返回列表 發帖

商台罷工聲明

致香港人:

我們是一群商業電台的DJ,同時亦是深愛香港的市民。我們決定於8月5日星期一,以個人名義響應民間發起的全港大三罷。

親愛的903聽眾,請原諒我們當日無法為你服務。

齊為香港罷!

叱咤903 DJs:
Donald
謝茜嘉
急急子
阿正
Oscar
阿強
梁文禮
小儀
Colin
麻利
迪偉
梁子
朱薰
鍾雪
細蘇

歪歪
Marco
Jacky

===========
【雷霆881商業一台 公告】

8月5日當日,雷霆881節目會一如既往如常播放。

各節目主持會因應社會變化,自主當日節目形式及內容。繼續講香港人話,聽香港人話。

雷霆881尊重前線節目主持人的公民權利,不會阻撓個別同事參與罷工。

森美同少爺占放左假
得翻晴朗同VANI....
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

大笑左
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Vani都放假啦 飛台灣

大笑左
hinz 發表於 2019-8-2 23:46

麻利上次催淚讀文章成功挽回人氣。係永久都應該係梁文禮。

咁嗰日播咩? 新聞後就dead air?

星夢情真 發表於 2019-8-3 00:31

或者全日怒播冠軍歌Dream My Dreams
單日播100次成為史上最高ap既至尊歌

星夢情真 發表於 2019-8-3 00:31

可能採納19尋晚係光明頂既建議全日播哀樂,或者可以考慮下狂播沒有共産黨沒有新中國、祖國兒女果類紅歌,俾大家感受下連高層無選歌自由有幾大鑊

8月5日罷工
可以考慮全日播Ellen
或者到晚黑祖祖開show就loop祖祖
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

仲蟈de豬窿
有耳de棺材
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

果日唔開咪但可以錄定播
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

商台話會播歌為主

致所有香港市民

我們是香港電台的節目主持人。自今年六月以來,民間多次遊行集會要求政府回應訴求。唯政府拒絕聆聽大眾的聲音,甚至多次容讓警方使用過度武力鎮壓示威者,波及無辜市民,將香港推向極權統治的不歸路。

作為熱愛香港,珍視言論自由的一群主持,我們決心參與民間自發的8月5日全港大三罷行動,希望透過這次罷工行動去表達我們的立場,並且呼籲香港特區政府盡快回應市民訴求,讓社會回復安寧,別再執迷不悟。在此重申五大訴求;

1. 撤回《逃犯條例》修訂;
2. 撤回612暴動定性;
3. 撤銷所有抗爭者控罪,不可秋後算帳;
4. 成立獨立調查委員會,調查警察濫暴濫權、追究警察開槍責任及元朗警黑勾結;
5. 全面落實雙普選。

作為傳媒工作者一份子,我們不單止為香港市民帶來快樂與正能量,同時亦肩負與香港市民同行的使命,與香港同呼同吸。在現今的社會狀況下,我們無法視而不見,作為電台主持,我們願為所愛的香港盡力,亦希望政府正視港人訴求。

為公義,為自由,香港人,加油。

香港電台節目主持人
(以姓名筆畫序排列)
方梓豪
尹子龍
丘國盛
凌梓維
張俊浩
梁德輝
崔潔彤
曾志豪
貴花田
黃冠斌
彭詠儀
蒙為亮
(持續更新)

2019年8月2日

香港電台第二台都有罷工
新城係咪無人罷?

大笑左
hinz 發表於 2019-8-2 23:46

不割蓆不篤灰不指責
香港人團結!
再將我相信的如煙火般綻放

五大訴求入面,第一條實際上早就搞掂,不過D人鐘意捉字虱;第五條要中央批准,根本冇可能,換成林鄭下台實際D

CM都罷mark AP一日響應啦

明明之前Donald幫大陸維穩,依家係覺醒定純粹跟大隊扮下野
我覺得係後者

明明之前Donald幫大陸維穩,依家係覺醒定純粹跟大隊扮下野
我覺得係後者
Nathan 發表於 2019-8-3 11:06

健吾呢???

大浪

好!!以各位同事為榮!至於903晴朗,也會有特別安排,敬請留意。
week13

雲海

!!!!!!!你都肯罷工!震驚
week13

我覺得係後者
Nathan 發表於 2019-8-3 11:06

人地唔出聲又話人地唔出句聲
人地而家出聲又話佢扮嘢
我睇到佢ig 有張圖 我又唔覺佢係扮嘢

bagfgfcde 發表於 2019-8-3 10:56

橙 義工都要罷
不如掉轉呼籲罷工mark ap
week13

https://www.rthk.hk/radio/radio2香港電台第二台2019年8月5日節目表

麻利上次催淚讀文章成功挽回人氣。係永久都應該係梁文禮。
stephybest 發表於 2019-8-2 23:53

而家最廢一定係廢禮

麻利廢極都唔會讀錯歌名歌手名

香港電台第二台2019年8月5日節目表
lscn388 發表於 2019-8-3 13:35

超B 係度。。好失望。。

人地唔出聲又話人地唔出句聲
人地而家出聲又話佢扮嘢
我睇到佢ig 有張圖 我又唔覺佢係扮嘢
...
kaman921 發表於 2019-8-3 13:13

下,我從來無期望過佢出聲喎。
發下圖就當無事發生?十分似林鄭講兩句就要市民信佢剩下3年可以做好。 係咪至少就以前既事解釋道歉甚至問責?
依家咁多變身龍要點分? 我自己就會睇番歷史囉

其實本身統計嘅會計機構可能都罷咗

簽名被屏蔽

五大訴求入面,第一條實際上早就搞掂,不過D人鐘意捉字虱;第五條要中央批准,根本冇可能,換成林鄭下台實 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 10:13

法律同議事規則上有"壽終正寢"四個字的清晰介定嗎?沒有,何來搞掂?
清晰定義和捉字虱是兩回事

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

法律同議事規則上有"壽終正寢"四個字的清晰介定嗎?沒有,何來搞掂?
清晰定義和捉字虱是兩回事 ...
CherryCat 發表於 2019-8-3 17:44

推唔推個條例係政府意願,既然政府講左唔推咁咪即係搞掂囉,關法律同議事規則乜事?   
   而且呢次咁大鑊,稍微用下腦都知道林鄭根本唔可能再推個條例,就算二十年內都冇可能啦,

如果死左你們講到可以翻生,咁講左「撒回」,你們都可話佢有機反口,根本你唔信佢佢講咩你們 ...
你老闆 發表於 2019-8-3 18:22

撤回係正式嘅法律用字
呢個係法律問題 唔係字眼問題

bagfgfcde 發表於 2019-8-3 10:56

gin lee暗地裏 +170

3. 撤銷所有抗爭者控罪,不可秋後算帳;
4. 成立獨立調查委員會,調查警察濫暴濫權、追究警察開槍責任及元朗警黑勾結;

抗爭者犯法就不可算帳,警察濫權就追究? 你點睇?
你老闆 發表於 2019-8-3 18:25

法律不外乎人情,而且非常時期用非常手段,咁做可以盡快平息民憤,所以從大局出發完全冇問題。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

法律有無規定特首一定要用法律用字發言?
你老闆 發表於 2019-8-3 18:42

法律有規定特首依法辦事
所以撤回就唔該正正式式跟返議事規則

64.        法案的撤回或押後處理

(1)        負責某法案的議員或官員,可在立法會開始就該法案進行二讀或三讀的程序時,宣布撤回或押後處理該法案。
(2005年第74號法律公告)

(2)        負責某法案的議員或官員可在符合以下條件的情況下,在立法會開始就該法案進行恢復二讀辯論的程序時,宣布撤回該法案 -

(a)        恢復二讀辯論的目的是為了作出該項宣布;及

(b)        該目的已在根據本議事規則第54(5)條(二讀)作出恢復二讀辯論的預告中述明。
(2005年第74號法律公告)

(3)        負責某法案的議員或官員在根據第(2)款宣布撤回該法案時,可就與撤回該法案有關的事宜向立法會發言,但該等發言不容辯論。 (2005年第74號法律公告)

下,我從來無期望過佢出聲喎。
發下圖就當無事發生?十分似林鄭講兩句就要市民信佢剩下3年可以做好。 係咪 ...
Nathan 發表於 2019-8-3 14:51

咁又點
去大陸維穩又代表啲咩
而家就唔可以行出黎?
而家香港咁嘅情況有邊個香港人唔心痛唔開心?
麻利喺電台讀個封信喊又係扮嘢? 廢禮爆粗鬧黑警係咪又係扮嘢?
好心唔好咁多猜測啦

簽名被屏蔽

如果死左你們講到可以翻生,咁講左「撒回」,你們都可話佢有機反口,根本你唔信佢佢講咩你們 ...
你老闆 發表於 2019-8-3 18:22

係要雙普選甚至建議更換政權先解決到當下嘅問題嘅

咁又點
去大陸維穩又代表啲咩
而家就唔可以行出黎?
而家香港咁嘅情況有邊個香港人唔心痛唔開心?
麻利喺電 ...
kaman921 發表於 2019-8-3 19:55

幾時講緊唔可以行出黎?
幾時講緊邊個香港人唔心痛唔開心?
幾時講緊麻利梁文禮扮野?
我講東你就講西,仲要問維穩代表d咩,唔想再討論。

支持商台員工決定

幾時講緊唔可以行出黎?
幾時講緊邊個香港人唔心痛唔開心?
幾時講緊麻利梁文禮扮野?
我講東你就講西, ...
Nathan 發表於 2019-8-4 02:52

同你講都多9餘我完全唔係呢個意思
唔係話你幾時講緊邊個
我都唔想嘈落去 同你個死蠢講嘢都晒時間

同你講都多9餘我完全唔係呢個意思
唔係話你幾時講緊邊個
我都唔想嘈落去 同你個死蠢講嘢都晒時間 ...
kaman921 發表於 2019-8-4 10:22

你林鄭月娥上身?
自己無本事或無諗過解釋清楚條條例就話香港市民「死蠢」,
口講想幫陳同佳但做出黎卻相反。
你想幫Donald辯護,比到合理解釋我,我會改變諗法,
你唔好好解釋,
講埋d唔相關既野,
我話佢以前有幫手維穩所以佢依家做少少野唔足以令我相信佢,
無啦啦你講埋咩上街香港人唔開心其他人扮野,呢堆野根本唔可以消除我疑慮
然後話人死蠢。

又話唔想再討論
而家又講 你要點講唔阻你
利伸:唔係donald fans 我唔係幫住佢講嘢
唔理係邊個唔理係咪扮野又好
大家一齊企出黎就得啦
講咁多L嘢

On99 乜都話似林鄭 林鄭上身
同班黑警一樣咁垃圾

計播放率果位都罷工,然後老作美祖係女金
你老闆 發表於 2019-8-3 17:35

無風起浪, 版主快些做嘢

致香港人:

我們是一群CM會員及板主,同時亦是深愛香港的網民。我們決定於8月5日星期一,以個人名義響應民間發起的全港大三罷。

會員們將自行停止留言一天以及播放率統計

齊為香港罷!

hehehaha
Kfmusic
放空
帥小寶'
艾石仔
sampras625
kenny1102
John
thm
mosesming
屮SiU霖屮
cymusic

回復 47# hehehaha
我要加入
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

推唔推個條例係政府意願,既然政府講左唔推咁咪即係搞掂囉,關法律同議事規則乜事?   
   而且呢次 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 18:27

關於法律同議事規則問題,樓上有人答咗。
你第二個point,今次咁多人企硬要777明確"撤回"條例,係因為呢個人完全冇誠信可言,著名例子有皇后碼頭重建及暫緩囍貼街清拆。

法律不外乎人情,而且非常時期用非常手段,咁做可以盡快平息民憤,所以從大局出發完全冇問題。 ...
gzsbx3 發表於 2019-8-3 18:37

暴徒需要人情,警察就唔需要人情,雙標果然係普世價值。
成件事已經變咗質,如果宜家仲覺得主題係撤回“反送中”,就如香港嘅傳媒,選擇性失明。
不過事態發展到呢個地步,雙方都已經冇退路,暴徒退一步就係等死,政府退一步更加萬劫不復。
貿易戰有排打,相信政府同暴徒都會繼續膠著,總之儲定乾糧少出門,既然香港已經淪陷就搞得徹底啲,不破不立。