返回列表 發帖

[Aug/9/2019] Psychoacoustics - 關淑怡 (CD)

歌手:關淑怡
唱片名稱:Psychoacoustics
唱片封面:

推出日期:2019/08/09
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1.叛逆漢子
2.難得有情人
3.梵音
4.假的戀愛
5.一切也願意
6.夜迷宮
7.繾綣星光下
8.Dela
9.戀一世的愛
10.人生可有知己

附加資料:
8月9日 破格面世 首批限量德國壓碟
不要看.只要聽.唯獨 關淑怡
2019 十首經典.重生再唱.自身翻唱專輯「Psychoacoustics 」
再次奠定香港流行音樂最高燒標準

關淑怡,聯同御用著名監製人 – 葉廣權 (Joseph Ip),攜手破格炮製。
十首Shirley經典歌曲,重新由Ben Cheung、Barry Cheung、Allan Lau、Enrico Kwong、
伍卓賢、藝深 及Dennie Wong七位編曲高手,分別採用多元豐富的編配手法,為十首經典
歌曲賦予嶄新風格,加上Shirley別出心裁的詮釋,及至臻頂級發燒錄音效果,
無疑可令廣大的樂迷及發燒友,聽得津津樂道。

出處:skymusic
HINZ TOP 20 Week 32
01 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
02 高地之下 - 小塵埃
03 情感的廢墟 - 麥浚龍

30週年出新曲+精選仲好啦

可唔可以出隻神級翻唱放返天梯入去
仲要改下咬字
叛逆漢子真係嚇死人

試聽左其他9首,覺得Dela&戀一世的愛編得最好。
我估本歌書又無歌手本人照。
傻仔去罷課,我先去上課

可唔可以出隻神級翻唱放返天梯入去
仲要改下咬字
叛逆漢子真係嚇死人
aussie2013 發表於 2019-8-6 12:22

估下隻碟會翻唱其他歌手既歌,環球對待老一輩歌手既做法。
傻仔去罷課,我先去上課

我估本歌書又無歌手本人照。 ...
我等我在 發表於 2019-8-6 12:38

佢宜家個樣,冇相仲好啦

仲要再忍忍,等SACD

佢宜家個樣,冇相仲好啦
阿mark 發表於 2019-8-6 12:57

依家個樣有咩問題?

想買
光復樂壇 紅館革命
一連18場 容祖兒Pretty Crazy演唱會
8月5日 全城震撼示威

30週年出新曲+精選仲好啦
阿mark 發表於 2019-8-6 12:19

未出唔代表唔出既
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

未出唔代表唔出既
KYC0347 發表於 2019-8-6 15:24

佢今年會開show嗎

佢今年會開show嗎
阿mark 發表於 2019-8-6 15:30

可能下年
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

我估本歌書又無歌手本人照。 ...
我等我在 發表於 2019-8-6 12:38

不要看.只要聽.唯獨 關淑怡
應該無相啦
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

不要看.只要聽
咩意思

屌政府,屌埋環球,搞啲咁嘅嘢。

1.叛逆漢子 曲:Robert Jung / Michael Hofmann Muenchen 詞:潘源良 編:Ben Cheung 監:葉廣權
2.難得有情人 曲:Antonio JR Arevalo 詞:向雪懷 編:伍卓賢 監:葉廣權
3.梵音 曲:Abdoul Aziz Diop 詞:林敏聰 編:藝琛 監:葉廣權
4.假的戀愛 曲:Georges Louis Lunghini 詞:向雪懷 編:Barry Chung 監:葉廣權
5.一切也願意 曲:蔡國權 詞:向雪懷 編:Ben Chung 監:葉廣權
6.夜迷宮 曲:Falk Reinhard / Speisekorn Sabine 詞:潘源良 編:伍卓賢 監:葉廣權
7.繾綣星光下 曲:Georges Louis / Raymond Geordes / Henri Donnez 詞:周禮茂 編:Allan Lau 監:葉廣權
8.Dela 曲:Johnny Clegg 詞:因葵 編:Allan Lau 監:葉廣權
9.戀一世的愛 曲:Thomas Schwarz / Matthias Meissner / Patti Unwin / Susanna Peterson 詞:周禮茂 編:Enrico Kwong 監:葉廣權
10.人生可有知己 曲:李君筑 詞:李君筑 編:Dennie Wong 監:葉廣權

Sukie S 隻翻唱好好多
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

正到喊,must buy

幾好聽

唉!發燒碟式翻唱⋯ 做老屎忽巿場。明明仲係好前衛(「鎖骨」都唔係太耐之前嘅事,「快樂到死」vocals都仲正到喊)。環球FXCK YOU

正到喊,must buy
teennum1 發表於 2019-8-9 03:52

我聽咗itunes 試聽,真係唔錯,翻唱自己歌嚟講效果比之前慧嫻同憶蓮都好。

最愛Dela,慢歌編得無快歌咁好
傻仔去罷課,我先去上課

夜迷宮個新唱法好正
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

成隻碟都好正,絕對係翻唱自己作品最成功既專輯

梵音同夜迷宮超型,特別係梵音新版太正,好想聽一次紅館live

難得有情人同繾綣星光下太似原版,繾綣華麗左,但聽得出係唚同演繹
Dela 變中慢版又幾好聽,一切也願意同假的戀愛太型格同首歌內容唔係好夾

今次Shirley 好成功,唔係求其放輕把聲同jazz 化就翻唱左
關淑怡真係無令我失望
暗中傾慕你也是我有的自由

成隻碟都好正,絕對係翻唱自己作品最成功既專輯

梵音同夜迷宮超型,特別係梵音新版太正,好想聽一次紅館li ...
唔係求其放輕把聲同jazz 化就翻唱左
lemontea1069 發表於 2019-8-10 05:19

認同
cover自己都唔係hea錄堆歌
編曲好比心機
Dela同夜迷宮直情勁到唔認得
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

成隻碟都好正!
最愛dela 梵音

正到癲!
呢個女人翻唱真係從來未失過手
翻唱自己都可以咁正
堆歌完全聽唔出係咁多年前既歌
完全ko港樂一大堆悶歌

聽多兩次
決定全碟高度推介
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

有無人買左實體碟,本歌書裡面係點樣?
傻仔去罷課,我先去上課

少少OT
shirley 係咪第一個鬧警犬既前輩歌手?
暗中傾慕你也是我有的自由

要聽,關淑怡正!!

少少OT
lemontea1069 發表於 2019-8-13 02:54

其實間唱片公司都幾精神分裂
麟伯劉美君嗰啲就撐警
關淑怡達明一派Robynn & Kendy就相反
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

其實間唱片公司都幾精神分裂
麟伯劉美君嗰啲就撐警
關淑怡達明一派Robynn & Kendy就相反 ...
hehehaha 發表於 2019-8-13 04:09

外國勢力Gin呢?

少少OT
lemontea1069 發表於 2019-8-13 02:54

睇完即刻買隻返支持吓

Happy Birthday Shirley,  她真是一位有心的香港歌手, 一定會買實體碟支持一下.
最美好的結尾 留低缺陷美
憑成熟的勇氣 預備
新一個年度快樂地 帶笑祝福你
從遺憾的季節 找新的里程碑