返回列表 發帖

尋找白金漢 - 馮允謙

單選投票, 共有 83 人參與投票
84.34% (70)
6.02% (5)
3.61% (3)
4.82% (4)
1.20% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 21/10/2019

曲:馮允謙/黃維一
詞:黃偉文
編:周錫漢/黃兆銘
監:周錫漢

你立志 散落世間 的金粉 都想看
金卡過客 每日來回地 搭上客機升降
臂胳借你 暫歇的 這踏實單身漢
何來 羅浮 壁畫般瑰麗
如何能 如白宮砥柱堅壯
你是我世界 我是你一個站
這煙花 是途上 小燦爛
專心看 畢竟太過平凡
淪落公主 怎會習慣

早知 不配做你 宮殿
只可 當你 落腳點
感激貴族 來蝸居化緣
這世界 其實不只我 這階磚
一生 得到伴你 一段
曾擁有 不要在意短
一世緣 一晚完
哪邊好 怎麼計算
被鋪 早小心儲起 你那份暖
永遠留念

我沒有 貴重建築 只是白金痴漢
情人隨時 可安心泊岸
乾濕褸 留位置 等你安放
你令我暢快 我令你跑太慢
當溫馨 是成就 的制限
燭光裡 即使也有晚餐
華麗燈飾 先夠耀眼

早知 不配做你 宮殿
只可 當你 落腳點
感激貴族 來蝸居化緣
一生 得到伴你 一段
曾擁有 不要在意短
一世緣 一晚完
哪邊好 怎麼計算
被鋪 早小心儲起 你那份暖

無人可阻你 衝向前
然而假使有天 當天國都太亂
我在這邊

假使 找遍沒有 宮殿
蝸居 都會在這邊
辛酸邂逅 從此可變甜
我替你 留下這幾吋 破階磚
天邊 海角沒有 宮殿
白金漢 都會在這邊
嬉戲完 心野完
要找他 總不太遠
結束的戀歌 仍可以未完
能續多一句亦好 永遠尚遠
我會如願

點解佢d歌喺903播得咁hea
明明今年4plugs都好高質

點解佢d歌喺903播得咁hea
明明今年4plugs都好高質
jason 發表於 2019-10-29 01:22

真正嘅樂壇 903 TVB
呢度係三個平行時空
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

哇 好聽到癲左
903可唔可以比個獎佢呀 高質到

BTW 首歌同聲音導航有無關?因為聲個mv最後機場都係呢個打扮 呢件褸 呢個背狼

回復 4# jasonscy

按山旮旯个情况,哩首估计都难!

哇 好聽到癲左
903可唔可以比個獎佢呀 高質到

BTW 首歌同聲音導航有無關?因為聲個mv最後機場都係呢個打扮 ...
jasonscy 發表於 2019-10-29 01:29

4個mv個故事都係有關架
不過唔係順住落嘅時序
真係要睇多幾次先開始明

不過有戴冷帽應該係2012
冇戴應該係2019

100% 5分!!!

今年Jay fung 四首歌值一個男金

Cm男銀confirmed
男金 安仔

個intro reprise 番山旮旯
雖然無山旮旯咁流暢
但都好好聽

份詞有少少稀客feel
不過subtle d

聽到想喊!點解可以咁高質
5fun!!!!!!!!!!!!

副歌填得好過verse 山旮旯sad完點知呢首仲慘
今年呢個project都高質 係上一首有少少跳咗出去咁
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

個intro reprise 番山旮旯
雖然無山旮旯咁流暢
但都好好聽

份詞有少少稀客feel
不過 ...
masterdragon 發表於 2019-10-29 19:36

似wyman自己首到處留情咼

呢首真係超好聽!

歌已經好好聽
MV仲要好睇到咁...

呢首ok,新project既歌感覺都唔錯

寰亞執到枝好籌
希望好好把握啦

5 FUN FOR SURE

JF 愈黎愈好J

吊打軒叔

民意男銀
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

好聽過山旮旯

今年三首都好正
我個榜一定男三甲唔洗諗
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

wyman d詞真係正到喊,希望jayfung拎到獎

曾擁有 不要在意短
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

ho jeng

曾擁有 不要在意短
b01091018 發表於 2019-11-13 12:13

呢首歌既英文係咪叫做 Search For Sugar Daddy
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

其實 JAYFUNG 都好暖男FEEL

呢首歌既英文係咪叫做 Search For Sugar Daddy
JasOh103 發表於 2019-11-17 15:33

According to Amazon Music, it's "Finding Buckingham".
Literal translation could be "Searching For Platinum Man"
But "Searching For A Sugar Daddy" sounds much better

吊打軒叔
henhenhen 發表於 2019-10-31 01:06

Exactly!!!!!

做咩無啦啦又播返呢首?

According to Amazon Music, it's "Finding Buckingham".
Literal translation could be "Searching For  ...
boy4dudes 發表於 2019-11-28 20:02

白金痴漢
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實值男金 四首都高質 呢首真係慘過deep d 兵歌

其實值男金 四首都高質 呢首真係慘過deep d 兵歌
nelsonss 發表於 2019-11-29 21:17

同意第一次睇住歌詞聽真係眼濕濕

今年佢既歌真係好唔錯! 支持

評分人數

https://www.kkbox.com/tw/tc/song ... PYdN10XL-index.html

尋找白金漢之You're My Buckingham

作詞:黃偉文    作曲:馮允謙/黃維一
編曲:周錫漢/黃兆銘
監製:周錫漢

你立志 散落世間 的金粉 都想看
金卡過客 每日來回地 搭上客機升降
臂胳借你 暫歇的 這踏實單身漢
何來 羅浮 壁畫般瑰麗
如何能 如白宮砥柱堅壯

宇宙再壯濶 你是我的燦爛
只可惜 暫時未 想靠站
請不要 猜測我 怕平凡
華麗披風 一脫就冷 (淪落公主怎會習慣)

早知 不配做你 宮殿 (花多眼亂 青春太短)
只可 當你 落腳點
感激貴族 來蝸居化緣

一生 得到伴你 一段 (相戀太易 約誓很遠)
曾擁有 不要在意短
一世緣 一晚完
哪邊好 怎麼計算
被鋪 早小心儲起 你那份喛
永遠留念

十年後 若然尚有 等我這單身漢
翱翔回來 始終想泊岸
然而誰 肯專一守望

你令我暢快 我令你跑太慢
當溫馨 是成就 的制限
燭光裡 即使也有晚餐
華麗燈飾 先夠耀眼 (若你肯等 改天晚餐)

早知 不配做你 宮殿 (花多眼亂 青春太短)
只可 當你 落腳點
感激貴族 來蝸居化緣
這世界 其實不只我 這階磚 (你對我 其實不只算 破階磚)

一生 得到伴你 一段 (相戀太易 約誓很遠)
曾擁有 不要在意短
一世緣 一晚完
哪邊好 怎麼計算 (你好得 不忍抱怨)
被鋪 早小心儲起 你那份暖 (背包中 只可儲起 你那份暖)

無人可阻你 衝向前 (無人可阻我 衝向前)
然而假使有天
當天國都太亂 (當想看的看完)
我在這邊 (你在哪邊)

假使 找遍沒有 宮殿
蝸居 都會在這邊
辛酸邂逅 從此可變甜
我替你 留下這幾吋 破階磚 (你對我 其實不只算 破階磚)

天邊 海角沒有 宮殿 (你亦供暖)
白金漢 都會在這邊
嬉戲完 心野完 (嬉戲完 心野完)
要找他 總不太遠 (要找他 總不太遠)
結束的戀歌 仍可以未完 (結束的戀歌 仍可以未完)
能續多一句亦好 永遠尚遠 (能續多一句亦好)

JasOh103 發表於 2019-11-17 15:33

有埋淑蔓獻聲,個意象更加明顯

我都想搵個sugar barbie