返回列表 發帖

悲觀生物學 - 容祖兒

單選投票, 共有 216 人參與投票
57.87% (125)
6.94% (15)
4.63% (10)
1.39% (3)
29.17% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 12/07/2019

作曲:伍樂城
填詞:黃偉文
編曲:伍樂城@RNLS
監製:伍樂城@RNLS

戀愛雖不如預期
漸明白某些黑色生命真理
若人類與生俱來那麽傷悲
愛面前如此謙卑
最後才學會以少許甜營救自己

人人生來沒伴侶非一對
沿途遇上同類都只不過借段歲月同睡
情人合約延續下去難道你能終身佔據
溫馨的一刻先潑冷水在一起歡喜幾秒就好
蜜月一結束還是要一個歸去

一乍醒身傍沒人
突然悟透這孤寂本是底蘊
是人類怕單身時永不超生
才心急找個護蔭
記不起出世入土之際你都單身

人人生來沒伴侶非一對
情人合約延續下去難道你能終身佔據
溫馨的一刻先潑冷水在一起歡喜幾秒就好
蜜月一結束還是要一個歸去

誰是你親人誰是你戀人
全是借出和誰曾熱吻隨時能被禁
回望半生仍然常慶幸
跟你做過一晚夜至親
誰為愛而生誰為愛而等
其實我能沉寂過餘生無礙我求生
情願我們能預設單身假設被愛今世便晦暗

人人生來沒伴侶非一對
誰曾是你存活樂趣行下去遲早都告退
當他必須走不要再追别再扮不懂一切物種
獨自的降生然後再一個歸去

若愛是曇花幸福過眼是廢墟
無人真擁有過可是春色可以藏心裡

點解903唔播? 難得的一首好歌

演唱會之後loop到上曬癮
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

SONG OF THE YEAR
帥小寶` 發表於 2019-8-18 21:02

This one is better than last years one

演唱會後日日loop緊

簽名被屏蔽

回復 105# b01091018

想知美雞祖係咪唔會再揾林夕填

祖兒唱得好好

SONG OF THE YEAR
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

楊政龍宣佈女友有喜
唔怪得唱得咁悲觀
風見志郎 發表於 2019-7-29 11:33

好人好姐點會中意容祖兒

這首歌是演唱會主題曲?

才心急找個護蔭
記不起出世入土之際你都單身

人人難免  
都飾演過情人甲吧

楊政龍宣佈女友有喜
唔怪得唱得咁悲觀
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

盡顯功架之作

lur 爆光頭黃又伏 9 人
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

呢首好適合喺演唱會大搞
721AXA 發表於 2019-7-21 17:30

唔好笑住唱就得
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

如果歌詞唔好咁密可能會易hit啲,特別bridge嗰段太密,就算祖兒唱出嚟都好似有啲lur住去。

呢首好適合喺演唱會大搞

56X都係同twins最夾Ga la

首歌3分啦

好似已經厭咗
PC>>>>>>>一種永遠>悲觀生物學>>>>勇氣情歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

D comments gum positive 點解咁多一分

好聽又好睇呀今日繼續loop

重申一次
因為每次容祖兒同謝安琪一齊派歌大家都會好易罵戰
所以我有必要係情況失控前提醒大家唔好故意係CHH比較而引起罵戰

留意番,上述措施同時適用於偷情的禮儀及悲觀生物學
所以無論係係偷情的禮儀抑或悲觀生物學既po
故意比較容祖兒及謝安琪
均視為OT

如果大家對呢個措施有疑問
又或者見到我有走漏眼無扣到分
歡迎pm我

CunninG

首歌個畫面出曬黎
聽左咁多日都咁好聽

祖祖盡顯功架之作
5分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

祖兒真係好好戲

要聽多幾次先消化到個曲式
唱到chorus唔知點解諗起傷神

"人人生來沒伴侶非一對" 呼應番 "為何人傾向 做什麼都要一雙"

不過首歌係幾sad
mv仲喊到腫晒
喜歡祖式慘情歌

好耐冇聽過Joey有咁高質嘅作品
本身並唔係佢嘅歌迷,不過俾佢呢首歌吸引咗~
呢排狂loop中⋯⋯

溫馨提示:大家應該集中討論歌曲及歌手本身
所有有意提及其他歌手均視為OT/引起罵戰
Thanks

CunninG

簽名被屏蔽

唔好成日提某位女歌手啦
一陣佢啲Fans又上曬電咁
又插你成日提佢偶像
其實唔好再拉Joey同個位女歌 ...
Wing1211 發表於 2019-7-17 11:12

爭氣啦 最care根本係你地

Exactly. 今次美祖嘅演繹帶起成首歌
諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌 ...
Polcat 發表於 2019-7-15 17:43

吳雨霏

謝安琪囉,人地(耳機唔壞)係實力唱將
(錄音執完)唱咩都最有感情
Flambeau 發表於 2019-7-17 10:45

唔好成日提某位女歌手啦
一陣佢啲Fans又上曬電咁
又插你成日提佢偶像
其實唔好再拉Joey同個位女歌手黎比較please
唔同層次,好難比較

P.S.首歌越J越好聽
期待首live

諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌 ...
Polcat 發表於 2019-7-15 17:43

謝安琪囉,人地(耳機唔壞)係實力唱將
(錄音執完)唱咩都最有感情

評分人數

• CunninG

簽名被屏蔽

刀仲係好濃伍樂城味 感覺一般
但容祖兒係唱得好
John 發表於 2019-7-15 12:58

多謝支持祖兒
今年全部歌都演繹得好優秀

但容祖兒係唱得好
John 發表於 2019-7-15 12:58

諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌

一時唔記得逃避你姐,唔需要用放監這個詞既
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

但容祖兒係唱得好
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

呢位會員啱啱放監?祖祖廿年前就同56X合作啦=_=
stephybest 發表於 2019-7-15 11:07

56X + WYMAN 好似係第3次ONLY

回復 1# CunninG

又一次證明容祖兒只應該做廣東歌,佢唱得好出色。伍樂城嘅曲都好有格調,只是我同好多人一樣,不太喜歡bridge嗰部份,好似扮哂classical feel咁,但呢段melody唔夠好聽,唔係好夾。Wyman嘅詞,好大路,冇乜出錯,有佳句,只是亦唔會係經典。

我想问祖祖係咪第一次同56城合作?
Kenny 發表於 2019-7-15 08:46

呢位會員啱啱放監?祖祖廿年前就同56X合作啦=_=

鍾意最尾果2句

若愛是曇花幸福過眼是廢墟
無人真擁有過可是春色可以藏心裡

伍樂城作品展d_u杜汶澤咁大單都唔知?

回復  Kenny

逃避你,谁来爱我,为你万岁,全身暑假,瘦身大法,阿门,早有预谋,拍拖,罪魁,身骄肉 ...
cjh2002 發表於 2019-7-15 10:36

全部都正爆,特別係為你萬歲同罪魁
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

「一乍醒身傍沒人」唱得好好
帥小寶` 發表於 2019-7-15 01:13

我反而覺得第二段個“溫馨的一刻”,個“溫”果粒音同感情拿捏得好好。

回復 71# Kenny

逃避你,谁来爱我,为你万岁,全身暑假,瘦身大法,阿门,早有预谋,拍拖,罪魁,身骄肉贵,信今生爱过…
爱祖儿1314

20年前逃避你咪係囉

一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

「一乍醒身傍沒人」唱得好好