返回列表 發帖
今晚有冇rundown
sosad5587 發表於 2019-10-10 20:59

呢個用三個月諗既神級rundown又點會理你幾位閒人批評就改
謝大媽表示: 不愛看的不要看
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

獨家村啲strings真係J死人
你們的幸福 偷情的禮儀 都再昇華咗

反而年度之歌唔鍾意佢開頭咁慢 同埋music break段ooohh cut咗
囍帖街 鍾無艷 就不過不失

diu yes ho lun ho teng
616.1314 發表於 2019-10-11 01:08

ho good taste

每朝要聽一次新歌先有動力

好正呀呢首,同勇悍17一pair好似係咁:

《我們的基因》

不稀罕吸引別人 不管古怪傳聞
光陰不夠暫緩來 ...
myungwon 發表於 2019-10-11 01:09

極沒人性

原來琴晚開始有出歌詞 團隊叻叻

可唔可以快啲出 生命如胚胎蹦跳無聲 嘅CD版
好想瘋狂 LOOP 爆呢首
616.1314 發表於 2019-10-11 12:39

我鍾意基因既名多啲

但九字歌啱你wor
JayantL 發表於 2019-10-11 13:47

咁 我們 都啱我

我鍾意 生命如胚胎蹦跳無聲 多啲
比較 Match 呢隻碟嘅「偽文青·真MK」Style
616.1314 發表於 2019-10-11 14:04

因為我覺得份詞好講佢地兩人既故事 所以有「我們」會親切啲

loop到停唔到

其實謝安琪一早已講明個show形式係咁樣⋯⋯⋯觀眾冇留意就買飛係觀眾問題吧⋯⋯ ...
Serendipity 發表於 2019-10-11 19:17

佢有講過會唱8首Juno?
啲粉都根本唔係屌佢唔say hi 佢啲爛gag唔聽都罷啦

差好遠 wor 大佬
d 歌係自己同 d 歌唔係自己
616.1314 發表於 2019-10-11 19:42

呢啲咪盲撐lor
我寧願聽謝大媽唱開卷快樂 悟入歧途 少女瑪利亞 身體髮膚 拾回

我覺得唱其他人既歌可以 但唔使8首都係juno
可以唱d美祖美千美四既歌
Anyways 今晚睇 睇完先知係咪脫粉{ ...
kayzzz 發表於 2019-10-11 19:26

enjoy the show
真係好好睇

一首 新歌1 已經值回票價

不如咁
大家幫手諗下成魔個part放邊4首謝安琪歌會優勝過現在個presentation
情慾個part換邊2首謝安琪歌會 ...
hehehaha 發表於 2019-10-11 19:54

真心 成魔個part我睇嗰陣有諗過會唔會唱諸神混亂
如果音樂性上 我覺得活著+雞蛋 係好適合
你幻想下雞蛋段music break去reveal班band個畫面幾震撼
同埋如果唔夠歌去做 點解要勉強去做咁樣既presentation
第一天+悟入歧途+十字架+節外生枝 都可以包裝到好dark去講浦銘心由童年點樣變成今日既佢

情慾 我都幫佢排過啦 除左香女人之外其他四首都中曬

至於opening:
「過去我,無目的方向
隨便高聲唱,從不怯場
若這天,我再唱
媚俗歌曲太平常
誰又稀罕傾聽,另一位偶像

相信可以能,給你弦外之音,震撼至深
該勇敢去追尋,不信僥倖
你留意,這動聽的音韻」

根本就總括到佢今次想表達既野
Honey, I know her songs like the back of my hand.

問題我覺得呢堆歌無左個種poetic同maniac
特別歌詞上

希望yum k未來2年出多幾隻yum歌同dark歌搶女金 ...
hehehaha 發表於 2019-10-11 20:22

我同意juno呢四首係另一種既層次
所以某程度上敗筆就係冇出到歌詞
紅館入面有幾多人(包括琪粉) 知發生緊咩事

明白佢地想任性地去做一次演出
但係照presentation既講法 其實咁有鋪排
就更加應該想呢個咁美麗既message/故事係觀眾會收到

既然恨攞既獎都幾乎攞齊 我都希望佢放低包袱
今次睇得出原來真正既謝安琪係咁鍾意呢類型既音樂 希望佢做多啲 向呢方面發展

**** 本內容被作者隱藏 ****
HOTMAN 發表於 2019-10-11 23:37

唔夠氣又扮喊

雖然知道你係曲

但真心全場得依一首佢有喊所以唱唔到半首
kayzzz 發表於 2019-10-12 00:11

佢好想唱呢堆歌㗎!!
被個惡魔上咗身

光復謝安琪!

唱到喊真係睇到都心up

沒鑽戒交杯嘴角那香檳

之後實有人問依句
kayzzz 發表於 2019-10-12 00:49

幽靈 嗰句係點
結合令(?)基因只靠即興

獨家村真係好正
nicknicknick 發表於 2019-10-12 10:40

Agree!!
加上呢個編曲聽到喊咗幾次

好犯賤
今晚又要入場睇佢

希望歌迷可以同歌手一齊進步
呢個樂壇太多規矩 太多框框好難令歌手可以進步
終於有歌手去勇敢地作出新嘗試
...
TOBY6101 發表於 2019-10-12 15:37

咁好笑既你
佢今次冇唱囍帖街咩
定你覺得佢首最大金曲係拾回?

回復  JasOh103

如果你細心留意

佢其實用kay 身份 去唱
囍帖街
鍾無艷 之後過埸 入戲 先 ...
TOBY6101 發表於 2019-10-12 17:12

明明就係你扮高人一等先 咩歌迷歌手要一齊進步
問其他天后點解一定要唱佢地自己首金曲

關細心留意乜事 你護主要護到咁樣去踩低人地好肉酸

浦銘心的最後一夜

今晚頭上啲枯枝變咗舊菇噶
nicknicknick 發表於 2019-10-12 22:56

成個Toadette咁
係咪仔女玩Mario Kart玩上癮

今晚偷情的禮儀同年度之歌唱得超好
melodysa 發表於 2019-10-12 23:01

同意偷情唱得超好 後面爆seed

反而年度之歌我其實好唔鍾意佢呢種「我是歌手」既outro
但係全場buy噶 拍爛手掌
同埋今晚冇咗煙花既 係咪要呼應吹熄了那火花

沐春風聽到耳朵懷孕了

全場合唱 吹麼
kayzzz 發表於 2019-10-12 23:04

咁都叫全場大合唱睇嚟你未睇過鄭秀文 & 容祖兒

well可能我嗰區冇人識啦

佢09年果時已經好中意噉樣花式lun歌懶唔係唱得咁
第一場冇咗以為佢戒咗呢個習慣點 ...
nicknicknick 發表於 2019-10-12 23:09

係呀 第一場冇我好欣慰
點知今晚見大家群情洶湧又想show off

首冇人理既第二首新歌 旋律其實都好聽
不過佢唱得好over 把聲一去到高音位又好似佢同董折既關係一樣咁繃緊

鍾意份詞呼應困獸28 但係又係nothing new啦
劇情毫無推進 loop返一年前已經知既事
呢句歌詞絕對係點題之作「約會你無非想你像我 但其後想不到 其實你 明白你太像我」

反而有興趣Juno x Karena嗰首

偷情的禮儀 加咗saxophone好聽多100倍
個outro又係大愛 如果有live cd必入手

會唔會佢個人album都係一個story
773312唔似係一首可以獨立存在既歌 ...
HOTMAN 發表於 2019-10-13 03:08

留意到浦銘心童年執玩具時 個牆有個洞
形狀又同773312 MV(?)一樣...

我們的基因 作詞林夕
我在陽台上看你 作曲馮穎琪
Confirmed
787491313 發表於 2019-10-13 18:02

有唔有逼佢快啲派第一首
唔想到12月先有得聽

爆seed live 加啲對白好有feel
最高粒音嗰下好cutecute

距叉腰係因為件衫無扣到紐
787491313 發表於 2019-10-14 01:31

希望以後繼續用呢招 原來咁先可以令佢唱得咁好

我們的基因
作詞:林夕
作曲:陳輝陽
失憶蝴蝶 發表於 2019-10-14 18:52

CLS
個女人肯派未?

都係HOLD 住先
乜SOURCE 都無廢事炒車
kwanie 發表於 2019-10-14 20:32

冇source真係講乜都得

生命如胚胎蹦跳無聲
作曲: Eric Kwok
填詞: 黃偉文

要每日聽一次彳亍先安樂
nicknicknick 發表於 2019-10-15 19:37

咁鍾意聽
下次rundown送1/2 Juno既歌比你

希望到時班fans都可以繼續講 乜演唱會一定要唱自己歌咩

認同

大家咁supportive 遲早自食其果
HOTMAN 發表於 2019-10-15 19:50

期待下個show叫 i’m not...kay
唱八首自己既歌 其他都係老闆既歌
然後好多護主既fans話觀眾應該要同歌手一齊進步

派我們的基因未
每晚要聽夠十次先訓得著

留意返
Hk01仲係叫首歌做 生命xxxxxxx

想怎樣

估計隻碟包裝應該好簡潔 當然嗰價錢唔平啦
睇返The Album  隻碟應該連相冊都冇
不過home-made product可能 ...
let'sbegin 發表於 2019-10-21 08:15

其實唔需要點包裝
買碟嗰陣比幾張紙(missing pages 千字文 文案+歌詞)&隻CD 咪夠

話唔定十大ap
HOTMAN 發表於 2019-10-21 12:00

其實好嘔心
903擺明唔想比the album 搞到壓偷情 不過又比唔落大巧蔓蔓女金 所以要繼續比心姐

創作773312時應該打算係放入碟 播夠都唔上就係拉鋸緊
一放風改成新era首plug你睇下熱播到
間電台同間公司都咁核突

如果派基因好明顯計the album喎
帥小寶` 發表於 2019-10-21 23:22

或者再拆 今年改出the album part two
基因放入rest of it, 2021年頭+演唱會DVD出 live唱得咁好又唔需要再錄

為咗爭獎有咩做唔出 都唔係未試過