返回列表 發帖

凌晨「泰」........寂寞

前排上YouTube聽歌,係推薦影片欄度彈咗首泰文歌出黎
係未聽過泰文歌前題下,本來有些少抗拒
但撇除泰文,曲同編曲做得比香港出色
尤其R&B方面,香港真係要加把勁

MEYOU - พอจะรู้

MEYOU - ภาวนา

WONDERFRAME - อยากอยู่คนเดียว?

SOYBAD - แค่ได้มอง

評分人數

我係睇BL認識泰文歌 的確好多高質
推薦幾首好聽既BL劇歌

評分人數

今日放嘅呢隊樂隊以R&B為主,叫 YENTED

YENTED - Her ft.RARYOZI , CHOCOLATE - T

YENTED - ถ้าหาก (If / High School Sweethearts)

YENTED - รักได้แค่คนเดียว  

YENTED = รักได้แค่คนเดียว

評分人數

Thx for sharing
喜歡這些好chilled好smooth既R&B

今日放嘅呢隊樂隊以R&B為主,叫 YENTED

YENTED - Her ft.RARYOZI , CHOCOLATE - T

YENTED - ถ้าหาก ...
lmml4 發表於 2019-8-12 01:04

又幾好un
又英又日又泰 幾funny

PONWP 貌似係一個平台?/公作室?
同樣玩R&B為主,編曲方面亦十分出色,有幾首90年代編曲都好聽只係音質有點參差

PONWP - 1144 แพ็คลิ้งค์

PONWP -ไม่ต้องพู๊ดดด

PONWP -ถ้าเธอไปอยู่กับเขา ก็ไม่เป็นไรหรอกนะ

PONWP - ต่อให้ดาวบนฟ้าพยายามให้เราแยกกัน

PONWP x TØEYKÍ - ไม่ได้งอน

PONWP - คนที่กลัวฝน

#1放過一位女歌手歌曲,聲線特別,香港應該搵唔到呢種聲仲要唱歌嘅
佢叫 WONDERFRAME ,係網上翻唱而出道嘅歌手,以電子流行曲為主

WONDERFRAME - อยู่ดีๆก็... ft.YOUNGOHM

WONDERFRAME - สุดท้ายก็หมา ft.เด็กเลี้ยงควาย

WONDERFRAME - มีแฟนรึยัง ft.KANTO(칸토)

WONDERFRAME - OUU NA NA ft.FIIXD(อู้ว นา นา)

WONDERFRAME - กลั้นใจ (Breath) ft. ฟักกลิ้ง ฮีโร่

WONDERFRAME - เขาไปแล้ว ft. อาม ชุติมา

MIRRR - เกม (Your rules)  ft.Jao

Into過渡結尾,分別用上發聲雞嘅聲音作為編曲
R&B編曲豐富而唔誇
洗腦一流

24歲咋

華納上年女新人 - PAAM,都係玩R&B

評分人數

越睇越熟口面

我都推下好聽嘅BL泰劇歌,有D真係好好聽

Kiss Me Again主題曲
套劇4條主線東拉西扯,得一條係BL線,仲要同其他3條線近乎0交雜,但BL線對CP就紅咗,紅到後來出續集飛走晒其他3條主線嘅演員,佢兩個擔正做主角
主題曲節奏輕快,chorus好悅耳,一聽就記得

My Dear Loser插曲
主線係BG,成套劇嘅劇情都好牽強,個男主咁靚仔竟然會成為霸凌對象(?!),條同志愛上直男同學嘅BL線鋪排同樣單薄,兩個都冇乜特別親密嘅接觸,但飾演被暗戀者嘅男演員唱呢隻插曲出奇地搶耳,melody聽到好心up

Waterboyy主題曲
套劇有齊晒BG,BL同GL,不過又係幾條線東拉西扯,主題講swimming但有關游水嘅劇情拍得非常hea尤其是最尾果場比賽,BL線又係同志愛上直男但睇完成套劇都感覺唔到佢兩個愛得有幾深
不過主題曲好rock好熱血,由BG線嘅男演員主唱,幾靚仔,不過把聲有D似大叔,所以第一次聽想像唔到原來係佢唱(......)

Why RU主題曲
又係rock歌,好搶耳,包括後段嘅music break,套劇開頭個idea算特別,講個原本係直嘅男主角好驚變得同個腐女親妹寫畀佢嘅BL小說劇情一樣,雖然4個男主顏值都唔差,但套劇去到後段冇晒起伏,劇情估到晒,好悶

Oxygen主題曲
仲未播完,隻歌又係rock嘢,由男主角親自主唱,好聽,句you're my oxygen好洗腦,但劇情暫時都較為平淡

最爆紅嘅2gether的確係好好睇,好多反轉位同sweet位,又搞笑,好鐘意Bright,但套劇嘅OST我就冇咩感覺

評分人數

SugarFree自選十大2020:一人之境 一瞬 小丑 天地分裂 幸福門 東京人壽 阿愁 美男子與香煙 風靈物語 靈魂有洞

其實我估唔到泰文歌啲views都幾高,
可以媲美K-pop一線團

今日想分享下之前睇 "Theory Of Love" trailer 認識嘅一首歌, 應該有唔少人聽過

另外, 最近 Nadao Bangkok 推出咗一套非常高質嘅BL劇 "แปลรักฉันด้วยใจเธอ (I Told Sunset About You/以你的心詮釋我的愛)",
出咗三集已經有幾首OST, 兩首泰語, 一首華語,
其實我純粹嚟推劇

套劇4條主線東拉西扯,得一條係BL線, ...
SugarFree 發表於 2020-11-6 21:49

幾首配廣東話應該都岩音,可惜香港人只會收泡菜歌

全碟推介
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

幾首配廣東話應該都岩音,可惜香港人只會收泡菜歌
lmml4 發表於 2020-11-11 15:31

泰文我初初聽都覺得好怪,但睇咗無數咁多套泰劇之後聽慣咗就冇嘢,始終需要一個契機去令更多人接受泰文嘅腔調
SugarFree自選十大2020:一人之境 一瞬 小丑 天地分裂 幸福門 東京人壽 阿愁 美男子與香煙 風靈物語 靈魂有洞

套劇4條主線東拉西扯,得一條係BL線, ...
SugarFree 發表於 2020-11-6 21:49

主題曲黎講 oxygen (kkbox 有!!!), Tharn Typ (Kaownah Ver), 清明 (肥佬P BOY VER) 無得輸 (Singtobb果個版本好難聽 )
Bright 果兩首其實好聽, 但Vocal 太差. Boy Friend 果個Project 有幾首都唔錯
但其他.... 抄韓國style 果d真心7..

TBH, 泰文歌仲易入耳過Canton Pop.....

主題曲黎講 oxygen (kkbox 有!!!), Tharn Typ (Kaownah Ver), 清明 (肥佬P BOY VER) 無得輸 (Singtobb ...
釘釘 發表於 2020-11-13 09:24

呢排同時追緊oxygen同you gear & my gown,覺得後者好睇過前者但點擊率低過前者好多,Tharntype連第一輯都未睇就出咗第2輯,諗住遲D一次過睇
bright的確好有明星氣質,但vocal好弱,win都係佢地都係主力拍戲好D

今年MAMA 最佳亞洲藝人獎其中一位得獎者 - Ink Waruntorn

重點推介《Erase》,歌詞其中一段
「清除所有星星 刪除過去的故事 刪除任何內容
但如果最後還是喜歡的話 刪除並不能幫助您忘記」