返回列表 發帖
作詞:周耀輝    作曲:Kiri T
編: 蔡德才@人山人海
監: 麥浚龍/蔡德才@人山人海

無時無常 18 無城無牆無人開了燈
然後 想得很遠 明明誰曾陪誰熄了燈
天空崩裂 13 基因分裂
吻吻我 送我呼吸
愛愛我 教我會識得 愛

幾多生 幾多發生
活著活像浦銘心
跟他棲身荒地上 我
跟她安心彎月下
想得很亂 想得很亂
抱抱我 怕我會消失

你們流淚至今
你們仍舊天真
你們誰為愛誕生
你做我的人

快樂藏著鬥爭
美麗藏著犧牲
你們誰願愛眾生
我做你的神

抬頭無雲 34 垂頭如無靈魂竟有根
然後 想得很遠 懷疑誰沈迷誰可有因
因此編號 773312
吻吻我 送我呼吸
愛愛我 教我會識得 愛

幾多生 幾多發生
萬事萬物0與1
一些不測的靜電 與
一些不休的悼念
想得很亂 想得很亂
抱抱我 怕我會消失

你們流淚至今
你們仍舊天真
你們誰為愛誕生
你做我的人

快樂藏著鬥爭
美麗藏著犧牲
你們誰願愛眾生
我做你的神

羅生門,勢不兩立 無啊

我想2首新歌,什麼style?

我們的基因 係唔係嗰首有 CC style?

全部編曲編得好好聽,蔡德才,梁基爵 應記一功

沐春風應該無一個女歌手可以care到,越唱越正首歌。

今晚狀態點樣?

今晚又有cam man
abcxyz302006 發表於 2019-10-11 20:55

昨晚無?

其實佢似會玩 dark你睇佢成魔個陣幾開心
賴爽 發表於 2019-10-12 09:33

唔係話完咗呢個project之後會行心靈路線咩

成魔之路算唔算dark既心靈路線
aussie2013 發表於 2019-10-12 10:07

Juno為謝安琪引入千萬音響技術 KSL System
https://www.mpweekly.com/enterta ... cal/20191011-170802

今日邊個黎睇? 見到超多人影相
kayzzz 發表於 2019-10-12 23:43

呢4日有邊個 嚟咗?

鏗鏗,欣宜有無去

哇773312 係下一張專輯,即係有歌已經錄起咗。

咁係因為大家打曬底 調整左期望姐
你淨係去返呢前十版 頭場 個個都鬧rundown 完場時間就知
出面好 ...
洗衣王國130 發表於 2019-10-13 10:43

點概演唱會一定要到11點?點概演唱會一定要encore?

希望有 live CD, DVD, bd, 想全部買曬。

計埋773312
kayzzz 發表於 2019-10-13 18:52

計埋數愛,10幾首添。

今WK42
當2WK後派
都已經WK44
應該點CHUR都冇十大
今年十大都係算啦
liebe 發表於 2019-10-13 23:45

今年10大門檻AP都唔高

作曲:林奕匡
填詞:陳詠謙

OK?
mosesming 發表於 2019-10-14 22:06

作曲: 謝安琪作詞:謝安琪

謝安琪《kay... isn’t me. Live 2019》演唱會昨晚於紅館進行尾場演出。老公張繼聰特別帶同大仔張瞻及細女張靖到場欣賞,亦有不少嘉賓好友到場支持:馮穎琪、徐天佑及太太、林二汶、C AllStar、阿正及阿偉@RubberBand、余德丞、蔡思貝、周國賢、周耀輝等亦有前來捧場。

https://news.now.com/home/entertainment/player?newsId=366103&fbclid=IwAR0VhXTB5w17fzdKo2v1B0OLqH5u6LG2KlHiWGMopskSeTuzQaRwbZDuYCw

原來endy有去

仲有尾場羅生門都係肥佬

其實除了舞台設計、服裝及影像上花盡心思外,今次演唱會特地邀請了蔡德才(Jason)和梁基爵(Gaybird)擔任演唱會音樂總監,為歌曲譜上全新感覺,將Kay的聲音特質發揮得更加淋漓盡致。Jason分享今次與Kay合作上的內情,他說:「(演唱會)Rundown係Kay自己設計出嚟,有啲會全部台燈聲一齊做,令我哋有更多畫面去做編曲。」Gaybird亦解構了今次編曲上的特色,他說:「頭半Part做咗好多電子素材擺落去,人聲同樂器都用咗好多電子嘅方式呈現,後半Part加入管弦樂團,將音樂上最機械性同最人性嘅嘢,都加咗落去編曲上面。」對於兩位音樂總監的參與,Kay讚不絕口:「佢哋係好體恤歌手需要嘅音樂總監,好多謝佢哋好細心聆聽,然後每次都快速回應,絕對係效率好高、有才華同好畀心機嘅音樂人,好享受同佢哋嘅溝通,好愉快,今次合作好多得着。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 1012_00862_001.html

他續指演唱會DVD與新歌將會同時推出:「有啲片段需要完騷後安排再拍,都需要Kay在場,企劃入面我有首新歌《 ...
hehehaha 發表於 2019-10-23 20:16

好快手