返回列表 發帖

楊千嬅Supper Moment將合作開騷,網民反感「返大灣區啦」

楊千嬅Supper Moment將合作開騷,網民反感「返大灣區啦」

https://ent.fanpiece.com/smalleyesentertainment/楊千嬅Supper-Moment將合作開騷-網民反感-返大灣區啦-c1357755.html?mode=embed&pageno=1

早前有網民在連登討論區內發文聲討樂隊Supper Moment是「消費夢想+自由+革命 」,皆因樂隊不時舉行內地演唱會,又參與港鐵儲蓄互助社的「MCU 40周年慈善演唱會」,以金錢為首而未有就近日「反修例」事件發聲。帖文內的討論不斷,有部份人士就指開騷只不過是公司安排,況且樂隊未有確實表態,但仍然網民表示「罷聽」,轉而支持Rubberband!

「罷聽」?日前本地音樂平台就在互聯網上公佈楊千嬅與Supper Moment將會於年尾合作開騷,天后 X 熱血樂隊,本應是可以盡攬不同年齡層的樂迷,加上兩個單位首次合作,拼湊出來的火花本應令人期待......但Supper Moment 被網絡圍攻,千嬅所屬公司月前又發聲明表示「楊千嬅女士一直深愛中國,深愛香港」同樣遭網民炮轟離棄香港人,這次音樂會否出現「罷聽潮」?

音樂會主辦方現時就尚未公開換票或購票詳情,但小編就相信更換單位或延期的機會也不會太大,畢竟音樂會的海報、宣傳相也已經完成,而且只是因為網民的反應而「跪低」,又只會得失單純「聽歌」的樂迷。但始終在近日社會局勢下,安排楊千嬅、Supper Moment合作,可謂火上加油。未知主辦方在Facebook 專頁宣傳時又會否接收到大量投訴呢?

感想:果然借運期到,到底千千應如何力挽港人心?
狂傲是對抗世界的藥 全是意象

多功能老婆唔知仲有無人睇?
得大灣區fans睇
SM 又無乜出過聲
香港人核爆都唔割

竟然仲有得開 ...
SM 同美千都算係香港人最愛既歌手之一,依家兩個單位齊齊出事 唉 ...

講咁西多嘢,簡單講就係硬性要求撐遊行者……

嬅姐呢單野難拆
SM仲有彎轉
btw咁叱吒最組係咪會永世冇人平到beyond5連紀錄
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

到時賣/換飛咪又係大把人搶
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

Sunny 有去到遊行架
Infinity & Eternity

真係不了 對兩個單位都勁失望
MOOV真係傻傻地
反觀KKBOX RBx二汶
鄧 小 巧 女 銅 集 氣 ! 雲 吞 十 大 實 至 名 歸 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 41

1. 偷情的禮儀 2. 問世間情是何物 3. 香檳女狼

大灣區其實包埋香港
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

正所謂“民主目前無偶像”

曾經我最喜愛的女歌手同組合
再見啦
鄧 小 巧 女 銅 集 氣 ! 雲 吞 十 大 實 至 名 歸 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 41

1. 偷情的禮儀 2. 問世間情是何物 3. 香檳女狼

有人話咩「硬性要求撐遊行者」,
其實你係咪戇X左? 有無人拿住撼炮要佢撐? 有無人勒住佢條頸唔畀佢開concert?
佢咪開囉, 不過好多人都唔係好撚想睇咋嘛,
唔想睇都要畀你Diu, 反而你條能樣就係硬性要求人睇
一二三勇往直前,三二一委曲求全

果個仲係烈女不怕死,心口有個勇字嘅楊千嬅嗎?從佢發聲明嘅一刻開始,就知道佢都要向rmb低頭喇

Moov就算啦,d場會有幾多位呀,唔會無人睇
但期待到時有人攪局,個場面唔知會點

車D大陸人去睇咪得囉
香港加油

會去睇的人仍然會去睇
都係聽歌,唔使咩都要拉去關政治事吧

我係聽千嬅歌長大既
而家對呢個女士完全零興趣
甚至反感

「公司安排」
獨立樂隊都有得公司安排?

支持楊千嬅!少咗人搶飛仲好

要講噁心
楊千嬅拍馬都追唔上王祖藍啦
同李亞男兩公婆奶共奶到上大台俾黨寵幸喎
我覺得楊千嬅只係祈求和平既港豬
亦比前後不一既偽民主謝安琪好得多

撐嬋有必要拉其他沉默既人落水?

每個人主動post上網既野係咪噁心自有公論啦

拉其他人落水都轉移唔到視線 甚至更惹人反感
大佬你俾人bam得咁密 我轉唔切簽名呀
你有冇account係超過半年?分身sss ready?

撐嬋有必要拉其他沉默既人落水?

每個人主動post上網既野係咪噁心自有公論啦

拉其他人落水都轉移唔到視 ...
kayzzz 發表於 2019-10-1 20:52

唔拉其他人落水嘅話d忠粉點樣自我安慰
無視佢地算啦
HotCha C AllStar

唔拉其他人落水嘅話d忠粉點樣自我安慰
無視佢地算啦
tom 發表於 2019-10-1 21:57

點睇出個個係忠粉?

風頭火勢時候仲開show... 已經驚出年巡迴冇人睇
完全唔知美瑞想點

風頭火勢時候仲開show... 已經驚出年巡迴冇人睇
完全唔知美瑞想點
let'sbegin 發表於 2019-10-1 22:43

我諗個合約唔會係暑假先簽
感激我們成熟了 應知道流淚有罪
承受任何是非都能捱下去
Creo en Mi

Get real! Miriam is NOT better than Kay. I would like to know what drugs you are on.

要講噁心
楊千嬅拍馬都追唔上王祖藍啦
同李亞男兩公婆奶共奶到上大台俾黨寵幸喎
我覺得楊千嬅只係祈求和平 ...
hosealiu 發表於 2019-10-1 20:45

係啦 又拉謝安琪落水
你講千嬅咪算囉 又講謝安琪jm9
香港人核爆都唔割

冇左 Gary 嘅 Supper 已經變左一半

E 家係變晒
45. Beyond the barricade is there a world you long to see
Week42
1失戀的人站起來2下一束光3阿喪

呢D SHOW 唔似係風波發生期間HOLD 我覺得
不過我始終明SM點解唔出聲既 4子 有3個有家室 達同CK有仔女 唔表態都係要保住飯碗
千嬅俾公司搞一搞呢單野好難搞 ...我都摸唔透MOOV係呢個時候公佈係咪想幫佢地撥火?
SM其實衰就衰在無出聲 得Sunny有出過黎遊行 同埋9月佢地出過黨鐵SHOW 其餘同777 2018 3月個D合照 同過往內地巡演個D根本攞黎講
咁樣個風向吹一吹 連登同高登咁樣帶住既情況 年尾最組肯定換硬嫁啦 唔係呢一個風波 SM係有機會平5連紀錄
恐怕風波發生後 RB應該會成為最組 ... 唉 ...本來SM就係想將D音樂去唔同地方巡演 而家做咩都係錯 ...網上D巴打又係有佢地講無你講 ...
總之一句啦 要聽既就聽啦 唔聽咪唔聽 ....各個人睇法都唔同既 無論嘈啦

冇左 Gary 嘅 Supper 已經變左一半

E 家係變晒
b01091018 發表於 2019-10-2 00:41

我又覺得未至於既 本來Gary係度個陣 佢地都係咁返大陸唱嫁啦 D SHOW都無停過

不過當年未紅個陣佢地肯發聲 同而家個情況唔出聲的確係會有D失望既

不過當時未紅個陣大家都無咩包袱 而家4個3個結左婚 有細路  仲有間紅線得佢地同雷同二友 仲有幾個職員 ...

佢地做任何野都要諗過度過先可以做既 ...唔顧自己都要顧公司D員工

不過我始終明SM點解唔出聲既 4子 有3個有家室 達同CK有仔女 唔表態都係要保住飯碗
kelvinho726 發表於 2019-10-2 00:48

其實用同一個道理都可以apply落千嬅度,佢都係一人撐起頭家加埋佢公司。
唔理呢個係咪合理理由都好,始終覺得啲人因為個聲明而插佢都係太敏感,其他藝人全部封嘴咪又係咁,千嬅點都算曾經post過個RIP,環顧成個娛樂圈仲有邊個天王天后級有post過?
基本上成個娛圈都活喺平行時空,令人唏噓。如果杯葛就應該杯葛全個娛樂圈啦,否則大家都只係偽善啫。

其實用同一個道理都可以apply落千嬅度,佢都係一人撐起頭家加埋佢公司。
唔理呢個係咪合理理由都好,始終 ...
Serendipity 發表於 2019-10-2 06:23

愛國愛港冇問題
但慶祝國慶 國慶節快樂?點講得出呀?
係香港多區開花值得慶祝 定 開真槍射學生令香港人快樂
Jayant Music Chart 2019 Week 40
1.林欣彤 - 失戀的人站起來 (1 Week No.1)
2.衛蘭 - 運動詩歌
3.李拾壹 - Losers Dance

唔理呢個係咪合理理由都好,始終 ...
Serendipity 發表於 2019-10-2 06:23

認同 要杯就成班人一齊杯
包括英皇個啲
以初心 對抗暴雪
不怕在低温中氣喘
願望無懼否決

認真,護旗嘅全部都要死全家
完全係助紂為虐
香港加油

大灣區其實包埋香港
星勤 發表於 2019-10-1 12:11

唔啦
香港人唔認佢賬
如果我擁有海

愛國愛港冇問題
但慶祝國慶 國慶節快樂?點講得出呀?
係香港多區開花值得慶祝 定 開真槍射學生令香港人 ...
JayantL 發表於 2019-10-2 06:52

你都識講愛國愛港冇問題,咁國慶節快樂又有咩問題?
     前後矛盾

不過我始終明SM點解唔出聲既 4子 有3個有家室 達同CK有仔女 唔表 ...
kelvinho726 發表於 2019-10-2 00:48

其實有留意佢哋私人facebook都知佢哋咩取態
但人哋唔高調講,都無謂攞出嚟幫佢哋defend
出國語碟我都唔怪佢哋,宣傳都主要係台灣做但核突在音樂上真係零突破,好無誠意
相比RB、DJ,真係抵佢哋今年無最組

SM 出埋D 咩一碗湯既老土歌 , 就知佢變左啦

SM 出埋D 咩一碗湯既老土歌
lblemon 發表於 2019-10-2 11:36

係將舊歌 重新rearrange remix ....尋回一碗湯係2011出嫁 當年都無派台
因為以往佢地做歌既時候都未有好多資源做 呢隻精選碟我諗係想將過去既改一改囉

預左佢地斷最組嫁啦 今年又無乜歌又無noise 又撞正修例風波 時也命也

係將舊歌 重新rearrange remix ....尋回一碗湯係2011出嫁 當年都無派台
因為以往佢地做歌既時候都未有 ...
kelvinho726 發表於 2019-10-2 11:42

原來如此, 要炒冷飯, 即係佢地今年根本冇乜歌

最組斷硬

原來如此, 要炒冷飯, 即係佢地今年根本冇乜歌

最組斷硬
lblemon 發表於 2019-10-2 11:54

最組 RB confirm supper下年努力過吧 今年白果

最組 RB confirm supper下年努力過吧 今年白果
kelvinho726 發表於 2019-10-2 16:57

可能最組係DJ 呢

可能最組係DJ 呢
lblemon 發表於 2019-10-3 11:39

RB呼聲高好多 從政治呢幾個月黎睇 RB係最明顯表態 DJ都無咁明顯DJ應該今年首奪組金

RB呼聲高好多 從政治呢幾個月黎睇 RB係最明顯表態 DJ都無咁明顯DJ應該今年首奪組金 ...
kelvinho726 發表於 2019-10-3 11:51

i see~
我見DJ 比RB 多廣告先咁講咋

RB呼聲高好多 從政治呢幾個月黎睇 RB係最明顯表態 DJ都無咁明顯DJ應該今年首奪組金 ...
kelvinho726 發表於 2019-10-3 11:51

對RB既歌越黎越無興趣
SM以前首尋回一碗湯反而好聽過而家

老老豆豆 聽band最開心就係由無人賞識聽到佢地受大眾認同

而家反而鐘意blaster / nowhere boys / the bright lights
眼見nowhere boys 有機上位都好開心
佢地首地心吸力真係正到
Week 11: 代你白頭
Week 12: 一吻穿越四十六億歲
Week 13: 一種永遠

RB,SM,MR,DJ通通唔掂,都係聽番CAS算

i see~
我見DJ 比RB 多廣告先咁講咋
lblemon 發表於 2019-10-3 12:09

RB一向無咩廣告
CAS最多廣告

對RB既歌越黎越無興趣
SM以前首尋回一碗湯反而好聽過而家

老老豆豆 聽band最開心就係由無人賞識聽到佢地 ...
tree 發表於 2019-10-3 12:35

RB 去年隻未來見好好

RB,SM,MR,DJ通通唔掂,都係聽番CAS算
真雙普選 發表於 2019-10-3 12:55

CAS 不是樂隊, 好難比較既

CAS 不是樂隊, 好難比較既
lblemon 發表於 2019-10-3 13:18

點解樂隊唔持久? 以為SM可以