返回列表 發帖

呢兩三年廣東碟黎講,個排序最靚

心目中噶至尊碟

聽咗一次
覺得今年其他男歌手可以行埋一邊先

食晏去左觀塘CD Warehouse冇得賣
cmho 發表於 2019-9-17 13:49

定係未入貨啊

今日已經掃左3隻
On仔在信和做賣碟Sales
有幸同佢握手同傾計

佢話佢d fans好低調
但我同佢話其實好多人一直都支持你
坊間對呢隻碟評價甚高
又叫佢加油,繼續努力做高質音樂

釗鋒表示:
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

買十隻支持

至尊碟唔該

個CD圖案係生命之花啊
支持

2019真至尊碟
點解釗峰唔可以生性d......大膽d啦釗峰

佢地本身想用呢首歌
但我BAN左
最後用左AARON果首
艾石仔 發表於 2019-9-17 00:41

唔想OT 太多, 但又想知原因.... 更配合劇情? 能否私訊 (我其實不知有否此功能)?!!

回復

lmml4

隻碟個 flow, 尤是頭3隻, 真心好正。
其實之前 CAllStars 時也不錯的。

太高質, 6首真係唔夠聽
與慾望對話好Ellen感覺
FIGHT for 陳柏宇

好識派歌 其餘兩首留做side track好啱
重生既合唱團仲突兀過少年遊記
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

2019真至尊碟
點解釗峰唔可以生性d......大膽d啦釗峰
slouisex 發表於 2019-9-18 00:08

但其實響 KKBOX 年度榜入面,《若然冬天沒有花》係高過《在錯誤的宇宙尋找愛》
只能說質素上 On 仔贏 9 條街,但釗峰果種仍然係香港人鍾意嘅
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

中文渣
咩係本原
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

但其實響 KKBOX 年度榜入面,《若然冬天沒有花》係高過《在錯誤的宇宙尋找愛》
只能說質素上 On 仔贏 9  ...
星勤 發表於 2019-9-18 11:57

同意,香港人始終最多人接受 大路K 野,而釗峰唱 K 歌真係特別好

只能說質素上 On 仔贏 9  ...
星勤 發表於 2019-9-18 11:57

一首2018件11月 一首2019年6月 釗峰首歌早出7個月wor大老 早7個月都只係差16名 咁你都覺得可以證明到你既claim?

中文渣
咩係本原
b01091018 發表於 2019-9-18 12:07

原本

中文渣
咩係本原
b01091018 發表於 2019-9-18 12:07

本原 Primitive:
根本,事物的最重要部分 。
哲學上指萬物的最初根源或構成世界的最根本實體。
唯心主義認為世界的本原是精神,唯物主義認為世界的本原是物質。

重生娘到痛哭
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

一首2018件11月 一首2019年6月 釗峰首歌早出7個月wor大老 早7個月都只係差16名 咁你都覺得可以證明到你既c ...
slouisex 發表於 2019-9-18 14:09

其實熱播都係頭 3 個月,On 仔果首都已經好低位,計到 11 月尾都唔會有咩改變架啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

聽重生成日覺得最後一段Deanie姐會衝出黎唱

其實熱播都係頭 3 個月,On 仔果首都已經好低位,計到 11 月尾都唔會有咩改變架啦 ...
星勤 發表於 2019-9-18 21:49

哇 咁都比你睇穿個熱播黃金定律呀? 勁wor呀哥你堅持要拎早7個月出既歌黎同on仔首出左3個月既歌黎比較個年度單曲累積榜 咁冇法啦 點同你講姐

好丫 咁我11月再覆番你呀

點解Apple Music仲未有
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

本原 Primitive:
根本,事物的最重要部分 。
哲學上指萬物的最初根源或構成世界的最根本實體。
唯心主 ...
hehehaha 發表於 2019-9-18 15:22

wa 咁深。。。
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

男金
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

哇 咁都比你睇穿個熱播黃金定律呀? 勁wor呀哥你堅持要拎早7個月出既歌黎同on仔首出左3個月既歌黎 ...
slouisex 發表於 2019-9-18 22:01

其實佢講嘅野錯唔曬 同埋無需要太刻意攞CF同Onjai比較我都認同On仔真係歌曲質素高幾班 但你望下Youtube D views
以青春之名嘅views係好慘淡
K歌比較岩普遍香港人口味係事實
在錯誤的宇宙尋找愛都係全碟最Pop
利申:唔係鏡粉

其實佢講嘅野錯唔曬 同埋無需要太刻意攞CF同Onjai比較我都認同On仔真係歌曲質素高幾班 但你望下 ...
tom 發表於 2019-9-19 11:03

yes k歌係易入口d 容易受歡迎 里個結論我係同意但個evidence係差左半年以上既歌就由頭到尾唔應該拎出黎比較
let say 28天 vs. 以青春之名 同期作品 咁你計view airplay都合理d啦下ma?

一吻穿越四十六億歲咁正
出左大半年youtube先得17萬views

隻碟好好聽,今日On仔值得男歌手獎!

一吻穿越四十六億歲咁正
出左大半年youtube先得17萬views
hehehaha 發表於 2019-9-19 22:41

好中意一吻嗰種廣闊感

今日買左兩隻,入面有安仔寫真,好靚仔

男銅真係唔係無機......

唔知今日有發佈會,仲要唱哂6首
無去到太可惜

仲未有時間去買

唔知今日有發佈會,仲要唱哂6首
無去到太可惜
lmml4 發表於 2019-9-21 23:58

昨天有去
仲有Callstar 另外2子同埋SM Sunny 撐塲
On仔 Live 正到想喊

年底頒獎禮掃獎Mode啟動
On仔值得擁有!

仲未有時間去買
帥小寶` 發表於 2019-9-22 15:08

攪錯呀~
出左就黎成個禮拜仲未去買
罰你買十隻 (族長Tone)

男銅真係唔係無機......
帥小寶` 發表於 2019-9-21 23:27

唱作金機會大D
男銅要903狂播以青春之名
仲要餘下2首歌都派埋台
(因爲佢對手極有可能係Alfred 或者Jason)
只要903播得多
唔止唱作金
男銅、至尊碟同最男都有機

唱作金機會大D
男銅要903狂播以青春之名
仲要餘下2首歌都派埋台
(因爲佢對手極有可能係Alfred 或者Jaso ...
森姆@結論 發表於 2019-9-22 15:47

最男都有機??

最男都有機??
阿mark 發表於 2019-9-22 17:31

903最男唔出奇呀
咁佢真係唱得好又有人氣
睇903年底會唔會俾多首冠軍佢
年底有多首叱吒冠軍歌
今年男歌手普遍又不是突出
最男不是沒有機會的

和你shop
你地今日買左未?

佢做左咩可以有最男? 男金機會大d
真雙普選 發表於 2019-9-22 21:32

出左張高質唱片,再加上有網絡人氣
男金軒仔機會大D

一隻碟可以有超過一半歌都值十大
好勁
要買10隻

點解隻碟可以咁好聽

今日嘉姐同Colin播埋冇派台嗰2首 lol

Colin 仲話係佢最近狂loop既一張專輯

我唔覺佢有好勁人氣,有十大已勁過釗峰
真雙普選 發表於 2019-9-23 20:31

人氣CM呢度已經有
另外好多DJ都力挺佢隻碟
唔好話十大
有903任何一個獎都已經勁過釗峰啦

wa 咁深。。。
b01091018 發表於 2019-9-18 22:26

見到發佈會「本原」官方既英文(其實係希臘文)係用Arche
指某件事物或事件發生嘅因由
最直接簡單就係「起源」咁解

另外隻CD上面印咗生命之花(flower of life)嘅圖案
生命之花有生命起源嘅意思
細心睇圖案上面其實構成一個六邊形
(呢度我諗到所以隻碟要用六首歌去設計)
重生放碟尾
亦呼應/接返 一吻穿越四十六億歲
成隻碟係一個循環、生命嘅旅程

未必啱哂,但有興趣可以去study下生命之花

903最男唔出奇呀
咁佢真係唱得好又有人氣
睇903年底會唔會俾多首冠軍佢
年底有多首叱吒冠軍歌
今年男歌 ...
森姆@結論 發表於 2019-9-22 17:54

利申 會投 anyways