返回列表 發帖

各大流行榜@2019/06/29

TVB勁歌金榜@2019/06/29
RK  LW Songs       Singers
01  03  忽然又想起你    林穎彤
02  04  天下烏鴉      吳浩康
03  05  Only One        戴祖儀
04  06  空手而來      張敬軒
05  07  山旮旯       馮允謙
06  08  選擇善良      鄭俊弘
07  09  小蚊赧       李靖筠Gladys
08  10  Just Carry On       林家謙
09  NE  Can You Hear       譚嘉儀
10  NE  存在        曾樂彤

903專業推介@2019/06/29
RK   LW  Songs                     Singers
01   04   Tonight                     AGA
02   05   山旮旯                       馮允謙
03   03   Dream My Dreams      黃淑蔓
04   14   5:59pm                    恭碩良 / 岑寧兒
05   06   空手而來                    張敬軒
06   09   孤獨門口                    李幸倪
07   07   我今朝有啲唔舒服         林海峰
08   08   金草莓                       陳柏宇
09   ne   水舞間                       葉巧琳
10   18   精神餵飼                    鄧小巧
11   ne   黑羊物語                    The Black Sheepee
12   11   掹藤                         Nowhere Boys
13   19   沉默之間                    陳慧敏
14   ne   高地之下                    小塵埃
15   10   再見灰姑娘                 梁詠琪
16   12   玫瑰式體驗                 林欣彤
17   ne   在錯誤的宇宙尋找愛       陳健安
18   01   孤島人                      RubberBand
19   ne   無利可圖                    吳嘉熙
20   13   Just Carry On            林家謙

中文歌曲龍虎榜@2019/06/29
RK  LW  Songs        Singers
01 05 碌架床        Dear Jane
02 08 山旮旯        馮允謙
03 06 男人的浪漫      譚詠麟 / 趙浚承
04 02 Dream My Dreams    黃淑蔓
05 10 玫瑰式體驗      林欣彤
06 07 忽然又想起你     林穎彤
07 09 空手而來       張敬軒
08 11 金草莓        陳柏宇
09 12 小蚊赧        李靖筠
10 14 Only One       戴祖儀
11 01 單數         許廷鏗
12 ne 再見灰姑娘      梁詠琪
13 15 5:59pm                    恭碩良 / 岑寧兒
14 ne 水舞間        葉巧琳
15 20 十號儲物櫃      洪嘉豪
16 16 掹藤         Nowhere Boys
17 18 孤獨門口       李幸倪
18 ne 夏花茶        林聰
19 19 精神餵飼       鄧小巧
20 ne 在錯誤的宇宙尋找愛  陳健安

新城勁爆流行榜@2019/06/29
RK LW Songs    Singers
01 07 空手而來      張敬軒
02 10 山旮旯       馮允謙
03 17 我記得       吳若希
04 08 掹藤        Nowhere Boys
05 06 Dream My Dreams 黃淑蔓
06 02 單數        許廷鏗
07 04 超友誼       林二汶 / 6號@RubberBand
08 11 夏花茶       林聰
09 05 小蚊赧       李靖筠
10 12 金草莓       陳柏宇
11 14 孤獨門口      Gin Lee
12 13 精神餵飼      鄧小巧
13 16 水舞間       葉巧琳
14 18 玫瑰式體驗     林欣彤
15 NE 一號種籽      姜濤
16 NE 十號儲物櫃     洪嘉豪
17 NE 選擇善良      鄭俊弘
18 19 存在        曾樂彤
19 20 忽然又想起你    林穎彤
20 NE 分開紀念日     黃進林

頭香 Jay 三台亞 可否冠呀

以前泳兒 x321, 現在 吳若希 x231

4台冠
空手而來
金草莓

3台冠
dream my dreams
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

山旮旯太陽榜24分,但3台亞,似3台死位

JAY真係亞亞亞

李靖x 勁歌live超難聽, 把聲好似難聽版梁詠琪
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

《再見灰姑娘》終於上到RTHK

希望下個星期上埋勁爆榜
梁詠琪《再見灰姑娘》旋即登上Itune冠軍· KKBOX新歌週榜冠軍// 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

洪嘉豪解禁後,係無線出得咁密的,曝光率仲勁過星夢歌手
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

dom 發表於 2019-6-29 23:21

戴JY曝光率才是最高

可能係Janice上籌款節目的條件

Btw, 華納除左牙醫都可以上大台打歌
Mag/ 陳蕾
梁詠琪《再見灰姑娘》旋即登上Itune冠軍· KKBOX新歌週榜冠軍// 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

堅堅7月3日出新歌 以愛情的罪名
Jason's Playlist 2019 Week 23
Pretty Crazy - 容祖兒 // Never Really Over - Katy Perry

堅堅7月3日出新歌 以愛情的罪名
JasOh103 發表於 2019-6-30 01:27

Big Hit準備來了

On得1wk

洪嘉豪約滿華納去星夢算啦

酷愛903 發表於 2019-6-29 19:50

太陽榜是什麼東西

太陽榜是什麼東西
lu12 發表於 2019-6-30 10:38

四台聯bam
Week 29 ERadio 華語榜
1. 山旮旯 - 馮允謙  |  2. 悲觀生物學 - 容祖兒  |  3. 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文  |  4. 一號種籽 - 姜濤  |  5. 短暫的新分 - 陳逸璇

四台聯bam
風見志郎 發表於 2019-6-30 10:45

33先啱

勁歌今個禮拜居然無兩位一姐
Elio喜歡上別人了

回復 12# justin

痴線 得 1 WK 命
唔想佢拎男歌手獎姐...
第1 PLUG 透支太多?
903 又浪費好歌...

勁歌今個禮拜居然無兩位一姐
黃家正 發表於 2019-6-30 11:47

真係好難得呀!下week應該有返Hana

酷愛903 發表於 2019-6-29 19:50

3台亞24分毅進制
44. 如漆黑天際看到閃電
Week30
1沉默之間2如若我3黑羊物語

回復  justin

痴線 得 1 WK 命
唔想佢拎男歌手獎姐...
第1 PLUG 透支太多?
903 又浪費好歌... ...
hissorhk 發表於 2019-6-30 11:55

其實播到夠分都可以唔俾獎佢,側田2017都有男金啦,最後咪得銅,上年許廷鏗都唔應該係男銀,反正903愛將就有獎,最叻就係ban好歌

姜濤 X Anson lo
7月5日 Be my girl
所以 别自負到 任讓自己 每滴風駛盡
若果 他不可惡 不必迫人 無地去自容

寰亞連frenzi上半年派咁多歌係無quota架喇
唔計jan而家都六首
仲要係第三plug喇喎
全宇宙嘈夠未 !!!!!!!!
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 29 (20/07/2019)
1. 沉默之間 - 陳慧敏  2. 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安  3. 2084 - Dear Jane  4. 掹藤 - Nowhere Boys  5. 波點女皇 - 王菀之

其實播到夠分都可以唔俾獎佢,側田2017都有男金啦,最後咪得銅,上年許廷鏗都唔應該係男銀,反正903愛將 ...
阿mark 發表於 2019-6-30 12:18

17年側田個單我知道
但舊年男銀應該係邊個?好似cm都係話軒仔男金Alfred男銀喎
咁Alfred實際係男銅定三甲不入?

佢有得罪tvb咩?咩解禁?佢又唔係球記歌手
都話除左牙醫
月巴人老冇同華納反面咯!

洪嘉豪約滿華納去星夢算啦
阿mark 發表於 2019-6-30 10:13

都冇反面仲乜要去一間只識得做劇歌的唱片公司

我想回返Ching個post
唔係話返tvb先會紅
紅要配合好多因素
除左歌曲
一個極受大衆睇到的宣傳渠道都好緊要
到2019年呢一刻
仍然只有tvb先做到呢一點
我已經不止一次講過
Alfred唔係音樂唔得
佢目前上緊位,係好需要一個入屋的宣傳渠道
我知道佢入左華納之後
鋪天蓋地日日夜夜都在社交媒體宣傳自己同d歌
連d動腦Q、專家dickson呢dchannel都去埋宣傳
但成2年了,問心佢人氣有增加到嗎?
已經好support 佢的903,最男5強都不入
諷刺既係反而佢好友Hubert入到
咁就證明tvb power有幾厲害
我本人都好憎tvb,好憎星夢走火入魔只做劇歌
但事實擺在眼前,真係無辦法唔靠tvb
何況佢仲係tvb出身,佢都有話地球係圓嘅,想同tvb合作
但擺明月巴人老而家係企硬封殺佢
ViuTv又冇人睇,呢個的確係事實,即使有Eason的level都係
其實佢都自己知自己事
睇左網上有段片
係演唱會之前佢有做街頭訪問宣傳佢開show
特登搵d不同年齡階層的人去問
問個司機大佬許廷鏗有咩歌你識?
華納一首歌名都答唔出
只識答:記住忘記我
佢個下內心一定超無奈
呢d就是tvb個power厲害之處

如果唔係佢fans或留意開佢
根本唔會識佢華納d歌
但佢如果要再上一層樓入屋
Tvb 個電視曝光率就好重要
紅唔紅就要睇觀衆受唔受落了

佢有得罪tvb咩?咩解禁?佢又唔係球記歌手
都話除左牙醫
月巴人老冇同華納反面咯! ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 13:37

新人果年冇上無線宣傳過 (其他華納有上), 是最近先有得係無線曝光。
至於o鏗,唔怪得肥佬咁嬲的,當年最錫係佢。所有最好的都安排晒比佢力捧。話走就走。至於Mag 的頭炮真係響唔起,華納係自由度大,但人未企穩,應該揀D 易Hit 的歌做頭炮。事實證明即使衛蘭的華納堆歌都真係唔夠以前Amusic 果D堆咁Hit.

"錯過你"。。。真係而家聽返都仲回味緊仲未厭!!
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

我想回返Ching個post
唔係話返tvb先會紅
紅要配合好多因素
除左歌曲
一個極受大衆睇到的宣傳渠道都好緊要
...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 14:14

咁你認為Alfred應該及可以點做?
不靠tvb紅歌手同歌曲其實都唔少
陳柏宇,周柏豪(華納時),Supper Moment, Juno, Dear Jane,GEM
女神,矛盾一生,高山低谷,無盡,長相廝守,羅生門。

其實可試下拍電影,唱電影主題曲同廣告歌,重有做的易hit嘅歌,停半分鐘都算多人識。
完全唔應該look back。以上歌手同歌曲有靠過tvb嗎?

新人果年冇上話無線宣傳過 (其他華納有上), 是最近先有得係無線曝光。
至於o鏗,唔怪得肥佬咁嬲的,當年最 ...
dom 發表於 2019-6-30 14:40

咁呢個世界無人寫包單簽一世星夢嘅
要賣身相許月巴人老咁錫佢嗎?
你估好似英皇咩?

佢唔係話走就走
佢走之前幾個月都有諗過分析過
咁星夢個音樂方向同佢本人想做的音樂方向唔夾
咪唔續約囉
我唔覺得有乜問題,正如轉份工一樣
我睇唔到Alfred有幾得罪月巴人老喎
唔好話有人小家玩封殺

咁你認為Alfred應該及可以點做?
不靠tvb紅歌手同歌曲其實都唔少
陳柏宇,周柏豪(華納時),Supper Moment,  ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 14:46

陳柏宇同周柏豪07年出道
GEM 08年出道
仲有玩過優秀選總選
女神都有在總選拎到獎
梗係有靠過tvb啦

係SM同DJ就真係靠自己
但佢地都有上tvb
不過band sound本身在香港有market
所以唔駛入屋都有人support

我認為Alfred 最需要
拍一個大型電視廣告(好似m記個d)
宣傳埋佢d歌
係tvb落重廣告
俾返生意tvb做
月巴人老唔俾佢上勁歌姐
無理由同錢過唔去掛吓嘛?

Tvb係有影響力,但無以前咁大,上年903古天樂都唔係靠tvb啦。
同埋shiga未入星夢前無上過tvb。
我覺得歌曲比較緊要,唔好完全比哂歌手去揀,公司都要揀1啲比較多人鍾意既歌

陳柏宇同周柏豪07年出道
GEM 08年出道
仲有玩過優秀選總選
女神都有在總選拎到獎
梗係有靠過tvb啦

係SM ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 14:55

其實唔可以look back. 不如想像下金堅如果續星夢tvb簽5年會點啦.比903ban, 繼續做電視台歌手? 唱口水劇歌,開紅館零快歌? 3年至5年一個唱?

Tvb係有影響力,但無以前咁大,上年903古天樂都唔係靠tvb啦。
我覺得歌曲 ...
kimjj 發表於 2019-6-30 15:09

係!跟十年前比
TVB個影響力係下降緊
但好可惜
TVB目前仍舊是入屋宣傳的主要媒體!

Shiga 個case係因為佢之前拍過不少電影
所以唔駛上tvb本身都有人知
但諷刺既係
佢可能想入屋想多d人識,仲話好期待唱劇歌
所以竟然走去簽星夢

我同意唱片公司A & R唔應該乜嘢都唔理放手俾歌手揀歌
應該揀返d大衆接受到的音樂類型俾歌手唱
唔好一味迎合好似903懶有特別懶有風格
但又冇人聽的曲風來唱!

P.S 事實上而家網絡太發達,電台比電視台處境更危險
903個影響力比TVB下降得仲厲害
連叱吒14年開始都冇左銀行信用卡贊助
要靠做善事就反映出叱咤商業價值不再
叱吒只係佢有一樣嘢可取
就係個show好睇
尊重音樂人,尊重歌手,尊重原創
唱歌唱全首,製作團隊認真同講稿係真係有creative嘅
(好似阿Jan個d講稿)

其實唔可以look back. 不如想像下金堅如果續星夢tvb簽5年會點啦.比903ban, 繼續做電視台歌手? 唱口水劇歌 ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 15:14

咁如果佢繼續簽星夢
903都唔會完全ban哂佢嘅
咪幾年一首冠軍歌(非劇歌)
其他的咪就好似菊小姐咁
首首劇歌冠軍
拎到最男
開多次九展或者首次紅館lor
唔可能會有偽人、單數呢d歌架喇

係!跟十年前比
TVB個影響力係下降緊
但好可惜
TVB目前仍舊是入屋宣傳的主要媒體!

Shiga 個case係因為 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 15:25

渣打係15年先開始無贊助
可能真係無吸引力先cut
但唔排除因為頒獎俾雨傘首歌先cut
生存以上 生活以下 總找到開懷的原因

我覺得歌曲 ...
kimjj 發表於 2019-6-30 15:09

你又唔諗下
古仔個case
如果佢唔係靠tvb俾機會佢翻身(佢犯過事入獄,哥哥都幫佢向tvb求情)
仲大量俾劇佢拍
仲俾埋視帝
佢邊可能有今天的影壇地位?
「男朋友」、「今期流行」點會有人識?點可能差不多成20年後上到903個台?
諷刺係903當時寧願播張家輝都唔播佢d歌
有陣時唔係look to back的問題
係冇過去人家的幫助
係完全成就唔到今天的自己
That's the truth !

渣打係15年先開始無贊助
可能真係無吸引力先cut
但唔排除因為頒獎俾雨傘首歌先cut ...
speedman 發表於 2019-6-30 15:30

我信係因為吸引力同影響力下降
政治野咁啱姐!

903喪播sammi新歌,好驚速冠落榜

903喪播sammi新歌,好驚速冠
angelcheng0203 發表於 2019-6-30 16:13

Mag停哂 就算sammi速冠都係因為演唱會
山旮旯有得留低 應該

咁如果佢繼續簽星夢
903都唔會完全ban哂佢嘅
咪幾年一首冠軍歌(非劇歌)
其他的咪就好似菊小姐咁
首首 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 15:29

只係講走嘅唔好處,其實不如想想佢留係tvb星夢唔拍劇會有咩發展? 都係pros and cons啫,要取捨。如果金堅選擇左轉華納咪go ahead囉。用唔到tvb可用網絡宣傳,最近華納歌手先上完Google training。 可行KOL.
重有,其實星夢暫時未成功做到一個一線歌手。金堅走時都未係 一線,我個人覺得佢唔拍劇應該走。

17年側田個單我知道
但舊年男銀應該係邊個?好似cm都係話軒仔男金Alfred男銀喎
咁Alfred實際係男銅定三 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 13:35

男銀係周國賢啊,你冇睇ap嗎

都冇反面仲乜要去一間只識得做劇歌的唱片公司
森姆@結論 發表於 2019-6-30 13:38

咁周柏豪連詩雅又要去?點解唔留係華納拎男女金?

只係講走嘅唔好處,其實不如想想佢留係tvb星夢唔拍劇會有咩發展? 都係pros and cons啫,要取捨。如果金堅 ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 16:35

咁就唔好拍電影啦,專心做非劇歌先

新人果年冇上無線宣傳過 (其他華納有上), 是最近先有得係無線曝光。
至於o鏗,唔怪得肥佬咁嬲的,當年最錫 ...
dom 發表於 2019-6-30 14:40

擺明知道紅唔起,就嗱嗱聲去大台增加曝光率

咁就唔好拍電影啦,專心做非劇歌先
阿mark 發表於 2019-6-30 17:17

只係多一個option啫。

只係講走嘅唔好處,其實不如想想佢留係tvb星夢唔拍劇會有咩發展? 都係pros and cons啫,要取捨。如果金堅 ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 16:35

星夢來講已經是一線了
坦白講,可能你誤會左
我係想佢出走睇下出面世界既
但睇還睇
現實歸現實
佢上緊位時正處於電視與網路角力的環境中
本來fans/年輕樂迷當然冇問題
講緊係non fans/街客個批
當然,多得韓風
好多C9 都識上網煲韓劇
Alfred在星夢有不少C9 tvb fans
但佢地會唔會專登上網睇Alfred d野?
係需要時間去令佢地有呢個習慣
可能5年、10年
到時Alfred也老了
呢個又係另一個問題
希望華納個course幫到佢有效地宣傳到同tvb一樣/差不多的效果

男銀係周國賢啊,你冇睇ap嗎
阿mark 發表於 2019-6-30 17:10

我懶搵

擺明知道紅唔起,就嗱嗱聲去大台增加曝光率
阿mark 發表於 2019-6-30 17:19

其實大台唔捧非自己人,上黎都無咩用。如果上下大台就得,咁英皇就唔會有暗星了。

星夢來講已經是一線了
坦白講,可能你誤會左
我係想佢出走睇下出面世界既
但睇還睇
現實歸現實
佢上緊位 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 17:38

正面的啦,師兄,我覺得Alfred係華納發展唔差。tvb星夢份約可能好長,再簽又最少5年啦。