返回列表 發帖
越聽越好聽 5分

原來男主就係飛美祖去食2084條女
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

副歌一直喺音域邊緣徘徊 唔好聽
首曲聽好多次都覺得好唔順
編曲老土
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

兩首都係至尊歌!
放空 發表於 2019-7-13 21:24

遺書 >>>>>>>>>>>>>>>>>>

編曲老土
liebe 發表於 2019-7-14 12:55

咁都叫音域邊緣咁沐春風算係咩@O@

咁都叫音域邊緣咁沐春風算係咩@O@
Flambeau 發表於 2019-7-14 15:05

係咪講緊個chorus啲音好fluctuated……
人人來沒伴侶非一對
沿途遇上同類都只不過借段歲月同睡
情人合約延續下去難道你能終身佔據
溫馨的一刻先潑冷水在一起歡喜幾秒就好
蜜月一結束還是要一個歸去

loop到停唔到 久違既高質慘情歌

心之科學一聽愛上
呢首聽咗十次都無咩feel

完全感受到同師兄分手後嘅痛苦

係咪講緊個chorus啲音好fluctuated……
stephybest 發表於 2019-7-14 15:37

伍樂城呢幾年一個人監製嘅歌基本上出嚟嘅效果都麻麻
希望正式出碟嗰陣執執佢
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

編曲老土
liebe 發表於 2019-7-14 12:55

形容沐春風又形容得幾貼切
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

叫番原名  自生自滅  會貼切D,生時得自己,死時都係得自己
不過太負能量既名呢D時世又真係唔太適合

終於有首慘情歌可以loop!!!

喜歡祖兒,5fun

第二段verse好神級
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

回復 65# JasOh103

個唱腔簡直不得了又有感情

期待唱Live一口氣唱84個字

好好聽喎
但到依家都唔覺得chrous係chrous

最後既悲鳴 好似無乜係佢既歌聽過依個唱腔 it doesn’t matter?

「一乍醒身傍沒人」唱得好好
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

我想问祖祖係咪第一次同56城合作?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

Kenny 發表於 2019-7-15 08:46

20年前逃避你咪係囉
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

回復 71# Kenny

逃避你,谁来爱我,为你万岁,全身暑假,瘦身大法,阿门,早有预谋,拍拖,罪魁,身骄肉贵,信今生爱过…
爱祖儿1314

「一乍醒身傍沒人」唱得好好
帥小寶` 發表於 2019-7-15 01:13

我反而覺得第二段個“溫馨的一刻”,個“溫”果粒音同感情拿捏得好好。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

回復  Kenny

逃避你,谁来爱我,为你万岁,全身暑假,瘦身大法,阿门,早有预谋,拍拖,罪魁,身骄肉 ...
cjh2002 發表於 2019-7-15 10:36

全部都正爆,特別係為你萬歲同罪魁
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

伍樂城作品展d_u杜汶澤咁大單都唔知?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

鍾意最尾果2句

若愛是曇花幸福過眼是廢墟
無人真擁有過可是春色可以藏心裡

呢位會員啱啱放監?祖祖廿年前就同56X合作啦=_=

回復 1# CunninG

又一次證明容祖兒只應該做廣東歌,佢唱得好出色。伍樂城嘅曲都好有格調,只是我同好多人一樣,不太喜歡bridge嗰部份,好似扮哂classical feel咁,但呢段melody唔夠好聽,唔係好夾。Wyman嘅詞,好大路,冇乜出錯,有佳句,只是亦唔會係經典。

呢位會員啱啱放監?祖祖廿年前就同56X合作啦=_=
stephybest 發表於 2019-7-15 11:07

56X + WYMAN 好似係第3次ONLY

刀仲係好濃伍樂城味 感覺一般
但容祖兒係唱得好
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

一時唔記得逃避你姐,唔需要用放監這個詞既
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

但容祖兒係唱得好
John 發表於 2019-7-15 12:58

Exactly. 今次美祖嘅演繹帶起成首歌
諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌

但容祖兒係唱得好
John 發表於 2019-7-15 12:58

多謝支持祖兒
今年全部歌都演繹得好優秀

簽名被屏蔽

諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌 ...
Polcat 發表於 2019-7-15 17:43

謝安琪囉,人地(耳機唔壞)係實力唱將
(錄音執完)唱咩都最有感情

評分人數

• CunninG

謝安琪囉,人地(耳機唔壞)係實力唱將
(錄音執完)唱咩都最有感情
Flambeau 發表於 2019-7-17 10:45

唔好成日提某位女歌手啦
一陣佢啲Fans又上曬電咁
又插你成日提佢偶像
其實唔好再拉Joey同個位女歌手黎比較please
唔同層次,好難比較

P.S.首歌越J越好聽
期待首live

諗唔到邊個比佢更適合唱呢首歌 ...
Polcat 發表於 2019-7-15 17:43

吳雨霏

唔好成日提某位女歌手啦
一陣佢啲Fans又上曬電咁
又插你成日提佢偶像
其實唔好再拉Joey同個位女歌 ...
Wing1211 發表於 2019-7-17 11:12

爭氣啦 最care根本係你地

簽名被屏蔽

溫馨提示:大家應該集中討論歌曲及歌手本身
所有有意提及其他歌手均視為OT/引起罵戰
Thanks

CunninG

好耐冇聽過Joey有咁高質嘅作品
本身並唔係佢嘅歌迷,不過俾佢呢首歌吸引咗~
呢排狂loop中⋯⋯

要聽多幾次先消化到個曲式
唱到chorus唔知點解諗起傷神

"人人生來沒伴侶非一對" 呼應番 "為何人傾向 做什麼都要一雙"

不過首歌係幾sad
mv仲喊到腫晒
喜歡祖式慘情歌

祖兒真係好好戲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

祖祖盡顯功架之作
5分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

首歌個畫面出曬黎
聽左咁多日都咁好聽

重申一次
因為每次容祖兒同謝安琪一齊派歌大家都會好易罵戰
所以我有必要係情況失控前提醒大家唔好故意係CHH比較而引起罵戰

留意番,上述措施同時適用於偷情的禮儀及悲觀生物學
所以無論係係偷情的禮儀抑或悲觀生物學既po
故意比較容祖兒及謝安琪
均視為OT

如果大家對呢個措施有疑問
又或者見到我有走漏眼無扣到分
歡迎pm我

CunninG

好聽又好睇呀今日繼續loop

D comments gum positive 點解咁多一分

好似已經厭咗
PC>>>>>>>一種永遠>悲觀生物學>>>>勇氣情歌