返回列表 發帖

[Aug/14/2019] 我們的60年商業電台 - VA (4CD)

歌手:VA
唱片名稱:我們的60年商業電台
唱片封面:

推出日期:2019/08/14
唱片類型:4CD

TrackList:
CD 1:
01. 薔薇之戀 - 尹芳玲
02. 勁草嬌花 - 莫佩文
03. 祝壽曲 - 尹芳玲/莫佩文/梁美嫻/翠碧
04. 祝婚曲 - 尹芳玲/莫佩文/梁美嫻/翠碧
05. 天各一方 - 俞琤/曾路德
06. 為甚麼 - 盧業瑂
07. 冷雨 - 錢錢
08. 二台精神 - 羅文
09. 一起去衝刺 - 金剛
10. 塵土原是無疆界
(盧業瑂/魏綺清/楊振耀/張麗瑾/胡啟榮/梁安琪/樓南光/余安安/蔡靜怡/鍾保羅/梁美寶)
11. 留給最愛的說話 - 張麗瑾 (獨白: 鄭丹瑞) 
12. 只因喜歡你 - 林海峰/周美茵
13. 前途萬里行 - CR1 DJs
14. 我信韻律全能 - 許冠傑/DJs
15. 我不愛誰愛你
(林姍姍/麥天倫/黃志淙/陳家樂/郭啟華/區新明/鄧潔明/盧玉鳳/露比)

CD 2:
01. 送給不懂環保的人 (包括我) - Beyond
02. 永不放棄 - 張學友/黎明
03. 未完的小說 - 彭羚
04. 你是我的1/2 - 郭富城
(商業2台蘭茜夫人劇場”戀愛1/2”主題曲) 
05. 愛情盛放的季節 - 鄭伊健
06. 時間地點人物 - 鄭秀文
07. 我沒有愛錯 - 黎明
08. 無情天 - 劉德華
09. 我心不死 - 陳慧嫻
10. 你我 - 林海峰
11. 一人分飾兩角 - 王菲
12. 寧願我會記不起 - 陳慧琳
13. 帶我去跳舞 - 關淑怡
14. When Eric Met Lois - 葛民輝/郭靜 
15. 記得 - 林海峰

CD 3:
01. 老人院 - 軟硬
02. 別看小我 - 黃偉文
03. 拉闊音樂 - 小兵
04. 驚變  - 郭富城
05. NAMASGAR你好嗎 - 陳奕迅/楊千嬅/森美/MINI
06. 十九樓半的夏天 - 梁漢文/何韻詩/森美/小儀
07. 小流星 – Swing/森小
08. 有病呻吟 - 張學友
09. 日與夜 - 張學友/林憶蓮
(商業電台廣播戲”日與夜”主題曲)
10. 鴿子情緣 - 劉德華
11. 悲歌之王 - 楊千嬅 (903年度大戲 鴿子園 歌曲)
12. 我這樣愛你 - 苦榮
13. 睡王子 - 小苦妹/許志安
14. 孤兒仔 - 苦榮/陳奕迅
15. 輸得漂亮 - 鄭秀文

CD 4:
01. 大大時代 - 譚詠麟
02. 月球上的人 - 陳奕迅
03. 垃圾天堂 - 許志安/903 DJs
2001年商業電台 飢饉三十 主題曲)
04. 笑忘書 - 張敬軒
05. 好天氣 - 林一峰/林二汶
06. 我的日記 - 朱薰
07. 相約在八王子 - 野仔
08. 人人 - 張學友
09. 天天 - 林海峰/鄭中基
10. 天比高 - 劉德華
(2005年商業電台合創新時代第三部曲)
11. 想聽 - 陳奕迅
12. Long Time No See I - 軟硬
13. We Are One – RubberBand
(2004年商業電台 飢饉三十 主題曲)
14. 早霸王 - 大AL /黃貫中
15. 扮晒巨星 - 艾粒

附加資料:
回憶在現在4CD收錄60首 商台成長經典作 包括CD首出:
薔薇之戀 / 勁草驕花 / 一起去衝刺 / 早霸王 及人人……

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 34
01 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
02 悲觀生物學 - 容祖兒
03 情感的廢墟 - 麥浚龍

呢首正, 仲有首 .  收錄過好多呢啲冷門歌
30rock 發表於 2019-8-13 15:27

初戀嗱喳麵有出原聲碟嘛,當年已經完整收錄咗。

有首903DJ合唱嘅萬歲師表點解冇收錄?
同埋艾粒咁多歌都係得一首?林海峰就勁多
如果可以多啲節目主題曲就好
感謝永遠有歌把心境道破

KELLY好似仲有首自己發電?

chj0928 發表於 2019-8-12 17:03

呢首正, 仲有首 <幾何三角>. <beloved 最愛的主題曲> 收錄過好多呢啲冷門歌

無商台愛將謝安琪
你老闆 發表於 2019-8-12 20:20

夠無你主人容祖兒
我在乎~~~~我在乎~~~~~

可唔可以出埋叱咤嗰首主題曲
kwanie 發表於 2019-8-12 22:03

TVB version播嘅叱咤bgm就有,都幾長。
Week 34 ERadio 華語榜
1. 波點女皇 - 王菀之  |  2. 悲觀生物學 - 容祖兒  |  3. 努力奮鬥加油 - 林海峰  |  4. 野木蘭 - 泳兒  |  5. 問世間情是何物 - Dusty Bottle

居然冇魚蛋歌!!!!!
之前美孖 相愛6年 收錄過
但首歌版權係商台,蛋公司冇放上itunes

叱咤十大無三十年咁耐留意返
kwanie 發表於 2019-8-12 22:28

歷年來所有叱咤得獎歌 ok
光復樂壇 紅館革命
一連18場 容祖兒Pretty Crazy演唱會
8月5日 全城震撼示威

早霸王都有
無口水多過浪花

推到903出隻10 CD
三十年全部叱咤十大歌曲
hehehaha 發表於 12/8/2019 22:24
叱咤十大無三十年咁耐留意返
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 34 (24/08/2019)
1. 波點女皇 - 王菀之  2. CityBoy - Zpecial  3. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  4. 逃生門 - 王灝兒  5. 最後的信仰 - 林二汶

推到903出隻10 CD
三十年全部叱咤十大歌曲
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

可唔可以出埋叱咤嗰首主題曲
歡迎嚟到單機版 CM
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 34 (24/08/2019)
1. 波點女皇 - 王菀之  2. CityBoy - Zpecial  3. 我們與愛的距離 - 許廷鏗  4. 逃生門 - 王灝兒  5. 最後的信仰 - 林二汶

竟然有十九樓半的夏天
除左原聲碟之外,都係第一次落碟
其實森小大衛營d歌都唔錯架(不過員只係出左隻唔公開發售的原聲碟,同埋曲奇精選度)

林狗有成6首
但 我今朝有啲唔舒服 呢??
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

無商台愛將謝安琪
演唱會場數 金鐘謝安琪世界巡迴3場 許廷鏗1場 林欣彤0場 大滿貫天后JOEY18場

wa
扮晒巨星地位超然
44. 如漆黑天際看到閃電
Week34
1559pm2安全著陸3逆流成河

CD1 非常正!不過頭十年歌始終比較少...得薔薇之戀、勁草嬌花、祝壽曲同祝婚曲

Why no 仙樂都

Actually 大大時代 - 譚詠麟 is quite a good song, but Alan Tam =  ...
mc) 發表於 2019-8-12 16:00

呢首當年有十大高位AP但飛走咗
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

容祖兒 - 兒歌 bam咗07飢饉三十
1. 波點女皇 - 王菀之  |  2. 悲觀生物學 - 容祖兒  |  3. 努力奮鬥加油 - 林海峰  |  4. 野木蘭 - 泳兒  |  5. 問世間情是何物 - Dusty Bottle

KELLY好似仲有首自己發電?
千FA 啦啦夸啦啦

Sammi 2002年的廣播劇《巴治奧》主題曲
mc) 發表於 2019-8-12 15:58

成日聽903先會知
果時聽新城多
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

想要口水多過浪花LOL
Jayant Music Chart 2019 Week 33
1.容祖兒 - 悲觀生物學 (1 Week No.1)
2.林二汶 - 最後的信仰
3.鄭秀文 - 我們都是這樣長大的

Why no 仙樂都

Actually 大大時代 - 譚詠麟 is quite a good song, but Alan Tam =

輸得漂亮同商台有咩關係
KYC0347 發表於 2019-8-12 15:17

Sammi 2002年的廣播劇《巴治奧》主題曲

勁草驕花 吳雨霏唱過
唔知幾時會出返
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

一首梁詠琪都冇?

輸得漂亮同商台有咩關係
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

應該加一隻CD

收錄歷年飢饉歌,包括:
小娃娃大英雄(獨唱/ 合唱)
梁詠琪《再見灰姑娘》旋即登上Itune冠軍· KKBOX新歌週榜冠軍// 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

我好鍾意張學友既人人
記得出既時候 香港又係經歷政治變局
liebe 發表於 2019-8-12 14:55

呢首真係好L正

無君如?
梁詠琪《再見灰姑娘》旋即登上Itune冠軍· KKBOX新歌週榜冠軍// 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

我好鍾意張學友既人人
記得出既時候 香港又係經歷政治變局
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

CD4 好多回憶
光復樂壇 紅館革命
8月5日 全城震撼示威

13. We Are One – RubberBand
(2004年商業電台 飢饉三十 主題曲)

最偉大發明     你説是愛情
跟他結束 她與他再一起