返回列表 發帖
大家有咩歌唔想聽?
henhenhen 發表於 2019-9-28 19:01

囍帖街
姿色份子
很堅強

拾回
kayzzz 發表於 2019-9-28 20:02

唱硬!

第一首唔唱 紅館俾人界凳
let'sbegin 發表於 2019-9-28 19:59

食住煙、沖住涼
改下個編曲
都ok嘅
原版就不了

仲以為依首係大合唱位
let'sbegin 發表於 2019-9-28 20:34

個show唔似會有大合唱

大家估吓有咩嘉賓
let'sbegin 發表於 2019-9-28 21:01

關淑怡
觸執毛
林海峰
鄧小巧
陳奕迅
韋羅莎
梁朝偉
黃之峰
椎名林檎

冷門少少:可樂

因為社會氣氛不宜開演唱會
所以整左個零謝安琪歌曲既rundown

Part 1 香港社會歌 Social Kay
1. 家變 (謝安琪出生個一年既廣東hit歌)
2. 錢會繼續嚟
3. 狂潮
4. 獅子山下

Part 2 向天后致敬 Diva isn't Kay
5. 勇敢的中國人
6. 血染的風采
7. 破曉
8. 愛情基本法
9. 我和我的祖.  國
10. 黎明不要來
11. 講多錯多

Part 3 向JUNO致敬 Like a Boss
12. 無念  (全祼浴缸出場)
13. 畸
14. 上春風的課 (沖涼)
15. 借火 (食煙)
16. 酷兒 (she she)
17. 生死疲勞
18. 顛倒夢想
19. 弱水三千
20. 無念

Part 4 唱好環球女歌手
21. Come with Me
22. 風靡
23. 失憶周末 / 花花宇宙 / 大日子

Encore:
24. Sing Hallelujah to the Lord
25. Count of blessing instead of sheep

-完-

唱唔唱都有人話架啦

唱=抽水
唔唱=笠水
kayzzz 發表於 2019-9-29 19:45

請嘉賓唱

邊個夠膽唱
let'sbegin 發表於 2019-9-29 22:22

Donald Trump

電台訪問話個show純講自己感受
hohoho 發表於 2019-9-30 01:23

The Courage To Be Disliked:

How to free yourself,

change your life,

and

achieve real happiness.

索性opening就唱雞蛋啦
橫掂入場嗰陣都可以肯定唱硬六字歌
唱完即刻熄燈嚮雞蛋前奏
成個畫面震撼到{:1_116: ...
JayantL 發表於 2019-9-30 05:46

和每天講再見?

聽講係布穀鳥大反擊
JayantL 發表於 2019-9-30 06:58

愛一個上一課
完全表達心姐的內心世界

可能係 我愛我的祖國
royloyloy 發表於 2019-9-30 11:17

心經祖國係咪即係幻國

會唔會派bomb bomb stick?
let'sbegin 發表於 2019-9-30 16:34

Bomb bomb?
火魔法師全面進場

好琪待個台
let'sbegin 發表於 2019-10-1 21:05

應該同poster個水渠差唔多

睇返片好似係依度附近
let'sbegin 發表於 2019-10-2 00:15

黑色車JUNO ga?

你睇邊場呀
唔想撞到你
JasOh103 發表於 2019-10-2 17:54

又割

悟入其途 opening

我估係勢不兩立 謝大媽自以為high爆既歌

其實無人想聽 woh oh~ woh OH~ WOH OH~~ ...
kayzzz 發表於 2019-10-2 20:31

希望今次全部慢歌+side tracks

一黎就廁所位 估雞蛋/家明opening 全場hyper
henhenhen 發表於 2019-10-2 20:27

唱4-5句

如果照做 下次應該淨係開到一場麥花臣
kayzzz 發表於 2019-10-2 20:39

Juno大把錢
驚西咩

想睇以下嘉賓合唱:
林鄭 - 人妻的偽術
阿蛆 - 沐春風
美軍 - 香女人
肥媽 - 後窗知己(淨係唱嗰粒 ...
mosesming 發表於 2019-10-2 20:48

如果4晚都有林鄭
紅館實tg硬

Juno大把錢就唔該將謝大媽塑造成港版Lana Del Rey/Lorde/Angel Olsen啦
mosesming 發表於 2019-10-2 20:55

有$$同有taste係兩樣嘢

有冇Popo持械伴舞?
mosesming 發表於 2019-10-2 20:58

正宗耍花槍?

謝安琪會唔會挑戰chandelier
HOTMAN 發表於 2019-10-2 21:26

心姐:

死董折 打爛呢個家園!

董折係我嘅仇人
董折日日鬧事!

其實浦銘心會唔會係女僕機械人?

我估係機械人number
HOTMAN 發表於 2019-10-3 16:48

變咗科幻驚悚片

我大膽少少估773312係心姐沐春風過嘅數字

其實堆數字可能好似wyman啲1985 13樓 暗號4324咁純粹9 up
JayantL 發表於 2019-10-3 21:14

3/8 幾好

希望係CC
cmho 發表於 2019-10-3 22:18

希望係咁

曲:Bert
詞:周耀輝
編:梁基爵/ 蔡德才
監:梁基爵/ 蔡德才/ juno

就快開show 但係完全無動力去聽佢啲歌
唔知係咪我已經唔愛佢 定係對佢啲歌太熟所以根本唔需要溫 ...
JasOh103 發表於 2019-10-3 22:22

Kay isnt Mi....ok?

活著活著浦銘心

即係會唱活著!

**** 本內容被作者隱藏 ****
kayzzz 發表於 2019-10-4 00:50

前兩日我先話希望個show全部唱慢歌
現在即刻同我出隻快歌
唉我真係燈神黎

燈得好
kayzzz 發表於 2019-10-4 01:01

期待到時沐春風會有jazz版
偷情就轉咸濕編曲

如果到時拎個fans燈牌入紅館遮面睇演唱會
會唔會俾謝大媽篤灰
mosesming 發表於 2019-10-4 16:56

今次講明唔比帶激光劍螢光棒燈牌
泛民專做埋啲左膠嘢

要先稍稍劇透的是,其實《773312》這首主題曲,跟今次演唱會最大的命題並沒有直接的關係,反而是一種延伸。在演唱會正式面世前,「垃圾01」曾接觸過Kay,稍稍了解過今次演唱會的內容,Kay透露:「今次演唱會最希望表達的,是生命的殘缺。」而詳細的內容,「垃圾01」亦將於演唱會前另撰文詳述。

回到本文的重點,《773312》的宣傳海報裡,我們可見謝安琪的形象變成了一個機械人,甚至有點像是《未來戰士》中,阿諾‧舒華辛力加那種硬派造型,這個「Kay型機械人」放置於荒無的背景中,更透露出陣陣「Cyberpunk」的味道,其實背景的設定,也是一個近未來的香港。故事中,身為人工智能的Kay,也會再次與Juno有一段浪漫情節,不過到底與董折浦銘心的故事線怎樣連上關係,大家便要拭目以待

除了海報外,Kay亦在個人專頁上發佈歌詞,不過歌曲暫時只能在KKBOX上優先試聽。今次作品由Kiri T作曲、周耀輝填詞、蔡德才編曲、Juno與蔡德才共同監製。編曲上,Kay放下了以往的較大路的抒情歌做法,反而更大膽的採用了不少電子音效,甚至連Kay的聲音也經過合成器處理,變得更「去人化」。

歌詞當中,其實也隱藏了不少密碼,包括一句「活著活像浦銘心」,是因為歌曲中的角色亦有聽過「浦銘心」的音樂作品,並從她的故事中理解愛為何物。另外,歌詞亦有不少數字的出現,包括18、13、34等,心水清的樂迷大概會知道,這些數字跟「董浦系列」裡的歌曲有關,不過似乎系列中仍未出現董折浦銘心13歲的故事線,難道又跟即將推出的作品有關?希望在演唱會裡能得出答案。

我估今次最少有1首唔係佢主唱既歐美流行曲
HOTMAN 發表於 2019-10-5 19:30

7 rings定 bad guy?

今日已經好開始搭 算唔算早
z6yhk159 發表於 2019-10-5 22:27

唔係聽日先入咩

今次有冇勁歌熱舞?

慢歌慢舞
let'sbegin 發表於 2019-10-5 23:46

好期待沐春風EDM Remix加大媽出浴舞

有無人有多支瑩光棒可以share比我

Expectation:
OPENING: 囍帖街(Marching Band Version)
DIVA: 773312 / 神奇女俠的退休生活 / 方玲霞
DRAMA ...
JasOh103 發表於 2019-10-7 01:25

我敢講你個rundown長真正嗰個一半

Expectation:
OPENING: 囍帖街(Marching Band Version)
DIVA: 773312 / 神奇女俠的退休生活 / 方玲霞
DRAMA ...
JasOh103 發表於 2019-10-7 01:25

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

想聽沒有發生的愛情
有無人跟?

以下 plugged songs 如果唔唱足8成 普通觀眾應該會嗌回水(紅字唔唱應該會噓爆)
姿色份子
我歌…故我在
...
kayzzz 發表於 2019-10-7 02:14

真係唔好太expect今次係hit歌大集合
entertainment元素應該會好低

你又知?
HOTMAN 發表於 2019-10-7 02:44

由宣傳到d art works (poster)到個concept都似
佢地係想做Art Show多過演唱會

好期待
比起瘦瘦祖祖嗰種好正路既港式演唱會 事前又劇透得勁多
呢個女人今次神秘到咁 反而入場好 ...
JasOh103 發表於 2019-10-7 03:06

個台唔擔心
啲衫都唔擔心
音樂部分唔擔心
唱功更加無需擔心
最擔心係juno d visuals, 因為有時佢啲taste都幾mk下

個台唔擔心
啲衫都唔擔心
音樂監製部分唔擔心
visuals更加無需擔心
最擔心係謝大媽會病 ...
kayzzz 發表於 2019-10-7 03:25

病硬!

病一定要戴口罩!
JayantL 發表於 2019-10-7 03:40

C1 : 謝安琪紅館開show口罩Look出場演繹雞蛋與羔羊,寄語港人做自己

覺得係773312做opening