返回列表 發帖

悲觀生物學 - 容祖兒

單選投票, 共有 216 人參與投票
57.87% (125)
6.94% (15)
4.63% (10)
1.39% (3)
29.17% (63)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 12/07/2019

作曲:伍樂城
填詞:黃偉文
編曲:伍樂城@RNLS
監製:伍樂城@RNLS

戀愛雖不如預期
漸明白某些黑色生命真理
若人類與生俱來那麽傷悲
愛面前如此謙卑
最後才學會以少許甜營救自己

人人生來沒伴侶非一對
沿途遇上同類都只不過借段歲月同睡
情人合約延續下去難道你能終身佔據
溫馨的一刻先潑冷水在一起歡喜幾秒就好
蜜月一結束還是要一個歸去

一乍醒身傍沒人
突然悟透這孤寂本是底蘊
是人類怕單身時永不超生
才心急找個護蔭
記不起出世入土之際你都單身

人人生來沒伴侶非一對
情人合約延續下去難道你能終身佔據
溫馨的一刻先潑冷水在一起歡喜幾秒就好
蜜月一結束還是要一個歸去

誰是你親人誰是你戀人
全是借出和誰曾熱吻隨時能被禁
回望半生仍然常慶幸
跟你做過一晚夜至親
誰為愛而生誰為愛而等
其實我能沉寂過餘生無礙我求生
情願我們能預設單身假設被愛今世便晦暗

人人生來沒伴侶非一對
誰曾是你存活樂趣行下去遲早都告退
當他必須走不要再追别再扮不懂一切物種
獨自的降生然後再一個歸去

若愛是曇花幸福過眼是廢墟
無人真擁有過可是春色可以藏心裡

希望真“實驗”題材大碟,唔好因為演唱會又出EP或者喜歡祖兒5。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

希望真“實驗”題材大碟,唔好因為演唱會又出EP或者喜歡祖兒5。
風見志郎 發表於 2019-7-13 11:53

年頭唔係預告得4隻歌,會變大碟咩

咁多1分嘅

揀一首岩自己既歌真係好重要
5分

5分

終於有首高質K歌可以LOOP啦
中間變快果段大爆發好正

誰是你親人誰是你戀人
全是借出和誰曾熱吻隨時能被禁
回望半生仍然常慶幸
跟你做過一晚夜至親
誰為愛而生誰為愛而等
其實我能沉寂過餘生無礙我求生
情願我們能預設單身假設被愛今世便晦暗

好似唸經咁如果執執呢段就好正

人人生來沒伴侶 非一對
沿途遇上同類 都只不過借段歲月同睡
情人合約延續下去 難道你能終身佔據

我曾愛過的 都愛過了
曾看不開的 或許不一定都要釋懷
我也認真過了 付出多過獲得

幾多年冇loop過容祖兒
慘情祖回歸
喊左好多次囉好傷
自生自滅算啦
雖然56X個曲真係唔係好順
但成首歌個氛圍真係好中我

方丈好難得連續兩首歌都交左份正常既詞出黎
仲要兩次都好低調冇一早起ig fb度post出黎
我們的總和

方丈好難得連續兩首歌都交左份正常既詞出黎
仲要兩次都好低調冇一早起ig fb度post出黎  ...
Wonders 發表於 2019-7-13 12:46

「低調做人,高調做歌」既精神。

年頭唔係預告得4隻歌,會變大碟咩
Nathan 發表於 2019-7-13 11:56

我諗佢意思係派四首歌
花滿地
奇樹滿林
一朵花跟森林
你決定了哪邊合襯沒有...?

支持美祖禪聯至尊歌

Talent
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

需要我們都是這樣長大嘅情懷
亦都需要悲觀生物學咁樣嘅情歌~5分
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

曲詞都好過心之科學,編曲亦十分搶耳,可惜祖祖唱得幾差下,感情處理不足,錯失成為經典歌曲。5-1=4fun

呢首正阿 方丈終於有返D正常野俾美祖
BTW個男主角都好高質 2084個MV又見到佢 咁勤力ge

齋聽副歌會覺得曲唔順,但全首一齊聽就會覺得K得黎唔罐頭
btw美祖呢首點會唱得差,其實自從佢唔粗制濫造之後每首都聽得出佢有落過功夫去唱

係咪mastering出咗事
把聲真係好濛

把聲真係好濛
kwanie 發表於 2019-7-13 16:27

我嘅版本就係第一段副歌有雜音
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

支持美祖禪聯至尊歌
wchild 發表於 2019-7-13 13:04

拎未拎過既第十位算啦

曲詞都好過心之科學,編曲亦十分搶耳,可惜祖祖唱得幾差下,感情處理不足,錯失成為經典歌曲。5-1=4fun ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-7-13 14:20

耳殘嗎?祖祖感情滿瀉啊!

把聲真係好濛

病住錄音係咁上下,加上56X當左佢係Twins咁執初音

衝入黎投5分
祖式情歌真係無得輸
希望冧莊至尊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

記不起出世入土之際你都單身

請記得出世就根本赤裸裸

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

1分,這首歌曲部份好怪,感覺同歌詞唔係好夾,完全唔好聽,失敗之作!!!!

祖祖應該想要Sammi那首(我們都是這樣長大的),她翻唱得比Sammi還要動聽,這首歌就真係很適合她唱,而不是(悲觀生物學)!!!!

yy 寫呢啲怨婦詞真係好有一手
令我諗起當年李蕙敏《你沒有好結果》

拎未拎過既第十位算啦
stephybest 發表於 2019-7-13 16:45

可能今年唔嚟,就俾個第十位。

回復 3# Nathan

祖祖齋同舒文都錄咗成堆歌,而且年頭IG透露了會同伍卓賢合作,應該係去日本錄音果陣就係錄伍卓賢既歌!

stephybest 發表於 2019-7-13 16:46

MV 就表情搭夠, 但祗聽歌曲就差了一截, 幸好曲詞編真的很高質, 希望演唱會可以唱得好一點.

曲唔順,好似一種永遠咁無端端我是歌手式唱法,1分。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

聽兩三次就唱到hookline 唔比5分唔得

Biology gives me love

❤️祖 五分

我嘅版本就係第一段副歌有雜音
風見志郎 發表於 13/7/2019 16:37
無論係mv版定係kkbox都係沙聲喎

簽名被屏蔽

5 fun 不解釋

碟名可以叫凹凸容醫

5分
聽一次就識唱

stephybest 發表於 2019-7-13 16:46

同意!今次祖祖好有感情,應該講緊佢自己嘅故事!道出佢單身路上浮浮沉沉嘅故事!

每日聽幾次就喊幾多次
祖祖感情滿分!!!
我決定不再追隨美千改追美祖了!

人人生來沒伴侶 非一對
沿途遇上同類 都只不過借段歲月同睡
情人合約延續下去 難道你能終身佔據

我曾愛過 ...
bagfgfcde 發表於 2019-7-13 12:28

兩首都係至尊歌!

每日聽幾次就喊幾多次
祖祖感情滿分!!!
我決定不再追隨美千改追美祖了! ...
放空 發表於 2019-7-13 21:23

剛剛聽完又爆喊了祖祖唱進我心坎裡!

剛剛聽完又爆喊了祖祖唱進我心坎裡!
stephybest 發表於 2019-7-13 21:28

MV喊戲真係比痛愛進步好多好多,有幾幕個手去摸風扇自殘同埋切蔬果都係致敬痛愛MV

唔介意美祖翻唱失戀哲理,好match呢個concept

把聲真係好濛

伍樂城幫Twins做嗰D歌把聲都係好濛
之前以為係幫佢地tune成搞成咁, 宜家連實力女歌手都係咁

BTW 盲投5分

56城mixing個studio出事, 音質成日都好差,
不如今次砍掉重煉, mix過再出啦
FIGHT for 陳柏宇

點都好過plug 勇氣情歌
再將我相信的如煙火般綻放

MV 就表情搭夠, 但祗聽歌曲就差了一截, 幸好曲詞編真的很高質, 希望演唱會可以唱得好一點. ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-7-13 17:50

編都高質?老土到爆
聽到啲鼓聲打冷顫

份詞本身極好,但同呢個melody唔太搭