返回列表 發帖

嚴選19年起最佳民間抗爭歌曲

音樂論壇一定要討論音樂

我自己覺得和你飛同虛作無聲都好好
你哋點睇?

祖兒有好多

我要放心放膽去衝! - 越唱越強

指著他說 你才有病 我們瘋得 多麽正常 - Pretty Crazy

喜愛漫遊 維園散步徑 - 黃昏點唱機

這晚約了你如夠鐘請Show Up  你要答應我要赴約不要失 - Show Up

即使我們錯 不比他們多 - 阿門

我永遠愛你 但我未能投降 讓步 答允  我永遠愛你 亦不可以 放棄思想 去贊同你見解 胸襟 - 雙冠軍

我都已經豁出去 忘掉置身哪裡 - 逃

銷聲匿跡各有各活在城市裡更快樂  明明就結束  卻未閉幕 - 摩登時代

所有美麗也想偷 所有快樂都要有 站於千個街口 - 蜉蝣

祖兒有好多

指著他說 你才有病 我們瘋得 多麽正常 - Pretty Crazy

喜愛漫 ...
hehehaha 發表於 2019-8-23 07:34

搜神記呢

祖兒有好多

喜愛漫 ...

誰在背後拼命地追趕著我嗎 何事腳下每步路都有汗跌下

夢要變真也沒那樣遠 生命從未如樂園 也可靠我創造浮現

就算有軍隊封路 圍牆建起 都衝得過都也未怕死

不撤不散都ok

有JOJO點可以唔講埋FAFA

每寸路也已預有事發生 - 毅行

忌廉溝鮮奶 想法別要收埋 不必多顧慮 你不需要政府發牌
忌廉溝鮮奶 天氣若要轉壞 擋不到我共你豁出去遊學上街 - 忌廉溝鮮奶

娃娃會吹牛 隨你任意扭   難造成裂口 皮下層絕不起皺 - 吹牛娃娃

勇武高歌 妥協會熄火 - 搖滾之母

什麼事都做過 都不能感動你麼/不夠激情仍可靠耐性 對付你的冷酷及無情 - 煉金術

俯瞰大街內或有熱鬧筵席 - 翅膀下的風

漆黑之中給警察笑話勇敢 /可惜像霧都污穢   令這海景變成個謎   甚至灣仔也漸覺縮細 - 芬梨道上

曾經 盲目到望晚空等黃昏 麻木到願發生的蠢事持續發生 - 火鳥

做錯的 也許根本不算做錯/曾後悔的 虧欠的 重頭認過 認出我 為存在更輕狂 - 白天鵝

有時去追 有時後退 有時昂然面對 - 深息

港鐵內 扎醒來 頓時好夢消散 - 金絲雀

問妳怎會背着良心/問妳可會自願離開 - 孖公仔

承托起這心理裝備 捱炮火都不會閃避 一身盔甲恐防殺機 抵擋不了愛人秉棄 若遇到伴侶同樣顧忌 摩天之都孤單高飛 - 當女飛俠愛上萬能俠

隨手 沒有想過便 寫低串串斷句   那幅牆 填滿書法或情緒 仍是壯舉   留低筆跡如畫如詩 十數天   全被洗去 何必珍惜証據 無需爭取允許 - 塗鴉

未怕挨緊頸邊穿過橫飛的子彈 跟你去走難 - 飛女正傳

藍得比鳥鴉黑 難得竟這麼黑   藍只可得到黑 連命也極配合 - 藍與黑

從來未退避 從來毅力打不死 - 學習街童

E-kids 青春火花
再將我相信的如煙火般綻放

吳業坤 百姓
謝安琪 雞蛋與羔羊
謝安琪 獨家村
方皓玟 你是你本身的傳奇

咁嘅post都會出現容祖兒謝安琪楊千嬅
要揀已出道歌手起碼都揀

未知 尚未示意 眼裡推測 她真正意思 (不知道林鄭會否想撤回 大家要努力爭取)
不因氣壓搖擺 只因有你擁戴 (祖兒感謝港人支持反送中)
誰都會散 怎知一拍便會散 怪我自己作反 明明我不應再揀 (祖兒不滿被人割蓆)
我在乎 我在乎 (表達對五大訴求在乎的心聲)
不要以為我 外表喜歡創新 內裡便同時夠摩登 (祖兒代和理非非發聲 希望大家體諒保守思想)
仍有胸襟 永不洩氣 (祖兒鼓勵大家不要放棄)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

祖兒有好多

喜愛漫 ...

民間反送中歌曲

民間反送中歌曲
henhenhen 發表於 2019-8-23 17:03

祖兒在民間
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

同舟人 誓相隨 無畏更無懼
同處海角天邊 攜手踏平崎嶇

民間反送中歌曲
henhenhen 發表於 2019-8-23 17:03

佢哋中意啦

有無人有自己嘅排行榜?

上面講歌手,唔講kay以前嘅歌?

反送中歌曲越來越有質素

希望香港人能夠支持一下這首為香港人打氣的歌曲.

暫時最好一定係《願榮光歸香港》
其次應該係《和你飛》
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

暫時最好一定係《願榮光歸香港》
其次應該係《和你飛》
PenguinMusic 發表於 2019-9-28 22:31

肥媽有話兒

煲底之約

https://m.facebook.com/story.php ... &id=213967325871549

福頭老師 - 對不起青年人

繼will (not) see you soon後又一感動之作
另外當然亦推介所有高登音樂台作品不能盡錄
另外呢首liberate hk都一樣好好聽又無乜人提

祖兒有好多

喜愛漫 ...

黃祖兒
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

我在乎 我在乎 (表達對五大訴求在乎的心聲)
John 發表於 2019-8-23 13:48

會唔會太牽強,得3個字
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

天生為何聽命, 天生未懼放聲

陳凱詠Jace, 天生二品

天生為何聽命, 天生未懼放聲

陳凱詠Jace, 天生二品
hehehaha 發表於 2020-5-26 14:25

黑夢先正
要咁講我推薦夜星

無忘璀璨的笑容無忘真摯的面容夜寂裏願我們喪失中相互在抱擁同時衝破這鳥籠同時飛更高仰首追着夢為著 紀念我們似星般閃耀在晚空才可英勇

反正都同電台tap歌無分別

黑夢先正
要咁講我推薦夜星

無忘璀璨的笑容無忘真摯的面容夜寂裏願我們喪失中相互在抱擁同時 ...
kenneth 發表於 2020-5-26 15:58

但佢已經改咗句歌詞冇咗 時代革命

呢首都一聽就有feel

誰不想歸家
誰不再碰面
丟低我嗎

d手足好慘

誰不想歸家
誰不再碰面
丟低我嗎

d手足好慘
hehehaha 發表於 2020-6-11 02:37

咁黃都唔播
今年7月都蒞緊啦
Zpecial嚮903播得100次左右
要整晚寫信去投訴

宜家先知中嬅同祖國出左咁多首
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

莊正唱好feel

大家可以一齊同手足撐落去嗎?
撳入去cls得唔得先?

祖兒有歌無人,人走去止暴制亂。推《自遊》by癲佬
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

Beyond都好多抗爭歌

張敬軒估錯這個世界得到教訓

祖兒有歌無人,人走去止暴制亂。推《自遊》by癲佬
Cinnabar 發表於 2020-8-17 10:44

玩家demo 城邦

玩家demo 城邦
kenneth 發表於 2020-8-17 20:10

Beyond都好多抗爭歌
乐坛风云 發表於 2020-8-17 11:40

19年之後出?