返回列表 發帖

【討論帖】年代百大選

還記得今年年初共和榜頒獎禮時候跟大家預告過的「年代百大選」嗎?(傳送門
久等到9月,活動終於要開始了!

香港樂壇是曾經令我們值得驕傲的文化產業,可惜經過時代變遷,大環境的轉變,香港樂壇逐漸脫離了在大家心中的重要性。科技進步方便了我們,以往接收歌曲途徑以及收聽歌曲方式的差異,同時又令我們在選擇收聽時過於偏好於歌曲的喜好。除了模式的改變,2009年的「版稅風波」令唱片業界及傳媒之間形成角力,雖及後幾年情況有緩和跡象,但從各媒體的頒獎禮可看出,以往百家齊放的局面不復再,其應受性及影響力更是逐漸減低。

隨著市場經營模式的變化,在音樂越來越難做的年代,獨立音樂人過著入不敷支的生活,歌手及唱片公司亦轉趨選擇以單曲形式宣傳作品,以致專輯數量一年比一年少。大多聽眾都以「不認識新一代歌手」、「歌曲質素一代不如一代」、或者「寧願選擇聽舊歌」,來作為對於現今香港樂壇的評價。香港樂壇是否那麼一蹶不振 ? 一零年代即將成為過去,這十年間,有甚麼歌曲曾經令你喜愛過,感動過,甚至在你經歷難關時激勵過你與我,見證過這個時代的一點一滴……「年代百大選」給予大家一個渠道重溫當代佳作。

此帖為本活動之總討論區,各位會員可以諮詢活動細節、討論提名歌曲及專輯之準則及方向等,希望可以藉今次活動讓各位會員在重溫及發掘過去十年的音樂之餘,可以理性討論、欣賞本土的音樂。為各位會員提供一個可以融洽且有質素的音樂討論氛圍,亦是是次活動的目的之一。

選舉目標

選舉橫越半年時間進行,透過作品的討論及揀選,選出香港樂壇的佳作,歌曲或專輯能夠歷久常新,於一段時間之後仍在大家在心中留下位置。選舉除了 CM 會員參與,亦會邀請其他音樂平台版主揀選作品。選舉結果公布後,可以作為推薦名單給予未曾細聽過入選作品的聽眾能夠認識香港樂壇曾經出現過的佳作。

作品提名資格

• 不論當年是派台或非派台,歌曲及專輯於 2010 年代間首次推出就可接受提名
  • 以香港作為主要市場的歌手會獲得資格,歌手推出以任何語言(包括粵語、國語、英語等)演繹的作品都可參與
  • 香港以外的歌手曾於當代推出過的粵語作品亦會獲得資格,以其他語言演唱之歌曲則不能參與
  • 純音樂作品不會進入作品提名範圍內
  • 翻唱專輯、改編重唱專輯 以及 改編翻唱專輯 都可參與,單曲專輯、純舊曲合集專輯 以及 演唱會專輯 則不能參與,新曲加精選專輯 以及 舊曲改編精選專輯 需視乎舊曲改編數量,新曲 以及 舊曲改編 的作品數量於專輯中多於一半就可參與*

* 因新世代專輯種類及形式多樣化,以上或未能覆蓋著全部專輯,因此專輯能否達到參選要求,主辦方需要仔細考量以及保留最終決定權,參與者亦可向主辦方查詢

選舉方法

第一階段 【提名期】

由 2010 年開始每三年為一組進行,提名期為3星期,以下為考慮方法:

• 所有會員提名歌曲及專輯(歌曲及專輯提名需註明原因,約 50-100 字一首,需提供充分理據,不限提名次數)
    理由如「好聽」、「喜歡祖兒」、「MV好靚」等與歌曲內容、意義不切實際之原因皆不受理。
  • CM共和榜固定榜主推薦歌曲及專輯(共和榜主必須推薦每組 5-10 首歌曲以及 3-5 隻專輯)
  • 種子歌曲及專輯(包括四台流行榜至尊歌曲、最喜愛歌曲及至尊唱片;共和十大、聯頒歌曲、最喜愛歌曲及共和唱片三甲、聯頒唱片)(共和聯頒歌曲、共和最喜愛歌曲、共和聯頒唱片未有包括於2019年度之得獎作品)
  • 邀請各音樂平台的板主推薦歌曲及專輯(向他們邀請推薦每組 5-10 首歌曲以及 3-5 隻專輯)
  • 歌曲須於候選年份首次推出,如歌曲首次於本年度發行之專輯收錄,但於下一年度派台或宣傳,應屬於本年度候選之列。例子:周柏豪歌曲《Imperfect》雖於2013年度派台,但由於已在2012年12月18日經專輯《Imperfect Collection》發行而首度面世,故此歌曲屬於2012年度範圍。

第二階段 【第一輪投票】

所有合資格提名歌曲(不合資格為會員提名但沒有註明原因)均獲第二階段提名資格。
之後投票選出該年度組別的歌曲,每人有 30 票(暫定,或視乎首輪提名狀況再定)。

每個年度組別投票期為2星期。
入圍結果留待最後一個組別投票結束後才會公布,避免參與者受到結果干擾而影響投票意向。

第三階段 【第二輪投票】

詳情容後公佈。

【第一輪提名及投票】

2010-2012年度種子歌曲及專輯
CM共和十大一絲不掛你們的幸福All You Need Is Me
陀飛輪好不容易倒刺

鋼鐵是怎樣煉成的末日告別我的戀人們

破相火鳥樹藤

時代花千樹為執著乾杯

飲酒思源我本人9:55 PM

斗零踭牆紙生命之花

夏花秋葉那誰勿忘草

如果生命還有歌六月飛霜留白

以身試愛唇印無力挽回
CM共和聯頒歌曲你們的幸福到此為止
903至尊歌曲SimpleLoveSong好不容易重口味
903我最喜愛的歌曲陀飛輪那些年年少無知
港台全球華人至尊金曲陀飛輪那誰重口味
TVB金曲金獎男人信什麼Chok留白
新城年度歌曲類獎項得主男人信什麼苦瓜Someday I'll Fly
CM共和唱片《Time Flies》《Joey & Joey》《Filicious》

《你們的幸福》《...3mm》

《Stranger Under My Skin》《Moment》
CM共和聯頒唱片《Time Flies》《15》《Filicious》
903至尊唱片《Time Flies》《15》《Easy》

強帖留名
我們的總和

support!!!
期待左好耐
希望最後結果唔會太噴

我想問共和榜主既提名應該點同你地講

支持呢個活動 !!!
希望大家可以細閱內容 , 另外可以用心去聽呢個年代每一首用心製作嘅作品
亦都希望大家喺過程中可以發表多啲對作品嘅感受 , 期盼最後活動能夠順利完成 !!!
support!!!
期待左好耐
希望最後結果唔會太噴

我想問共和榜主既提名應該點同你地講 ...
CunninG 發表於 2019-9-6 22:12
等我搵你 , 有啲細節位都會交待 !

support!!!
期待左好耐
希望最後結果唔會太噴

我想問共和榜主既提名應該點同你地講 ...
CunninG 發表於 2019-9-6 22:12

共和榜主會喺提名期正式展開嘅時候PM大家提名

另外如果各位對呢個活動有任何疑問都可以喺呢個post提出 專員們會盡力解答大家
我哋預計嚟緊星期日就會開始第一round嘅提名期架啦

期待
但無得用喜歡祖兒做理由, 有啲失落
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

好長, 未睇得明

期待
但無得用喜歡祖兒做理由, 有啲失落
hehemamama 發表於 2019-9-6 22:19

冇針對祖兒架
希望大家可以比啲實質啲嘅原因去提名就最好啦!

好長, 未聽得明
kevinlai1621 發表於 2019-9-6 22:27
呢個 post 無語音 , 無野可以比你聽
不過如果對於成個過程或者其他野有咩 唔明 / 疑問 / 意見 , 隨時可以喺呢到發表

共和榜主會喺提名期正式展開嘅時候PM大家提名

另外如果各位對呢個活動有任何疑問都可以喺呢個po ...
ed8671ed 發表於 2019-9-6 22:15

Honey, 上次總選都有人全程冇參與 唔好咁老定
我們的總和

呢個 post 無語音 , 無野可以比你聽
不過如果對於成個過程或者其他野有咩 唔明 / 疑問 / 意見 , 隨 ...
chanchan0909 發表於 2019-9-6 22:36

sor, 其實今日真係無心情加心機睇 等我再慢慢消化下

Honey, I hope that it will NOT become a fans-voting contest.

sor, 其實今日真係無心情加心機睇 等我再慢慢消化下
kevinlai1621 發表於 2019-9-6 22:42
好 ! 因為都希望大家明白成個過程 , 如果大家無咩時間的話
我睇下可唔可以聽日花少少時間 講下啲需要重視嘅地方 同埋 大家而家可以做啲咩

先講一樣大家可以先準備一下 2010 - 2012 呢三年有咩好歌同好碟
唔使即時分享住 , 先忍一忍 , 等多一兩日先
呢兩日主要先比大家了解下點樣玩

Honey, I hope that it will NOT become a fans-voting contest.
bagfgfcde 發表於 2019-9-6 22:45

我哋都希望各位用樂迷角度而唔係單純fans角度去進行呢個活動
希望大家唔好用盲目心態去玩 亦都想大家透過呢個活動搵返啲以前冇乜留意嘅好歌嚟分享 又或者係indie嘢都唔拘

祖兒好勁

原因:2010、2011都有歌入選
2012出國語碟都照入選
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

2012 FIONA 好勁

WOW 終於要來了!!!!

想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit、最喜愛、最襟聽會得出好唔同嘅結果
而2019年嘅歌同碟實在「未見真章」 而家就評選實在太急

另外希望有個類似咁嘅list 盡量列出嗰個年度有咩歌同碟 幫助有心嘅樂迷發掘/揾返自己鍾意嘅音樂

對結果不抱期望 如果唔係知名歌手嘅派台歌曲/大碟佔極大多數已經好好

喜歡祖兒,LM等睇白果
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit、最喜 ...
nicholashin 發表於 2019-9-7 03:01

想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit、最喜愛、最襟聽會得出好唔同嘅結果
-> 提名階段唔好咁快劃準則, 比多D可能大家去考慮
再者點解要揀100首歌咁多
就係想最後結果都有考慮到你講既準則

而2019年嘅歌同碟實在「未見真章」 而家就評選實在太急
-> 我記得當初有講過呢個係一個2019-2020既PROJECT
所以我諗2019既野會係2020到做 (ED chanchan pls clarify)

想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit、最喜 ...
nicholashin 發表於 2019-9-7 03:01
呢啲問題我地諗住黎緊開始先至講 , 因為怕大家混亂
不過估計你睇完上面嘅野應該都明點玩 , 咁我都講少少

首先我地希望大家所揀嘅作品 , 質素係首要嘅 , 而我地目的係希望搵出我地呢個年代嘅代表作 , 代表作點定義可能唔同人都有唔同見解 , 或者可能係你所講嗰幾樣加埋所合成嘅因素 , 所以可以容後再討論 , 不過因為大家都擔心最後出黎嘅可能都係啲大家喜愛嘅好歌或者變成歌迷投票 , 所以我想先講一樣野嘅係 , 流行只係其中一項考量指標 , 而流行曲唔一定全部都係好歌 [如前幾年好流行嘅 MK pop] , 所以希望大家唔同將流行就係代表作嘅概念連在一起

第二點關於 2019 年 , 因為我地評選係橫跨整個十年嘅歌 , 覆蓋範圍都大 , 所以我地將呢十年分成 4 組 , 黎緊 10-12 年就會係第一組 , 喺呢個月進行 , 然後就如此類推 , 而 2019 就自己一個組 , 就會喺 2020 年先評 , 所以就唔會喺今年評 2019 嘅作品 , 呢個可以放心。而選擇喺呢個時候開始 , 因為希望都想喺整個年代結束之後比大家知道有啲咩作品值得大家回味 , 另外都有啲個人原因嘅 , 如工作唔敢保證下年有無時間 , 仲有季選總選嘅任務 , 同埋社會紛圍嘅影響 等等 都令到我地覺得呢個時候開始較為適合

之後係 , 呢個 list 我知道 ! 如果有呢個 list 一定可以方便到我地 , 但因為 2010 - 2011 年大多資料都喺舊 CM 到 , 要搵返有啲難度 , 我地嘗試搵過 , 有啲版面睇唔到限制左我地去組織資料 , 所以呢兩年嘅資料需要靠大家幫忙 !!! 而後幾年因獨立歌手崛起 , 可能出左碟都無人知 , 或許就連 CM 會無出過 post , 都需要去到討論嘅嗰年靠大家提出黎 , 而我地都會盡量搵 , 所以呢個真係需要大家幫手 !

對 , 希望唔好誤會 , 盼能夠踴躍參與 , 透過呢個活動對樂壇嘅作品有更深入嘅認識 , 再一次提醒大家 , 唔希望投票一刻才前來參與 或 以為係歌迷投票活動 , 所以喺討論嘅期間都會有宣傳去比大家知道 !
想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit ...
CunninG 發表於 2019-9-7 10:58
You are right ! Thank you !

唔明點解MV好靚唔得?

我地冇寫死到個揀歌嘅準則
係因為相信大家都會有唔同嘅準則去評選
所以歡迎大家喺呢個post提出同討論
可能會討論到個大方向出黎
而純粹我個人意見係以質素為首,之後再考慮時代意義同影響力

始終CM討論音樂嘅方向都係偏主流音樂
所以結果我地預計都會偏主流
當然都希望有非主流嘅音樂入選
呢個就要靠大家推薦啦

唔明點解MV好靚唔得?
2010年代選,咁聽歌同睇MV一定係好緊密結合,
Dear Jane三部曲、矛盾一生呢d歌,以視 ...
HOTMAN 發表於 2019-9-7 12:05

冇話唔得,但要有清楚解釋
我地上面咁寫係因為留意到有時CHH同季選投票都只係放低空泛原因但冇闡述
我重申一次啦 你可以寫喜歡祖兒、醉愛千千、Gin Lee好索 etc.
但唔該再補充返有理據嘅原因去support個提名

係咪年代金曲之一我唔知
但上面名單
有首三字歌
對我黎講就係人生既金中金

嘩 呢個po不得了
support
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

係咪年代金曲之一我唔知
但上面名單
有首三字歌
對我黎講就係人生既金中金
...
脆香雞翼 發表於 2019-9-7 13:33
重口味?!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呢個當然要大力支持!

我都想係度預告下,我黎緊計劃發表十篇回顧,2010-2019 逐年香港樂壇揀一首歌,成為十年十大。唔一定係我果年最鍾意一首,不過都係有一定代表性/影響力/普及度,而又有對於香港既時代意義。

不過未知幾時會正式開始,但除左2019年之外,基本上已經揀好歌單,到時係只音同大家分享。

呢個當然要大力支持!

我都想係度預告下,我黎緊計劃發表十篇回顧,2010-2019 逐年香港樂壇揀一首歌,成為 ...
powerful 發表於 2019-9-7 15:58
wow 必須支持啦

可惜Faith早咗幾星期推出
提名唔到上帝祖兒預備
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

【第一輪提名及投票】

ed8671ed 發表於 2019-9-6 22:06

Are these songs automatically nominated? So if we write the 50 - 100 words, we DON'T need to choose these songs?

我覺得無需要比咁多框架自己
鍾意咩歌咪咩歌 覺得咩歌真係歷久常新 就係咩歌
唔需要話特登揀紅星/暗星、派台/非派台、K歌/非K歌、社會歌/非社會歌、女歌手/男歌手、劇歌/非劇歌、情歌/非情歌
每個人心裡面都有一把尺
真誠咁分享自己係呢個時候,覺得最鍾意最有意義既歌就得
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

提名唔到上帝祖兒預備
JasOh103 發表於 2019-9-7 16:33
你可以提名鄭嘉嘉作曲嘅 Water Of Love
Are these songs automatically nominated? So if we write the 50 - 100 words, we DON'T need to choos ...
kin888 發表於 2019-9-7 17:26
可以照分享呀 , 雖然呢批歌提前入圍 , 不過如果最後係排前 100 名 , 放出街比人睇都需要有些少嘅文字嘅介紹
所以無問題架 , 可以喺提名區照樣分享 !
我覺得無需要比咁多框架自己
鍾意咩歌咪咩歌 覺得咩歌真係歷久常新 就係咩歌
唔需要話特登揀紅星/暗星、派 ...
John 發表於 2019-9-7 17:36
呢個當然 , 最後決定都係喺大家嘅手上 !
不過我諗你可能誤會左大家嘅意思 , 如果最後係大多數都覺得好嘅任何結果都可以接受
只不過係怕一到投票就莫名奇妙有歌手嘅歌突然好多票 , 咁就破壞左本身我地搞呢個活動嘅目的
所以我地會有討論區 , 比大家分享意見 , 提名需要比返少少分享

另外一年出產嘅作品都唔少 , 我地做榜主嘅每個禮拜排榜都唔覺意會 miss 左啲好歌
所以藉住大家當中互相交流 , 同時亦都睇下其他會員嘅分享 , 嘗試去聽下佢地嘅推薦
可能本身你無咁鍾意會變到好鍾意 , 或者有啲歌你遺忘左 , 從來無聽過嘅作品透過呢個活動再重新認識返
所以我希望大家都可以喺活動當中都可以有所得著

提名唔到上帝祖兒預備
JasOh103 發表於 2019-9-7 16:33

你另一個偶像隻slowness都收左皮

你另一個偶像隻slowness都收左皮
HOTMAN 發表於 2019-9-7 20:37

唔緊要啦
2010-2019都至少入到20首

唔好贏人贏得咁盡
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Are these songs automatically nominated? So if we write the 50 - 100 words, we DON'T need to choos ...
kin888 發表於 2019-9-7 17:26

YES!
但有個位update咗,那些年唔符合「以香港作為主要市場的歌手」主唱 /「香港以外的歌手曾於當代推出過的粵語作品」,所以呢首係唔合資格嘅

YES!
但有個位update咗,那些年唔符合「以香港作為主要市場的歌手」主唱 /「香港以外的歌手曾於當代推出過 ...
ed8671ed 發表於 2019-9-7 22:35

Chok 都可以自動入選??  

Chok 都可以自動入選??
powerful 發表於 2019-9-7 23:22

基於set好咗嘅入選原則就係會自動入選嘅
至於會唔會再入到下一輪就睇大家會唔會投首歌一票啦

原來Moment 係CM共和唱片        有taste
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

以香港作為主要市場的歌手會獲得資格

Karen? Sandy?

以香港作為主要市場的歌手會獲得資格

Karen? Sandy?
bagfgfcde 發表於 2019-9-8 12:47
佢地可以呀 !

順帶一提
1. 香港歌手出嘅 國語歌 , 台語歌 , 英文歌 , 日文歌 [王梓軒有日文碟] ... 都可以參加
2. 港外歌手就只會接受佢地嘅廣東歌 , 所以上面 那些年 就剔除左 , 另外比如 壞與更壞 就可以候選

所以而家係要提名2010–12嘅歌+專輯?
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

後CM人想問個歷史問題
點解2010冇共和聯頒歌曲
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

所以而家係要提名2010–12嘅歌+專輯?
PenguinMusic 發表於 2019-9-8 22:01

係,可以去呢條link提名
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=16495
後CM人想問個歷史問題
點解2010冇共和聯頒歌曲
b01091018 發表於 2019-9-8 22:06

呢一年嘅聯頒獎項都搵唔到資料...

只想支持祖兒
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

請問精選專輯(如:麥浚龍《Nothing Lasts Forever》)算唔算可以提名嘅範圍?

【第一輪提名及投票】

ed8671ed 發表於 2019-9-6 22:06
btw有冇考慮過將四台冠嘅歌加入種子

請問精選專輯(如:麥浚龍《Nothing Lasts Forever》)算唔算可以提名嘅範圍?
PenguinMusic 發表於 2019-9-9 17:39
唔好意思 , 呢隻唔可以
因為佢呢張專輯新曲嘅數量少於舊曲 , 少過一半就無得參加
不過碟中三首新歌係可以參加單曲獎 , 所以歡迎你可以去提名區提名
btw有冇考慮過將四台冠嘅歌加入種子
PenguinMusic 發表於 2019-9-9 17:44
呢個就未必會考慮 , 因為四大唱片公司同 tvb 翻面之後 , 佢地就無派去 tvb , 最多只可拎到三台冠 , 變成四台冠嘅歌黎黎去去都係出自幾間唱片公司 , 所以對於四大電子傳媒 , 我地最終只睇佢地每年年尾頒獎禮歌曲獎同專輯類嘅大獎得主