返回列表 發帖
無宗教信仰聽呢隻碟無咩感覺咁=.=歌詞全部都神/主/Lord/祢/愛…
stephybest 發表於 2019-9-20 00:36

同意,隻碟都幾偏下,其實有冇需要每首歌都講God?,Sammi隻福音碟都有唱D self love嘅歌啦,Janice嘅演繹同唱功救左隻碟。

摩西的煩惱 大陸禁左
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

同意,隻碟都幾偏下,其實有冇需要每首歌都講God?,Sammi隻福音碟都有唱D self love嘅歌啦,Janice嘅演 ...
angelicdestiny 發表於 2019-9-20 01:24

之前ALEX FUNG 係訪問講到係神係佢生活一部份。。JANICE 係北美訪問話起身第一樣做係祈禱。。

每一首歌都有講神。我覺得幾得意。。

摩西的煩惱 大陸禁左
大唔透 發表於 2019-9-20 01:35

點解????  講緊上帝。。

同意,隻碟都幾偏下,其實有冇需要每首歌都講God?,Sammi隻福音碟都有唱D self love嘅歌啦,Janice嘅演 ...
angelicdestiny 發表於 2019-9-20 01:24

Er...咁計落大碟既概念性係好一致既…歌頌主嘛

JANICE 出左禁歌。。。驚。。

摩西的煩惱

JANICE 出左禁歌。。。驚。。

摩西的煩惱
kk8733 發表於 2019-9-20 01:43

大陸禁宗教歌有幾出奇呢

大陸禁宗教歌有幾出奇呢
stephybest 發表於 2019-9-20 01:47

歌名有教會野就禁。

首首歌都講神。應該全隻碟唔可以上架。。

Not in I tunes :(
leongl 發表於 2019-9-20 01:17

有喎
你係咪唔係香港account

A music時代既衛蘭唔會返黎嫁啦
與其唱即食K歌或者韓式情歌
倒不如比佢發掘下自己既可能性
上一隻碟行Jazz ...
stephybest 發表於 2019-9-20 00:58

認同
上一隻有啲幾襟聽
IDKIDC同蝴蝶好正

Thank you Janice and Warner team
Finally i can say this is Janice’s true breakthrough and happy that she has a loop-able  album that has trendy music that truly represents Janice. I know Alex fung is the right person to do Janice’s music based on his work for Joey and gin lee and ivana. The reason why gin’s  live in the moment album was so great was due to Alex’s production quality. As a avid Janice fan I was not a fan of love and other things album as the songs there is still not her style and schuman in my opinion excels at producing pop songs more which can’t showcase Janice’s strengths as well as Alex can. Best is yet to come with Janice’s music

好好聽呀面對
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實上一隻碟已經覺得好難聽,佢05 06年d歌真係神級,my love my fate聽翻都係眼濕濕 ...
teennum1 發表於 2019-9-20 00:54

唱自己舒服嘅,想做嘅歌咪得囉,畢竟已經過咗唱片公司攞嚟做棋子搶獎嘅時期。
佢講過好憎自己唱雷頌德果期D口水歌,雖則呢堆罐頭歌夠佢全球tour養老一世。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

全隻碟無K歌。。幾好呀。。做自己喜歡野。。

面對好正
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Looping 家門 non stop at night and was looping 摩西的煩惱 during afternoon.
I can feel this special connection between Janice and jay. Don’t know why but really touched. Jay fung deserves way more and In my opinion has the most talent and potential compared to the other male singers in his generation.

Support here  from United states! This album and Jills new song to me the best canton pop I heard this year. Someone far away from Hong Kong is supporting great local hk music. Hope Hong Kong people can show support for their local singers. I will buy the physical CD online when it’s out !
Commercial gospel music is just rare these days in Chinese music industry. Much respect to Alex fung and Janice and Warner.

Diu 原來面對係黃祖藍填詞
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

認同
上一隻有啲幾襟聽
IDKIDC同蝴蝶好正
hehehaha 發表於 2019-9-20 02:04

聽耐左 最襟聽係穿花蝴蝶
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

摩西的煩惱  Janice 唱得太少。。唔夠啦。。首歌應該做長些。。

祖兒失氣力戰鬥

隻實體碟delay 咗

隻實體碟delay 咗
lmml4 發表於 2019-9-20 18:50

又要等等。。

24號先出實體

唉.. 咁買左本原先 本身諗住2隻一齊買

Diu 原來面對係黃祖藍填詞
帥小寶` 發表於 2019-9-20 13:11

開頭聽面對。。覺聖詩咁。。聽第二次就愛上了。。

蘭b唱 R&B好正
支持鐵蘭Fa

唱自己舒服嘅,想做嘅歌咪得囉,畢竟已經過咗唱片公司攞嚟做棋子搶獎嘅時期。
佢講過好憎自己唱雷頌德果 ...
風見志郎 發表於 2019-9-20 08:35

冇果堆口水歌,佢都冇人識啦,好憎…… 而且佢果堆好多係高質k歌

佢講過好憎自己唱雷頌德果 ...
風見志郎 發表於 2019-9-20 08:35

未去到憎。。MARK 唔俾自由度佢。每次要聽佢話錄歌。佢想有轉變。甲音樂年代咩自由都無 。。曲風。歌詞。。
衛蘭講過粉絲喜歡聽舊歌。會係演唱會唱俾佢地聽聽。。

另外K歌點解唔想唱。。JANICE話覺得自己再無進步空間。。不如試下唔同曲風。表演出另一面自己。。

冇果堆口水歌,佢都冇人識啦,好憎…… 而且佢果堆好多係高質k歌
阿mark 發表於 2019-9-20 23:29

印象中佢講過
最唔中意e11隻碟
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

衛蘭親口講過,佢最鍾意自己既碟係「Imagine」

成隻碟聽好舒服

想知佢係咪對拍MV有恐懼,點解運動詩歌冇MV?

想知佢係咪對拍MV有恐懼,點解運動詩歌冇MV?
angelicdestiny 發表於 2019-9-22 22:54
可能要再keep fit 先得 。。

開頭聽面對。。覺聖詩咁。。聽第二次就愛上了。。
kk8733 發表於 2019-9-20 22:59

你最鍾意邊首?。。。

你最鍾意邊首?。。。
hehehaha 發表於 2019-9-23 00:50

摩西的煩惱同鐵蘭花。。。你呢。。

得Track 1 係國語歌,Track 3係英文歌
moxy 發表於 2019-9-19 21:25

又收埋咗隻國語歌...

得8首歌
06. To Trinity
10. one take
係interlude 同念經
hehehaha 發表於 2019-9-20 00:21

我估中啲英文歌名唔係歌,就得一首係 ... 就知唔會咁好十首新歌 ...

隻碟聽日出實體,printing 出咗啲問題終於 OK,
今次個封套包裝質地類似絨布,而且刮佢唔會花,到時可以留意下。XD

另外《面對》其實係洪嘉豪作曲嘅舊歌《別放手》改編,
首歌係佢未入華納之前嘅歌,以前有發表過,入咗華納之後下架。

我估中啲英文歌名唔係歌,就得一首係 ...  就知唔會咁好十首新歌 ... ...
lokben 發表於 2019-9-23 09:18

我當咗最後一首都係歌
所以total都有9首

摩西的煩惱同鐵蘭花。。。你呢。。
kk8733 發表於 2019-9-23 00:55

認真
One take

今日終於有實體碟!未落街睇,大約幾錢隻?

今日終於有實體碟!未落街睇,大約幾錢隻?
one3one4loveyou 發表於 2019-9-24 10:49

好貴 cd warehouse 209...

認真
One take
hehehaha 發表於 2019-9-23 17:49

覺得呢首超特別,好似喺教堂度唱緊,好 holy,Janice 自己都好鍾意呢首,係用方言祈禱文即興唱成一首歌嘅 one take。

好貴 cd warehouse 209...
stephybest 發表於 2019-9-24 18:42

點解咁貴

點解咁貴
hehehaha 發表於 2019-9-24 21:10

衛蘭走左。。華納無得再賺勁多錢。。

華納最後一擊。。搶錢。。

Janice自己買左幾多隻
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

Janice自己買左幾多隻
大唔透 發表於 2019-9-25 17:02

佢乘電車跨過大海?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

終於有隻衛蘭既碟係令我提得起興趣聽多次