返回列表 發帖

另一個諾貝爾 - 陳卓賢

單選投票, 共有 60 人參與投票
51.67% (31)
11.67% (7)
11.67% (7)
1.67% (1)
23.33% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 02/09/2019

https://www.joox.com/hk/single/P1DNO7Mp4CVlMlI9m+32kw==
作曲:陳卓賢 / Cousin Fung
填詞:林寶
編曲:Cousin Fung @emp
監製:Edward Chan / Cousin Fung @emp

春天是個好佳節
然而被意外 摧毀了我的位置
怎麼共你不可免 給他改寫美滿天意

誰曾同情 贈我相擁的溫度
最後卻 最後卻 最後卻 過於虛耗

情感的瓦礫 竭力地抬起
多想記起 和平期多好
但聽到 徹耳的呼叫
相愛驟變糞土
誰彷彿名字 切爾

冬天或再可相見
然而若見面 擋不過那輻射線

人如常 問我今天驚心度
有沒答 有沒答 有沒答 過得很好

情感的瓦礫 竭力地抬起
多想記起 和平期多好
但聽到 徹耳的呼叫
相愛驟變糞土
仍怨我待你不夠好
留戀的記憶 過後又談起
不懼怕死 旁人在讚美
但有獎 永遠得不到
相遇沒法更早
誰可多餘地勸勉

殘骸和舊愛 用盡力放開 明年由明日覆蓋

留不起瓦礫 照樣亦抬起
多番企起 明明受得起
但聽到 徹耳的呼叫
雙腳跪進棄島
誰叫對待你 他更好
殘忍的記憶 壯麗地談起
恭賀你好 全人類讚美
但有獎 永遠得不到
終局亦也太早
誰貪稱為 諾貝爾

如今竟成了 歷史

春天是個好佳節 春天係季節唔係佳節
然而被意外 摧毀了我的位置 點樣可以摧毀一個人嘅位置? 我摧毀迪子嘅位置得唔得?
怎麼共你不可免 給他改寫美滿天意

誰曾同情 贈我相擁的溫度
最後卻 最後卻 最後卻 過於虛耗 虛耗光陰就聽過 虛耗溫度真係未 同埋呢度係咪reference 很堅強x4?

情感的瓦礫 竭力地抬起 係咪o韻咁難押 要去到第四個短句先用到?
多想記起 和平期多好 然後起字要用兩次?
但聽到 徹耳的呼叫 邊個叫。。。
相愛驟變糞土 中輻射其實唔係變排泄物or泥土 中五physics有教
誰彷彿名字 切爾 切爾係名諾貝爾係姓? 同埋7句得2句押韻算唔算押韻

評分:1/5
因為ian有份作曲

林寶又未食藥啦-_-

「留戀的記憶 過後又談起 」
唔明個尾音要唱到咁

支持賢b

林寶既詞...

禁已失
聽完又聽 聽完又聽

曲唔錯
唱得幾好
係份詞出出地事

份詞係好一般
但我覺得又未至於出大事
唔洗挑到咁呀
但我覺得啲尾音唱得麻麻
不過唔捨得扣分
5分

然而被意外 摧毀了我的位置 點樣可以摧毀一個人嘅位置? 我摧毀迪子嘅 ...
RVHOCPC 發表於 2019-9-9 23:00

樂壇有你呢d樂迷真係好悲哀
寫左咁大段無一句同音樂有關
你評作文定歌呀?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

然而被意外 摧毀了我的位置 點樣可以摧毀一個人嘅位置? 我摧毀迪子嘅 ...
RVHOCPC 發表於 2019-9-9 23:00

等等先,其實佢唔係講Nobel喎,講緊Chernobyl,你係咪睇唔明?

樂壇有你呢d樂迷真係好悲哀
寫左咁大段無一句同音樂有關
你評作文定歌呀? ...
cathay1996 發表於 2019-9-12 03:30

歌詞同歌曲無關 割蓆割得幾快

等等先,其實佢唔係講Nobel喎,講緊Chernobyl,你係咪睇唔明?
Serendipity 發表於 2019-9-12 04:00

佢唔係講chernobyl 佢係講 cher nobel

歌路同唱腔都好似陳柏宇

Serendipity 發表於 2019-9-12 04:00

其實兩樣都有講,不過睇官方文案都寫到一pat野咁

簡介
〈另一個諾貝爾〉是一首抒情慢歌,很多人都知道諾貝爾和平獎,但很少人記得切爾諾貝爾。

歌詞中用切爾諾貝爾事故帶出,人往往只記得一些美好的事,而忽略了身邊一些默默為你付出的人,而這些傷痛就像切爾諾貝爾事故,不能忘記。

其實兩樣都有講,不過睇官方文案都寫到一pat野咁

簡介
〈另一個諾貝爾〉是一首抒情慢歌,很多人 ...
KITSTON 發表於 2019-9-12 08:11

究竟諗呢條橋個人有幾離地
佢知唔知今年有套劇集叫chernobyl紅得好緊要
分分鐘香港人知切爾諾貝爾多過舊年諾貝爾和平獎係邊個 (我已經唔記得舊年邊個和平獎)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

分分鐘香港人知切爾諾貝爾多過舊 ...
John 發表於 2019-9-13 00:45
咁林寶有睇套劇嘅
佢都唔係第一次玩呢種低水平文字遊戲 一世同學、花灑下的歌都係夾硬話個歌名有double meaning 然後寫到亂七八糟

其實Shoot the lyricist是旦一個都好過佢勁多

切爾諾貝爾又唔係人名,點解可以響歌詞分開「切爾」同「諾貝爾」
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

佢都唔係第一次玩呢種低水平文字遊戲 一世同學、花灑下的歌都係夾硬話個歌名有double meaning 然後寫到亂 ...
nicholashin 發表於 2019-9-13 02:28

我反而覺得係寫文案個人的問題
多過林寶唔aware切爾諾貝爾其實好多人識

基本上份歌詞其實冇提到咩諾貝爾和平獎好多人識,切爾諾貝爾就冇人理咁
只係一首好簡單(而寫得很差的)慘情歌
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我反而覺得係寫文案個人的問題
多過林寶唔aware切爾諾貝爾其實好多人識

基本上份歌詞其實冇提到咩諾貝 ...
John 發表於 2019-9-13 16:19

支持支持
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

評分人數

票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

分分鐘香港人知切爾諾貝爾多過舊 ...
John 發表於 2019-9-13 00:45

又好難講
和平獎年年有,唔留意之小都聽過吓
反而切爾諾貝爾事故陳年已久,無特別原因係唔會提起佢
即使有劇用事故做題材,始終唔係呢個年代發生
好難代入切爾諾貝爾事故入面
所以造成lan同歌詞咁大代溝

切爾諾貝爾又唔係人名,點解可以響歌詞分開「切爾」同「諾貝爾」
星勤 發表於 2019-9-13 12:03

但聽到 徹耳的呼叫
誰彷彿名字 切爾

真係本年慘案之一
新人作得出一首咁表現到自己聲線既曲
仲要寫得唔錯 竟然比林寶搞成咁

lan唱歌絕對唔比牙濤好
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好好聽wor!
但份詞真係慘不忍睹......

lan唱得好好聽!

林寶...真係...番屋企訓覺啦唔該...我真係戥Ian慘...

啲詞爛到。。。

其實佢聲唔差,
雖然市面上都有同佢相似的聲,
硬係覺得佢唱歌把聲唔夠硬淨、唔firm,
太過柔,變左carry唔到成首歌咁的感覺。

希望佢唱歌把聲可以成熟d,因為已經係出道的歌手黎!
要駕馭到首歌先好!
太平公主