返回列表 發帖
一同拾回自己

#teamkay不了

Track one is the best
Track 6 = 萬刀甲 好2000s k歌
Cc嗰首有啲悶喎

招數>>>>>>>>>>四書五經六欲七竅>>>將心比己>>偽人>單數>你可能未必不喜歡我>>>>雪糕>>>>>>The rest of it
...
HOTMAN 發表於 2019-10-29 18:56

幻想緊祖祖唱

好似係(疑似)今年最優秀流行女歌手大獎得主 美aii
teennum1 發表於 2019-10-31 01:59

仲以為講緊Mag lam lol

其實有無人覺得佢近年唔太 POP / 歌詞好密嘅作品都演繹得唔太好
我們與愛的距離無問題,但去到好似你可能未 ...
賴爽 發表於 2019-10-31 09:06

你真係分析得好好啊

隻碟頭半隻同尾半隻真係兩隻碟黎-_-
節奏快既歌佢真係唱得唔差 招數仲好好LOOP 添
track 8-10 真係悶到訓著 好老土 不過街客最鐘意呢d啦

我都只聽隻碟既快歌 (正確d講應該係track4,5)

其他不了
kayzzz 發表於 2019-10-31 14:25

都係做碟既通病啦 驚去得太盡冇人想聽掛但係依家真係好分裂:0

再講多一次,係平衡,音樂係主觀
你覺得好悶亦有人覺得好正
係做專輯係平衡兩方元素
只偏重一邊既都有。 ...
samsam 發表於 2019-10-31 15:40

其實唔需要咁執著我既COMMENT我都係表達下我對隻碟既意見@@

個人覺得Alfred無靚聲+演繹好慢ge歌(e.g.荒廢的綠洲)唔夠細膩 (上次同安仔合唱明顯被比下去),所以佢唔適合 ...
Flambeau 發表於 2019-10-31 21:45

其實佢day one 唱歌就好似成日都咬字唔清咁 尤其係慢歌

都唔係只有呢度
高登連登都有類似話題
其實係某一部分人經常用特別眼光去ff Alfred
不過可能Alfred 份 ...
森姆@結論 發表於 2019-11-15 00:19

拿我又覺得如果大家討論呢D野既同時又有講佢既音樂 咁又冇咩問題
ANYWAY TRACK 1 係正