返回列表 發帖

凌晨「泰」........寂寞

前排上YouTube聽歌,係推薦影片欄度彈咗首泰文歌出黎
係未聽過泰文歌前題下,本來有些少抗拒
但撇除泰文,曲同編曲做得比香港出色
尤其R&B方面,香港真係要加把勁

MEYOU - พอจะรู้

MEYOU - ภาวนา

WONDERFRAME - อยากอยู่คนเดียว?

SOYBAD - แค่ได้มอง

評分人數

今日放嘅呢隊樂隊以R&B為主,叫 YENTED

YENTED - Her ft.RARYOZI , CHOCOLATE - T

YENTED - ถ้าหาก (If / High School Sweethearts)

YENTED - รักได้แค่คนเดียว  

YENTED = รักได้แค่คนเดียว

評分人數

PONWP 貌似係一個平台?/公作室?
同樣玩R&B為主,編曲方面亦十分出色,有幾首90年代編曲都好聽只係音質有點參差

PONWP - 1144 แพ็คลิ้งค์

PONWP -ไม่ต้องพู๊ดดด

PONWP -ถ้าเธอไปอยู่กับเขา ก็ไม่เป็นไรหรอกนะ

PONWP - ต่อให้ดาวบนฟ้าพยายามให้เราแยกกัน

PONWP x TØEYKÍ - ไม่ได้งอน

PONWP - คนที่กลัวฝน

#1放過一位女歌手歌曲,聲線特別,香港應該搵唔到呢種聲仲要唱歌嘅
佢叫 WONDERFRAME ,係網上翻唱而出道嘅歌手,以電子流行曲為主

WONDERFRAME - อยู่ดีๆก็... ft.YOUNGOHM

WONDERFRAME - สุดท้ายก็หมา ft.เด็กเลี้ยงควาย

WONDERFRAME - มีแฟนรึยัง ft.KANTO(칸토)

WONDERFRAME - OUU NA NA ft.FIIXD(อู้ว นา นา)

WONDERFRAME - กลั้นใจ (Breath) ft. ฟักกลิ้ง ฮีโร่

WONDERFRAME - เขาไปแล้ว ft. อาม ชุติมา

MIRRR - เกม (Your rules)  ft.Jao

Into過渡結尾,分別用上發聲雞嘅聲音作為編曲
R&B編曲豐富而唔誇
洗腦一流

24歲咋

華納19年女新人 - PAAM
至21年再編輯呢篇文章嘅時候,依然未有新歌推出

評分人數

我都推下好聽嘅BL泰劇歌,有D真係好好聽

Kiss Me Again主題曲
套劇4條主線東拉西扯,得一條係BL線, ...
SugarFree 發表於 2020-11-6 21:49

幾首配廣東話應該都岩音,可惜香港人只會收泡菜歌

今年MAMA 最佳亞洲藝人獎其中一位得獎者 - Ink Waruntorn

重點推介《Erase》,歌詞其中一段
「清除所有星星 刪除過去的故事 刪除任何內容
但如果最後還是喜歡的話 刪除並不能幫助您忘記」

泰國瑞士混血兒 - MATCHA (มัจฉา)

TRINITY - HIDDEN TRACK
今日繼續係推介泰國男團 Nine by Nine 餅碎組合 TRINITY,
同尋日推介嘅JAYLERR PA ...
HOTMAN 發表於 2021-2-9 21:51

推Billkin

疫情之下,觀察到唔少樂隊都減咗人頭
以下呢隊由4人減到3人 - TELEx TELEXs

琴日推出「WHEN YOU HAVE NOTHING TO DO JUST GO TO SLEEP」專輯

上面已經按次序排好,歡迎順序服用

呢幾首OST聽咗幾個月都未厭

我愛Billkin, 更愛PP
Pure. 發表於 2021-2-13 22:18
Billkin唱歌真係好勁
HOTMAN 發表於 2021-2-11 02:00

洗你地腦先

On仔唱2gether OST!
HOTMAN 發表於 2021-2-14 19:03

呢條友仔真係好有心希望佢會睇到呢個post

同樣減咗人頭嘅樂隊有佢地 - YENTED
無錯#3曾經介紹過呢樂隊
由3人到5人到全盛時期7人到疫情,由7人到5人到依家得返4人

愈聽愈有味道

viu連泰國音樂都撈埋 ?

黃viu東南亞影響力好大架
HOTMAN 發表於 2021-3-29 22:11

原來已經發展到東南亞呢個真係唔知

*師兄有無買泰文CD ?

無呀 廣東碟都唔買得多
但如果bkpp出實體ost會買,唔知有冇
HOTMAN 發表於 2021-3-30 02:19

噢,我搵緊渠道邊樣入CD
無信用卡唔係咁方便

*希望黃viu越做越大

最近有個節目叫tpop stage 你有冇睇
HOTMAN 發表於 2021-3-30 02:35

無啊,不過望望啲歌都好新吓

純單曲分享

夏天到,聽輕快啲
加多首泰式k歌

現年25歲嘅泰國Rapper - NICECNX
係2018年為歌曲หลอก 作詞,歌詞寫出男人被綠嘅心情
再配上當時流行嘅復古風而獲得大量樂迷留意
至今YouTube平台有9600萬觀看次數

雖然有keep住半年一首復古風,不過首首都差唔多
已經不及當年勇

同一首歌, Billkin唱好聽好多  對唔住PP
Pure. 發表於 2021-6-18 18:31

佢地不停對望啊

由一男一女組成嘅樂隊 - LUSS
初出道以Hip hop為主,直至出完EP後一改以前風格

改玩輕快少女風嘅佢地
係youtube觀看次數比Hip hop時期高唔少
有好有唔好咁啦

麗英嚟既
HOTMAN 發表於 2022-2-10 21:26

咁luss高汁好多

好衝擊
HOTMAN 發表於 2022-2-10 21:24

屋企人唔係度,而家先有得睇
上首歌已經有啲明顯
但呢次估唔到0得咁前

*男主角好似余德成,唔怪得熟口熟面咁

女聲Ja Nongpanee 今年30歲 ,但把聲妝容唔係果回事
https://www.instagram.com/jaja_nongpanee/