返回列表 發帖

野木蘭 - 泳兒

單選投票, 共有 87 人參與投票
83.91% (73)
5.75% (5)
2.30% (2)
1.15% (1)
6.90% (6)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 10/07/2019

作曲:徐浩
填詞:周耀輝
編曲:徐浩 / 黃兆銘
監製:徐浩

她跟他偏偏太多豐盛
誰和誰在城內太過寂靜
其實我很想改變     但無辦法
幾多風光相信會有幾多報應
期望很公平    其實不公平    太可怕
我妄想    想得一朵野花
在今晚摘下
在今晚可野蠻嗎
將各位可愛面容全部換去
換我美好吧

從來幸福的   記住   隨時來絕症
滿足的  記住 你就快嘆息
是輸贏敗勝
未夠偷搶   搶走我未有過的
用荊棘   刮下  旁門和捷徑
要偏激   是對   是錯   要我定
快樂  自由  美麗  完全由我定

不甘心一切已經鎖定
仍懷疑任何事也要默認
其實我想叛逆人類
變做了千朵野花
用千手摘下
過千生等野蠻嗎
等我將一片木蘭留在亂世
再去結束它

從來幸福的   記住   隨時來絕症
滿足的  記住 你就快嘆息
是輸贏敗勝
未夠偷搶   搶走我未有過的
用荊棘   刮下  旁門和捷徑
要偏激   是對   是錯   要我定
誰認了命

想一手摧毀太多宿命
而重頭為明日再去盡力
其實我太想公平

5分

簽名被屏蔽

演唱會主題曲?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

今年英皇女歌手整體歌好聽左
你老闆 發表於 2019-8-29 17:13

美漫存在與否仲係未知數

簽名被屏蔽

無左鍾舒漫都咁慘,低位OUT
你老闆 發表於 2019-8-28 18:50

少左美漫,多左美蚊

簽名被屏蔽

點解佢可以咁慘

簽名被屏蔽

希望好似559 re冠
你老闆 發表於 2019-8-26 11:44

美Aiiii甘多年好似都冇re 過wor

簽名被屏蔽

903同rthk out哂,仲可以點?
你老闆 發表於 2019-8-25 22:53

還有希望re

簽名被屏蔽

大家甘心讓這首歌就這樣沉沒嗎 ??!

以泳兒嘅聲線同歌藝 即使係錄音室版本 佢都唔會handle到好破格嘅曲風 以最容易接受同大路嘅暗黑曲風黎「突破」係正常嘅
呢首歌嘅編曲、鋪排同其他dark曲風歌曲差唔多 e.g. 天下大亂 不過整體都寫得幾中 亦有適當嘅爆發點 其實已經好好

如果唔RE不如唔好上
steph123 發表於 2019-8-22 22:01

可能只係可憐佢所以先上下低位

如果唔RE不如唔好上

簽名被屏蔽

港台re番野木蘭啦
你老闆 發表於 2019-8-22 15:40

903定rthk re 機會大d?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

求RE
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

TVB有掛... 希望
steph123 發表於 2019-8-19 23:42

希望趁上完903 宣傳,俾多1/2weeks 低位佢re

擔心一台冠都拎吾到
hkbaby 發表於 2019-8-19 13:31

TVB有掛... 希望

擔心一台冠都拎吾到

#BoycottMulan
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

簽名被屏蔽

都吾係ah,其實唱得好順wor,高音位冇flat,你睇反佢總選 騎膊馬live 就真係handle 吾到。 ...
hkbaby 發表於 2019-8-12 18:41

【是錯  要我定 誰認了命】果度差D唔夠氣,可以唱得好D。

今年到目前為止最高質的歌 !

唱得好辛苦。
angelicdestiny 發表於 2019-8-12 06:37

都吾係ah,其實唱得好順wor,高音位冇flat,你睇反佢總選 騎膊馬live 就真係handle 吾到。

唱得好辛苦。

簽名被屏蔽

其實係蛋記弱點
就算美祖啲歌紅
好多時都係靠美祖而紅
揀歌係睇有無gimmick
而唔係歌本身

所以成間蛋 ...
Frankiekiekie 發表於 2019-7-31 13:35

其實野木蘭本身歌詞都好爆,fit 晒依家時世,俾謝安琪唱應該會彈出。其實依家美aiiii verse 都唱到幾似美琪,不過真係冇咩宣傳可言。等睇變另一首蒼海遺豬。

星夢台唔係同英皇fd咩 無歌啦喎咁都ban...
hello12324 發表於 2019-8-8 11:34

Le 2 weeks 個榜都塞死,out 1

簽名被屏蔽

hello12324 發表於 2019-8-8 11:34

我覺得係歌詞敏感問題,另外 我係美泳ge 話真係喊出泥。 無論唱咩都好,903 又係如此下場。

星夢台係米ban 呢首? 睇泥得反rthk 有望。。。
hkbaby 發表於 2019-8-8 00:33

星夢台係米ban 呢首? 睇泥得反rthk 有望。。。

今集頭條新聞都有播呢首歌
phykk45 發表於 2019-8-3 01:01

其實呢2weeks 都有吾同電台播過幾次,但偏偏吾上榜。。。

今集頭條新聞都有播呢首歌

美aiiiii真係值得更好
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

咁就明白典解佢唱咗咁耐,成就都係咁上下,因為佢自己同埋佢個團隊都唔識幫佢揀d啱嘅demo.
揀歌呢樣嘢, ...
猴子爸 發表於 2019-7-29 22:10

其實係蛋記弱點
就算美祖啲歌紅
好多時都係靠美祖而紅
揀歌係睇有無gimmick
而唔係歌本身

所以成間蛋記咁多暗星
好似二三家姐兩個一時清純一時性感咁

泳兒聲稱首歌係度身訂造
Kfmusic 發表於 2019-7-29 21:53

咁就明白典解佢唱咗咁耐,成就都係咁上下,因為佢自己同埋佢個團隊都唔識幫佢揀d啱嘅demo.
揀歌呢樣嘢,我覺得當代最叻嗰個係楊千樺。

簽名被屏蔽

完全同意,個旋律根本就不夠好,選曲的人要負最大責任。
猴子爸 發表於 2019-7-28 21:59

泳兒聲稱首歌係度身訂造

簽名被屏蔽

野木蘭有精選
你老闆 發表於 2019-7-29 19:19

次次精選拎第3

簽名被屏蔽

欣賞首歌想行另類路線 可惜眼高手低
個旋律累事 有啲老套
出到黎既感覺就係原本一首好普通既pop 格硬換咗個 ...
bagfgfcde 發表於 2019-7-21 21:42

完全同意,個旋律根本就不夠好,選曲的人要負最大責任。