返回列表 發帖

何韻詩促將中國剔出人權會議 外交部轟何痴心妄想不自量力

簽名被屏蔽

點癡心妄想中國事實係冇人權

講何韻詩都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八

呢鋪真係好激,CC係唔係想攞和平獎?

謝安琪只係偽民主女神
欺騙左咁耐政治光環 呃左咁多年我最喜愛女歌手
係時候要找數

評分人數

2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

Hocc今舖仲型過昂山素姬
提名佢攞諾貝爾和平獎啦

Hocc 真係好型,無畏無懼,當日暗示佢攞光環嘅人可以收聲了。

司馬昭之心
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

點解張敬軒冇受邀?

無畏中國阻撓  何韻詩在聯合國為香港發聲全文
(中央社日內瓦9日綜合外電報導)香港藝人何韻詩昨
天在瑞士日內瓦的聯合國人權理事會(UNHRC)會議為
「反送中」事件發聲,約兩分鐘的發言遭中國代表兩度
打斷,但她仍以鏗鏘有力的語調言所當言、毫無懼色。

聯合國人權理事會自6月24日至7月12日在瑞士日內
瓦召開會議,何韻詩接受非政府人權組織「聯合國觀察
」(UN Watch)和「人權基金會」(Human Rights
Foundation)邀請,以香港反送中事件為例,痛陳「一
國兩制」接近死亡。以下是何韻詩發言的全文。

何韻詩:「我是何韻詩,來自香港的歌手及民主運
動人士,『維也納宣言』保障民主和人權,然而如今這
些在香港卻遭到嚴重打擊,上個月有200萬人參加反對
修訂逃犯條例的和平抗議活動,這法案的修訂將瓦解保
護香港免受中國政府干預的屏障,警察向手無寸鐵的抗
議群眾,發射橡皮子彈和152枚催淚彈…」

會議主席艾斯派朗(Harald Aspelund):「臨時
動議,請中國代表發言。」

中國代表戴德茂:「副主席先生,中方行使程序性
動議,香港特別行政區是中華人民共和國的組成部份,
剛才這位所謂的非政府組織代表發言者,發言將香港與
中國並列,挑戰了一個中國原則,違反了聯合國憲章,
請主席敦促其使用符合聯合國規範的正確表述。」

會議主席艾斯派朗:「我提醒發言者遵照聯合國既
定原則,包括聯合國憲章原則在內,現在請發言者繼續
發言。」

何韻詩:「當香港民眾在絕望中吶喊時,有數十人
被捕4人自殺,自從政權移交後,我們目睹香港自治權
逐漸遭受侵蝕,多年來虛假的承諾,香港民眾的憤怒隨
之爆發,6位議員被取消資格,書商遭綁架,活動人士
被捕入獄,足證中國正嚴加管控,真正的普選仍沒有落
實,由北京任命和擺布的特首,正不惜一切代價阻撓我
們的民主。」

「主席先生,『中英聯合聲明』是聯合國登記有案
且具約束力的條約,但是只經過22年中國即否認自身義
務,一國兩制已瀕臨死亡,抗議活動仍持續進行…」

會議主席艾斯派朗:「臨時動議,請中國代表發言
。」

中國代表戴德茂:「副主席先生,中方再次行使程
序性動議,剛才這個發言者無端攻擊中國一國兩制制度
,中方對此表示堅決反對,請主席敦促其不得使用侮辱
性語言,謝謝主席。」

會議主席艾斯派朗:「我籲請發言者注意中國提出
的論點,現在請發言者繼續發言。」

何韻詩:「聯合國是否將召開緊急會議保護香港人
民?鑑於中國的侵害,聯合國是否會把中國自人權理事
會除名?謝謝。」(譯者:曹宇帆/核稿:陳彥鈞)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

相反2018年903最女謝安琪只懂利用老公細佬張繼安造新聞,講張繼安都可以無啦啦講埋謝安琪,九唔搭八
你老闆 發表於 2019-7-9 18:38

呢個先係你post重點,係咪?
講返hocc - 唔係佢fans,不過今年最女有得投佢我都投,冇可能成個樂壇都反映唔到現實 咁脫節 。

乜都關謝安琪事 9唔搭8
再將我相信的如煙火般綻放

如想代表香港,請先放棄個加拿大籍先

由內至外嘅小家語氣同氣質
強國即係強國

BTW
原來CM好多愛國青年
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

gordon0807 發表於 2019-7-9 23:27

ON LUN 9咁你唔去叫習大大既家族放棄美國籍?

乜都關謝安琪事 9唔搭8
kaman921 發表於 2019-7-9 23:19

果幾件打手真係好_煩
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

果幾件打手真係好_煩
abcxyz302006 發表於 2019-7-9 23:46

有人格分裂開幾個ac
再將我相信的如煙火般綻放

有人格分裂開幾個ac
kaman921 發表於 2019-7-9 23:48

自己回自己
BAM極都仲有
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

轉移明示謝安琪攞光環。
你老闆 發表於 2019-7-9 20:20

冇喎,我係明示Joey得唔得?

評分人數

gordon0807 發表於 2019-7-9 23:27

神邏輯?咁即係全球除香港籍人士都無權喺呢個議題上發聲?就算係,香港都冇禁止人有雙重國籍,反而中國係唔可以,但又離奇地有好多大陸人有雙重/多重國籍,咁又點解呢?

梅姐知道有咁嘅徒弟,真係死都彈翻起身

ig俾中國人洗版鬧緊

btw好佩服佢有勇氣企得咁前為香港人發聲
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

梅姐知道有咁嘅徒弟,真係死都彈翻起身
lightupmylight 發表於 2019-7-10 08:20

咁彈左起身未?!

舞來舞去 不日內開始錄音。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

容祖兒唔需要靠呢d光環谷人氣
你老闆 發表於 2019-7-10 18:11

祖祖已經因為點讚hocc比大陸人插緊,自身都難保。   千千最多係少D人搶票,祖祖就直接冇得開。

踢出人權會議咪算畀面佢囉
最好就踢佢出聯合國
順手加返我大中華民國入聯合國
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

簽名被屏蔽

代你白頭未上榜

佢今年暫時嚮903未有成績

周柏豪都係

重點是何韻詩以香港歌星身份發言
你老闆 發表於 2019-7-10 18:12

應該以天后身份發言

中國真的要檢討一下國內人權狀況,無理由對自己國民咁不公.

何韻詩已成魔怔,反中反上腦

簽名被屏蔽

support hocc