返回列表 發帖

何韻詩促將中國剔出人權會議 外交部轟何痴心妄想不自量力

【星島日報報道】港府修訂《逃犯條例》引發社會大規模衝突,歌手何韻詩獲邀在瑞士日內瓦的聯合國人權理事會發言,批評香港的自治及自由嚴重倒退,一國兩制「近乎死亡」,希望將中國從人權會議中除名,遭中方官員兩度打斷,批評違反一國兩制。北京外交部發言人耿爽批評,何韻詩的有關言論是癡心妄想,不自量力。

耿爽強調,香港是中國的特別行政區,香港事務純屬中國內政,任何國家、組織、個人無權干預。邀請何韻詩有關的非政府組織違反了《聯合國憲章》和人權理事會相關規定,在發言中挑戰「一個中國」原則,干涉中國內政和主權,污衊中國人權狀況。中方對此表示堅決反對並給予強烈譴責。

外交部重申,香港回歸以來,一國兩制、港人治港、高度自治的方針得到切實貫徹落實,香港居民享有的各項權利和自由依法得到充分保障,事實有目共睹。保持香港繁榮穩定不僅符合中國的利益,也符合世界各國的利益。

https://hk.news.yahoo.com/%E9%80%83%E7%8A%AF%E6%A2%9D%E4%BE%8B-%E4%BD%95%E9%9F%BB%E8%A9%A9%E4%BF%83%E5%B0%87%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%89%94%E5%87%BA%E4%BA%BA%E6%AC%8A%E6%9C%83%E8%AD%B0-%E5%A4%96%E4%BA%A4%E9%83%A8%E8%BD%9F%E7%97%B4%E5%BF%83%E5%A6%84%E6%83%B3%E4%B8%8D%E8%87%AA%E9%87%8F%E5%8A%9B-082800849.html

2019年903最女何韻詩?

真正民主女神

相反2018年903最女謝安琪只懂利用老公細佬張繼安造新聞,講張繼安都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八

評分人數

演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

support hocc

演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

何韻詩已成魔怔,反中反上腦

中國真的要檢討一下國內人權狀況,無理由對自己國民咁不公.
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑

重點是何韻詩以香港歌星身份發言
你老闆 發表於 2019-7-10 18:12

應該以天后身份發言
如果我擁有海

代你白頭未上榜

佢今年暫時嚮903未有成績

周柏豪都係
如果我擁有海

踢出人權會議咪算畀面佢囉
最好就踢佢出聯合國
順手加返我大中華民國入聯合國 ...
PenguinMusic 發表於 2019-7-10 22:20

何韻詩有權這樣做?

踢出人權會議咪算畀面佢囉
最好就踢佢出聯合國
順手加返我大中華民國入聯合國
2019.8.24 觀塘反送中大遊行 13:00 駿業街遊樂場 記住去!
企鵝本週冠軍推介 // 用幾代韻律再聽一遍 動盪時日 //

容祖兒唔需要靠呢d光環谷人氣
你老闆 發表於 2019-7-10 18:11

祖祖已經因為點讚hocc比大陸人插緊,自身都難保。   千千最多係少D人搶票,祖祖就直接冇得開。

呢個先係你post重點,係咪?
講返hocc - 唔係佢fans,不過今年最女有得投佢我都投,冇可能成個樂壇都反映 ...
amok 發表於 2019-7-9 21:25

重點是何韻詩以香港歌星身份發言

冇喎,我係明示Joey得唔得?
Serendipity 發表於 2019-7-10 07:46

容祖兒唔需要靠呢d光環谷人氣

評分人數

Elio喜歡上別人了

梅姐知道有咁嘅徒弟,真係死都彈翻起身
lightupmylight 發表於 2019-7-10 08:20

咁彈左起身未?!
香港加油

ig俾中國人洗版鬧緊

btw好佩服佢有勇氣企得咁前為香港人發聲
所以 别自負到 任讓自己 每滴風駛盡
若果 他不可惡 不必迫人 無地去自容

梅姐知道有咁嘅徒弟,真係死都彈翻起身

如想代表香港,請先放棄個加拿大籍先
gordon0807 發表於 2019-7-9 23:27

神邏輯?咁即係全球除香港籍人士都無權喺呢個議題上發聲?就算係,香港都冇禁止人有雙重國籍,反而中國係唔可以,但又離奇地有好多大陸人有雙重/多重國籍,咁又點解呢?

轉移明示謝安琪攞光環。
你老闆 發表於 2019-7-9 20:20

冇喎,我係明示Joey得唔得?

評分人數

有人格分裂開幾個ac
kaman921 發表於 2019-7-9 23:48

自己回自己
BAM極都仲有
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

果幾件打手真係好_煩
abcxyz302006 發表於 2019-7-9 23:46

有人格分裂開幾個ac
強烈遣責林鄭月娥錄音機講廢話 黑警濫用權力

乜都關謝安琪事 9唔搭8
kaman921 發表於 2019-7-9 23:19

果幾件打手真係好_煩
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

gordon0807 發表於 2019-7-9 23:27

ON LUN 9咁你唔去叫習大大既家族放棄美國籍?

由內至外嘅小家語氣同氣質
強國即係強國

BTW
原來CM好多愛國青年
Jayant Music Chart 2019 Week 33
1.容祖兒 - 悲觀生物學 (1 Week No.1)
2.林二汶 - 最後的信仰
3.鄭秀文 - 我們都是這樣長大的

乜都關謝安琪事 9唔搭8
強烈遣責林鄭月娥錄音機講廢話 黑警濫用權力

相反2018年903最女謝安琪只懂利用老公細佬張繼安造新聞,講張繼安都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八
你老闆 發表於 2019-7-9 18:38

呢個先係你post重點,係咪?
講返hocc - 唔係佢fans,不過今年最女有得投佢我都投,冇可能成個樂壇都反映唔到現實 咁脫節 。

無畏中國阻撓  何韻詩在聯合國為香港發聲全文
(中央社日內瓦9日綜合外電報導)香港藝人何韻詩昨
天在瑞士日內瓦的聯合國人權理事會(UNHRC)會議為
「反送中」事件發聲,約兩分鐘的發言遭中國代表兩度
打斷,但她仍以鏗鏘有力的語調言所當言、毫無懼色。

聯合國人權理事會自6月24日至7月12日在瑞士日內
瓦召開會議,何韻詩接受非政府人權組織「聯合國觀察
」(UN Watch)和「人權基金會」(Human Rights
Foundation)邀請,以香港反送中事件為例,痛陳「一
國兩制」接近死亡。以下是何韻詩發言的全文。

何韻詩:「我是何韻詩,來自香港的歌手及民主運
動人士,『維也納宣言』保障民主和人權,然而如今這
些在香港卻遭到嚴重打擊,上個月有200萬人參加反對
修訂逃犯條例的和平抗議活動,這法案的修訂將瓦解保
護香港免受中國政府干預的屏障,警察向手無寸鐵的抗
議群眾,發射橡皮子彈和152枚催淚彈…」

會議主席艾斯派朗(Harald Aspelund):「臨時
動議,請中國代表發言。」

中國代表戴德茂:「副主席先生,中方行使程序性
動議,香港特別行政區是中華人民共和國的組成部份,
剛才這位所謂的非政府組織代表發言者,發言將香港與
中國並列,挑戰了一個中國原則,違反了聯合國憲章,
請主席敦促其使用符合聯合國規範的正確表述。」

會議主席艾斯派朗:「我提醒發言者遵照聯合國既
定原則,包括聯合國憲章原則在內,現在請發言者繼續
發言。」

何韻詩:「當香港民眾在絕望中吶喊時,有數十人
被捕4人自殺,自從政權移交後,我們目睹香港自治權
逐漸遭受侵蝕,多年來虛假的承諾,香港民眾的憤怒隨
之爆發,6位議員被取消資格,書商遭綁架,活動人士
被捕入獄,足證中國正嚴加管控,真正的普選仍沒有落
實,由北京任命和擺布的特首,正不惜一切代價阻撓我
們的民主。」

「主席先生,『中英聯合聲明』是聯合國登記有案
且具約束力的條約,但是只經過22年中國即否認自身義
務,一國兩制已瀕臨死亡,抗議活動仍持續進行…」

會議主席艾斯派朗:「臨時動議,請中國代表發言
。」

中國代表戴德茂:「副主席先生,中方再次行使程
序性動議,剛才這個發言者無端攻擊中國一國兩制制度
,中方對此表示堅決反對,請主席敦促其不得使用侮辱
性語言,謝謝主席。」

會議主席艾斯派朗:「我籲請發言者注意中國提出
的論點,現在請發言者繼續發言。」

何韻詩:「聯合國是否將召開緊急會議保護香港人
民?鑑於中國的侵害,聯合國是否會把中國自人權理事
會除名?謝謝。」(譯者:曹宇帆/核稿:陳彥鈞)
SSN Chart (23 Aug)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 努 力 奮 鬥 加 油 (1 Week No.1) - 林 海 峰
2. 最 後 的 信 仰 - 林 二 汶
3. 七 折 - 陳 柏 宇

點解張敬軒冇受邀?

Hocc 真係好型,無畏無懼,當日暗示佢攞光環嘅人可以收聲了。
Serendipity 發表於 2019-7-9 20:13

轉移明示謝安琪攞光環。

評分人數

講何韻詩都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八
z6yhk159 發表於 2019-7-9 19:28

兩位有份唱雨傘,咩無啦啦?

司馬昭之心
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

Hocc 真係好型,無畏無懼,當日暗示佢攞光環嘅人可以收聲了。

Hocc今舖仲型過昂山素姬
提名佢攞諾貝爾和平獎啦

謝安琪只係偽民主女神
欺騙左咁耐政治光環 呃左咁多年我最喜愛女歌手
係時候要找數

評分人數

cm首席蔡少芬粉絲"香港威廉":另外有無歌手名字類似蔡少芬 大碟名是英文字, 聽讀音似burn

呢鋪真係好激,CC係唔係想攞和平獎?

講何韻詩都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八

點癡心妄想中國事實係冇人權