返回列表 發帖
我覺得似嘲諷多過你講嘅「鍾意」囉
森姆@結論 發表於 2019-10-25 22:05

嘲諷 嘅意思係 貶
但 CM 講親 Alfred 呢個話題 都冇貶意
你覺得係貶,只係因為你用緊個 唔適合嘅角度 去理解啲 comments
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

(1) (4) (5)
我對 陳考威 最有期望,三首都唔差,但三首都欠一點點 ... 我排序係 5 > 1 > 4

(6)
用聲 嚇死我,明明  雷頌德 之前 恐怖情人 攪到佢把聲好好,今次乜事

(8) (9)
同類型歌,(9) 好過 (8) 好多

(10)
我一直頂唔順 于逸堯 曲或監 Alfred 嘅咁多首歌,今次例外,全碟我最驚艷係呢首
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

十 係驚艷,荒廢的綠洲 係耐聽
我兩首都鍾意,但我最後揀左 荒廢的綠洲,因為:
1) 如果直落 loop 十次,一定 綠洲 贏
2) 綠洲個信息更廣闊,歌詞更畫面化,感覺亦更 soothing
3) 陳考威 計埋上隻碟首首都好,一首都 plug 唔成,我要撐佢

我以前一聽到 Alfred 唱四句八句 頭髮亂了 就會發癲
幻想佢幾時會有自己嘅 頭髮亂了
估唔到舊年嘅 即刻消失 意外地爆左出嚟之後
今年終於出現了佢嘅 頭髮亂了
四書五經 vocal 好過 招數,但 招數 嘅 街頭戰士感覺 更 2019
甚至可以話,綠洲 係需要有 招數 先更立體
所以我揀 招數

你可能未必不喜歡我 留比 kkbox,整體唔錯,尤其係編曲
將心比己 同 雪糕 我覺得 vocal 唔合格,所以我一定排最後

明顯地,呢隻碟冇左上隻碟令我興奮嘅嗰啲 vocalist 歌
我所指嘅 vocalist,係以 vocal 作為樂器去 serve 啲歌,而唔係啲歌去 serve 個歌手
最 vocalist 嗰首應該係 單數,但 vocal 有瑕疵,偽人 都 vocalist,但唔 fresh
我答唔出點解 四書五經 同 招數 未能令我興奮,話哂都係我等緊嘅 頭髮亂了
呢個問題要比啲時間我諗諗

但無論點都好,作為一隻 2019 嘅碟,隻碟係稱職的

alfred 開始成熟
samsam 發表於 2019-10-30 02:40

贊成,望到頸都長,終於等到佢開始成熟

找到對的班底
samsam 發表於 2019-10-30 02:40

我搵翻啲我上隻碟嘅 posts 出嚟對照下:

「大家係等緊佢幾時過到 Herman 呢個創傷
肯重新放手比人做,同埋要放手比啱嘅人」

Re: 即刻消失
「有心想去做好 Alfred 嘅創作人 好多好多
但真係做得到嘅,其實唔多」

你可能未必不喜歡我個編曲幾好
有無人都喜?
hehehaha 發表於 2019-10-30 16:57

你可能未必不喜歡我 留比 kkbox,整體唔錯,尤其係編曲
Bluejays 發表於 2019-10-30 02:22

我答唔出點解 四書五經 同 招數 未能令我興奮 ....
呢個問題要比啲時間我諗諗
Bluejays 發表於 2019-10-30 02:22

諗完了 ... 我問了自己幾個問題

點解今次我會得 綠洲 同 十 ?
係咪社會氣候改變了我對聽歌嘅要求?

我承認 綠洲 係好感動到我
但我更開心見到 Alfred,終於肯將佢嘅盲目樂觀感面向大世界
而唔係彎低頭只望到自己同望到身邊有同感嘅人
成長,係要跨出 不再自身出發 呢個關口
精英嘅責任,唔係為有同感嘅人服務
而係要放眼看到整個世界,為整個世界服務
我一直最鍾意 魂遊太虛,除左因為佢夠 dark,亦都因為佢個世界夠闊

點解 四書五經 同 招數 兩首都係好歌,但唔令我興奮?
係咪有 即刻消失 在先,所以冇左新意?

我再翻去 loop 即刻消失,即刻消失 依然係 perfect 嘅,乜都唔駛加唔駛改
四書五經 的確有啲「喺 體操 同 即刻消失 度演變而嚟」嘅感覺
但最重要係,聽過 Alfred 唱 頭髮亂了,就知道 四書五經  嘅演繹未去得夠盡
正如聽過 Alfred 唱 裙下之臣,點會接受 藍血人 CD版 嘅演繹
招數 個框比較窄,都係得咁演繹,冇乜話會特別興奮
唯一係「在水泄不透街頭」嗰句重拾低音嘅自豪,我可以狂 loop N次
(其實華納 28首歌,有邊首係一粒假音都冇?真係低音難求)

另外,我將 偽人 單數 四書 招數 四首一齊 loop,就發現另外一個原因
從我上面解釋我想聽 vocalist 呢個角度去聽,根本呢四首係同 grade 的
但因為今次已經派左兩首 vocalist 歌,變相減弱左另外兩首喺出碟時嘅 impact
其實 loop 完呢轉之後,我真係傾向將呢四首 group 埋一齊去衡量

JASON 嘅出品真係好高汁
kwanie 發表於 2019-10-30 16:20

個 50秒 outro,直程撐得起成隻碟,做成隻碟嘅 outro

KKbox 反應都比上一張專輯好好多
samsam 發表於 2019-10-31 13:37

睇 賣碟榜 時,旺季 vs 淡季 + 有對手 vs 冇對手,個實數好唔同
睇 kkbox 嘅排榜,情況一樣

個人覺得Alfred無靚聲+演繹好慢ge歌
Flambeau 發表於 2019-10-31 21:45

可唔可以改做 無清脆嘅聲?

我覺得係佢把聲薄
同埋佢用聲仍然好生硬
或許可能係因為聲薄,強弱/大細聲佢可以做到嘅變化唔多,所以演 ...
Flambeau 發表於 2019-11-1 08:36

我當然希望 Alfred 盡量唱翻自己個 range
但睇見佢一年一年,一步一步咁拉闊自己個 range
由最初效果尷尬,到現在開始收放得舒服
如果換回來嘅反應係上隻碟既「中高音歌手」
同現在嘅聲薄,我會視之為 badge of honor

如果有日有反應係 「嘩原來佢唱到咁低音㗎喎」嘅時候
咁佢就真係 come full circle 了

當有一日,一個 baritone 嘅秘密武器,竟然係低音嘅時候
究竟應該係稱讚個歌手嘅努力
定係質疑 坊間只聽高音先舒服嘅習慣?
對我嚟講,個市場迫到一個 baritone 要咁樣去變法
係反映個市場嘅問題,多過個歌手嘅問題

我當然希望 Alfred 盡量唱翻自己個 range
但睇見佢一年一年,一步一步咁拉闊自己個 range
由最初效果尷尬 ...
Bluejays 發表於 2019-11-1 13:33

其實我建議,覺得 Alfred 而家啲慢歌 把聲聽得唔舒服 嘅人用呢個說法:
假 tenor,係呃唔到人嘅
覺得聲唔靚,聲薄,係因為 acquired tenor 始終唔會夠 真 tenor 清純

然後我會答:
咁點解 慢歌/情歌 唔可以全 baritone?
市場要 tenor,係咪就要跟?可唔可以自己創造一個 baritone 世界 比自己?

(Herman 在恥笑)

但呢隻碟反應已經証明成功
同埋佢都離開左幾年TVB
音樂已經完全成熟了
samsam 發表於 2019-11-1 16:40

我上面都係強調呢隻碟成熟
而且我表明我鍾意 綠洲 十,亦覺得 未必不喜歡我 ok
即係我唔覺得把聲有問題 (除左我唔得嗰兩首)

但我亦覺得 接受唔到佢把聲 咁樣唱慢歌 嘅意見 係 valid 的
聲唔靚、聲薄 呢種睇法,係可以搵到原因的
唔係話一定要解決,但起碼要知道 呢個睇法係存在的

聲靚、聲厚係佢賣點
出現得相反嘅意見,就需要知道點解

聽耐咗覺得CC果首好好聽
下plug派乜都唔緊要 唔好派將心比己就得  ...
cymusic 發表於 2019-11-2 21:09

好囉,你咁得 原來我可以哭,都唔得 將心比己
我唔記得你鍾唔鍾意 痛醒
但 vocally,將心比己 真係低 痛醒 同 原來我可以哭 幾班

我一路驚得 將心比己 嘅 Alfred 粉
係聽到 似翻啲 佢原聲 嘅歌就殺,唔理其實用聲好唔好 同唱得好唔好

(如果鍾意 將心比己,只係因為首歌本身,我冇意見)

我喺尖沙咀嗰間買,佢賣 $199
應該係買貴左?定都有其他舖賣呢個價?

因為我咁多年都係支持呢間舖,所以貴左我 ok,但想知其他價

係咪金馬倫道個間
呢間不嬲賣碟都貴人地一截
wewa1001 發表於 2019-11-6 10:52

如果每年比幾十蚊佢洗,可以 keep 住尖沙咀有間舖仲繼續存在,我覺得值得嘅

個 50秒 outro,直程撐得起成隻碟,做成隻碟嘅 outro
Bluejays 發表於 2019-10-30 21:45

一如所料,電台播 拾,個 outro 係冇得留低的
我諗就算比 wasabi 播,佢都係最多講野講足50秒,叫做播哂

我一向都明
係啲人成日又0又1咁睇佢
都領略唔到佢啲歌嘅意思
森姆@結論 發表於 2019-11-14 23:24

其實我真係覺得 comment on 佢 gay 同 comment on 佢肥 冇乜分別

明唔明佢啲歌,同話佢 又0又1 又有乜野關係

你話首歌唔係6月之後寫我真係唔信
hehehaha 發表於 2019-11-14 23:37

我的志願、你在我在 年代 嗰種 condescending 嘅 精英救世觀
蛻變成為 現在嘅 企喺後面等你支持你

或許只有無力感,先可以令精英成長,明白到精英嘅真正崗位

我的志願 嗰時,我喺 PM 寫過一段野,冇 post 過出嚟
我覺得現在可以 post 了
因為我覺得佢終於走到出來

我於 2016年8月 寫的:

歌唔係淨係唱比乖嘅學生聽。好多年輕人,第一步只係想有翻知覺、有翻記憶、有翻溝通、有翻個佢地可以 理解 同 活在其中 嘅世界。父母,對佢地嚟講,係冇意義嘅。小學作過乜野文,中學寫過乜野紀念冊,完全冇記憶甚至真係冇做過。我的志願 裡面嘅意象,對佢地嚟講,太陌生。Alfred 有好強嘅同理心,但佢嘅同理心,接觸唔到呢個階層嘅人。

So much talent. So much sensitivity. So much empathy. Reach out as a person. Feel them. Understand them. Don't try to teach them or to save them. They don't need a saviour. They simply want a voice to express what they are feeling.

https://www.instagram.com/p/B5UyTEbhris/

呢個版本仲犀利
係直接穿入心,直接感受到自己個心在反應
ambient sound 真係好緊要,it works like magic

今晚個 show ,十 好過 綠洲
始終 十 係一首表演性好強嘅歌 ,一放上台就如魚得水
同埋今晚 綠洲、十、不喜歡我 都 唱得 dramatic 過碟
十 係可以的,但 綠洲 同 不喜歡我 係要 碟版 咁淡先 work
一 over dramatic 就失真

Looper 嗰 part 我一路聽一路笑 ... nice try
其實 Alfred 強項係音準同和音,拍子 呢兩隻碟 亦好左
練乜鬼野琴同吉他吖
抱住個 Looper 練好佢啦,呢個先係為 Alfred 而設嘅 「樂器」
玩清唱 玩和音 玩 vocal 編曲,先係 Alfred 嘅天賦
唔係人地 彈琴 彈吉他,佢又要彈的
既然有 showcase vocal 嘅 「樂器」,就應該順住自己嘅天賦去發展
期待下次 Alfred Hubert 再出 合唱 post,係 Looper + 琴,一人一件樂器

而家全碟只會聽招數同你可能未必不喜歡我
HOTMAN 發表於 2019-11-19 20:28

越嚟越覺得 招數 比 綠洲 更政治
而且係 冇其他今年嘅歌 觸及到嘅層面
未必政治正確,但 捕捉嗰份浪漫 捕捉得好全神

聽招數既時候 個腦會浮現到d港漫畫面
聽左一個月仍好有動感

但綠洲寫左咁多場景都比唔到一個畫面比我
雖 ...
HOTMAN 發表於 2019-11-30 22:52

我所指嘅政治正唔正確,係指將件事浪漫化

嗱,唔好話比我聽,將心比己 個 trending,係 Hubert 單新聞帶過嚟

hehehaha 發表於 2019-12-14 17:04

你竟然係 link 呢首?我以為你會 link 十 添

我就一定係 link 呢 part :

音樂mix得好,唱係交足功課,但成個presentation都係得四書五經,feel唔到六欲七竅 ...
powerful 發表於 2019-12-15 12:40

成件事,只係為左個 looper
佢以後 live 唔駛 塞人幫佢 唱主音,佢先有得玩 和音 同埋 vocal 編曲