返回列表 發帖

《金宵大廈》討論區

《金宵大廈》(英語:Barrack O'Karma),香港電視廣播有限公司拍攝製作的穿越奇幻電視劇,由陳山聰及李施嬅領銜主演,由劉江、林子善、黃子雄、黃致豪、鄧佩儀、譚凱琪及張曦雯聯合主演,並由高海寧、林夏薇特別演出。編審為羅佩清,監製為葉鎮輝。

故事以前世今生為背景,劇中涉及夢、寓言、自然力量、曼德拉效應、UFO等議題。

單元事件
《夢》(第1-2集)
《嬰》(第3-4集)
《娃》(第5-6集)
《鴉烏》(第7-8集)
《異夢》(第9-10集)
《美魔女》(第11-12集)
《金丁》(第13-14集)
《洞》(第15 - 16集)
《Simone》(第17-18集)
《夢遊》(第19-20集)

睇咗7集,套劇擺脫咗tvb 一貫嘅作風,屬高質製作,希望多d人會留意呢套劇
p.s:好鐘意李施嬅,希望幫推佢拎視后

有少少恐怖過十二傳說
十二傳說悶到抽筋
再將我相信的如煙火般綻放

終於開post
李c 好正
【This is MC】澳門見

6wing邊一集登場?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

呢套好睇 有返煲劇既感覺
《嬰》嗰part結局都幾爆
癲婆成功入主個男人屋企
仲搶埋人地個豆豉仔
所以以為《娃》都會咁爆玩埋父女亂倫
點知最後變左溫情故事

Wow, that English title. I am upset that a US comedy didn't think of it first.

6wing邊一集登場?
l00540 發表於 2019-9-25 13:07

公仔個集

暫時最鐘意係《嬰》呢個故事,好震撼同心寒
後面個D最期待係《異夢》同《美魔女》

有啲位都幾得人驚,嬰個結局真係o嘴,正
一個人原來都可以盡興

6wing邊一集登場?
l00540 發表於 2019-9-25 13:07

第二集已經出場食雞蛋
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 5# stephybest

嬰入面個癲婆煮飯果一幕好得人驚 本來以為佢專門收集嬰兒來煮食...

劇情有D似tvb D舊劇
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

如果擺番喺星期日播我就可以追
宜家唯有靠重溫

如果擺番喺星期日播我就可以追
宜家唯有靠重溫
星夢情真 發表於 2019-9-25 20:19

每次重溫一個單元囉
咁睇就順啲

《金宵大廈》(英語:Barrack O'Karma),香港電視廣播有限公司拍攝製作的穿越奇幻電視劇,由陳山聰及李 ...
daniel1136 發表於 2019-9-25 09:35

李施嬅已離巢
唔會有視后吧
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

第二集已經出場食雞蛋
黃家正 發表於 2019-9-25 18:08

剛重溫了~~~

一天吃幾隻生雞蛋
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

睇到一頭煙 李詩韻係咪已經空難死左姐?
孟德拉效應又唔知做咩 個細路捉走左做咩係咪想話家長搞到佢自殺不過個ending真係睇到好心寒 細路咁就消失左
___
其實我覺得mary分分鐘無同晴晴掉返轉身份
要全部sad ending

李施嬅已離巢
唔會有視后吧
Our_Souvenir 發表於 2019-9-25 20:59

最神奇係離巢都可以做重頭劇法政先鋒4女主角...

黃家正 發表於 2019-9-26 03:27

佢拍完先走架喎…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

估唔到咁好睇

好睇到傻,又驚又刺激又感動。除咗頭一個故事冇咩意思, 之後個個故事都發人深省,好多對白都值得再三細味。佈景同道具有心機到唔似大台作品。

李C其實不嬲好正,人又有氣質,大台依家先珍惜佢真係太遲。

好睇到傻,又驚又刺激又感動。除咗頭一個故事冇咩意思, 之後個個故事都發人深省,好多對白都值得再三細味。 ...
rainbowdash 發表於 2019-9-28 00:01

係真
編劇編呢部劇真係做得好好,細節位好用心

女主角就做得好好
男主角D戲好普通

鍾意琴晚個集link返之前四個單元

黑警死法係同班賊一樣
莎莎避喺7樓04同何太一樣
有 娃 既flashback/flash forward
羅蘭姐對眼會諗起東東 然後coco講咗句 忘記總好過傷心
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

好睇到傻,又驚又刺激又感動。除咗頭一個故事冇咩意思, 之後個個故事都發人深省,好多對白都值得再三細味。 ...
rainbowdash 發表於 2019-9-28 00:01

大台由頭到尾都無珍惜過佢…今次係個劇本幫佢一把,對上一套我有印象係同胡囧嗰套換樂無窮

黃家正 發表於 2019-9-26 03:27

所以當時我以為話佢離巢嘅報道係假.. 點知真係拍完就走
以為佢一口氣拍左金宵大廈同法證4 應該會繼續留喺度

大台由頭到尾都無珍惜過佢…今次係個劇本幫佢一把,對上一套我有印象係同胡囧嗰套換樂無窮 ...
stephybest 發表於 2019-9-28 13:50

當年「換樂無窮」套劇同李C已經好正有好大發揮可惜被安排喺炮灰期播,嘥哂。

之前李C喺「天命」演皇后其實已係視后級數。

大台由頭到尾都無珍惜過佢…今次係個劇本幫佢一把,對上一套我有印象係同胡囧嗰套換樂無窮 ...
stephybest 發表於 2019-9-28 13:50

換樂係2個女主角都做得好正!杏兒真係喜劇女王,個陣都估唔到李C做喜劇可以咁放

當年「換樂無窮」套劇同李C已經好正有好大發揮可惜被安排喺炮灰期播,嘥哂。

之前李C喺「天命」演皇后 ...
rainbowdash 發表於 2019-9-28 20:55

天命同寒山潛龍嘅李C啲戲真係冇得輸

換樂係2個女主角都做得好正!杏兒真係喜劇女王,個陣都估唔到李C做喜劇可以咁放 ...
daniel1136 發表於 2019-9-28 21:59

換樂無窮題材亦非常奇幻破格,當中又有哲理,同「金宵」有得揮。可惜當年D師奶唔識欣賞話睇唔明。

其實劇中Alex係咪早就遇空難死咗?

真係多謝歐陽巧瑩呢個時候唱無盡

李施嬅已離巢
唔會有視后吧
Our_Souvenir 發表於 2019-9-25 20:59

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前李C喺「天命」演皇后 ...
rainbowdash 發表於 2019-9-28 20:55

同意 其實佢喺天命同寒山潛龍都已經係做得好好
但咁多年都無拎過獎
諗住無獎都有五強呀 點知都無
比我都心灰
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Mia好正呀!

唔經唔覺得返最後一個星期咋

最后六集先開始睇,都覺得套劇好正
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

今晚結局啦

好唔捨得
可唔可以原班人馬拍返套 好似AHS咁做anthology
每個單元都好鍾意 絕對支持呢套攞最佳劇集

結局一般啦 回憶太多dum波鐘

結局一般啦 回憶太多dum波鐘
stephybest 發表於 2019-10-14 00:46

TVB多年不變既定律 臨尾幾集瘋狂flashback
雖然兩人既愛情故事係好可歌可泣 不過不斷咁loop有少少煩

我覺得驚喜既係個big boss又唔壞得曬+有個咁慘既身世

今年算有一套正常ok劇集
好過零啦

之後果兩套都唔駛睇

結局真係好嘥時間, 不過成套劇算難得好睇
In any other world

香港人對mass culture既觸覺真係好勁
識得留返呢一套黎睇