朋友」已經好有記憶點

把聲好難頂,寧願聽坤哥
1分

把聲好難頂,寧願聽坤哥
1分
cheungsiuming 發表於 2019-6-23 12:05

唔通我耳仔有問題, 歌曲真的唔難聽, 技巧就真的不足, 但整體真的幾好loop

真係唔明佢吸引點係邊
諗起William , 但William 仲好聽的

真心好嘔
出咗道都要強調下自己嘅排名係壓住其他人
第一唱《一號種籽》 第二就要唱《二期大樓》
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

真心好嘔
第一唱《一號種籽》 第二就要唱《二期大樓》 ...
JayantL 發表於 2019-6-23 15:33

Viutv 諗埋 D 屎橋。。唔知可以吸引到幾多香港人。。

5分
聽得出曲詞都係為姜B度身訂造,好啱佢唱 比想像中有驚喜
希望可以上到榜啦

評分人數

票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

曲係幾好
但姜B把聲同唱法真係硬傷黎

真心好嘔
第一唱《一號種籽》 第二就要唱《二期大樓》 ...
JayantL 發表於 2019-6-23 15:33

第三是否要唱三樓後座

比我唱一定好聽過姜濤

好聽過Ian果首..

YouTube D comment嘅格式 風格 行文 同鄭俊弘幾似
壓力大嘅會員可以借此減壓
BTW
佢把聲好難聽
利申:唔係鏡粉

比我唱一定好聽過姜濤
hehehaha 發表於 2019-6-25 05:10

你快些去做歌手啦

你快些去做歌手啦
kk8733 發表於 2019-6-25 22:54

x2 支持。快些出道做歌手,一定會買碟捧場

YouTube D comment嘅格式 風格 行文 同鄭俊弘幾似
壓力大嘅會員可以借此減壓
BTW
佢把聲好難聽 ...
tom 發表於 2019-6-25 18:51

X2
由造星1 唔明GINGER 有咩好

X2
由造星1 唔明GINGER 有咩好
wchild 發表於 2019-6-26 14:43

可能係處。。關唔關事。。D 人口味真系怪。。

可能係處。。關唔關事。。D 人口味真系怪。。
kk8733 發表於 2019-6-27 01:22

專out正常嘅
呢位人兄仲成日扮型,真心頂唔順
唱歌真係唔得,第一plug仲要係咁

專out正常嘅
呢位人兄仲成日扮型,真心頂唔順
唱歌真係唔得,第一plug仲要係咁 ...
Flambeau 發表於 2019-6-27 09:46

可能岩中老年人。。上面某個會員力撐

1. 咬字唔正
2. 聲線獨特
3. 無唱功

第一樣唔係死罪, 第二樣可以係好/壞事, 但係一同二係三既情況下, 成件事係令人難受的

首歌係好聽,但唔中意唱個個。如果唱個個係Ian。會係咩效果

R&B得黎歌詞又咁密集,係咪Jase嘅棄曲 ?

vitasoy 發表於 2019-6-27 16:38

感覺Error 肥仔唱會幾得意

[正字膠]

種子係唔係別字
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

而我 ...
nicholashin 發表於 2019-6-22 23:38

唔知點解我都諗起二人一世界
如果話我勉強接受到二人一世界

呢隻就真係好難聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

曲風好過ian嗰首既,但唱真係唔掂,咬字接受唔到

其實除左姜咬字唱歌 首歌有咩難聽?

Cousin Fung寫得好精緻wor

咬字真是要練

正!

vitasoy 發表於 2019-6-27 16:38

票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

#我想識你女朋友
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

呢隻就真係好難聽 - -
把聲都唔適合首歌

RB&得黎歌詞又咁密集,係咪Jase嘅棄曲 ?
lmml4 發表於 2019-6-29 14:19

唔講唔覺
真係幾似佢啲style
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了