返回列表 發帖

[Jul/19/2019] 浮世繪 - Gin Lee (2CD)

歌手:Gin Lee
唱片名稱:浮世繪
唱片封面:

推出日期:2019-7-19
唱片類型:2CD

TrackList:
CD1
1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口

CD2
1. Goodnight (feat. BCW)
2. U&I (feat.陳梓童)
3. 兩個我
4. 信與不信   
5. 堅強的動物
6. 侘寂 (粵)
7. 風靡 (粵)

附加資料:
「難得有天份的歌手,接近完美」.「女版行走的CD」.「渾然天成的大將魅力」
渾厚的歌唱實力、飽滿的多元經歷.浮世繪以音樂臨摹大千世界
細膩描繪你我情感世界的千姿百態

「浮世繪」2CD收錄共13首全新錄音。11首國語歌曲包括有大熱上榜的《孤獨門口》及《以愛情罪名》。另外,Gin Lee破天荒與二岸三地新世代唱(創)作猛人,分別合作多首趨向多元音樂風格的嶄新流行傑作,包括有被譽為“嘻哈金童”之稱的台灣人氣饒舌全才藝人B.C.W.合作的《Goodnight》。同樣屬於「實力唱家班」的中國女歌手---陳梓童,攜手合唱的細膩情愫歌曲《U&I》。還有,由香港band壇勁Supper Moment特別為Gin Lee創作的粵語新歌《風靡》。此外,Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》,亦分別由崔怒、周耀輝及林若寧三位重量級作詞人填寫全新國語歌詞,重新灌唱成《兩個我》、《信與不信》及《堅強的動物》三首歌曲。

香港版本2CD特別加入兩首粵語新歌《侘寂》及《風靡》。

產品規格:
包裝體積:188 x 138 x 12mm (橫睹)
外紙盒採用高級重磅數粉紙印製,主題字體(前/後面)採用「熨(朱古力)金壓印」
內附28頁小冊子:全彩印刷相片歌詞集

預 購 價:HKD128

出處:Mimi ship
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》

邊個cm gin fan入左去做intern寫文案呀?

3. 兩個我
4. 信與不信   
5. 堅強的動物
內附28頁小冊子:全彩印刷相片歌詞集

彩印都係賣點

好地地一隻國語碟
加埋3首入過碟嘅歌
同埋兩首廣東歌。。。
環球真係咩都做得出

如果封面冇佢個樣會型D
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

by the way
崔恕變左崔怒
好慘
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

睇封面
Gin Lee 似係反送中

明明都叫做有八首新歌+三首國語版本+兩首廣東歌
可以排得好好睇, 好豐富
但而家睇落排得好核突, 好似得六首新歌加雜錦碟咁

不過cover幾靚

2020年金曲獎年度轉輯誕生
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

侘寂同風靡 咁去出碟lol 好浪費
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

如果封面冇佢個樣會型D
John 發表於 2019-7-13 00:22
但可能會被某位最關心專輯包裝同歌書有幾多張歌手相既會員批評

咁樣2 CD我初頭以為係LP

Anyway 支持短髮堅!!!

期待!

希望下年有得睇呀蓮頒金曲歌后俾美煎

BTW, 咩叫香港band壇勁Supper Moment, 用返香港天團果朵咪得囉

明明都叫做有八首新歌+三首國語版本+兩首廣東歌
可以排得好好睇, 好豐富
但而家睇落排得好核突, 好似得六首 ...
721AXA 發表於 2019-7-13 00:28

其實8首新歌擺一隻碟可能好D

堅強的動物,笑咗出聲
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

個封面同佢一樣咁紅咁受歡迎

個封面好hehehaha

個文案好多錯處
咩料
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

3AM
Nights without you
Tonight
Goodnight

為左侘寂,焗住買碟啦
其實唔care佢成隻碟做咩
一雞兩味已經唔係新鮮事啦
但分兩隻碟就真係好肉酸
個排法仲要係新國語歌→一雞兩味國語→粵語……

頭兩首主打都唔好聽
成件事好 Hea 好無誠意
真係要考慮下買唔買
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

之前唔知邊度話過隻碟唔會有一雞兩味 每首歌都會係全新國語作品wor
而家連3+3都入碟

不過其實之前一透露話班底會有Eric Kwok/林若寧都估到會有呢啲事發生
點知講完又曾經有過期望 最後都係要出呢啲嘔心tracklist
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

咁樣有d不倫不類
完全無重點
重點係佢個兩首悶到嘔的國語新歌
定係一雞兩味?

市場定位好模糊
賣香港台灣市場?

係咪收山大碟?

Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》 文案笑死人

環球hea gin lee

碟名不如叫《大雜燴》好過

諗起Kary收山大碟艷羨個cover
nicknicknick 發表於 2019-7-13 04:59

Kary 高質好多!
唉 8隻新歌做咩要6+2咁出
搭埋嗰3首新歌做咩
侘寂風靡留返下隻碟唔得咩?

對於track list 咁排真係好失望
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

即係今年唔會有廣東歌?和女銀講再見
舞來舞去 不日內開始錄音。

Cover 似隻鬼咁
再將我相信的如煙火般綻放

封底

碟名不如叫《大雜燴》好過
炎力 發表於 2019-7-13 10:07

笑左囉咩事

Cover 似隻鬼咁
kaman921 發表於 2019-7-13 10:56

七月節就來了環球係咪突登呢個時候出

1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口
7. Goodnight (feat. BCW)
8. U&I (feat.陳梓童)

點解唔好地地咁出呢?拆做兩張咁肉酸
唔知環球諗咩lol
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

只睇歌名
想聽浮世繪 同 餓

香港版本2CD特別加入兩首粵語新歌《侘寂》及《風靡》。

之前好似話唔同地區有唔同版本,唔知台灣同馬來西亞會係咩版本呢

CD2係打完邊爐用餸頭餸尾炒既冷飯, 慘不忍睹
FIGHT for 陳柏宇

Poor Gin......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

文案好多噴位

球記其實可以考慮
唔洗阿堅跟我霏條路走現代都市女性路線
阿堅氣質就算甩極都甩唔到陣娘味同撈味
可以考慮走古典,知性,優雅路線
好似青花瓷一樣唔會有過唔過時問題

真係要等淨底6首出埋先知呢隻碟得唔得
因為過往經驗都係唔派好過派
btw希望經過上年嘅混戰之後,今年無女歌手出碟,咁Gin就可以入圍金曲獎

即係今年唔會有廣東歌?和女銀講再見
黃家正 發表於 2019-7-13 10:52

有呀佢話今年仲有歌出
我估應該大概10月會派

1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口
7. Goodnight (feat. BCW)
8. U&I (feat. ...
fifty1205 發表於 2019-7-13 11:30

兩隻碟8+5會好D
咁第二隻碟就純粹當bonus CD

不過可能咁出係想遲下出黑膠方便D

年度娘爆cover
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

兩隻碟8+5會好D
咁第二隻碟就純粹當bonus CD

不過可能咁出係想遲下出黑膠方便D ...
John 發表於 2019-7-13 17:10

黑膠未必一隻碟可以放到13首歌

好地地一隻國語碟
加埋3首入過碟嘅歌
同埋兩首廣東歌。。。
環球真係咩都做得出 ...
kevinlai1621 發表於 2019-7-13 00:14

兩首廣東歌係香港版本收錄
果三首入過碟既國語歌係國語碟入返有咩問題
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

簽名被屏蔽

兩首廣東歌係香港版本收錄
果三首入過碟既國語歌係國語碟入返有咩問題 ...
KYC0347 發表於 2019-7-13 20:12

炒冷飯唔會無問題掛
況且以佢標榜做碟要有concept, 事前鋪天蓋地宣傳嘅首隻國語碟

見到咁嘅排位, 完全係貨不對辦啦

炒冷飯唔會無問題掛
況且以佢標榜做碟要有concept, 事前鋪天蓋地宣傳嘅首隻國語碟

見到咁嘅排位, 完 ...
kevinlai1621 發表於 2019-7-13 20:59

所以佢未分開CD1,2
1係有Concept 既Ep
2就係其他feat,歌曲國語版,同廣東作品
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

所以佢未分開CD1,2
1係有Concept 既Ep
2就係其他feat,歌曲國語版,同廣東作品 ...
KYC0347 發表於 2019-7-13 22:43

咁你可唔可以剩買CD1 唔買CD2