返回列表 發帖

[Dec/2019] 林欣彤 MAG IN THE MIRROR 演唱會

林欣彤 MAG IN THE MIRROR 演唱會
演出日期:2019年12月27日 (星期五)
演出時間:8:15PM
演出地點:麥花臣場館
票價﹕$650 / $450

優先訂購日期:2019年11月1-4日
售票平台:KKTIX
大會指定信用卡:恒生MPOWER卡

Source: kklive fb

第一次睇mag
覺得唱得好用心
好睇呀 下次會再入場
Bang bang bang

林欣彤今次演唱會分「本我」、「回憶」、「黑暗」、「痛愛」、「自救」五部份。
原來有五part ...
stephybest 發表於 2019-12-29 21:30

自救!愛巧力Confirmed

從新編排嘅洗澡真係聽出耳油,樹藤亦係冇得頂,如果可以唱埋如情歌、Are You OK、幸運是我、哪裏只得我共你 ...
rainbowdash 發表於 2019-12-30 15:53

我諗Mag自己都無預計過encore 完再 second encore ,其實d人都唔肯走,出道近9年 47首歌 一晚真係唔夠喉 好多side track 都未唱哂,因為個個都餓佢個show餓左好多年,所以都係個句 2020出多幾首hit song 2021紅館見

從新編排嘅洗澡真係聽出耳油,樹藤亦係冇得頂,如果可以唱埋如情歌、Are You OK、幸運是我、哪裏只得我共你,真係不得了。希望出年未開得切紅館的話,至少開個小型嘅part 2頂頂癮。

Song List:
我是歌手
本身的用處
玫瑰式體驗
一人旅行團
一秒
Litte Something
Take Me Through
非同兒戲
...
teotfw 發表於 2019-12-27 23:27

我是歌手-海賊: 本我+回憶
洗澡-時間: 黑暗
忍-懸崖花: 痛愛
金剛圈-1001次人生: 自救
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

林欣彤今次演唱會分「本我」、「回憶」、「黑暗」、「痛愛」、「自救」五部份。
stephybest 發表於 2019-12-29 21:30

呢個概念其實係咪有d似“本原”feel?
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

其實新一代女歌手入面,Mag 唱功應該同Gin 有得fight。
畢竟當年都叫贏過Gin ...
victor1991415 發表於 2019-12-29 23:50

技巧Gin應該略高於Mag 但感情方面Mag真係完勝Gin

其實新一代女歌手入面,Mag 唱功應該同Gin 有得fight。
畢竟當年都叫贏過Gin ...
victor1991415 發表於 2019-12-29 23:50

我覺得佢做得最好既係好有感情

Alfred 個時都好似先開麥花臣再開紅館?
都同意佢既對手應該係 gin 小巧 JW
特別係JW 都係唱開女仔心聲 ...
pkl 發表於 2019-12-29 13:03

畢竟當年都叫贏過Gin

我頭先都係坐panel後面喎

估唔到既仲有一人旅行團
最估唔到係有時間... ...
tungbilly 發表於 2019-12-28 00:27

好驚喜佢唱時間其實一直覺得呢隻歌好GEM FEEL
無唱AINY 唱時間 十分好
(唔好再記住AINY啦

痛愛!祖粉 confirmed
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

原來有五part

DA DI DA都冇唱
MAG PLUG DA DI DA正值失聲之時,我好想聽返佢狀態FIT時LIVE唱呢首歌 ...
酷愛903 發表於 2019-12-29 15:49

佢錄個陣其實聲帶已經有事 ... 去到上年9月個陣應該係最辛苦 全身痛 聲帶痛 完全有心無力做任何野

係喎
無唱奇怪
艾石仔 發表於 2019-12-28 11:23

DA DI DA都冇唱
MAG PLUG DA DI DA正值失聲之時,我好想聽返佢狀態FIT時LIVE唱呢首歌
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

會唔會收埋舊公司堆歌 ?
lmml4 發表於 2019-12-29 15:02

相信機會不大 因為舊公司應該有版權 0.0 ...

大家等2020年睇下吧 我都唔知咁多住 要等公司公佈

暫時我淨係知佢錄起左幾首歌未揀出邊首 但短期內暫時未會出碟住
應該要等華納睇下點同佢plan黎緊既大計  ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 13:31

會唔會收埋舊公司堆歌 ?

你好呀 副會長
你地會唔會再同佢溝通下 了解下佢既大計呀?
同意你講既野
希望2020 年可以plug 接plug  ...
pkl 發表於 2019-12-29 13:15

我覺得佢哋應該有機會有合唱歌嘅
只係時間問題

Alfred 星煥時期 係九展開過 之後就一路拖到今年先紅館
kelvinho726 發表於 2019-12-29 13:32

唔係拖
17年佢本來有機會開紅館但佢推咗姐
之前佢訪問話佢當時自己未ready好

佢今年開紅館之前
開過一次會展Joox live同一次麥花臣KKBOX live

p.s 副會長你好,我有朋友也是彤伴之一呢

特別係JW 都係唱開女仔心聲 ...
pkl 發表於 2019-12-29 13:03

Alfred 星煥時期 係九展開過 之後就一路拖到今年先紅館

你好呀 副會長
同意你講既野
希望2020 年可以plug 接plug  ...
pkl 發表於 2019-12-29 13:15

暫時我淨係知佢錄起左幾首歌未揀出邊首 但短期內暫時未會出碟住
應該要等華納睇下點同佢plan黎緊既大計 照計呢個麥花臣似係試反應

如果反應好 華納應該會同佢入紙紅館我覺得

其實Mag 已經錄起左幾首歌等用 ...10月個陣同我地講既0.0 其實我都表露下身份0.0 我係佢歌迷會既副會長  ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 01:50

你好呀 副會長
同意你講既野
希望2020 年可以plug 接plug 再推一呀mag 上一上
Aga 係歌好入屋因為洗腦
Mag 係個人入屋 爭幾首洗腦歌

見到佢向自己既台上面唱我都好感動
見今次反應好好都好感動

真心想聽 安全地帶/ are you okay/ 奇遇記 等等
仲有同Alfred 合唱(最好出埋合唱歌)

歌係難唱但係如果佢轉下運氣個方式應該會好D,睇番佢17唱live真係冇咁喘,失聲後應該學下點樣可以唱得冇咁 ...
angelicdestiny 發表於 2019-12-29 03:27

衫真係可以再執一執
聲方面我覺得算係咁 依家已經好好
希望佢唔會比太大壓力自己

明明上次祖藍幫佢開演唱會,個場係大過麥花臣。見佢今年半年成績都咁好,之前又有代表作做Base,我覺得Mag ...
1d14 發表於 2019-12-29 09:40

特別係JW 都係唱開女仔心聲既歌
不過 mag 比 jw 更加有一個堅強既感覺

其實唔知係咪九展無期呢0.0 前晚整晚都係爆場 反應都幾好 ...入左華納之後 半年903 可以2冠1亞其實真係 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 12:51

前晚有留意下個場男女同年齡分佈
其實都幾平均
如果要開紅館 最大挑戰係點吸街客入場
向‘新一批’ 女歌手裡面,佢入屋度一定係最高
始終個時cctvb 谷得佢好勁下
但要街客入場,可能真係要再多幾首hit 歌
(多一兩隻 忍 佢應該就會ok)

另外華納對佢都幾好
連新城佢都有歌曲獎
如果有華納員工mon post
你地2020 要加油喇

明明上次祖藍幫佢開演唱會,個場係大過麥花臣。見佢今年半年成績都咁好,之前又有代表作做Base,我覺得Mag ...
1d14 發表於 2019-12-29 09:40

其實唔知係咪九展無期呢0.0 前晚整晚都係爆場 反應都幾好 ...入左華納之後 半年903 可以2冠1亞其實真係已經好錫佢 只要下年華納肯谷一谷佢 隨時可以入到女三甲

無錯 如果KAY 退落黎既話 佢既對手將會係 小巧 GINLEE AGA同JW .... 呢幾個都有HIT歌 ... 希望Mag 下年會有更好既發展

其實Mag 已經錄起左幾首歌等用 ...10月個陣同我地講既0.0 其實我都表露下身份0.0 我係佢歌迷會既副會長  ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 01:50

明明上次祖藍幫佢開演唱會,個場係大過麥花臣。見佢今年半年成績都咁好,之前又有代表作做Base,我覺得Mag下年目標係女銀,等Kay退落黎長遠要同Gin Lee決一高下,反而不看好AGA,全年都只係得3首歌,紅極都只會係王菀之2.0。另一個潛在競爭對手係JW,只要佢轉大公司,好似2016年咁發力,絕對有機會上一線。

歌係難唱但係如果佢轉下運氣個方式應該會好D,睇番佢17唱live真係冇咁喘,失聲後應該學下點樣可以唱得冇咁吃力,把聲可以keep得好D,加上唔會咁容易沙。also,佢琴日衫都幾娘下,好prom feel,希望下次著得好D啦。

始終真係好難唱,希望紅館可以再唱一次

佢實力同歌既數量其實好READY
同埋今次都爆場
經過呢個SHOW, ...
pkl 發表於 2019-12-29 00:41

其實Mag 已經錄起左幾首歌等用 ...10月個陣同我地講既0.0 其實我都表露下身份0.0 我係佢歌迷會既副會長

下年應該會有幾首歌派台 早在10月個陣已經錄起左幾首歌 不過就未揀黎派住 其實眼見呢半年3PLUG 成績都唔差

佢只係差一個機會再爆發一下 ...其實佢既歌路比起AGA 仲闊 ...不過AGA 街客多 D歌入腦 加上M記洗腦 所以好入屋

Mag只差首歌入屋就OK了 其實琴日個個都應該餓左好耐 當年2011 佢Neway Music Live 個陣 直到而家8年時間 真真正正售票既演唱會 佢一上台個刻我感覺到 Finally 我終於做到咁既感覺

希望華納可以係2020年谷一谷佢 Mag琴日話下次見 似乎華納應該有計劃睇完今次水溫之後 嘗試幫佢入紙大場 ... 希望有BIG HIT 帶起返佢既人氣 LIKE 忍個期咁 ...

睇好佢2021年 可以入紅館 其實真係已經夠歌有突 ...

《光源》粒音冇得講,希望佢唔好有陰影。
其實好多sell 唱功既實力派都炒過1,2 次高音。
Overall Mag 真心 ...
victor1991415 發表於 2019-12-29 00:21

始終真係好難唱,希望紅館可以再唱一次

佢實力同歌既數量其實好READY
同埋今次都爆場
經過呢個SHOW,我覺得佢心態同壓場都應付到紅館

不過上紅館最重要係多D 街客都識唱既大合唱
希望2020 佢會再有HIT歌

(如果可以出多幾隻 pop rock 就好)

《光源》粒音冇得講,希望佢唔好有陰影。
其實好多sell 唱功既實力派都炒過1,2 次高音。
Overall Mag 真心唱得好,值得上紅館。
btw 佢今次粒破音好似冇美祖當年疤痕咁爆。

作為佢第一個演唱會 我覺得佢真係交足功課

唱方面真係好高水平 始終佢既歌真係難唱同下下都有爆既位
連住唱中間講野位又無
一度聽都一路驚佢唱唔唱到
佢唱到之餘 感情比CD 更加好
除左光源個粒音之外真係無野好挑剔
另外佢爸爸都真係幾驚喜既

Run down 方面 都明佢想點
但頭段中段既歌可以再排好D
未段佢鼓勵大家之後再唱既
我們都是這樣長大的 好溫暖
向依家呢個時勢 加埋screen 上面既香港景同歌詞
令人好感動

另外好多幾有有評既歌都未唱
希望下次可以唱埋:幾次 安全地帶 奇遇記
Moody me 好多歌都好正

見到全場都爆 second encore 都仲好多人
(需要知道佢die hard fans 應該唔係好多)
個場反應都幾好
我覺得今次試水溫幾成功 有力再開更大既場
甚至紅館

最後我覺得佢既歌一向都好高質
但傳唱度好似連兩年有進步
忍/重光紀念日/失戀的人站起來都多人跟住唱

希望2020 華納可以幫佢做到幾隻big hit 出黎
再推佢上一層

番梘個位本身夠奇怪,前面加奇怪更奇怪
klihm 發表於 2019-12-28 13:35

最奇怪係番梘之後唱時間喎
成個場dead晒

奇怪可以插喺番梘前面
hehemamama 發表於 2019-12-28 13:34

番梘個位本身夠奇怪,前面加奇怪更奇怪

係喎
無唱奇怪
艾石仔 發表於 2019-12-28 11:23

奇怪可以插喺番梘前面

btw諗起佢想人喺唱失戀的人站起來嗰陣大合唱
呢個位好難令人唱架喎
合唱lalalala做咩
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實個rundown幾易明啦=.=
一開始無音樂,出黎哼d音講緊佢點樣搵返自己失去既聲,
背景播片都見到佢depression要食藥,
搵返咪一開波唱我是歌手,
之後本身的用處“一首歌一支咪就是未來天后”都講得好白,
到最後搵得返自己,唱一大堆正能量歌(光源 我們都是這樣長大的)

發覺美mag好喜歡著野餐裙
第三條紅色裙好似童話故事公主,
同上次微醺式體驗發佈會條格仔裙同一個style

中間兩part啲歌都幾多難唱嘅歌
有啲擔心佢去到後段會頂唔順

其實可以唱多啲第二次初戀、二次緣呢啲upbeat嘢

除咗〈光源〉不完美外 都唱得算係咁
第一個show嚟講SideTrack都算夠
冇諗過會擺solo〈追風〉
係咪細So idea 所以個theme太抽象 ?

rundown 排得幾好
全晚都唱得唔錯(除咗尋訪^^^^)
不過啲衫真係好醜 ._.
同埋 Love Is Light 有好幾首想聽都無唱到 嗚嗚
希望 Mag 2020 加油 2021 上紅館
好想聽我愛你 兔愛狼 向玻璃鞋說再見
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

係喎
無唱奇怪

呢個真,佢d歌真係堅難唱
kelvinho726 發表於 2019-12-28 10:34

睇返片尋晚佢幾乎首首原key咁滯,唯獨TAKE ME THROUGH接住之前嗰首LITTLE SOMETHING為左令個FLOW順D就降半KEY令到兩首都係F MAJOR
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

佢啲衫好似由出道到而家都未靚過
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

自己唔係mag既fans
講一講自己感受
見到佢終於可以有自己騷表演係好感動
初頭諗緊點解佢淨開一場咁少
都唔 ...
elliott1993 發表於 2019-12-28 10:47

怪獸大學同安全地帶真係好正 無唱好可惜 希望下一次演唱會唱

自己唔係mag既fans
講一講自己感受
見到佢終於可以有自己騷表演係好感動
初頭諗緊點解佢淨開一場咁少
都唔係唔爆場
聽完成個show就知係佢自己把聲出事
講真一開頭成個show佢真係表現得非常好
頂多都係呼吸聲問題
但去到尾part就知把聲開始有d唔掂
所以開紅館都要諗下呢個問題
另外歌曲排序真係有d唔明,好似冇咩主題咁
成晚自己最感動係非同兒戲同一千零一次
有幾首歌都好想聽但尋晚冇唱,希望下次聽到

怪獸大學
你以為
安全地帶
奇怪
我們不是公主 (好想聽呢首)

佢d歌太難唱啦,唔記住句句大力chur真係好易一句吸唔夠就炒
klihm 發表於 2019-12-28 10:13

呢個真,佢d歌真係堅難唱

睇片...佢唱得唔錯但係好多透氣聲,如果可以練到冇咁明顯就好,期待佢登上紅館。 ...
angelicdestiny 發表於 2019-12-28 07:33

佢d歌太難唱啦,唔記住句句大力chur真係好易一句吸唔夠就炒

Mag琴日話好快會同大家再見 希望華納開始幫佢入紙紅館 預佢2020出d好歌 希望紅館夢係2021可以達成

除左光 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-28 09:35

尋晚好陶醉,我對正台中間
見到第一排好多歌手好友
基本上rundown 都排得好好
Mag經過尋晚之後
希望出年佢繼續努力在華納出多啲好歌儲下彈藥
2021年開十周年紅館就好了

Mag琴日話好快會同大家再見 希望華納開始幫佢入紙紅館 預佢2020出d好歌 希望紅館夢係2021可以達成

除左光源最後個粒音破左之外 整體成晚都好滿意 作為Mag處女騷黎講我收貨

其實佢自從前年 鼻膜做過手術之後已經聲清左好多 不過可能轉左唱法 聲帶無以前咁厚

但係作為fans 見到佢一上台 全部人都係黎睇佢個刻係感動既 等左差唔多9年 終於開到啦

睇片...佢唱得唔錯但係好多透氣聲,如果可以練到冇咁明顯就好,期待佢登上紅館。