返回列表 發帖
再講多一次,係平衡,音樂係主觀
你覺得好悶亦有人覺得好正
係做專輯係平衡兩方元素
只偏重一邊既都有。 ...
samsam 發表於 2019-10-31 15:40

其實唔需要咁執著我既COMMENT我都係表達下我對隻碟既意見@@

都係做碟既通病啦 驚去得太盡冇人想聽掛但係依家真係好分裂:0
eggsteven 發表於 2019-10-31 14:31

再講多一次,係平衡,音樂係主觀
你覺得好悶亦有人覺得好正
係做專輯係平衡兩方元素
只偏重一邊既都有。
但如果係做商業市場,平做到衡十分重要

我都只聽隻碟既快歌 (正確d講應該係track4,5)

其他不了
kayzzz 發表於 2019-10-31 14:25

都係做碟既通病啦 驚去得太盡冇人想聽掛但係依家真係好分裂:0

其他不了
kayzzz 發表於 2019-10-31 14:25

咁起碼你找到你喜歡聽既音樂

隻碟頭半隻同尾半隻真係兩隻碟黎-_-
節奏快既歌佢真係唱得唔差 招數仲好好LOOP 添
track 8-10 真係悶到訓著 ...
eggsteven 發表於 2019-10-31 14:03

這就是平衡 唔同人都鍾意唔同既佢
同埋做專輯就係照顧不同的樂迷

track 8-10 真係悶到訓著 ...
eggsteven 發表於 2019-10-31 14:03

其他不了

track 8-10 真係悶到訓著 好老土 不過街客最鐘意呢d啦

其實有無人覺得佢近年唔太 POP / 歌詞好密嘅作品都演繹得唔太好
我們與愛的距離無問題,但去到好似你可能未 ...
賴爽 發表於 2019-10-31 09:06

選曲問題 ?

佢要節奏感好強又要用力把聲先出
旋律簡單小小就出事,所以啲小品佢唱完無感覺

可以講下有邊d唔太POP既歌你認為佢係唱得唔好嗎?(除咗呢隻碟)
佢而家都集思廣益緊歌迷嘅意見同批評
...
森姆@結論 發表於 2019-10-31 13:46

係 tg 直接同佢講 (講笑)
我搵日認真聽完講下

我唔同意。
反而我覺得佢愈來愈搵到自己的風格
samsam 發表於 2019-10-31 13:38

應該話搵到適合自己嘅音樂班底
同埋佢每一張大碟都有一些新嘗試

其實有無人覺得佢近年唔太 POP / 歌詞好密嘅作品都演繹得唔太好

可以講下有邊d唔太POP既歌你認為佢係唱得唔好嗎?(除咗呢隻碟)
佢而家都集思廣益緊歌迷嘅意見同批評
我會轉發俾佢知
因為我記得今年年初紅館演唱會之後
你話佢有睇過你寫嘅千字文
所以佢應該對你有點印象

我唔同意。
反而我覺得佢愈來愈搵到自己的風格

新碟反應 好好

KKbox 反應都比上一張專輯好好多

你真係分析得好好啊

我們與愛的距離無問題,但去到好似你可能未必不喜歡我細膩少少或者將心比己都開始見底

啲歌都幾悶下
nicknicknick 發表於 2019-10-29 20:13

唔會掛。招數同四書好驚艷。好似一把新聲線。好有驚喜

將心比己似万刀甲既ABC 君 x 在你遙遠的附近 x 自欺欺人 x 大方
不過都ok  ...
victor1991415 發表於 2019-10-29 15:38

我都係咁覺得 好似有一堆方力申既旋律。

好似係(疑似)今年最優秀流行女歌手大獎得主 美aii
teennum1 發表於 2019-10-31 01:59

仲以為講緊Mag lam lol

即係邊個 ?
samsam 發表於 2019-10-30 23:34

好似係(疑似)今年最優秀流行女歌手大獎得主 美aii

佢鐘意果件連叱咤十大邊都揩唔到 女三甲完全唔使諗 有個冠都難

學人講點攞男女金 ...
kayzzz 發表於 2019-10-30 23:06

即係邊個 ?

903有心俾嘅話
派乜都會冠同男金
JayantL 發表於 2019-10-30 22:58

你句野有骨
係咪影射緊某位張姓男歌手

903才不會那樣膚淺
如果真係要搶男金
派四書五經/招數呢啲903應該會buy
同刺激播放率

反而將心比己同你 ...
森姆@結論 發表於 2019-10-30 22:33

佢鐘意果件連叱咤十大邊都揩唔到 女三甲完全唔使諗 有個冠都難

學人講點攞男女金

903才不會那樣膚淺
如果真係要搶男金
同刺激播放率

反而將心比己同你 ...
森姆@結論 發表於 2019-10-30 22:33

903有心俾嘅話
派乜都會冠同男金
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

如果你想佢男金就首選k歌
真雙普選 發表於 2019-10-30 18:50

903才不會那樣膚淺
如果真係要搶男金
同刺激播放率

反而將心比己同你可能未必不喜歡我
可以留返下年派台都得

JASON 嘅出品真係好高汁
kwanie 發表於 2019-10-30 16:20

個 50秒 outro,直程撐得起成隻碟,做成隻碟嘅 outro
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

JASON 指邊個?
森姆@結論 發表於 2019-10-30 18:43

蔡德才@人山人海

我答唔出點解 四書五經 同 招數 未能令我興奮 ....
呢個問題要比啲時間我諗諗
Bluejays 發表於 2019-10-30 02:22

諗完了 ... 我問了自己幾個問題

點解今次我會得 綠洲 同 十 ?
係咪社會氣候改變了我對聽歌嘅要求?

我承認 綠洲 係好感動到我
但我更開心見到 Alfred,終於肯將佢嘅盲目樂觀感面向大世界
而唔係彎低頭只望到自己同望到身邊有同感嘅人
成長,係要跨出 不再自身出發 呢個關口
精英嘅責任,唔係為有同感嘅人服務
而係要放眼看到整個世界,為整個世界服務
我一直最鍾意 魂遊太虛,除左因為佢夠 dark,亦都因為佢個世界夠闊

點解 四書五經 同 招數 兩首都係好歌,但唔令我興奮?
係咪有 即刻消失 在先,所以冇左新意?

我再翻去 loop 即刻消失,即刻消失 依然係 perfect 嘅,乜都唔駛加唔駛改
四書五經 的確有啲「喺 體操 同 即刻消失 度演變而嚟」嘅感覺
但最重要係,聽過 Alfred 唱 頭髮亂了,就知道 四書五經  嘅演繹未去得夠盡
正如聽過 Alfred 唱 裙下之臣,點會接受 藍血人 CD版 嘅演繹
招數 個框比較窄,都係得咁演繹,冇乜話會特別興奮
唯一係「在水泄不透街頭」嗰句重拾低音嘅自豪,我可以狂 loop N次
(其實華納 28首歌,有邊首係一粒假音都冇?真係低音難求)

另外,我將 偽人 單數 四書 招數 四首一齊 loop,就發現另外一個原因
從我上面解釋我想聽 vocalist 呢個角度去聽,根本呢四首係同 grade 的
但因為今次已經派左兩首 vocalist 歌,變相減弱左另外兩首喺出碟時嘅 impact
其實 loop 完呢轉之後,我真係傾向將呢四首 group 埋一齊去衡量
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你可能未必不喜歡我個編曲幾好
有無人都喜?
hehehaha 發表於 2019-10-30 16:57

你可能未必不喜歡我 留比 kkbox,整體唔錯,尤其係編曲

如果要K要大眾就首選將心比己同我們與愛
如果想要唱跳夠型格特別嘅就揀單數、四書五經同招數
如果想要寓意深遠嘅就揀荒廢同拾
但許廷鏗只有一個
你哋會想聽到邊一個佢?

kwanie 發表於 2019-10-30 16:20

JASON 指邊個?

有無人都喜?
hehehaha 發表於 30/10/2019 16:57
其實慢歌部分做得好好

有無人都喜?

我一口氣睇曬你地D留言
雖然未聽其他未PLUG過既歌
係咪暫時最多人鐘意万刀甲首K歌
同埋澤日生首倉底貨呀?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

同意,其實佢係需要呢類K歌。唔需要多,一隻碟有兩三首,有一首hit到個大眾market已經夠,一隻碟係需要有 ...
Ching2015 發表於 2019-10-30 06:52

同意,將心比己喺音樂性未必係最好,但就最有流行潛力。佢最大嘅問題係轉會後重未有一首拍得住青春頌嘅big hit,就算停半分鐘聽一関歌同我們與愛的距離都未到呢個級數。個人認為佢每隻碟都應該要hit到一首一般街客都會識嘅歌去保住人氣,所以強烈覺得下首應該派將心比己而唔好派你未必或者不喜歡我。

四書五經應該係佢演藝生涯目前最好嘅一隻歌 講完
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

覺得招數有啲似你瘦夠了嗎
特別係Chorus d beat
jasonng 發表於 2019-10-30 00:20

美式女歌手pop, 成首Britney Spears咁, 竟然咁多人鍾意 想像到佢一度唱一度跳Womanizer

招數>四書五經六慾七竅>荒廢之綠洲=將心比己>我們與愛的距離>你可能未必不喜歡我=十>偽人>單數>>>>>>>>雪糕

將心比己最好聽
ouyang 發表於 2019-10-29 18:25

同意,其實佢係需要呢類K歌。唔需要多,一隻碟有兩三首,有一首hit到個大眾market已經夠,一隻碟係需要有一首100萬hit rate嘅歌,帶佢上kkbox頒獎台同下個演唱會坐滿,上隻大碟個代表係停半分鐘。

alfred 開始成熟
samsam 發表於 2019-10-30 02:40

贊成,望到頸都長,終於等到佢開始成熟

找到對的班底
samsam 發表於 2019-10-30 02:40

我搵翻啲我上隻碟嘅 posts 出嚟對照下:

「大家係等緊佢幾時過到 Herman 呢個創傷
肯重新放手比人做,同埋要放手比啱嘅人」

Re: 即刻消失
「有心想去做好 Alfred 嘅創作人 好多好多
但真係做得到嘅,其實唔多」

十 係驚艷,荒廢的綠洲 係耐聽
我兩首都鍾意,但我最後揀左 荒廢的綠洲,因為:
1) 如果直落 loop 十次,一 ...

覺得alfred 開始成熟同找到對的班底

十 係驚艷,荒廢的綠洲 係耐聽
我兩首都鍾意,但我最後揀左 荒廢的綠洲,因為:
1) 如果直落 loop 十次,一定 綠洲 贏
2) 綠洲個信息更廣闊,歌詞更畫面化,感覺亦更 soothing
3) 陳考威 計埋上隻碟首首都好,一首都 plug 唔成,我要撐佢

我以前一聽到 Alfred 唱四句八句 頭髮亂了 就會發癲
幻想佢幾時會有自己嘅 頭髮亂了
估唔到舊年嘅 即刻消失 意外地爆左出嚟之後
今年終於出現了佢嘅 頭髮亂了
四書五經 vocal 好過 招數,但 招數 嘅 街頭戰士感覺 更 2019
甚至可以話,綠洲 係需要有 招數 先更立體
所以我揀 招數

你可能未必不喜歡我 留比 kkbox,整體唔錯,尤其係編曲
將心比己 同 雪糕 我覺得 vocal 唔合格,所以我一定排最後

明顯地,呢隻碟冇左上隻碟令我興奮嘅嗰啲 vocalist 歌
我所指嘅 vocalist,係以 vocal 作為樂器去 serve 啲歌,而唔係啲歌去 serve 個歌手
最 vocalist 嗰首應該係 單數,但 vocal 有瑕疵,偽人 都 vocalist,但唔 fresh
我答唔出點解 四書五經 同 招數 未能令我興奮,話哂都係我等緊嘅 頭髮亂了
呢個問題要比啲時間我諗諗

但無論點都好,作為一隻 2019 嘅碟,隻碟係稱職的

全碟最好聽係將心比己,一早應該派呢首啦, 有hit的potential, 今次Mark 無hea佢。另外四書五經另類得好正, ...
Ching2015 發表於 2019-10-29 21:27

Exactly
其實呢種舊式情歌喺呢幾年好有hit嘅potential

覺得招數有啲似你瘦夠了嗎
特別係Chorus d beat

(1) (4) (5)
我對 陳考威 最有期望,三首都唔差,但三首都欠一點點 ... 我排序係 5 > 1 > 4

(6)
用聲 嚇死 ...
Bluejays 發表於 2019-10-29 22:56

同意全碟最驚艷係 拾(十)

(1) (4) (5)
我對 陳考威 最有期望,三首都唔差,但三首都欠一點點 ... 我排序係 5 > 1 > 4

(6)
用聲 嚇死我,明明  雷頌德 之前 恐怖情人 攪到佢把聲好好,今次乜事

(8) (9)
同類型歌,(9) 好過 (8) 好多

(10)
我一直頂唔順 于逸堯 曲或監 Alfred 嘅咁多首歌,今次例外,全碟我最驚艷係呢首

招數幾正

steph 發表於 2019-10-29 22:24

個MV女主角好pure好true
估唔到林夕會起個咁矯情塞字既歌名