返回列表 發帖
咁周柏豪連詩雅又要去?點解唔留係華納拎男女金?
阿mark 發表於 2019-6-30 17:11

周柏豪14年拎左男金了
連詩雅都拎過十大「説一句」

其實大台唔捧非自己人,上黎都無咩用。如果上下大台就得,咁英皇就唔會有暗星了。 ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 17:40

根本唔係旨意大台捧
更加唔係恨一定要拎優秀選/總選的獎
之不過係利用佢大氣電波增加曝光率咋

正面的啦,師兄,我覺得Alfred係華納發展唔差。tvb星夢份約可能好長,再簽又最少5年啦。 ...
Ching2015 發表於 2019-6-30 17:40

我有諗過係5年
所以Alfred先係另一個唔想續約的理由

其實我一向正面
之不過我係分析緊目前Alfred在樂壇遇到的困局姐
愛錫佢先會替佢居安思危
而並非一面唱好

Mag停哂 就算sammi速冠都係因為演唱會
山旮旯有得留低 應該
kelvinho726 發表於 2019-6-30 16:29

放心Mag今年一定有冠
就算唔係玫瑰式體驗都係下一隻
收到風華納安排佢同Alfred年底開音樂會
到時903又會狂谷佢地了

放心Mag今年一定有冠
就算唔係玫瑰式體驗都係下一隻
收到風華納安排佢同Alfred年底開音樂會
到時903又會 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 17:56
咪係,又開show啦。Alfred轉華納都做左唔少音樂會同個唱
17年Joox live
18年 Kkbox live, 廣州show, 華納show
19年紅館, 同Mag合作開show

星夢三年零show, 你話呢?

GinLee 要唱就唱番自己歌
唔好再同垃圾譚伯合唱

新人果年冇上無線宣傳過 (其他華納有上), 是最近先有得係無線曝光。
至於o鏗,唔怪得肥佬咁嬲的,當年最錫 ...
dom 發表於 2019-6-30 14:40

janice 驗傷先令佢hit番,只靠穿花蝴蝶死梗
mag頭炮直頭失敗,仲衰過王祖藍時期

許廷鏗痛醒後無一首歌係完整聽哂,除了cm最愛體操,紅館一場已證明仲未上到一線,好聽d講係停滯不前
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

咁你認為Alfred應該及可以點做?
陳柏宇,周柏豪(華納時),Supper Moment, Juno, Dear Jane,GEM
女神,矛盾一生,高山低谷,無盡,長相廝守,羅生門
Ching2015 發表於 2019-6-30 14:46

紅字歌完全上到勁歌金榜,咩叫唔靠tvb紅?

就算aga 一hit tvb係有播仲係冠軍歌

gin lee不靠tvb就紅不起來
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

janice 驗傷先令佢hit番,只靠穿花蝴蝶死梗
mag頭炮直頭失敗,仲衰過王祖藍時期

許廷鏗痛醒 ...
你老闆 發表於 2019-6-30 19:24

懸崖花已經完勝玫瑰幾條街

咁周柏豪連詩雅又要去?點解唔留係華納拎男女金?
阿mark 發表於 2019-6-30 17:11

周柏豪要拎埋最男麻, 連詩雅係被華納放棄好似fiona 咁
總括,拎男女金去華納係正確,但拎男金方大同周柏豪有自己作曲或自己班底,衛蘭靠獨特聲線再紅,即係話去到華納想紅都要睇你有咩本事先啦,唔識作曲作詞又無獨特聲線你話靠咩紅?

懸崖花已經完勝玫瑰幾條街
阿mark 發表於 2019-6-30 19:35

懸崖花唔Hit都有口碑,但玫瑰係零口碑,同許廷鏗頭炮根一樣零反應

紅字歌完全上到勁歌金榜,咩叫唔靠tvb紅?

就算aga 一hit tvb係有播仲係冠軍歌

gin lee不靠tvb就 ...
你老闆 發表於 2019-6-30 19:30

Gin lee 拎左三次女銀,都仲出現係譚校長最新暗星合輯系列

Gin lee 拎左三次女銀,都仲出現係譚校長最新暗星合輯系列
阿mark 發表於 2019-6-30 19:41

環球係最現實唱片公司,話之你親生女頭炮地鐵宣傳,唔掂就係要同大家講再見
講真除了aga luna果期真正不靠tvb而繼續平穩發展銷量大賣外,誰人無上tvb節目而紅得起?

環球係最現實唱片公司,話之你親生女頭炮地鐵宣傳,唔掂就係要同大家講再見
講真除了aga luna果期真 ...
你老闆 發表於 2019-6-30 19:44

Aga 彈得起麥記真心功不可沒

Aga 彈得起麥記真心功不可沒
LLLC 發表於 2019-6-30 20:14

麥記一樣有播gin lee,君不見gin lee紅得起,aga點解可以唔靠tvb都紅得起其實係好好問題,答得到的話許廷鏗跟住做就可

係!跟十年前比
TVB個影響力係下降緊
但好可惜
TVB目前仍舊是入屋宣傳的主要媒體!

Shiga 個case係因為 ...
森姆@結論 發表於 2019-6-30 15:25

我終於有時間睇哂你整篇嘢。點樣唔靠tvb紅,應参考華納時期的周柏豪連詩雅
1,拍電影
2,做番的易hit嘅歌
3,加強網絡宣傳
跟番柏豪做法,遲的攞左男金後,上大陸開巡唱,廣東區佢有得做的。有機會再上番tvb。不過過幾年應該係tvb靠佢多過佢靠tvb了.

我終於有時間睇哂你整篇嘢。點樣唔靠tvb紅,應参考華納時期的周柏豪連詩雅
1,拍電影
2,做番的易hit嘅歌
...
Ching2015 發表於 2019-6-30 21:08

太天真啦, 2014年或之前同2014年後的香港市場變化太大
有2017至2018年近期aga不參考,走去參考遠古華納周柏豪

太天真啦, 2014年或之前同2014年後的香港市場變化太大
有2017至2018年近期aga不參考,走去參考遠古華 ...
你老闆 發表於 2019-6-30 21:31

學周柏豪拎男金啊

學周柏豪拎男金啊
阿mark 發表於 2019-6-30 22:45

周柏豪紅到係因有個人風格,自己作曲一聽就知係佢作,aga同方大同一樣有個人風格,許廷鏗有咩個人風格? 他們成日不面對現實,只賴肥佬封殺,他們不敢回應我也改變不了許廷鏗紅不到的現實
如果肥佬舊愛將許廷鏗拎到903男金,同肥佬新愛將hana拎tvb最女一樣,肥佬前任新任寵兒搞垮香港樂壇

周柏豪紅到係因有個人風格,自己作曲一聽就知係佢作,aga同方大同一樣有個人風格,許廷鏗有咩個人風 ...
你老闆 發表於 30/6/2019 22:49

覺得 螞蟻 青春頌 面具 嗰堆歌把聲都有辨識度既

之後就冇咩點聽啦,最記得係 仁至義盡 點出盡力谷都係咁...

Alfred 星娛樂個時d歌最出架啦。

回復 57# 你老闆

穿花蝴蝶 has nearly 3M views In YouTube and mostly all her MVs with Warner  has over 1M views. For 2019, god is love even has 250k views and it’s a gospel song while mag and alfreds singles just barely past 70k . Even Ella’s so in love and others have less than 500k views. Joining Warner does not mean You will be more popular instantly or see changes. It’s all depends on the artist and their music talent and the right planning with Warner .

Mags song not getting attention so Warner partner with 903 to do  叱咤樂壇 林欣彤微醺式體驗發佈會.

CM會員共和榜: 2019年度 我最喜愛的歌曲第二季季選 正式接受投票!
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=16243
歡迎各位會員踴躍投票,鼓勵各位寫低投票原因
另外亦招募有興趣負責公佈結果嘅會員PM我報名,15/7截止

覺得Alfres決定係正確,因為留係星夢遲早要拍劇。Hubert紅到係因為石敢當,但係熊貓何雁詩都未遇到可以入屋嘅角色,所以拍劇時間投入大,又未必有回報。佢都係想專心做音樂,Mag應該都係一樣,唔想做咁多綜藝或者拍劇,祖藍好好推佢做老表3女一,但係套劇又係零迴響。同埋上面有人講的好好,歌手都鍾意開show,珍惜舞台上面嘅一分一秒,但係星夢有幾多資源搞演唱會呢?
Elio喜歡上別人了

903 has always been supportive of Mag so it's no surprised that her song has hit #1 and she is partnering up with them to promote the single. Getting another Top Ten at 903 is their goal, but 玫瑰式體驗 is not the song.

2019年嘅post竟然都有Alfred應唔應該入華納嘅討論……

2019年嘅post竟然都有Alfred應唔應該入華納嘅討論……
nicholashin 發表於 2019-7-1 02:41

笑左 都第3年仲講緊~
其實唔見得Alfred依加唔紅喎 同埋睇得出佢做得開心lorr

btw樓上見到有人講要靠tvb入屋
其實講真tvb真係咁勁影響力?
SM DJ都係靠係tvb上過一兩個節目就有用?
女神總選拎過獎 代表女神係靠tvb先紅?
我係咪活左係另一個世界 我無睇過女神係tvb live都識wor
同埋依加呢個時代 要入屋要c9 fans黎有咩用?年輕一代係咪真係仲睇tvb啊

反ot 希望山旮旯同on仔有得留低

兩位唱我們都是這樣長大的又會咁啱今個星期拎冠亞軍
JIM’S MUSIC SELECTION 2019
WK29: 做你的晨曦 (1 Week No.1) / 我們都是這樣長大的 / 在錯誤的宇宙尋找愛 /

覺得Alfres決定係正確,因為留係星夢遲早要拍劇。Hubert紅到係因為石敢當,但係熊貓何雁詩都未遇到可以入屋 ...
黃家正 發表於 2019-7-1 00:55

講得好,拍劇投入大未必有回報。我上面一早講左啦,星夢三年零show, 華納兩年已經4個唱,包括Joox Live, KKBox Live 廣州同紅館。年底又同Mag合作開show. Alfred係華納似乎做幾開心,有咩唔好? 根本留星夢拍劇係絕對做唔到牙醫工作,但如果佢因為增加曝光率想拍電影其實比較可行,因為一套電影拍的時間唔會太長,  我識人拍電影,就算主角都通常less than one month。
如果再簽tvb要捧紅你一定要拍劇放棄牙醫同半放棄音樂事業。但大把人拍劇都唔紅啦,tvb都好多暗星。重有如果只係上下tvb唱下歌就紅,咁英皇就無暗星啦。

唔再OT了。Alfred快派新歌,林夕詞,年底同Mag合作開show.

nicholashin 發表於 2019-7-1 02:41

分分鐘到Alfred約滿走人
呢度都仲討論緊佢應唔應該入華納
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

懸崖花唔Hit都有口碑,但玫瑰係零口碑,同許廷鏗頭炮根一樣零反應 ...
你老闆 發表於 2019-6-30 19:40

玫瑰都唔係好差, 祗是上年幾首歌質素真的好高,但反而攞唔到十大, 真的可惜.
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

mosesming 發表於 2019-7-1 10:25

Alfred  入咗華納的歌正好多, 無論曲風, 唱法和創意都是高質, 雖然有些歌是較為偏鋒了一點, 但對歌手就一定十分喜歡可以嘗試到不同的曲風.
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

繼two nine 之後又有東糕
個t音係咪咁難入咪
44. 如漆黑天際看到閃電
Week30
1沉默之間2如若我3黑羊物語

Gin lee ig 出事
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

笑左 都第3年仲講緊~
其實唔見得Alfred依加唔紅喎 同埋睇得出佢做得開心lorr

btw樓上見到有人講要靠tvb ...
yinjai 發表於 2019-7-1 05:02

我講緊係年紀比較大的聽眾群...
Alfred歌迷年齡層好闊
唔係只有年輕歌迷
而家年輕人我夠知唔睇tvb啦
始終網路世界年代
但對於年紀大的C9或阿叔
這是主流嗎?過多十年八載或者係
我已經講過,Alfred今年演唱會前做街訪
親身問過一位阿叔
許廷鏗近來有乜歌你認識?
佢仲答緊15年的記住忘記我
好無奈
直接話俾大家知道
佢在華納近2年的網路宣傳
只鞏固年輕一輩的樂迷
年長呢?可以話係失敗
唔好同我講一個歌手target 目標只有年輕樂迷
咁樣我只有覺得呢位歌手唔夠全面,唔夠深入大衆

講得好,拍劇投入大未必有回報。我上面一早講左啦,星夢三年零show, 華納兩年已經4個唱,包括Joox Live, K ...
Ching2015 發表於 2019-7-1 08:33

要等一下了
8月啦,我們與愛的距離
出完2首偏鋒主打(其實佢係想不停試新嘢)
應巿場需求出返首大路情歌了
一陣費時又俾人話佢無風格

P.S 講開電影,佢配音個套動畫角色好奸,自己人都陷害
發現原來佢應該唔止做喜劇ok,做反派角色也不錯

Alfred  入咗華納的歌正好多, 無論曲風, 唱法和創意都是高質, 雖然有些歌是較為偏鋒了一點, 但對歌手就一 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-7-1 10:38

弊在呢度無乜人欣賞呢
話佢無個人風格喎!
不過話得佢針對佢嘅
應該連佢作過曲填過詞做過監製都唔知

Deleted

mosesming 發表於 2019-7-1 10:25

如無意外佢應該唔會走架喇
除非華納唔要佢

我同意上面有人所講
佢係華納呢2年做得幾開心
做到自己想做的音樂
開到show同紅館
遲d仲出埋國語碟進軍台灣同內地市塲
呢d全部星夢都俾唔到佢

要等一下了
8月啦,我們與愛的距離
出完2首偏鋒主打(其實佢係想不停試新嘢)
應巿場需求出返首大路情歌 ...
森姆@結論 發表於 2019-7-1 16:00

其實金堅配音都做得幾出色,佢話想試下拍電影,同柏芝咁熟應該唔難。
而家廣東碟同國語碟同時做。又準備開show同派新歌,根本呢的星夢完全比唔到佢。

弊在呢度無乜人欣賞呢
話佢無個人風格喎!
不過話得佢針對佢嘅
應該連佢作過曲填過詞做過監製 ...
森姆@結論 發表於 2019-7-1 16:05

身為一個歌手作過曲填過詞監過製,但大部份人不知道,你居然取笑大部份人? 應該係歌手被人取笑就真
kay最新派台歌廢話請多多支持

身為一個歌手作過曲填過詞監過製,但大部份人不知道,你居然取笑大部份人? 應該係歌手被人取笑就真{:1_9: ...
廢話kayzzz 發表於 2019-7-1 17:29

“幾時開始唔識嘅嘢要話俾人聽,仲要咁大聲!” ​
Jayant Music Chart 2019 Week 29
1.陳健安 - 在錯誤的宇宙尋找愛 (2 Weeks No.1)
2.容祖兒 - 悲觀生物學
3.小塵埃 - 高地之下

回復  你老闆

穿花蝴蝶 has nearly 3M views In YouTube and mostly all her MVs with Warner  has over  ...
leongl 發表於 2019-7-1 00:02

華納只有較高bargaining power幫歌手爭男女金,但從來唔覺得華納有捧紅歌手的能力,反而星夢係有d捧紅歌手的能力,至少高過華納,周柏豪似種星堂捧紅多過華納,總之歌手紅唔到咪賴唱片公司甚至前唱片公司封殺,歌手無料紅其實討論歌手應該去邊間唱片公司根本多餘

kayzzz 發表於 2019-7-1 15:01

kay 都俾人用同一招
又係話佢del 留言........
所以 别自負到 任讓自己 每滴風駛盡
若果 他不可惡 不必迫人 無地去自容

kay 都俾人用同一招
myrichardac 發表於 2019-7-1 21:02

個邊都鬧左好耐
iamsingingwong 憑佢一貫膠論 榮獲CM 2019年最噴水會員奬 - CM會員投票認證三大膠之一
今次叻左架喇 頂到發帖榜頒獎禮被人選為噴水會員先被bam 可惜下年唔可以用同一個account嬋聯

個邊都鬧左好耐
kayzzz 發表於 2019-7-1 21:09

講真佢IG呢期日日都身光頸靚
離地到好似咩事都冇發生過咁
正常曾經鍾意過佢啲社會歌嘅人好難唔覺得佢係咪要低調少少
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

講真佢IG呢期日日都身光頸靚
離地到好似咩事都冇發生過咁
正常曾經鍾意過佢啲社會歌嘅人好難唔覺得 ...
mosesming 發表於 2019-7-1 21:32

其實都係25 、26兩日出左幾個post tag翻d sponsor 姐...
所以 别自負到 任讓自己 每滴風駛盡
若果 他不可惡 不必迫人 無地去自容

kayzzz 發表於 2019-7-1 15:01

反而佢契仔甩到身?
定已經暗到無人圍?

反而佢契仔甩到身?
定已經暗到無人圍?
表妹保莉 發表於 2019-7-1 22:30

契仔又無同校長出碟,做咩圍佢?

如果咁全香港歌手都被圍?

Janice's IG stories are so annoying. I'm this close to muting her.