返回列表 發帖

願 - 方皓玟

單選投票, 共有 92 人參與投票
80.43% (74)
8.70% (8)
5.43% (5)
1.09% (1)
4.35% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 23/07/2019

作曲 : 林家謙
填詞 : 方皓玟
編曲 : 許創基 / 孔奕佳
監製 : 許創基

願世間都珍惜信望愛  能相愛
奉上一生光陰去競賽
誰亦不必爭議  不需對峙
明日縱使跌低  寧願抗爭到底

願世間都擺低對罵戰和偏見
願你聽取心聲與異見
明日不需槍炮  只需對話
蒙著眼的那位  難避戰火的洗禮

問世上還有幾多人  甦醒一個靈魂
願我們能有理想息紛爭再放下怒憤
沒法能忘記這天絢麗白色哀傷的日期
萬世正等你

話我知蒼天想試煉您  求真理
話我知應該怎哀悼你
沈默不可解決  青春歲月
承諾太早說穿  隨便轉更加倉促

問世上還有幾多人   枯萎一個靈魂
願我們能有理想息紛爭再放下怒憤
沒法能忘記這天絢麗白色我們來過此
一起行多遠   想說
問世上還有幾多人  睜得開眼沈睡去
為你而流過那些幸福的眼淚
沒法能忘記這天千鈞一髮是你微細身軀
豁得出去
用愛緊抱自由  願覺醒再無內鬥
願你終於清醒 有沒有

方皓玟呢個名都值五分
再將我相信的如煙火般綻放

勿打我.. 覺得唔好聽
份詞好唔smooth,唱到kick住kick住咁

覺得份詞好肥媽式立場

而且份詞好多沙石

勿打我.. 覺得唔好聽
份詞好唔smooth,唱到kick住kick住咁
快劍俠 發表於 2019-7-27 22:18

我都覺
有少少想爆
但最後無爆到咁

聽到喊

我都覺
有少少想爆
但最後無爆到咁
hehehaha 發表於 2019-7-27 22:22

反而我覺得咁樣平平淡淡都正 唔一定係傳統廣東歌嘅有個好勁嘅副歌 佢把聲好療癒

林家謙今年啲曲好多都麻麻
係咪留曬啲好歌俾自己遲啲出
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

求下小明唔好再自己填詞
成日一首本身好高質嘅歌,比佢啲充滿語病同詞不達意嘅歌詞拖低哂……

其實個曲本來都嘛嘛地
唔smooth唔catchy

小明係咪第一次搵人寫曲?(唔熟以前歌)
好聽好感動

意思大過一切盲投5 分反正我覺得撐起雨傘其實唔係好得去邊

我唔覺得歌詞有咩嘢問題,起碼我自己聽完都有被感動到喊咗出嚟。反而曲方面我比較鍾意小明作曲,林家謙嘅慢歌有啲太憂怨,不過貼合返隻歌想表達嘅意思我又覺得幾夾。今時今日香港呢個環境,呢隻歌意義大於一切,亦都欣賞小明嘅風骨同勇氣。5分。

今年兩首暫時都唔好聽
同埋認同歌詞填得麻麻
小明都係努力作曲啦
利申:唔係鏡粉

愛小明 最歌5強
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

聽完「願」好期待「望」

隻歌好應景...係為元朗事件拍的MV?
舞來舞去 不日內開始錄音。

隻歌好應景...係為元朗事件拍的MV?
黃家正 發表於 2019-7-29 03:46

係拍完mv之後先有元朗事件

有社會意味但感覺唔太好聽

有社會意味但感覺唔太好聽
HYNOLOGUE 發表於 2019-7-29 11:09

Melody不夠悅耳

林家謙d歌,這一輪好像差了很多。

Melody好催淚, 同歌詞好夾, 有種無助傷痛嘅感覺喺入面
今年最歌應該係呢首

Loop多幾次會順耳左,同下一位前度一樣

旋律聽頭幾次覺得唔順唔catchy,幾日後個腦就開始loop,再聽返竟然眼濕濕

豁得出去

最touching竟然係呢4句

豁得 ...
Kfmusic 發表於 2019-8-2 16:47

掛住kary
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

首歌要聽多幾次先有feel,5分
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

Melody好催淚, 同歌詞好夾, 有種無助傷痛嘅感覺喺入面
今年最歌應該係呢首
cheungsiuming 發表於 2019-7-29 11:56

假使世界原來不像你預期成為連儂牆歌
上次都攞唔到最歌 願呢首最多咪入五強
再將我相信的如煙火般綻放

兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

首歌要聽多幾次先有feel,5分
我等我在 發表於 2019-8-2 19:55

This is a slow cooked song.

假使乜乜乜先係左毒劣作
呢首完全唔係同一個層次
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

歌詞可以更好,不過依然5分

年度之歌

呢首係之前話出hi-fi碟個project?

希望慢慢播到入十大