返回列表 發帖

【討論帖】年代百大選

還記得今年年初共和榜頒獎禮時候跟大家預告過的「年代百大選」嗎?(傳送門
久等到9月,活動終於要開始了!

香港樂壇是曾經令我們值得驕傲的文化產業,可惜經過時代變遷,大環境的轉變,香港樂壇逐漸脫離了在大家心中的重要性。科技進步方便了我們,以往接收歌曲途徑以及收聽歌曲方式的差異,同時又令我們在選擇收聽時過於偏好於歌曲的喜好。除了模式的改變,2009年的「版稅風波」令唱片業界及傳媒之間形成角力,雖及後幾年情況有緩和跡象,但從各媒體的頒獎禮可看出,以往百家齊放的局面不復再,其應受性及影響力更是逐漸減低。

隨著市場經營模式的變化,在音樂越來越難做的年代,獨立音樂人過著入不敷支的生活,歌手及唱片公司亦轉趨選擇以單曲形式宣傳作品,以致專輯數量一年比一年少。大多聽眾都以「不認識新一代歌手」、「歌曲質素一代不如一代」、或者「寧願選擇聽舊歌」,來作為對於現今香港樂壇的評價。香港樂壇是否那麼一蹶不振 ? 一零年代即將成為過去,這十年間,有甚麼歌曲曾經令你喜愛過,感動過,甚至在你經歷難關時激勵過你與我,見證過這個時代的一點一滴……「年代百大選」給予大家一個渠道重溫當代佳作。

此帖為本活動之總討論區,各位會員可以諮詢活動細節、討論提名歌曲及專輯之準則及方向等,希望可以藉今次活動讓各位會員在重溫及發掘過去十年的音樂之餘,可以理性討論、欣賞本土的音樂。為各位會員提供一個可以融洽且有質素的音樂討論氛圍,亦是是次活動的目的之一。

選舉目標

選舉橫越半年時間進行,透過作品的討論及揀選,選出香港樂壇的佳作,歌曲或專輯能夠歷久常新,於一段時間之後仍在大家在心中留下位置。選舉除了 CM 會員參與,亦會邀請其他音樂平台版主揀選作品。選舉結果公布後,可以作為推薦名單給予未曾細聽過入選作品的聽眾能夠認識香港樂壇曾經出現過的佳作。

作品提名資格

• 不論當年是派台或非派台,歌曲及專輯於 2010 年代間首次推出就可接受提名
  • 以香港作為主要市場的歌手會獲得資格,歌手推出以任何語言(包括粵語、國語、英語等)演繹的作品都可參與
  • 香港以外的歌手曾於當代推出過的粵語作品亦會獲得資格,以其他語言演唱之歌曲則不能參與
  • 純音樂作品不會進入作品提名範圍內
  • 翻唱專輯、改編重唱專輯 以及 改編翻唱專輯 都可參與,單曲專輯、純舊曲合集專輯 以及 演唱會專輯 則不能參與,新曲加精選專輯 以及 舊曲改編精選專輯 需視乎舊曲改編數量,新曲 以及 舊曲改編 的作品數量於專輯中多於一半就可參與*

* 因新世代專輯種類及形式多樣化,以上或未能覆蓋著全部專輯,因此專輯能否達到參選要求,主辦方需要仔細考量以及保留最終決定權,參與者亦可向主辦方查詢

選舉方法

第一階段 【提名期】

由 2010 年開始每三年為一組進行,提名期為3星期,以下為考慮方法:

• 所有會員提名歌曲及專輯(歌曲及專輯提名需註明原因,約 50-100 字一首,需提供充分理據,不限提名次數)
    理由如「好聽」、「喜歡祖兒」、「MV好靚」等與歌曲內容、意義不切實際之原因皆不受理。
  • CM共和榜固定榜主推薦歌曲及專輯(共和榜主必須推薦每組 5-10 首歌曲以及 3-5 隻專輯)
  • 種子歌曲及專輯(包括四台流行榜至尊歌曲、最喜愛歌曲及至尊唱片;共和十大、聯頒歌曲、最喜愛歌曲及共和唱片三甲、聯頒唱片)(共和聯頒歌曲、共和最喜愛歌曲、共和聯頒唱片未有包括於2019年度之得獎作品)
  • 邀請各音樂平台的板主推薦歌曲及專輯(向他們邀請推薦每組 5-10 首歌曲以及 3-5 隻專輯)
  • 歌曲須於候選年份首次推出,如歌曲首次於本年度發行之專輯收錄,但於下一年度派台或宣傳,應屬於本年度候選之列。例子:周柏豪歌曲《Imperfect》雖於2013年度派台,但由於已在2012年12月18日經專輯《Imperfect Collection》發行而首度面世,故此歌曲屬於2012年度範圍。

第二階段 【第一輪投票】

所有合資格提名歌曲(不合資格為會員提名但沒有註明原因)均獲第二階段提名資格。
之後投票選出該年度組別的歌曲,每人有 30 票(暫定,或視乎首輪提名狀況再定)。

每個年度組別投票期為2星期。
入圍結果留待最後一個組別投票結束後才會公布,避免參與者受到結果干擾而影響投票意向。

第三階段 【第二輪投票】

詳情容後公佈。

【第一輪提名及投票】

2010-2012年度種子歌曲及專輯
CM共和十大一絲不掛你們的幸福All You Need Is Me
陀飛輪好不容易倒刺

鋼鐵是怎樣煉成的末日告別我的戀人們

破相火鳥樹藤

時代花千樹為執著乾杯

飲酒思源我本人9:55 PM

斗零踭牆紙生命之花

夏花秋葉那誰勿忘草

如果生命還有歌六月飛霜留白

以身試愛唇印無力挽回
CM共和聯頒歌曲你們的幸福到此為止
903至尊歌曲SimpleLoveSong好不容易重口味
903我最喜愛的歌曲陀飛輪那些年年少無知
港台全球華人至尊金曲陀飛輪那誰重口味
TVB金曲金獎男人信什麼Chok留白
新城年度歌曲類獎項得主男人信什麼苦瓜Someday I'll Fly
CM共和唱片《Time Flies》《Joey & Joey》《Filicious》

《你們的幸福》《...3mm》

《Stranger Under My Skin》《Moment》
CM共和聯頒唱片《Time Flies》《15》《Filicious》
903至尊唱片《Time Flies》《15》《Easy》

support!!!
期待左好耐
希望最後結果唔會太噴

我想問共和榜主既提名應該點同你地講 ...
CunninG 發表於 2019-9-6 22:12

共和榜主會喺提名期正式展開嘅時候PM大家提名

另外如果各位對呢個活動有任何疑問都可以喺呢個post提出 專員們會盡力解答大家
我哋預計嚟緊星期日就會開始第一round嘅提名期架啦

期待
但無得用喜歡祖兒做理由, 有啲失落
hehemamama 發表於 2019-9-6 22:19

冇針對祖兒架
希望大家可以比啲實質啲嘅原因去提名就最好啦!

Honey, I hope that it will NOT become a fans-voting contest.
bagfgfcde 發表於 2019-9-6 22:45

我哋都希望各位用樂迷角度而唔係單純fans角度去進行呢個活動
希望大家唔好用盲目心態去玩 亦都想大家透過呢個活動搵返啲以前冇乜留意嘅好歌嚟分享 又或者係indie嘢都唔拘

想知道呢個評選想推介邊種歌曲/專輯 主要受眾係樂迷定大眾 始終最具時代/個人意義、最高質素、最hit、最喜 ...
nicholashin 發表於 2019-9-7 03:01

我地冇寫死到個揀歌嘅準則
係因為相信大家都會有唔同嘅準則去評選
所以歡迎大家喺呢個post提出同討論
可能會討論到個大方向出黎
而純粹我個人意見係以質素為首,之後再考慮時代意義同影響力

始終CM討論音樂嘅方向都係偏主流音樂
所以結果我地預計都會偏主流
當然都希望有非主流嘅音樂入選
呢個就要靠大家推薦啦

唔明點解MV好靚唔得?
2010年代選,咁聽歌同睇MV一定係好緊密結合,
Dear Jane三部曲、矛盾一生呢d歌,以視 ...
HOTMAN 發表於 2019-9-7 12:05

冇話唔得,但要有清楚解釋
我地上面咁寫係因為留意到有時CHH同季選投票都只係放低空泛原因但冇闡述
我重申一次啦 你可以寫喜歡祖兒、醉愛千千、Gin Lee好索 etc.
但唔該再補充返有理據嘅原因去support個提名

Are these songs automatically nominated? So if we write the 50 - 100 words, we DON'T need to choos ...
kin888 發表於 2019-9-7 17:26

YES!
但有個位update咗,那些年唔符合「以香港作為主要市場的歌手」主唱 /「香港以外的歌手曾於當代推出過的粵語作品」,所以呢首係唔合資格嘅

Chok 都可以自動入選??
powerful 發表於 2019-9-7 23:22

基於set好咗嘅入選原則就係會自動入選嘅
至於會唔會再入到下一輪就睇大家會唔會投首歌一票啦

所以而家係要提名2010–12嘅歌+專輯?
PenguinMusic 發表於 2019-9-8 22:01

係,可以去呢條link提名
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=16495
後CM人想問個歷史問題
點解2010冇共和聯頒歌曲
b01091018 發表於 2019-9-8 22:06

呢一年嘅聯頒獎項都搵唔到資料...

【第一輪投票】2010-2012年歌曲初選 簡介

「年代百大選」第一輪投票即將於2019年10月13日00:00開始,至2019年10月26日23:59截止,為期兩星期。
經過會員公開提名、共和榜主提名及邀請各大音樂平台版主提名,連同種子歌曲,合共有166首候選歌曲(按字母筆劃序)。
歡迎各位會員於投票前率先重溫候選歌曲!

30歲前要完成的事 - 林奕匡
80後時代曲 - C AllStar
9:55 PM - 薛凱琪
All You Need Is Me - 薛凱琪 (ft. 方大同)
Better Me - 薛凱琪

Chok - 林峯
Dedicated to… - RubberBand
Do Re Mi - 鄭秀文
Falling - Gin Lee
Go With The Flow - 周國賢

Good Night - 觸執毛
Goodnight City - Supper Moment
Imperfect - 周柏豪
Intelligent Design - Swing
iSing - C AllStar

Italy Song - Modern Children
Lady Copy - 方皓玟
Let's Just Do It - Dear Jane
Shirley - 古巨基
SimpleLoveSong - RubberBand

Smiley Face - 周柏豪
Someday I'll Fly - G.E.M.
To Haters - 方皓玟
What Have U Done - G.E.M.
Yellow Fever - Dear Jane

一首歌 - 小肥
一絲不掛 - 陳奕迅
人非草木 - 吳雨霏
又燦爛又糜爛 - 藍奕邦
上春風的課 - 麥浚龍

下次愛你 - 王菀之
女兒雄 - 梁詠琪
小伙子 - Supper Moment
小國英雄 - 周國賢
小傳奇 - Mr.

彳亍 - 麥浚龍
井 - 張敬軒
今天終於一人回家 - Gin Lee
六月飛霜 - 陳奕迅
勿忘草 - 洪卓立

天地會 - Kolor
天馬行空 - 周國賢
天梯 - C AllStar
孔明燈 - 李克勤
心繫鳩國 - No One Remains Virgin

斗零踭 - 楊千嬅
月球人 - 恭碩良
水百合 - 王菀之
火鳥 - 楊千嬅
仙樂飄飄處處聞 - 林二汶

以身試愛 - 關心妍
出走 - 許廷鏗
北京道落雪了 - 林二汶
卡嚓 - 盧凱彤
只有一事不成全你 - 周柏豪

末日 - 王菀之
民主會戰勝歸來 - VIIV
生命之花 - 張繼聰 (包括王菀之合唱版)
生命樹 - 吳雨霏
好不容易 - 方大同
如果生命還有歌 - 孫耀威
字花 - 薛凱琪
安妮.法蘭克 - 王菀之
年少無知 - 林保怡 / 陳豪 / 黃德斌
有時 - 周國賢

佔領 - 關楚耀 (ft. MastaMic)
你們的幸福 - 謝安琪
你根本不是我的誰 - 盧凱彤
別怕失去 - 陳柏宇
別讓小島沉沒 - C AllStar

吳哥窟 - 吳雨霏
告白 - 吳雨霏
告別我的戀人們 - 古巨基
壯舉 - 張敬軒
完 - 陳奕迅

完整 - 盧凱彤 (ft. 黃耀明)
忘川 - 陳僖儀
我本人 - 吳雨霏
我們的胡士托 - C AllStar
我這一代人 - 關楚耀

男人信什麼 - 衛蘭 / JW
那誰 - 蘇永康
那邊見 - Swing
兩心花 - 林憶蓮
到此為止 - 連詩雅

泡沫 - G.E.M.
空港 - 容祖兒
花千樹 - 容祖兒
金剛圈 - 麥浚龍
阿遲 - C君@農夫

陀飛輪 - 陳奕迅
雨落大地 - 林奕匡
青春頌 - 許廷鏗
非禮 - 陳奕迅
城中人 - 鄒文正

星塵 - 周國賢
春秋 - 張敬軒
枯榮 - 林憶蓮
柿子 - 林憶蓮
洗澡 - 林欣彤

為執著乾杯 - 藍奕邦
相好 - 周國賢
苦瓜 - 陳奕迅
重口味 - 陳奕迅
重逢 - 周國賢

面具 - 許廷鏗
倒行詩 - RubberBand
倒刺 - 薛凱琪
唇印 - 薛凱琪
夏花秋葉 - 梁詠琪

時代 - 古巨基
時空 - 周國賢
時機 - 陳柏宇
桂花釀 - 林一峰 / 黃馨
海 ‧ 地 - RubberBand

留白 - 王菀之
破相 - 容祖兒
紙箱國 - 麥浚龍
荒蕪中起舞 - 盧凱彤
高八度 - 王菀之 / 張敬軒
動物農莊 - 陳柏宇
唵嘛呢叭咪吽 - 方皓玟
異流 - 方皓玟
連續劇 - 容祖兒
雀斑 - 盧凱彤

傑出青年 - 周柏豪
最好的 - 王菀之
最後派對 - 陳奕迅
最後晚餐 - Supper Moment
最終幕 - 周國賢

無力挽回 - 周柏豪
無忘花 - 林二汶
無言歌 - 林憶蓮
無念 - 麥浚龍
無緣罪 - 泳兒

給金鐘地鐵站車廂內的人 - My Little Airport
費城實驗 - Kolor
陽光燦爛的日子 - 周國賢
飲酒思源 - 楊千嬅
想想想 - 馮允謙

愚公 - Kolor
愛笑了 - 林憶蓮
新預言書 - C AllStar
睜開眼 - RubberBand
蜉蝣 - 容祖兒

裝睡的人 - 黃衍仁
過後 - Supper Moment
夢伴 - 李悅君
夥伙 - RubberBand
慣 - Dear Jane

銅情深 - 羽翹
數治時代 - LMF
潛水 - Gin Lee
蔓延 - White Dimension
曇花 - 方大同

樹藤 - 林欣彤
積雪 - 衛蘭
親 - 楊千嬅
親愛的維多利亞 - 鄭嘉嘉
醒來 - 胡琳

鋼鐵是怎樣煉成的 - 何韻詩
懂得快樂 - Supper Moment
牆紙 - 容祖兒
臨崖勒馬 - 謝安琪
囍宴樂隊 - RubberBand

讓風箏飛 - 陳僖儀

【投票機制】

• 票數會劃分為三個組別:A組、B組及C組。各組別之歌曲分別得3分、2分及1分。
  • 每會員有30票,每組別需投選10首候選歌曲,惟各組別只容許投選同一歌手單位不多於3首候選歌曲。
  • 連同榜主、版主每個提名5分,計算出最終得分。
  • 排名會聯同其餘年度組別之提名及投票情況作加權調整,從而綜合各階段之得分,得出第二輪投票之入選名單。
  • 入圍結果留待最後一個組別投票結束後才會公布,避免參與者受到結果干擾而影響投票意向。

唔可以多 , 可以少 , 每組最少 7 首

每組各自可以投同一歌手單位嘅 3 首歌曲 , 但你漏左一個好重要 , 係  ...
chanchan0909 發表於 2019-10-12 20:47

冇錯
要糾正返上面規則一點:應該係每組別要少於3首同一歌手單位嘅歌先啱

或者我又分享下
我係CM榜其中一個參與成員
理論上我揀既歌係可以加分
不過我都會盡量揀多D未入圍既歌 比多D ...
John 發表於 2019-10-13 00:52

粗略望完,大部分參與提名嘅名單都可能有呢個方向嘅取態
所以就出現到超過160首候選歌咁多元化嘅情況
另外可以分享有部分提名歌曲亦有頗為可觀嘅加分量(不論係種子歌曲、會員提名歌曲與否)