返回列表 發帖

[Jul/19/2019] 浮世繪 - Gin Lee (2CD)

歌手:Gin Lee
唱片名稱:浮世繪
唱片封面:

推出日期:2019-7-19
唱片類型:2CD

TrackList:
CD1
1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口

CD2
1. Goodnight (feat. BCW)
2. U&I (feat.陳梓童)
3. 兩個我
4. 信與不信   
5. 堅強的動物
6. 侘寂 (粵)
7. 風靡 (粵)

附加資料:
「難得有天份的歌手,接近完美」.「女版行走的CD」.「渾然天成的大將魅力」
渾厚的歌唱實力、飽滿的多元經歷.浮世繪以音樂臨摹大千世界
細膩描繪你我情感世界的千姿百態

「浮世繪」2CD收錄共13首全新錄音。11首國語歌曲包括有大熱上榜的《孤獨門口》及《以愛情罪名》。另外,Gin Lee破天荒與二岸三地新世代唱(創)作猛人,分別合作多首趨向多元音樂風格的嶄新流行傑作,包括有被譽為“嘻哈金童”之稱的台灣人氣饒舌全才藝人B.C.W.合作的《Goodnight》。同樣屬於「實力唱家班」的中國女歌手---陳梓童,攜手合唱的細膩情愫歌曲《U&I》。還有,由香港band壇勁Supper Moment特別為Gin Lee創作的粵語新歌《風靡》。此外,Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》,亦分別由崔怒、周耀輝及林若寧三位重量級作詞人填寫全新國語歌詞,重新灌唱成《兩個我》、《信與不信》及《堅強的動物》三首歌曲。

香港版本2CD特別加入兩首粵語新歌《侘寂》及《風靡》。

產品規格:
包裝體積:188 x 138 x 12mm (橫睹)
外紙盒採用高級重磅數粉紙印製,主題字體(前/後面)採用「熨(朱古力)金壓印」
內附28頁小冊子:全彩印刷相片歌詞集

預 購 價:HKD128

出處:Mimi ship
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》

邊個cm gin fan入左去做intern寫文案呀?

3. 兩個我
4. 信與不信   
5. 堅強的動物
內附28頁小冊子:全彩印刷相片歌詞集

彩印都係賣點

好地地一隻國語碟
加埋3首入過碟嘅歌
同埋兩首廣東歌。。。
環球真係咩都做得出

如果封面冇佢個樣會型D
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

by the way
崔恕變左崔怒
好慘
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

睇封面
Gin Lee 似係反送中

明明都叫做有八首新歌+三首國語版本+兩首廣東歌
可以排得好好睇, 好豐富
但而家睇落排得好核突, 好似得六首新歌加雜錦碟咁

不過cover幾靚

2020年金曲獎年度轉輯誕生
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

侘寂同風靡 咁去出碟lol 好浪費
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

如果封面冇佢個樣會型D
John 發表於 2019-7-13 00:22
但可能會被某位最關心專輯包裝同歌書有幾多張歌手相既會員批評

咁樣2 CD我初頭以為係LP

Anyway 支持短髮堅!!!

期待!

希望下年有得睇呀蓮頒金曲歌后俾美煎

BTW, 咩叫香港band壇勁Supper Moment, 用返香港天團果朵咪得囉

明明都叫做有八首新歌+三首國語版本+兩首廣東歌
可以排得好好睇, 好豐富
但而家睇落排得好核突, 好似得六首 ...
721AXA 發表於 2019-7-13 00:28

其實8首新歌擺一隻碟可能好D

堅強的動物,笑咗出聲
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

個封面同佢一樣咁紅咁受歡迎

個封面好hehehaha

個文案好多錯處
咩料
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

3AM
Nights without you
Tonight
Goodnight

為左侘寂,焗住買碟啦
其實唔care佢成隻碟做咩
一雞兩味已經唔係新鮮事啦
但分兩隻碟就真係好肉酸
個排法仲要係新國語歌→一雞兩味國語→粵語……

頭兩首主打都唔好聽
成件事好 Hea 好無誠意
真係要考慮下買唔買
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

之前唔知邊度話過隻碟唔會有一雞兩味 每首歌都會係全新國語作品wor
而家連3+3都入碟

不過其實之前一透露話班底會有Eric Kwok/林若寧都估到會有呢啲事發生
點知講完又曾經有過期望 最後都係要出呢啲嘔心tracklist
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

咁樣有d不倫不類
完全無重點
重點係佢個兩首悶到嘔的國語新歌
定係一雞兩味?

市場定位好模糊
賣香港台灣市場?

係咪收山大碟?

Gin Lee粵語名曲《信》、《很堅強》及《自我感覺還好》 文案笑死人

環球hea gin lee

碟名不如叫《大雜燴》好過

諗起Kary收山大碟艷羨個cover
nicknicknick 發表於 2019-7-13 04:59

Kary 高質好多!
唉 8隻新歌做咩要6+2咁出
搭埋嗰3首新歌做咩
侘寂風靡留返下隻碟唔得咩?

對於track list 咁排真係好失望
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

即係今年唔會有廣東歌?和女銀講再見
舞來舞去 不日內開始錄音。

Cover 似隻鬼咁
再將我相信的如煙火般綻放

封底

碟名不如叫《大雜燴》好過
炎力 發表於 2019-7-13 10:07

笑左囉咩事

Cover 似隻鬼咁
kaman921 發表於 2019-7-13 10:56

七月節就來了環球係咪突登呢個時候出

1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口
7. Goodnight (feat. BCW)
8. U&I (feat.陳梓童)

點解唔好地地咁出呢?拆做兩張咁肉酸
唔知環球諗咩lol
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

只睇歌名
想聽浮世繪 同 餓

香港版本2CD特別加入兩首粵語新歌《侘寂》及《風靡》。

之前好似話唔同地區有唔同版本,唔知台灣同馬來西亞會係咩版本呢

CD2係打完邊爐用餸頭餸尾炒既冷飯, 慘不忍睹
FIGHT for 陳柏宇

Poor Gin......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

文案好多噴位

球記其實可以考慮
唔洗阿堅跟我霏條路走現代都市女性路線
阿堅氣質就算甩極都甩唔到陣娘味同撈味
可以考慮走古典,知性,優雅路線
好似青花瓷一樣唔會有過唔過時問題

真係要等淨底6首出埋先知呢隻碟得唔得
因為過往經驗都係唔派好過派
btw希望經過上年嘅混戰之後,今年無女歌手出碟,咁Gin就可以入圍金曲獎

即係今年唔會有廣東歌?和女銀講再見
黃家正 發表於 2019-7-13 10:52

有呀佢話今年仲有歌出
我估應該大概10月會派

1. 浮世繪
2. 餓
3. 以愛情的罪名
4. 聽不懂
5. 耽誤
6. 孤獨門口
7. Goodnight (feat. BCW)
8. U&I (feat. ...
fifty1205 發表於 2019-7-13 11:30

兩隻碟8+5會好D
咁第二隻碟就純粹當bonus CD

不過可能咁出係想遲下出黑膠方便D

年度娘爆cover
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

兩隻碟8+5會好D
咁第二隻碟就純粹當bonus CD

不過可能咁出係想遲下出黑膠方便D ...
John 發表於 2019-7-13 17:10

黑膠未必一隻碟可以放到13首歌

好地地一隻國語碟
加埋3首入過碟嘅歌
同埋兩首廣東歌。。。
環球真係咩都做得出 ...
kevinlai1621 發表於 2019-7-13 00:14

兩首廣東歌係香港版本收錄
果三首入過碟既國語歌係國語碟入返有咩問題
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

簽名被屏蔽

兩首廣東歌係香港版本收錄
果三首入過碟既國語歌係國語碟入返有咩問題 ...
KYC0347 發表於 2019-7-13 20:12

炒冷飯唔會無問題掛
況且以佢標榜做碟要有concept, 事前鋪天蓋地宣傳嘅首隻國語碟

見到咁嘅排位, 完全係貨不對辦啦

炒冷飯唔會無問題掛
況且以佢標榜做碟要有concept, 事前鋪天蓋地宣傳嘅首隻國語碟

見到咁嘅排位, 完 ...
kevinlai1621 發表於 2019-7-13 20:59

所以佢未分開CD1,2
1係有Concept 既Ep
2就係其他feat,歌曲國語版,同廣東作品
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

所以佢未分開CD1,2
1係有Concept 既Ep
2就係其他feat,歌曲國語版,同廣東作品 ...
KYC0347 發表於 2019-7-13 22:43

咁你可唔可以剩買CD1 唔買CD2