返回列表 發帖
我都推下好聽嘅BL泰劇歌,有D真係好好聽

Kiss Me Again主題曲
套劇4條主線東拉西扯,得一條係BL線,仲要同其他3條線近乎0交雜,但BL線對CP就紅咗,紅到後來出續集飛走晒其他3條主線嘅演員,佢兩個擔正做主角
主題曲節奏輕快,chorus好悅耳,一聽就記得

My Dear Loser插曲
主線係BG,成套劇嘅劇情都好牽強,個男主咁靚仔竟然會成為霸凌對象(?!),條同志愛上直男同學嘅BL線鋪排同樣單薄,兩個都冇乜特別親密嘅接觸,但飾演被暗戀者嘅男演員唱呢隻插曲出奇地搶耳,melody聽到好心up

Waterboyy主題曲
套劇有齊晒BG,BL同GL,不過又係幾條線東拉西扯,主題講swimming但有關游水嘅劇情拍得非常hea尤其是最尾果場比賽,BL線又係同志愛上直男但睇完成套劇都感覺唔到佢兩個愛得有幾深
不過主題曲好rock好熱血,由BG線嘅男演員主唱,幾靚仔,不過把聲有D似大叔,所以第一次聽想像唔到原來係佢唱(......)

Why RU主題曲
又係rock歌,好搶耳,包括後段嘅music break,套劇開頭個idea算特別,講個原本係直嘅男主角好驚變得同個腐女親妹寫畀佢嘅BL小說劇情一樣,雖然4個男主顏值都唔差,但套劇去到後段冇晒起伏,劇情估到晒,好悶

Oxygen主題曲
仲未播完,隻歌又係rock嘢,由男主角親自主唱,好聽,句you're my oxygen好洗腦,但劇情暫時都較為平淡

最爆紅嘅2gether的確係好好睇,好多反轉位同sweet位,又搞笑,好鐘意Bright,但套劇嘅OST我就冇咩感覺

評分人數

and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

幾首配廣東話應該都岩音,可惜香港人只會收泡菜歌
lmml4 發表於 2020-11-11 15:31

泰文我初初聽都覺得好怪,但睇咗無數咁多套泰劇之後聽慣咗就冇嘢,始終需要一個契機去令更多人接受泰文嘅腔調
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

主題曲黎講 oxygen (kkbox 有!!!), Tharn Typ (Kaownah Ver), 清明 (肥佬P BOY VER) 無得輸 (Singtobb ...
釘釘 發表於 2020-11-13 09:24

呢排同時追緊oxygen同you gear & my gown,覺得後者好睇過前者但點擊率低過前者好多,Tharntype連第一輯都未睇就出咗第2輯,諗住遲D一次過睇
bright的確好有明星氣質,但vocal好弱,win都係佢地都係主力拍戲好D

越睇越熟口面
屮SiU霖屮 發表於 2020-11-5 22:27

呢年聽好多泰文歌,試下每日推一首泰歌

ดี๊ดี (UNEXPECTED) - JAYLERR x PARIS

Nadao Music ...
HOTMAN 發表於 2021-2-8 22:25

你地係咪推介緊同一隻歌

2gether The Movie OST

其實覺得2Gether音樂部分好一般
HOTMAN 發表於 2021-3-30 23:32

一套爆hit嘅BL劇竟然冇一隻ost搶耳係幾難嘅事 唔知the movie會點拍落去

是咪應該開個泰劇post
HOTMAN 發表於 2021-4-3 12:59

支持,好想喺度討論泰劇

開丫!

仲有好多劇未睇
釘釘 發表於 2021-5-3 09:54
禾都係,save咗好多套都未睇,泰國一套接一套咁拍睇極都睇唔完