返回列表 發帖

[Oct/25/2019] 初音The Beginning of Sound - 林二汶 (CD)

歌手:林二汶
唱片名稱:初音The Beginning of Sound
唱片封面:

推出日期:2019/10/25
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 最後的信仰
02. 守破離
03. 解語花
04. 超友誼
05. 愛情是種法國甜品
06. 餓
07. 初音
08. Yeah

附加資料:
橫跨兩年製作 見證變幻人生. 林二汶加盟Sony Music後首度推出個人大碟. 是一張跨越兩年時間製作的專輯,同時亦是二汶的第4張個人大碟
今次《初音 The Beginning of Sound》裡參與的音樂人眾多: 包括林夕、黃偉文、于逸堯、林一峰、周耀輝、6號@RubberBand、藍奕邦、林家謙、馮穎琪、梁栢堅、Jerald、Kiri T、Perry Lau、Dipsy Ha及Bert,
二汶表示這些都是她很喜歡的音樂人,
跟他們合作不只是「感到榮幸」這麼簡單,而是「水準提升」。

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 28
01 無窮 - per se
02 一起一個人 - 李拾壹
03 黑夢 - White Dimension

想聽解語花
Music Awards 2019 得獎名單
Music Picks Week 31 (1/8/2020)

1. 人類滅絕日 - 黃千庭  2. 無窮 - per se  3. 黑夢 - White Dimension  4. 覺醒誌 - Revery  5. 天地無用 - Kolor

支持cover祖兒

愛情是種法國甜品
無咗個一字?
點解啊一好重要

會買 支持2man

支持餓 支持浮世繪
Long's Music Picks 2020 WK24
1. 廢學
2. 合唱歌
3. 一起一個人

Cover 好趕客

Cover 好趕客
Jun. 發表於 2019-10-21 22:17

我諗本身會聽eman嘅人都唔睇樣嘅 應該無趕走啲咩客
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

大概是你戀上虛構的未來
46. 我正發覺我有生命必會有光 若還未照亮別人也照亮了我
Week32
1百毒不侵2幻愛3IGNITED  

如果今年派多兩首歌就爭到至尊碟
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 32
1. 網絡安全隱患 2. See You Next Time 3. 代罪羔羊

回復 4# hehehaha

缺一不可
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

期待馮穎琪既作品
Jason Playlist 2020 Week 31
#1 百毒不侵 | Rubberband

期待馮穎琪既作品
JasOh103 發表於 2019-10-21 23:43

邊首係?

邊首係?
hehehaha 發表於 2019-10-22 01:20

我都唔知
見到list有佢既名 可能係初音填詞 歌聲如初啲friend

Cover 好趕客
Jun. 發表於 2019-10-21 22:17

都唔算趕客嘅
唔知我點解會諗起ellen 其中一隻碟cover
山  。    下     。   見。

邊首係?
hehehaha 發表於 2019-10-22 01:20

嚟緊應該Plug果首《初音》就係馮穎琪寫

都唔算趕客嘅
唔知我點解會諗起ellen 其中一隻碟cover
kaman921 發表於 2019-10-22 11:51

同隻pillowtalk 個pose差唔多

btw, 一定會買

有少少興趣

BTW 唔知今年會唔會12月又一堆歌手出碟 好似上年咁

有少少興趣

BTW 唔知今年會唔會12月又一堆歌手出碟 好似上年咁
星夢情真 發表於 2019-10-23 19:31

Jason, Juno+Kay今年都係12月出碟

愛情是種法國甜品
無咗個一字?
點解啊一好重要
hehehaha 發表於 2019-10-21 20:29
係囉, 缺一不可!
In any other world

係囉, 缺一不可!
bbwt 發表於 2019-10-24 16:41

首歌仲要排第五!
別有用心!

解語花/餓 - 于逸堯+林一峰
初音 - 于逸堯+馮穎琪

想比女金了

初音優美到

〈初音〉的創作靈感來自影《觸不到的她》(Her),歌詞內容談及的就如電影的情節,講述與OS(操作系統)談戀愛的故事,不過于逸堯創作歌詞時,當中有三句歌詞分別寫了兩個版本,結果令整首歌的心態上有著明顯的分別,于逸堯說:「副歌裡的一句,分別寫成『我會引導你把我處死』及『我到最後會把你處死』,這個分別只在於主角處於主動還是被動的狀態。至於全首歌最尾兩句,則分別寫成『這種故事多麼幼稚 我為何記起』及『假使有日分享故事 要從何說起』,兩者的狀況都是未解決,但前者的心態是不願意去面對,後者則是不知怎樣去面對,但卻誠實說出心底話。這是兩種不同的態度,但有趣的是,結尾不同,整首歌的訊息、氣氛、感覺都有別,所以我們花時間錄下兩個版本,成為了Digital Version以及大碟版Version,令歌曲可以有不同的解。」

初音好聽到

馮穎琪真係從不失手
初音正到

初音好正!!!

痴線餓好唔一峰喎
Music Awards 2019 得獎名單
Music Picks Week 31 (1/8/2020)

1. 人類滅絕日 - 黃千庭  2. 無窮 - per se  3. 黑夢 - White Dimension  4. 覺醒誌 - Revery  5. 天地無用 - Kolor

對我黎講
呢隻碟一半都值十大
愛汶

夠哂拎今年女金
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

暫時聽咗隻碟一次
始終都係覺得佢vocal退步咗
得 超友誼 同 法國甜品 佢係完全handle到

BTW
個cover同啲歌都幾唔夾下

Yeah喺歌詞集全部用晒emoji...

初音好正,plug呢首十大就好

可愛的嚐過 還~~~~~~~回去

。Kaykay。Taytay。Kelly。

都係同佢單飛之後第一隻碟差好遠……

都係同佢單飛之後第一隻碟差好遠……
kanxd 發表於 2019-10-27 11:06

第一隻碟真係高峰
完整度太高
呢隻碟其實好散

第一隻碟真係高峰
完整度太高
呢隻碟其實好散
aussie2013 發表於 2019-10-27 14:31

前幾隻碟全部制作編曲班底基乎同一個team/ hus band/ 荒井
今次就比較雜
但逐首抽出黎聽依然好高質

不過個flow應該已經設計過:
第一首 最後的信仰
尾二首 初音
諗起On The Go大碟:
第一首 最後
最尾首叫 最初

前幾隻碟全部制作編曲班底基乎同一個team/ hus band/ 荒井
今次就比較雜
但逐首抽出黎聽依然好高質

不 ...
hehehaha 發表於 2019-10-27 16:54

其實初音收尾就好perfect
唔知點解要放Yeah最尾
成個情緒破壞晒

其實初音收尾就好perfect
唔知點解要放Yeah最尾
成個情緒破壞晒
aussie2013 發表於 2019-10-27 18:00

可能初音完太sad
比我會咁排:

1. Yeah
2. 超友誼
3. 解語花
4. 餓
5. 守破離
6. 最後的信仰
7. 初音
8. 愛情是一種法國甜品

可能初音完太sad
比我會咁排:

1. Yeah
2. 超友誼
3. 解語花
4. 餓
5. 守破離
6. 最後的信仰
7. 初音
8.  ...
hehehaha 發表於 2019-10-27 18:06

我同你前五首歌排序一樣!跟住甜品同信仰調轉

我同你前五首歌排序一樣!跟住甜品同信仰調轉
aussie2013 發表於 2019-10-27 18:35

甜品sweet d
所以放ending~!

Eman家下好少唱作咁嘅

Eman Lam & People Like Us 完勝呢隻

回復 43# bagfgfcde

同感。《Eman Lam》同《People Like Us》係專輯,《初音》比我嘅感覺更似一張single collection。雖然今次算二汶真正嘅"commercial debut",以前嘅個人大碟唔會有,或者比較少<愛情是一種法國甜品>或者<最後的信仰>呢種接近港式流行曲嘅抒情歌,其他單曲嘅水準都算above average,但珠玉在前,相比之下呢隻碟嘅concept同完整度都比較低。不過,宜家大部分香港歌手都唔再在意專輯呢個format,呢隻碟都算係咁

其實我覺得yeah好難聽,必飛

個碟名second option係叫《最後的信仰》
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

Question about 《初音》-
最尾兩句 "假使有日分享故事 要從何說起" Digital Version or Album Version?

Question about 《初音》-
最尾兩句 "假使有日分享故事 要從何說起" Digital Version or Album Version? ...
boy4dudes 發表於 2019-10-30 20:54

Digital Version:
我到最後會把你處死
/
假使有日分享故事 要從何說起

CD Album Version:
我會引導你把我處死
/
這種故事多麼幼稚 我為何記起

Digital Version:
我到最後會把你處死
/
假使有日分享故事 要從何說起

CD Album Version:
我會引導 ...
hehehaha 發表於 2019-10-30 21:43

Thank you got the digital version, waiting for my CD to arrive.

隻碟D歌大路左,我覺得比前幾隻碟都好聽