返回列表 發帖
Lock post未?
唔講以為自己上咗某啲網

睇佢地講d野 再睇cd 封面
kayzzz 發表於 2019-10-25 17:36

你唔講真係冇諗到
可能我太pure

係 ... 一直都係大碟
samsam 發表於 2019-10-25 18:38

好勁
2010s出道歌手唯一一個做到

佢一直都係良心歌手
用心做音樂
用心做大碟

你哋班友就個個都係成人台mode睇佢
好心啦
想睇咸野上返咸 ...
森姆@結論 發表於 2019-10-25 17:53

其實你會唔會係欣宜真人?

香港開埠以黎首位歌手用唱片名黎幫自己出櫃
Lewis 發表於 2019-10-25 16:00

你咁講上年已經有一隻: 蔡一傑 - One

好彩有十個不同的專輯封面
我真係唔鍾意呢張食ice cream

佢本人反而好鍾意
其實係因為今年香港人好多都唔開心
想藉呢隻碟,揀返張露齒的笑容做唱片封面
...
森姆@結論 發表於 2019-10-27 23:13

我和鏗鏗對美學追求的距離

你可能未必不喜歡我  
好唔CC既CC歌

呢隻係咪so far今年唯一一隻10首新歌既廣東大碟

原來四書五經Jay Fung有份作曲
JayantL 發表於 2019-10-29 01:20

王樂儀填詞

我都覺將心比己好正wo

1. 《荒廢的綠洲》
曲:陳考威 | 詞:T-Rexx | 編:黃兆銘 | 監:陳考威
眼前盡是一片頹垣敗瓦,但只要相信、堅持,定能「揭開亂世 除掉磚瓦 會再見青翠似畫」,重建屬於你我的優雅綠洲。

2. 《偽人》
曲:伍樂城 |詞:周耀輝 | 編:伍樂城 @ RNLS |監:伍樂城 @ RNLS
「愛你愛到要為你虛偽」,戴上面具的愛情有多真實?揭開真面目之後,還會得到愛人的一吻嗎?

3. 《單數》
曲:林家謙 | 詞:T-Rexx | 編:何山 |監:何山 / 于逸堯@人山人海
單身,是一種自由,是一種選擇。謝謝你離開,我才能「今天終於尊享一個人」。

4. 《四書五經六竅七通》
曲:陳考威 | 馮允謙 | 詞:王樂儀 | 編:陳考威 |監:陳考威
面對現實社會的荒誕,「離經叛道」也許是最好的回應。來,一起跳出底線,「你可以囂 我可以隨便發癲」。陳考威特意加入電音元素,令歌曲感覺煥然一新。

5. 《招數》
曲:陳考威 | 詞:T-Rexx | 編:T-ma 馬敬恆 | 監:陳考威
各路人馬高手過招,力爭天下第一,但一時的稱霸又算得上甚麼?「風光早晚會換畫 無敵是不鬥不爭 對吧」。歌曲一奏起便感到那份強烈的節奏感,立刻感受到「高手過招」的霸氣。

6. 《將心比己》
曲:雷頌德 | 詞:林夕 | 編:雷頌德 | 監:雷頌德
雷頌德 x 林夕 愛情哲學課:誤解愛
對不起,曾誤以為愛就可以肆意傷害,終於我也被遺棄了。「犯過罪也受罪至懂得將心比己」,如今所受的痛竟如此熟悉,其實一切都是自作自受。

7. 《我們與愛的距離》
曲:Cousin Fung / 黃兆銘 | 詞:林夕 | 編:周鍚漢 / 黃兆銘|監:周錫漢 / 于逸堯@人山人海
Cousin Fung x 黃兆銘 x 林夕 愛情哲學課:領悟愛
怎麼愈愛,我們就距離得愈遠?終於明白,「你所給我其實未問過我」,而「我所給你何嘗沒有差錯」,期望與現實的落差,讓我們越愛越錯。

8. 《雪糕》
曲:吳林峰|詞:梁栢堅|編:Perry Lau|監:Adrian Chan
小時候,不小心掉了一杯雪糕已經是大事;長大後,看清楚了,發覺世事往往未如所料。但關關難過關關過,「請擁抱自己 請緊記 會有轉機」。

9. 《你可能未必不喜歡我》
曲:澤日生 |詞:林夕 |編:Edward Chiu / Nic Tsui |監:于逸堯 / 孔奕佳
澤日生 x 林夕 愛情哲學課:學習愛
在愛情路上跌碰過後,發現當初沒有說出口、不求回報的愛,才是最原始、純粹的愛。聽著這首歌,讓我們回到美好的最初...

10. 《十》
曲:于逸堯|詞:許廷鏗 / 于逸堯|編/監 : 蔡德才 / Mike orange /于逸堯
許廷鏗親自參與填詞 點題之作
不經不覺已十年,初心還在嗎?路途上縱然遇見黑暗,還是要「背向暗角 面對曙光握手並肩」,忘掉怨恨,相信未來。許廷鏗與于逸堯由神奇之旅並肩出發,來到十的章節,一同延續白紙的信念,「做一個 最真的 傻瓜」。

(1) (4) (5)
我對 陳考威 最有期望,三首都唔差,但三首都欠一點點 ... 我排序係 5 > 1 > 4

(6)
用聲 嚇死 ...
Bluejays 發表於 2019-10-29 22:56

同意全碟最驚艷係 拾(十)

你可能未必不喜歡我個編曲幾好
有無人都喜?

JASON 指邊個?
森姆@結論 發表於 2019-10-30 18:43

蔡德才@人山人海

903有心俾嘅話
派乜都會冠同男金
JayantL 發表於 2019-10-30 22:58

你句野有骨
係咪影射緊某位張姓男歌手

你可能未必不喜歡我越聽越愛

CC啲歌隻隻都係咁
nicknicknick 發表於 2019-10-31 18:20

第一次聽已經鍾意
後段編曲更帶起成首歌

偽人其實幾正

個包裝諗起edison隻please steal this album

鏗鏗另一張食ice cream相好靚囝

隻碟太精彩
可惜肯定無咩可能派到第6 plug
不過如果第4, 5plug係以下呢堆我無異議
拾(十)係太正但留做side track會好d

1. 荒廢的綠洲
4. 四書五經六欲七竅  
5. 招數
9. 你可能未必不喜歡我

~love1314~ 發表於 2019-11-14 23:09

你話首歌唔係6月之後寫我真係唔信

而家全碟只會聽招數同你可能未必不喜歡我
HOTMAN 發表於 2019-11-19 20:28

想聽gin lee唱
一定嗌到好大聲

許廷鏗 第拾回分享會 song list

荒廢之綠洲

雪糕
你可能未必不喜歡我
我們與愛的距離
四書五經六慾七竅 ...
cymusic 發表於 2019-11-27 22:15