返回列表 發帖
站在中國「兩個百年」目標歷史交匯點,藏
傳佛教仍需堅持中國化方向,在政治上自覺
認同、文化上自覺融入、社會上自覺適應,
與社會發展同步、與時代進步同頻,共同致
力於實現中華民族偉大復興。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

On 仔比藍屍當咗係曹永廉

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

美千送美心月餅比呀姐
自己食dior

我媽陪我睇完吒咤live直播
話Negative鏗個樣越來越似後生蔡楓華

我媽陪我睇完吒咤live直播
話Negative鏗個樣越來越似後生蔡楓華
kenneth 發表於 2021-1-3 10:54

年青時的蔡楓華有白馬王子的稱號

年青時的蔡楓華有白馬王子的稱號
hkwilliamsiu 發表於 2021-1-9 06:57

又真型仔吖
同鏗一樣好唱得

家陣似係你死遠啲喎 又多過煩膠

搞事死遠d
講緊音樂榜
sexykaren 發表於 2021-1-9 16:47

【樂壇核數師】睇榜預測勁歌總選賽果 菊梓喬無懸念繼續做大贏家
眾樂迷

撰文:劉傳謙
元旦日舉行的《叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》過後,樂壇焦點放在本月16日晚舉行的港台《十大中文金曲頒獎禮1》和17日在無綫(TVB)舉行的《勁歌金曲頒獎典禮》。雖然後者的最終結果,或許大家已經心中有數,但今年在名單上依舊有不少看點。「樂壇核數師」今個星期嘗試透過「勁歌金曲」數據,分析2020年《勁歌》總選賽果。

入行十年謝東閔同袁偉豪爭新人獎

先談「最受歡迎新人獎」,除了來自ViuTV的Anson Lo(盧瀚霆)、AK(江XYZ生)及Jer(柳應廷)外,今年「叱咤樂壇生力軍」銀獎得主R.O.O.T.都不在《勁歌》新人獎候選名單內。不過今年仍有15個音樂單位入選,除了新城「勁爆我撐新人」謝高晉外,亦不乏MADBOII、應智越、艾妮等樂迷較為熟悉的名字。而最大機會打入三甲的,應該是謝東閔及袁偉豪。

謝東閔入行已有10年,參加《超級巨聲2》入行的他,2020年才出道成為樂壇新人。

謝東閔自《超級巨聲2》後加入娛樂圈,雖然2019年已推出作品《得失一笑中》,但他在2020年才以「勁歌金榜」冠軍歌《最冷的一天》正式出道,其後與戴祖儀合唱的《夢飛翔》和《逆流直上》,在榜內都有好表現,加上本來星夢歌手身份,在《勁歌》總選自然被看高一線。而在2020下半年加入樂壇的袁偉豪,雖然新歌《你與你的另一半》沒有上榜,但考量到本來已是人氣TVB藝員,獲獎幾率或比其他對手高。

Madboii是同樣值得期待的樂壇新人,早前曾亮相《叱咤》,代表作《大人的科學》。(直播截圖)
應智越上年有《約你跳舞》、《努力的孩子》、《渴》三首歌,但因出身自《全民造星》的背景,預料奪獎機會相對地低。(梁碧玲攝)
艾妮和其他2020年樂壇新人不一樣,派台歌都是翻唱歌,上年亦出過Hi-fi發燒碟。(艾妮IG圖片)
謝高晉則先拔頭籌奪得新城「勁爆我撐新人」,盡顯人氣。雖然沒有歌曲上榜,但同樣成為後選單位之一。(葉志明攝)
莫文蔚或成菊梓喬勁敵爭歌后

「星夢一姐」HANA菊梓喬在兩次優秀選總共有5首歌得獎,總選則有7首歌入圍,與上年相若,預計今年同有3首歌得到「勁歌金曲獎」,新碟《不能放手》有望贏得「勁歌金曲唱片銷量大奬」,加上今年亦與林峯合唱《低谷天堂》,如最後大會復頒「最佳合唱歌曲金獎」,可望再下一城。

菊梓喬最大機會成為大贏家,但最後能否囊括女歌手及歌曲大獎,就要先問問莫文蔚。(資料圖片)

菊梓喬當然是「最受歡迎女歌星」及「金曲金獎」大熱,而她的勁敵並非同公司的JW王灝兒及吳若希,而是剛剛才現身《叱咤》頒獎台的莫文蔚(Karen)。既然Karen在12月底來到香港,若然要邀請這位天后現身電視台,或需要出動大獎來吸引她點頭登台。而《呼吸有害》亦是「勁歌金榜」冠軍歌,自然有贏得「金曲金獎」的本錢,打破上年度「五大年度獎項」由星夢歌手囊括的局面。

Karen缺席《勁爆》,但出席《叱咤》並表演,最大原因或在於Karen在當晚贏得「叱咤樂壇至尊歌曲大獎」。(直播截圖)

男歌手方面,「叱咤樂壇男歌手」銅獎得主林家謙今年有4首作品入圍「勁歌金曲獎」,但他卻不在「最受歡迎男歌星」候選名單之內。雖然英皇旗下的李克勤、關智斌同樣入圍,但今年應該是周柏豪和胡鴻鈞力爭「星夢一哥」之位。

Hana比 樂壇核數師燈諗起某名過氣女歌手都畀佢fake過

btw希望無離題貼錯post啦

ps.又比江XYZ生食左我篇文
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

點解條垃圾仲未ban

隔籬成個post嘅存在都係笑話
竟然仲有咁多人睇同傾 更加好笑
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

When the sun shines in, a brand new day ^starts
Kills out all Eliminate the darkness and chaos ^that we've made

Let the sunshine in, forgive forget the hate hatred
Repair all the despair, kneel down and pray

隔籬成個post嘅存在都係笑話
竟然仲有咁多人睇同傾 更加好笑
JayantL 發表於 2021-1-17 21:54

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

推到六百幾個POST 多過新城
打手s 應該有錢收

When the sun shines in, a brand new day ^starts
Kills out all Eliminate the darkness a ...
RVHOCPC 發表於 2021-1-17 22:15

其實 supper moment 都唔對語境
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

**** 本內容被作者隱藏 ****
UserinCMF 發表於 2021-1-17 22:17

支持ED

笑到肚痛XD

〈蝸牛〉現場演出時既走音又錯拍子,反而變成像在旺中Neway房門外聽見的音色,形成有趣的化學作用。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

高志森又指李偲嫣離世前《國安法》已在港實施,相信她應沒遺憾。

盧瀚霆的跳得好還在於整個畫面的協調、肢體動作的輕巧靈活,試與出道初期同樣試圖大賣舞藝的陳偉霆(恰巧也是霆兒)相比,便輕易可見高下。

江熚生係江海迦既細佬
Harvard都不可教導

John 發表於 2021-3-3 14:35

祖國兒女!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

江熚生係江海迦既細佬
Garfield 發表於 2021-1-28 12:57

相比起江海迦,江

If a woman has sex with ten different men, she is considered a slut. But if a MAN does the same thing,he is gay, definitely gay.

發覺好多笑話好多racist

從前有兩舊糯米糍 佢哋天生就黐埋一齊
有一日佢哋終於成功分開咗!
佢哋好開心咁攬住對方!

從前有兩舊糯米糍 佢哋天生就黐埋一齊
有一日佢哋終於成功分開咗!
佢哋好開心咁攬住對方! ...
Garfield 發表於 2021-3-5 11:42

你仲未氹返姐姐我啊

你仲未氹返姐姐我啊
stephybest 發表於 2021-3-5 11:44

小加子究竟得罪咗姐姐啲乜?
二〇二三年度全女班投票

小加子究竟得罪咗姐姐啲乜?
616.1314 發表於 2021-3-5 11:46

佢!!沾汙我清白!!

你仲未氹返姐姐我啊
stephybest 發表於 2021-3-5 11:44

唔好嬲啦,請娘娘你食雪糕

佢!!沾汙我清白!!
stephybest 發表於 2021-3-5 11:47

咁大膽!睇嚟要翻閹!
二〇二三年度全女班投票

唔好嬲啦,請娘娘你食雪糕
Garfield 發表於 2021-3-5 11:47

好得意豬仔咦係兔仔嚟

咁大膽!睇嚟要翻閹!
616.1314 發表於 2021-3-5 11:48

其實本宮唔介意 最近後宮太乾了

其實本宮唔介意 最近後宮太乾了
stephybest 發表於 2021-3-5 11:51

姐姐點可以對先皇不忠?
二〇二三年度全女班投票

姐姐點可以對先皇不忠?
616.1314 發表於 2021-3-5 11:52

守到幾時

記者:呢啲牛每日渣到幾多奶?
農夫:你指黑色個隻定啡色嗰隻?
記者:啡色個隻
農夫:幾公升左右
記者:咁黑色嗰隻呢?
記者(有啲疑惑):明白,咁你每日會比咩佢地食?
農夫:我比草佢食
記者:咁黑色個隻呢?
農夫:草
記者(有啲唔耐煩):點解你要特登問我邊一隻?明明答案一樣
農夫:因為黑色嗰隻係我養既
記者:哦,咁啡色個隻呢?
農夫:都係我養既

從前有隻烏龜 佢好不幸咁俾人捉咗嚟食
之後烏龜死咗
上帝見隻烏龜死咗
就問佢想有咩願望
之後烏龜話想上天堂, 如果天堂有水就更加好啦,可以游水嘛
之後烏龜就去咗海天堂

有日
青山院長叫哂班院友出黎
之後係幅牆到畫左個門
對住班院友講
邊個開到門出去嘅 你就走啦
個個都去試 冇一個開到
只得一個人 企左係到唔郁
院長見到佢企係到唔去開 以為佢變返做正常人
院長問:點解你唔同佢地一齊試下開門呀?

院友答:佢地緊係開唔到啦 鎖匙係我到.

記者:呢啲牛每日渣到幾多奶?
記者:咁 ...
Garfield 發表於 2021-3-5 14:44

好爛啊 笑唔到

之後烏龜死咗
上帝見隻烏龜死咗
就問佢想有咩願望
之後烏龜話想上天 ...
Garfield 發表於 2021-3-5 14:45

救命啊 小加子

好爛啊 笑唔到
stephybest 發表於 2021-3-5 15:08

個笑話好煩膠

有日
青山院長叫哂班院友出黎
之後係幅牆到畫左個門
對住班院友講
邊個開到門出去嘅 你就走啦
個個都去試  ...
Garfield 發表於 2021-3-5 14:47

我以為個答案係幸福門

想成立黃色幽默圈
專講黃色笑話
hehehaha 發表於 2019-12-27 22:46

支持

個笑話好煩膠
Garfield 發表於 2021-3-5 15:09

係咪日日講呢啲笑話氹女朋友……

係咪日日講呢啲笑話氹女朋友……
stephybest 發表於 2021-3-5 15:12

唔夠好笑,
想有好笑既笑話

唔夠好笑,
想有好笑既笑話
Garfield 發表於 2021-3-5 15:14

幽默既男生好吸引

之後烏龜死咗
上帝見隻烏龜死咗
就問佢想有咩願望