返回列表 發帖
1. 《荒廢的綠洲》
曲:陳考威 | 詞:T-Rexx | 編:黃兆銘 | 監:陳考威
眼前盡是一片頹垣敗瓦,但只要 ...
hehehaha 發表於 2019-10-29 21:27

恭喜鏗鏗得到台劇系列

會唔會十個 covers 十個造型 match 十首歌? Default cover =

1. 《荒廢的綠洲》
曲:陳考威 | 詞:T-Rexx | 編:黃兆銘 | 監:陳考威
眼前盡是一片頹垣敗瓦,但只要相信、堅持,定能「揭開亂世 除掉磚瓦 會再見青翠似畫」,重建屬於你我的優雅綠洲。

2. 《偽人》
曲:伍樂城 |詞:周耀輝 | 編:伍樂城 @ RNLS |監:伍樂城 @ RNLS
「愛你愛到要為你虛偽」,戴上面具的愛情有多真實?揭開真面目之後,還會得到愛人的一吻嗎?

3. 《單數》
曲:林家謙 | 詞:T-Rexx | 編:何山 |監:何山 / 于逸堯@人山人海
單身,是一種自由,是一種選擇。謝謝你離開,我才能「今天終於尊享一個人」。

4. 《四書五經六竅七通》
曲:陳考威 | 馮允謙 | 詞:王樂儀 | 編:陳考威 |監:陳考威
面對現實社會的荒誕,「離經叛道」也許是最好的回應。來,一起跳出底線,「你可以囂 我可以隨便發癲」。陳考威特意加入電音元素,令歌曲感覺煥然一新。

5. 《招數》
曲:陳考威 | 詞:T-Rexx | 編:T-ma 馬敬恆 | 監:陳考威
各路人馬高手過招,力爭天下第一,但一時的稱霸又算得上甚麼?「風光早晚會換畫 無敵是不鬥不爭 對吧」。歌曲一奏起便感到那份強烈的節奏感,立刻感受到「高手過招」的霸氣。

6. 《將心比己》
曲:雷頌德 | 詞:林夕 | 編:雷頌德 | 監:雷頌德
雷頌德 x 林夕 愛情哲學課:誤解愛
對不起,曾誤以為愛就可以肆意傷害,終於我也被遺棄了。「犯過罪也受罪至懂得將心比己」,如今所受的痛竟如此熟悉,其實一切都是自作自受。

7. 《我們與愛的距離》
曲:Cousin Fung / 黃兆銘 | 詞:林夕 | 編:周鍚漢 / 黃兆銘|監:周錫漢 / 于逸堯@人山人海
Cousin Fung x 黃兆銘 x 林夕 愛情哲學課:領悟愛
怎麼愈愛,我們就距離得愈遠?終於明白,「你所給我其實未問過我」,而「我所給你何嘗沒有差錯」,期望與現實的落差,讓我們越愛越錯。

8. 《雪糕》
曲:吳林峰|詞:梁栢堅|編:Perry Lau|監:Adrian Chan
小時候,不小心掉了一杯雪糕已經是大事;長大後,看清楚了,發覺世事往往未如所料。但關關難過關關過,「請擁抱自己 請緊記 會有轉機」。

9. 《你可能未必不喜歡我》
曲:澤日生 |詞:林夕 |編:Edward Chiu / Nic Tsui |監:于逸堯 / 孔奕佳
澤日生 x 林夕 愛情哲學課:學習愛
在愛情路上跌碰過後,發現當初沒有說出口、不求回報的愛,才是最原始、純粹的愛。聽著這首歌,讓我們回到美好的最初...

10. 《十》
曲:于逸堯|詞:許廷鏗 / 于逸堯|編/監 : 蔡德才 / Mike orange /于逸堯
許廷鏗親自參與填詞 點題之作
不經不覺已十年,初心還在嗎?路途上縱然遇見黑暗,還是要「背向暗角 面對曙光握手並肩」,忘掉怨恨,相信未來。許廷鏗與于逸堯由神奇之旅並肩出發,來到十的章節,一同延續白紙的信念,「做一個 最真的 傻瓜」。

全碟最好聽係將心比己,一早應該派呢首啦, 有hit的potential, 今次Mark 無hea佢。另外四書五經另類得好正,成隻碟好高質,其實重有幾首可以派。估唔到吳林峯作曲果首雪糕咁高質。但個人喜好,覺得十最悶。

10鏗唱快歌真係唔錯,今次4567同招數
未plug嘅慢歌暫時鍾意將心比己同綠洲
將心比己有potential成 ...
kio0909 發表於 2019-10-29 21:05

我覺得四書好好聽,點解唔係演唱會主題曲?

10鏗唱快歌真係唔錯,今次4567同招數
未plug嘅慢歌暫時鍾意將心比己同綠洲
將心比己有potential成為大熱side track

招數>>>>>>>>>>四書五經六欲七竅>>>將心比己>>偽人>單數>你可能未必不喜歡我>>>>雪糕>>>>>>The rest of it
...
HOTMAN 發表於 2019-10-29 18:56

幻想緊祖祖唱

其實上次恐怖情人已經好万刀甲 (幻想到佢唱係點)
將心比己直情係mark lui 高峰期招牌melody
但又真係好好聽 最instant

招數>>>>>>>>>>四書五經六欲七竅>>>將心比己>>偽人>單數>你可能未必不喜歡我>>>>雪糕>>>>>>The rest of it

招數slays

將心比己最好聽

聽左一次暫時覺得 4567 招數 將心 荒廢 唔錯

回復 157# edwin0912

JOOX已經有

邊個係T-Rexx?
Stanley 發表於 2019-10-29 15:19

今年新出道詞人,之前有幫吳林峰填詞
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

幾時有全碟歌詞啊?

我都覺將心比己好正wo
hehehaha 發表於 2019-10-29 16:50

我都係, 個鋼琴令隻歌更洗腦

我都覺將心比己好正wo

死啦 我最中意將心比己喎
雖然唔係最高質嘅一首
真係好万刀甲xMark Lui
以前聽開万刀甲嘅感覺返晒嚟

將心比己似万刀甲既ABC 君 x 在你遙遠的附近 x 自欺欺人 x 大方
不過都ok

T-Rexx
edwin0912 發表於 2019-10-29 09:11

邊個係T-Rexx?

推佢入最男五強啦
Stanley 發表於 2019-10-29 14:42

2019佢絕對值得 由太古廣場第一個走左到今曰都一直支持住

幾難聽
唱腔過於drama
差過舊年個張好多
我祈求美雅拎女銅一定要發生

其實佢寫個首
都表達了佢立場
聽曬成隻碟

只可以講佢真係一個良心歌手
撐 ...
samsam 發表於 2019-10-29 10:38

推佢入最男五強啦

暫時聽咗一個朝早嘅感覺

4567>偽人>你可能未必>荒廢之綠洲=十>招數>我們與愛的距離=將心比己>>>>>>>>>>單數>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>雪糕

haha將心比己真係好万刀甲
不過好聽既

綠洲好聽啊

除左話將心比己有方力申feel
個人覺得荒廢之綠州都有少少陳柏宇feel

將心比己咪啫係忘記和記囉
接受到後者唔明點解接受唔到前者
唔係下下都要好explicitly咁玩nostalgia啫 ...
HOTMAN 發表於 2019-10-29 13:40

利申:兩首都接受唔到
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 19 冠軍歌:陳卓賢 - Thank You Postman

HOTMAN 發表於 2019-10-29 13:40

但佢呢隻碟KKbox 即時榜10 首歌都全部都高位最高都係兩首K 歌

將心比己是咪方力申2000s唔唱 積落係倉底既貨

聽完個前奏已經可以唱 落力為你好

CC果首都 ...
kayzzz 發表於 2019-10-29 13:29

咁又好明顯唔係倉底啦倉底都有咁既水準。

唔係下下都要好explicitly咁玩nostalgia啫

將心比己是咪方力申2000s唔唱 積落係倉底既貨

聽完個前奏已經可以唱 落力為你好

CC果首都好麻麻

反而四書有驚喜

4th plug 會係 你可能未必 定係 將心比己?
samxdxd 發表於 2019-10-29 13:01

兩首都拍左MV 琴晚首播咗你可能未必
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

4th plug 會係 你可能未必 定係 將心比己?

Track one is the best
Track 6 = 萬刀甲 好2000s k歌
Cc嗰首有啲悶喎

但十個封面係咩事

嘩原來已經第十張專輯

綠洲好聽

一頭一尾果兩首都講得好白下
艾石仔 發表於 2019-10-29 10:55

係, 估唔到佢咁表達  佢完全係良心人

其實佢寫個首
都表達了佢立場
聽曬成隻碟

撐 ...
samsam 發表於 2019-10-29 10:38

一頭一尾果兩首都講得好白下

T-Rexx
edwin0912 發表於 2019-10-29 09:11

好有含義既一首歌 同拾都係撐良心歌手

其實佢寫個首
都表達了佢立場
聽曬成隻碟

4567又真係幾好聽

棚牙好靚
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

T-Rexx

正野
一嚟填左三首!

綠洲係邊個嘅手筆呀?
其實十都填得唔差
daniel1136 發表於 2019-10-29 09:09

T-Rexx

荒廢的綠洲份詞好撚正
艾石仔 發表於 2019-10-29 07:55

綠洲係邊個嘅手筆呀?
其實十都填得唔差

荒廢的綠洲份詞好撚正

你可能未必不喜歡我  
好唔CC既CC歌

呢隻係咪so far今年唯一一隻10首新歌既廣東大碟 ...
hehehaha 發表於 2019-10-29 00:26

係,

真係超級万刀甲
metay1320 發表於 2019-10-29 00:13

所以佢係 午壬堅

你可能未必不喜歡我  
好唔CC既CC歌

呢隻係咪so far今年唯一一隻10首新歌既廣東大碟 ...
如果無錯,係教束個位hehe學霸作品

hehehaha 發表於 2019-10-29 00:26