返回列表 發帖

商台罷工聲明

致香港人:

我們是一群商業電台的DJ,同時亦是深愛香港的市民。我們決定於8月5日星期一,以個人名義響應民間發起的全港大三罷。

親愛的903聽眾,請原諒我們當日無法為你服務。

齊為香港罷!

叱咤903 DJs:
Donald
謝茜嘉
急急子
阿正
Oscar
阿強
梁文禮
小儀
Colin
麻利
迪偉
梁子
朱薰
鍾雪
細蘇

歪歪
Marco
Jacky

===========
【雷霆881商業一台 公告】

8月5日當日,雷霆881節目會一如既往如常播放。

各節目主持會因應社會變化,自主當日節目形式及內容。繼續講香港人話,聽香港人話。

雷霆881尊重前線節目主持人的公民權利,不會阻撓個別同事參與罷工。

森美同少爺占放左假
得翻晴朗同VANI....
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

暴徒需要人情,警察就唔需要人情,雙標果然係普世價值。
成件事已經變咗質,如果宜家仲覺得主題係撤 ...
kop1874 發表於 2019-8-5 04:12

本來雙方地位就唔對等何來同一標準?
一邊係有裝備 可以主動捉人 可以檢控 冇pass 冇編號 冇得投訴
一邊係只可以防守 俾人捉左要即刻交身份證
咁點樣同一個標準一齊查?
老實講 就算獨立調查 冇pass 冇編號
點會告到啲濫用職權的警察
7警咁都有人甩到身
我地係想拎返啖氣咋

當日林鄭錯判政治形勢
係要推呢條惡法
我地第一次一百萬人遊行唔理
二百萬人遊行唔理
有人唔想就咁束手就擒先衝
佢最後先話暫緩
最後講句道歉就乜責任都唔洗負
繼續高薪厚職
然後就告晒所有抗爭的市民
咁樣對我地又公平咩?
公義何在?
件事的源頭係因佢而起
點解冇人要負政治責任?

爭取成立獨立調查
我都贊成兩邊一齊查
但 我唔認為要檢控其中一方

簽名被屏蔽

明明之前Donald幫大陸維穩,依家係覺醒定純粹跟大隊扮下野
我覺得係後者
Nathan 發表於 2019-8-3 11:06

Donald應該唔係,個日何君堯去港台tv house,我見到Donald同梁文禮有去一齊圍佢

法律不外乎人情,而且非常時期用非常手段,咁做可以盡快平息民憤,所以從大局出發完全冇問題。 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 18:37

暴徒需要人情,警察就唔需要人情,雙標果然係普世價值。
成件事已經變咗質,如果宜家仲覺得主題係撤回“反送中”,就如香港嘅傳媒,選擇性失明。
不過事態發展到呢個地步,雙方都已經冇退路,暴徒退一步就係等死,政府退一步更加萬劫不復。
貿易戰有排打,相信政府同暴徒都會繼續膠著,總之儲定乾糧少出門,既然香港已經淪陷就搞得徹底啲,不破不立。

推唔推個條例係政府意願,既然政府講左唔推咁咪即係搞掂囉,關法律同議事規則乜事?   
   而且呢次 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 18:27

關於法律同議事規則問題,樓上有人答咗。
你第二個point,今次咁多人企硬要777明確"撤回"條例,係因為呢個人完全冇誠信可言,著名例子有皇后碼頭重建及暫緩囍貼街清拆。

回復 47# hehehaha
我要加入
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

致香港人:

我們是一群CM會員及板主,同時亦是深愛香港的網民。我們決定於8月5日星期一,以個人名義響應民間發起的全港大三罷。

會員們將自行停止留言一天以及播放率統計

齊為香港罷!

hehehaha
Kfmusic
放空
帥小寶'
艾石仔
sampras625
kenny1102
John
thm
mosesming
屮SiU霖屮
cymusic

計播放率果位都罷工,然後老作美祖係女金
你老闆 發表於 2019-8-3 17:35

無風起浪, 版主快些做嘢

又話唔想再討論
而家又講 你要點講唔阻你
利伸:唔係donald fans 我唔係幫住佢講嘢
唔理係邊個唔理係咪扮野又好
大家一齊企出黎就得啦
講咁多L嘢

On99 乜都話似林鄭 林鄭上身
同班黑警一樣咁垃圾
再將我相信的如煙火般綻放

同你講都多9餘我完全唔係呢個意思
唔係話你幾時講緊邊個
我都唔想嘈落去 同你個死蠢講嘢都晒時間 ...
kaman921 發表於 2019-8-4 10:22

你林鄭月娥上身?
自己無本事或無諗過解釋清楚條條例就話香港市民「死蠢」,
口講想幫陳同佳但做出黎卻相反。
你想幫Donald辯護,比到合理解釋我,我會改變諗法,
你唔好好解釋,
講埋d唔相關既野,
我話佢以前有幫手維穩所以佢依家做少少野唔足以令我相信佢,
無啦啦你講埋咩上街香港人唔開心其他人扮野,呢堆野根本唔可以消除我疑慮
然後話人死蠢。

幾時講緊唔可以行出黎?
幾時講緊邊個香港人唔心痛唔開心?
幾時講緊麻利梁文禮扮野?
我講東你就講西, ...
Nathan 發表於 2019-8-4 02:52

同你講都多9餘我完全唔係呢個意思
唔係話你幾時講緊邊個
我都唔想嘈落去 同你個死蠢講嘢都晒時間

支持商台員工決定

咁又點
去大陸維穩又代表啲咩
而家就唔可以行出黎?
而家香港咁嘅情況有邊個香港人唔心痛唔開心?
麻利喺電 ...
kaman921 發表於 2019-8-3 19:55

幾時講緊唔可以行出黎?
幾時講緊邊個香港人唔心痛唔開心?
幾時講緊麻利梁文禮扮野?
我講東你就講西,仲要問維穩代表d咩,唔想再討論。

如果死左你們講到可以翻生,咁講左「撒回」,你們都可話佢有機反口,根本你唔信佢佢講咩你們 ...
你老闆 發表於 2019-8-3 18:22

係要雙普選甚至建議更換政權先解決到當下嘅問題嘅

簽名被屏蔽

下,我從來無期望過佢出聲喎。
發下圖就當無事發生?十分似林鄭講兩句就要市民信佢剩下3年可以做好。 係咪 ...
Nathan 發表於 2019-8-3 14:51

咁又點
去大陸維穩又代表啲咩
而家就唔可以行出黎?
而家香港咁嘅情況有邊個香港人唔心痛唔開心?
麻利喺電台讀個封信喊又係扮嘢? 廢禮爆粗鬧黑警係咪又係扮嘢?
好心唔好咁多猜測啦

法律有無規定特首一定要用法律用字發言?
你老闆 發表於 2019-8-3 18:42

法律有規定特首依法辦事
所以撤回就唔該正正式式跟返議事規則

64.        法案的撤回或押後處理

(1)        負責某法案的議員或官員,可在立法會開始就該法案進行二讀或三讀的程序時,宣布撤回或押後處理該法案。
(2005年第74號法律公告)

(2)        負責某法案的議員或官員可在符合以下條件的情況下,在立法會開始就該法案進行恢復二讀辯論的程序時,宣布撤回該法案 -

(a)        恢復二讀辯論的目的是為了作出該項宣布;及

(b)        該目的已在根據本議事規則第54(5)條(二讀)作出恢復二讀辯論的預告中述明。
(2005年第74號法律公告)

(3)        負責某法案的議員或官員在根據第(2)款宣布撤回該法案時,可就與撤回該法案有關的事宜向立法會發言,但該等發言不容辯論。 (2005年第74號法律公告)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

3. 撤銷所有抗爭者控罪,不可秋後算帳;
4. 成立獨立調查委員會,調查警察濫暴濫權、追究警察開槍責任及元朗警黑勾結;

抗爭者犯法就不可算帳,警察濫權就追究? 你點睇?
你老闆 發表於 2019-8-3 18:25

法律不外乎人情,而且非常時期用非常手段,咁做可以盡快平息民憤,所以從大局出發完全冇問題。

CM都罷mark AP一日響應啦
bagfgfcde 發表於 2019-8-3 10:56

gin lee暗地裏 +170

如果死左你們講到可以翻生,咁講左「撒回」,你們都可話佢有機反口,根本你唔信佢佢講咩你們 ...
你老闆 發表於 2019-8-3 18:22

撤回係正式嘅法律用字
呢個係法律問題 唔係字眼問題

法律同議事規則上有"壽終正寢"四個字的清晰介定嗎?沒有,何來搞掂?
清晰定義和捉字虱是兩回事 ...
CherryCat 發表於 2019-8-3 17:44

推唔推個條例係政府意願,既然政府講左唔推咁咪即係搞掂囉,關法律同議事規則乜事?   
   而且呢次咁大鑊,稍微用下腦都知道林鄭根本唔可能再推個條例,就算二十年內都冇可能啦,

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

五大訴求入面,第一條實際上早就搞掂,不過D人鐘意捉字虱;第五條要中央批准,根本冇可能,換成林鄭下台實 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 10:13

法律同議事規則上有"壽終正寢"四個字的清晰介定嗎?沒有,何來搞掂?
清晰定義和捉字虱是兩回事

簽名被屏蔽

其實本身統計嘅會計機構可能都罷咗

人地唔出聲又話人地唔出句聲
人地而家出聲又話佢扮嘢
我睇到佢ig 有張圖 我又唔覺佢係扮嘢
...
kaman921 發表於 2019-8-3 13:13

下,我從來無期望過佢出聲喎。
發下圖就當無事發生?十分似林鄭講兩句就要市民信佢剩下3年可以做好。 係咪至少就以前既事解釋道歉甚至問責?
依家咁多變身龍要點分? 我自己就會睇番歷史囉

香港電台第二台2019年8月5日節目表
lscn388 發表於 2019-8-3 13:35

超B 係度。。好失望。。

麻利上次催淚讀文章成功挽回人氣。係永久都應該係梁文禮。
stephybest 發表於 2019-8-2 23:53

而家最廢一定係廢禮

麻利廢極都唔會讀錯歌名歌手名

https://www.rthk.hk/radio/radio2香港電台第二台2019年8月5日節目表
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

bagfgfcde 發表於 2019-8-3 10:56

橙 義工都要罷
不如掉轉呼籲罷工mark ap
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

明明之前Donald幫大陸維穩,依家係覺醒定純粹跟大隊扮下野
我覺得係後者

人地唔出聲又話人地唔出句聲
人地而家出聲又話佢扮嘢
我睇到佢ig 有張圖 我又唔覺佢係扮嘢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

雲海

!!!!!!!你都肯罷工!震驚
week16

大浪

好!!以各位同事為榮!至於903晴朗,也會有特別安排,敬請留意。
week16

我覺得係後者

健吾呢???

我覺得係後者

五大訴求入面,第一條實際上早就搞掂,不過D人鐘意捉字虱;第五條要中央批准,根本冇可能,換成林鄭下台實際D

大笑左
hinz 發表於 2019-8-2 23:46

不割蓆不篤灰不指責
香港人團結!

致所有香港市民

我們是香港電台的節目主持人。自今年六月以來,民間多次遊行集會要求政府回應訴求。唯政府拒絕聆聽大眾的聲音,甚至多次容讓警方使用過度武力鎮壓示威者,波及無辜市民,將香港推向極權統治的不歸路。

作為熱愛香港,珍視言論自由的一群主持,我們決心參與民間自發的8月5日全港大三罷行動,希望透過這次罷工行動去表達我們的立場,並且呼籲香港特區政府盡快回應市民訴求,讓社會回復安寧,別再執迷不悟。在此重申五大訴求;

1. 撤回《逃犯條例》修訂;
2. 撤回612暴動定性;
3. 撤銷所有抗爭者控罪,不可秋後算帳;
4. 成立獨立調查委員會,調查警察濫暴濫權、追究警察開槍責任及元朗警黑勾結;
5. 全面落實雙普選。

作為傳媒工作者一份子,我們不單止為香港市民帶來快樂與正能量,同時亦肩負與香港市民同行的使命,與香港同呼同吸。在現今的社會狀況下,我們無法視而不見,作為電台主持,我們願為所愛的香港盡力,亦希望政府正視港人訴求。

為公義,為自由,香港人,加油。

香港電台節目主持人
(以姓名筆畫序排列)
方梓豪
尹子龍
丘國盛
凌梓維
張俊浩
梁德輝
崔潔彤
曾志豪
貴花田
黃冠斌
彭詠儀
蒙為亮
(持續更新)

2019年8月2日

香港電台第二台都有罷工
新城係咪無人罷?

商台話會播歌為主

果日唔開咪但可以錄定播
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

仲蟈de豬窿
有耳de棺材
week16

8月5日罷工
可以考慮全日播Ellen
或者到晚黑祖祖開show就loop祖祖
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

咁嗰日播咩? 新聞後就dead air?
星夢情真 發表於 2019-8-3 00:31

可能採納19尋晚係光明頂既建議全日播哀樂,或者可以考慮下狂播沒有共産黨沒有新中國、祖國兒女果類紅歌,俾大家感受下連高層無選歌自由有幾大鑊

星夢情真 發表於 2019-8-3 00:31

或者全日怒播冠軍歌Dream My Dreams
單日播100次成為史上最高ap既至尊歌