返回列表 發帖

最後的信仰 - 林二汶

單選投票, 共有 141 人參與投票
90.07% (127)
2.84% (4)
0.00% (0)
0.71% (1)
6.38% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 09/08/2019

作曲 : 藍奕邦
填詞 : 林夕
編曲 : Jerald
監製 : 于逸堯@人山人海 / 林二汶

燈會破滅 心可撕裂 愛難以肢解
冰會酷熱 糖可苦澀 懶跟它變態

對現實 怎麼踩
都不會 扭轉世界
明白血肉會崩壞 骨氣沒法被活埋
來日想打妖怪 先要做人去
首先祝你心理愉快

抬頭尚有天空 敲不碎
埋頭尚有智慧 思想 他人難偷取
軟弱無力全是 堅忍的證據
靈魂內有信仰 搶不去
這種搶匪也許 比你畏懼
想保無邪之軀
還是必須好好過下去

可以戰敗 不可收買 信人會失敗
從來未信 犧牲尊嚴 竟可跳出魔界

鬥命長 多出街 怪物來 不必見怪
無論鐵路會崩壞 方向未會被活埋
殘夢歸於烏有 還有這心態
信最後善良留在世界

抬頭尚有天空 敲不碎
痛恨無能為力 也沒有不對
只需要 死不去 流淚都必須喝水
信未來 死不去 仍舊有你我戰鬥的生趣

抬頭尚有天空 敲不碎
軟弱無力全是 堅忍的證據
靈魂內有信仰 搶不去
這種搶匪也許 比你畏懼
想保無邪之軀
還是必須好好過下去

Sony課金谷一次至尊好唔好牙
帥小寶` 發表於 2019-10-13 16:07

唔係無機會 睇星期六報榜有無機加上去啦

首歌冇錯真係寫得好好,曲詞都好掂!
但真係好唔二汶,好似比其他人唱都得既感覺

對二汶黎講可能好唔公平 ...
hehe 發表於 2019-10-13 13:58

出下K歌都好
雖然件事好唔林二汶
但隻K歌又真係好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

以前覺得佢把聲好乾
唔鍾意聽佢啲歌
但係呢排覺得佢把聲變得好聽左好多

Sony谷下依隻啦

Sony課金谷一次至尊好唔好牙
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

等佢叱吒台唱live!

首歌冇錯真係寫得好好,曲詞都好掂!
但真係好唔二汶,好似比其他人唱都得既感覺

對二汶黎講可能好唔公平,比著其他人唱到咁冇100都有99分,但對佢要求真係唔止咁
唱得可以再細膩啲,而家似交行貨
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

但有啲歌總係覺得佢唱唔出feel 好似今年呢兩首自己歌咁...
JayantL 發表於 2019-9-17 15:10

我一早覺。。填詞係好。。但唱者好似無左個靈魂咁。。

回復 50# b01091018

鐵路已經崩壞了

这歌可以了。

有啲難聽嘅說話
我覺得二汶去咗sony之後好似有啲趨向唱歌機器
並唔係話唱得唔好
但有啲歌總係覺得佢唱唔出feel 好似今年呢兩首自己歌咁
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

心理愉快
無論鐵路會崩壞
#不完美但可接受要改善
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

詞寫得好好。。但嫌二汶好似唱得唔夠好。。感動唔到我。。

決定最歌投呢首了
反正都未必有10強

10分

好正, 5分

二汶的<最後的信仰>、小明的<願>、鄭秀文的<我們都是這樣長大的>可以說是今年的香港之歌三部曲。

鍾意二汶
我愛廣東歌,特別愛歌詞

至尊歌
怪獸一族

鬥命長 多出街 怪物來 不必見怪
無論鐵路會崩壞 方向未會被活埋

多謝林夕!

100個5分都無
樂壇已死

十大啦

俾十大啦好嗎
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

聽一次鼻就酸一次~

啲半音好好聽

CM驚見4個黑警

一眾音樂人真係對Eman好好 Eman亦好用心演繹
不過我鍾意入Sony前既Eman多好多

呢首歌
最少應該要有200萬人聽

明顯叫攬炒派冷靜回歸理性啦
留得青山在

我真係好鍾意好鍾意好鍾意前奏段吉他嗰三粒音

份詞簡直係神級
我信上年填好 但係唔排除近期有edit過
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

唔知係我錯覺定咩
「信未來 死不去」嗰度把聲有啲似Ellen
最尾好似at17合唱咁

抬頭尚有天空 敲不碎

香港人
繼續上

我諗咁多人份大讚份詞都係因為填得淺白易明之餘,
意境用字又流麗,
比起肥Y果D夾硬來既比喻又填得好市井,
林 ...
~蛋撻~ 發表於 2019-8-13 23:25

最重要係好有智慧,帶左好多新嘅角度睇事物

每日聽十次先訓得著

好鍾意部琴
唔多歌放到琴聲咁大

本年度我心目中至尊歌無誤

同埋二汶嘅聲音好療癒

個bridge好奇怪
其實所有入chorus位都奇怪
可能吹得太大 期望過高 以為好似守破離咁高質

我諗咁多人份大讚份詞都係因為填得淺白易明之餘,
意境用字又流麗,
比起肥Y果D夾硬來既比喻又填得好市井,
林夕填出黎聽起來就無左果種un耳
FIGHT for 陳柏宇

回復 3# hehehaha
我都想佢呢首歌攞

聽完兩首悶到喊嘅七折同感情寄生族
聽番呢首即刻覺得好聽一千萬倍
5分

1分個2個肯定係黑警
帥小寶` 發表於 2019-8-13 01:19

可能林奠有account

1分個2個肯定係黑警

多謝EMAN

song of the year無誤.
聽到眼濕濕

真係學某會員話: Sony of the Year!
hehehaha 發表於 2019-8-12 23:29

希望sony真係識做啦 唔好嘥好歌

真係學某會員話: Sony of the Year!

BTW 一定五分
只有這句

有緣先聽(1分) 2.86% (1)

林鄭係咪有上CM

5分 曲詞編唱完美 已喊