返回列表 發帖

尋回一碗湯 - Supper Moment

單選投票, 共有 29 人參與投票
44.83% (13)
6.90% (2)
0.00% (0)
0.00% (0)
48.28% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 14/08/2019

收錄大碟: 19moment

作曲:Supper Moment
填詞:Supper Moment
編曲:Bert / Supper Moment
監製:Bert / Matthew Sim / Supper Moment

尋回一碗湯 清清的小菜
尋回一碗湯 最艱苦都掩蓋
尋回一碗湯 跌倒都算精彩
來喝下去 也喝下了感慨

門外那風多急 海多深 慶幸都回來
忙忙腳步裡也有家作最好的遮蓋
一碗湯為你而常存在
來喝下去 也喝下了溫愛

尋回這碗湯 不簡不單相愛
尋回這碗湯 令一屋窩心覆蓋
同枱有你共我 跌倒都算精彩
從來快樂也在溫飽裡盛載

門外那風多急 海多深 慶幸都回來
一碗湯為你而常存在
來喝下去 也喝下了大愛

無論那天多高 花多香 也憧憬回來
一碗湯成就你偉大未來
微溫之中 那片言半語都不需要
快喝下這慷慨
家會為你開
家會為你開

永遠為你等待

其實改到咁民歌我幾鍾意

其實改到咁民歌我幾鍾意
kwanie 發表於 2019-8-22 00:24

我都覺得改得 ok
但 SM 已經進入物極必反嘅地步 呢度同連登都好多人反了

我都覺得改得 ok
但 SM 已經進入物極必反嘅地步 呢度同連登都好多人反了 ...
just11256 發表於 2019-8-22 03:02

而家反佢地好多都因為反送中單嘢 覺得佢地無明顯地表態 反而未算對音樂作品有好大不滿不過以前佢地初出道都有好多side track同無plug到既作品 尋回一碗湯係其中一首

點解我覺得呢首歌係為改而改 首歌原本係窩心嘅就改到咁stadium 變左靈感床2.0 恕我作為fans都唔識欣賞
1分
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

點解我覺得呢首歌係為改而改 首歌原本係窩心嘅就改到咁stadium 變左靈感床2.0 恕我作為fans都唔識欣賞
1分 ...
敗犬女王 發表於 2019-8-22 20:54

好多side track都改編左 聽唔慣都好正常既 以前初出道個陣有好多歌都真係有限資源做,所以咪想重新改編希望可以做好D囉

好多side track都改編左 聽唔慣都好正常既 以前初出道個陣有好多歌都真係有限資源做,所以咪想重新改編希 ...
kelvinho726 發表於 2019-8-23 19:22

agger
以前好多歌studio version都唔好聽
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

即係其實唔係樣樣野一改編就係好 都要睇夾唔夾原先首歌個setting, message, 意境
好似Goodnight City咁慰藉心靈咁 應該唔會有人想佢改做stadium rock/hard rock掛 都唔岩個主題
尋回一碗湯同一道理 變左靈感床2.0 唔識欣賞 冇左原先首歌想帶出黎嘅感覺
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

原版完全冇興趣聽 反而呢個改版可以狂loop
呢個版本好有畫面

愛舊棄新就梗架啦邊有人會咁樣飲湯架
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

根本唔似《靈感床》 而呢個編曲嘅方向係可以夾到歌曲嘅意思 只係execution悶到一個點