返回列表 發帖

容祖兒為藝術犧牲雙膝腫過豬蹄物理治療師指犯下一個錯誤

https://www.hk01.com/眾樂迷/372508/容祖兒為藝術犧牲雙膝腫過豬蹄-物理治療師指出joey犯下一個錯誤

撰文:吳凱欣
最後更新日期:2019-09-06 20:04

容祖兒《PRETTY CRAZY演唱會》精彩落幕,就連情義相助的嘉賓都大讚演唱會的佈置華麗奪目,加上Joey又唱又跳的博盡演出,讓網民大呼為2019必睇演唱會之一!但成就這華麗背後,就如Joey摯友張敬軒所說:「佢每晚凌晨完騷返到酒店房都仲要喉嚨插住6枝針,就係為咗保證第二日有一個最好嘅狀態!」在歌迷眼中的舞台巨人終於在完騷一個月後病倒了,Joey在今日凌晨於Instagram發文,簡單向歌迷交代自己雙腿的傷勢,雖然新傷舊患讓她不管站着或坐着都無法紓解疼痛不適,但她最後也如常的安慰大家:「不用擔心的,你們了解的容祖兒通常都是在安全的情況下,才把驚險的東西告訴大家,今天早上那個大失方寸、失禮到死的那個大喊包已回到我的心房大被蓋過頭,我的格言就是只要處理到的都不是大問題。」堅強得叫她的朋友和歌迷也心痛。

Joey在交代傷勢時,提及到在演唱會前已有膝蓋發炎的症狀,為了能如期開唱,只能先採取急救方法,像打透明質酸、熱敷和針灸等,希望能減輕痛楚,為歌迷送上滿分的演出。但在演唱會後,她在文中指:「每一天我的膝頭哥,每隔一段時間就會360度都像火燒一樣熱辣辣,不能屈不能伸。」但隨着日子過去,情況變得更嚴重,連走路都變得一拐一拐的,日常生活每個小動作也會觸動雙膝的痛覺,而且雙膝也「腫過豬頭」,完全無法發力,只能在手的幫助下移動:「我嘗試用手將雙腿移去床邊,準備落床,但腳趾一碰到地下,眼淚已直標(飆)!」從臥室走到洗手間的5秒路,因腳傷卻走了10分鐘,可見她腳傷的嚴重性。

就Joey從貼文中所描述的情況,註冊物理治療師馮學斌先生分析:「佢應該係膝關節急性發炎,你當入面發緊炎,就會脹住,而膝關節嘅空間比較大,裏面會有積水,所以佢抽嗰50cc嘅水,應該就係關節液嚟嘅。」馮先生表示在接受訪問前,有先透過貼文來嘗試了解Joey的情況:「其實唔應該用熱敷,咁只會令佢發炎得更犀利,相信佢當時都會為咗做好個演唱會,減低咗個痛症先,如果唔係你有水,我哋就整走啲水;你痛,我哋就用藥用針去撳低佢,咁其實係更加衰,我哋有好多病人去到後期先嚟搵我哋,變咗骨刺就更加返唔到轉頭。同埋佢仲有打過透明質酸,呢樣嘢通常有十幾個月效果嘅,但因為佢打完冇休息,就即刻去開騷,變咗好似即刻刮花晒啱啱打落去個保護膜,之後咪會痛。」他接着解釋肌肉的重要性,亦可能是Joey受傷的其中一個原因,很多藝人為了保持完美體態而進食不足,雖然他們的BMI數值看起來正常,但細看當中的身體結構比例,便不難發現他們的肌肉比例較少,少了肌肉保護便增加受傷的機會:「佢10幾場係靠Power去頂住㗎啫,佢唔夠肌肉的話係唔夠保護性嘅,如果以我哋角度睇,佢以後一定要鍛鍊出肌肉,食物要夠蛋白質,如果唔係你冇原料,你猛做運動,你反而會燃燒咗啲卡路里,咁就仲衰!」

可能很多人會憂慮Joey日後能否再次應付如此高強度的演唱會,馮先生表示要看X-Ray報告,來了解她的膝關節退化到哪個階段:「要睇報告,如果膝關節退化係1、2級,情況就好樂觀,如果去到3、4級就會好煩。膝關節最難復元係二樣嘢,第一樣係好似避震器咁嘅軟骨半月板,第二樣就係十字韌帶,咁我估Joey佢咁腫法好大機會係軟骨裂咗、同韌帶有啲發炎咁嘅,未去到有骨刺嘅程度,只要好好保養,復元得好嘅就冇咩後遺症嘅!」他再解釋「3、6、12」黃金定律:「頭三個禮拜可以做普通嘅治療、休息多啲,可以食藥、針灸配合物理治療令個痛症少啲,咁功能都可以回復正常;之後就要配合食物,吸收蛋白質同做強化運動;去到第12個星期可以返番去正常狀態,甚至更好,如果再有啲唱跳得咁激烈嘅演唱會,我哋都會批嘅!」

感想:點解每次開完演唱會,浄係佢先話呢度傷果度傷?Sammi 年紀比佢大,都無呢D新聞。
其實係咪祖祖特別唔錫身?

每個人體質唔同
有時未必係年紀問題
不過唔排除唱片公司炒作

因為Sammi經常去健身,祖兒好少去,所以容易傷。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

容兒連開三個星期咁濟喎,中間得一日休息咋,
秀文好似中間有得抖下

Sammi: I would very much like to be excluded from this narrative, one that I have never asked to be a part of, since 2001.

天后各自修行
唔需要比較
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

容兒連開三個星期咁濟喎,中間得一日休息咋,
秀文好似中間有得抖下 ...
stephybest 發表於 2019-9-7 18:13

容儀好慘...
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

因為Sammi經常去健身,祖兒好少去,所以容易傷。
我等我在 發表於 2019-9-7 17:42

但係經常健身都有可能容易傷,Sammi幾個月前都筋腱發炎
同埋Joey都有成日去做gym、做運動、行山,其實呢d嘢個個人體質都唔同

我反而覺得Joey同Sammi情況好相似,兩個都試過演唱會失聲、隻腳有事

同埋想講,Joey對腳唔係做完演唱會先開始咁,佢膝頭一向都有事,舊年已經打過透明質酸

半月板會蝕的 冇左會變骨磨骨
希望佢保重身體 唔好太搏了

好心痛祖祖
要保重啊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

最女要投祖祖

大家都知唔係一個錯誤咁少架啦
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

最女今年應該該祖祖 其他好似無咁標青

Joeyyung616_ 發表於 2019-9-8 13:36

祖粉唔好諗太多

祖粉唔好諗太多
數彩虹 發表於 2019-9-8 13:43

想投多次Ellen 谷入五強
因為真係最後一次 ;(

祖粉唔好諗太多
數彩虹 發表於 2019-9-8 13:43

KING姐成日搞其他女歌星  想拎我地d票你估咁易?

KING姐成日搞其他女歌星  想拎我地d票你估咁易?
jason567 發表於 2019-9-8 22:10

乜你覺得早早同早粉care 呢個獎咩
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

乜你覺得早早同早粉care 呢個獎咩
cathay1996 發表於 2019-9-9 03:11

我在乎
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Joeyyung616_ 發表於 2019-9-8 13:36

其實佢今年又開演唱會 曝光率咁高 再加埋公司落力宣傳

無非都係想攞最女姐