返回列表 發帖

一秒 - 林欣彤

單選投票, 共有 82 人參與投票
65.85% (54)
6.10% (5)
7.32% (6)
2.44% (2)
18.29% (15)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 21/10/2019

https://www.joox.com/hk/album/94VF5q6X4Iz8e4N1ie39yQ==

作詞:林欣彤   
作曲:林欣彤
編曲:蘇道哲
監製:蘇道哲

想你這一秒 因你我心跳
給我多一秒 懶理其他只知可跟你抱緊了
我最愛聽你心跳
與你每一秒
如何留住這一些美妙

一瞬間 使氣溫 變溫是你
一轉身 冰冷這瞬間 仍是你

還是覺得需要你
我只需要你
世間火花也沒你神奇
同樣害怕失去你
我不懂處理自己

想你這一秒 因你我心跳
我最愛聽你心跳
與你每一秒
如何留住這一些美妙

Don’t want it to fade away
All I want is for you to stay

當這一剎終於感覺到
跟你感應確認這愛慕
你以外所有也像是虛構印像似迷霧
假使一天一切都要走
別停下來願你把我帶走

想你這一秒 因你我心跳
我最愛聽你心跳
與你每一秒
如何留住這一些美妙

Don’t want it to fade away
All I want is for you to stay

評分人數

乜呢首歌真係差到冇人肯談論咩? 903似乎播得好勁。佢啲歌好似從來未試過第一個week就播得咁行。

真心唔覺差,不過Mag粉不嬲廢廢地
鍾意保持緘默
怪獸一族

乜呢首歌真係差到冇人肯談論咩? 903似乎播得好勁。佢啲歌好似從來未試過第一個week就播得咁行。 ...
rainbowdash 發表於 2019-10-30 23:07

本身的用處

鍾意今次首歌sweet得嚟有d 迷幻

我本人好鐘意, 5 分

首歌好聽啊~

真心唔覺差,不過Mag粉不嬲廢廢地
鍾意保持緘默
怪獸一族 發表於 2019-10-30 23:32

你講自己廢廢地?

回復 9# zan4023
唔講歌只針對人發言,撩事鬥非者皆廢
怪獸一族

903肯播當然好 華納呢幾個星期應該谷盡alfred多 呢首如果有冠已當超額完成

903肯播當然好 華納呢幾個星期應該谷盡alfred多 呢首如果有冠已當超額完成
kelvinho726 發表於 2019-10-31 09:18

可能12月底演唱會先冠

希望演唱會前出多首
怪獸一族

我覺得係三首中最好既一首

希望演唱會前出多首
怪獸一族 發表於 2019-10-31 09:43

Mag講左今年係出三首歌 ,錄定左幾首應該下年先用

Sweet到漏 Mag Mag唱得好有feel 好有戀愛嘅感覺 5fun

自己創作嘅詞曲都合格以上,編曲同演繹幫咗好多,即時升咗個level

成首歌聽落好舒服,今年3首中最好

好鐘意,阿Mag創作有potential!

輕重拍落得有d 怪
冇上plug 咁pop
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

越聽越正

希望Mag出隻全創作專輯

輕重拍落得有d 怪
冇上plug 咁pop
b01091018 發表於 2019-11-7 13:55

全首歌得4個chord

amazing 5 分!

有幾粒音好似「表情附號」
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

kelvinho726 發表於 2019-11-26 21:38

係咪sheshe劇情

係咪sheshe劇情
stephybest 發表於 2019-11-26 22:01

我都唔知 未摸得透

無啦啦玩咩she she? 同佢個image完全唔夾,恕我唔識欣賞。入咗華記之後越來越唔知佢搞咩。

做咩學小巧迂腐玩sheshe? 好唔慣Mag同女仔玩

「一瞬間 使氣溫 變溫是你
一轉身 冰冷這瞬間 仍是你」
「給我多一秒 懶理其他只知可跟你抱緊了」

上床feel

好舒服! 今年最好嘅一首歌!

一秒 >>失戀的人站起來 >>>>>>> 玫瑰式體驗

「一瞬間 使氣溫 變溫是你
一轉身 冰冷這瞬間 仍是你」
「給我多一秒 懶理其他只知可跟你抱緊了」

上床fee ...
lmml4 發表於 2019-11-27 19:51

陰公LOR.. 得一秒就

not good

呢首極度underrated
愈聽愈好聽

睇完MV對首歌加左分
同埋香港好少呢種downtempo pop song

今星期冠軍

可能12月底演唱會先冠
森姆@結論 發表於 2019-10-31 09:33

我估中左✌

邊個再話Mag唔掂?
某資深Mag fans唔該唔好再活在自己幻想中
放大眼睇下
入咗華納半年3首派台歌,2冠1亞
唔明點解仲要咁講自己偶像?
竟然仲串返我唔啱咀形
Mag有呢啲倒米fans真係笑死人

邊個再話Mag唔掂?
放大眼睇下
唔 ...
森姆@結論 發表於 2019-12-12 17:10

不過Mag 自己唔活躍社交平台 平時又好低調唔多出聲 ...覺得佢未為自己爭取更多姐 簡單D講仲未識諗

我諗Mag 睇見Alfred 咁成功 上得咁好佢自己都想趕返上去吧 同期出道既要開紅館既都開哂 希望佢珍惜呢幾年既機會

如果唔係 無左個勢就係無左 無得返轉頭 希望下年華納力谷佢上三甲

不過Mag 自己唔活躍社交平台 平時又好低調唔多出聲 ...覺得佢未為自己爭取更多姐 簡單D講仲未識諗

我諗 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-12 22:58

佢點會唔為自己爭取咁多?
一秒佢自家作品
華納都願意派台
同埋仲有各大小電視show,仲有即將舉行的演唱會
Mag同佢經理人肯定有同華納爭取過啦
我根本唔會擔心
Mag而家大個女喇,已經唔係好似以前咁容易放棄咁唔識諗
佢大把世界,又有啲歌在手等派台
又識得keep住做運動養聲去增強自己,好積極
我一早睇好華納2020年會谷Mag入女三甲
同埋Mag都成日post Fb ig 喎
點會唔活躍社交平台?
成間華納歌手之前都有拉隊去google總部上堂學習如何在社交平台宣傳自己
我反而覺得DJ 比佢仲唔活躍
Mag仲成日去TVB ViuTv 曝光做節目嘉賓
曝光率仲多過Alfred

Make love 果陣好適合聽呢首

佢點會唔為自己爭取咁多?
一秒佢自家作品
華納都願意派台
同埋仲有各大小電視show,仲有即將舉行的演唱 ...
森姆@結論 發表於 2019-12-13 04:58

你有所不知佢以前係點 以前佢睇呢d睇得太輕 所以好多機會都錯過左
佢而家比以前好左好多嫁啦 希望華納可以重用佢

Make love 果陣好適合聽呢首
Kfmusic 發表於 2019-12-13 11:38

睇黎呢位會員試過

邊個再話Mag唔掂?
放大眼睇下
唔 ...
森姆@結論 發表於 2019-12-12 17:10

睇吓首歌有幾多click rate 先講啦(仲遠遠低過Mag出道以來最冷嗰首Di da Di)呀,唔知邊個活喺幻想中?好多Fans,例如嗰位K先生, 真係為佢好,睇嘢唔係只睇表面,係睇多你一步。

當然今年的咁嘅市場環境,就算出首食糊歌都係浪費。希望有D好嘢留返出年先出。

睇吓首歌有幾多click rate 先講啦(仲遠遠低過Mag出道以來最冷嗰首Di da Di)呀,唔知邊個活喺幻想中?好 ...
rainbowdash 發表於 2019-12-16 03:32

Click rate?咪同流行榜一樣
都係人為
今年咁嘅環境,仲有咁多人有心情Click嗎?
Mag又唔係唱社運歌
你哋唔該向前望啦
成日拎蛋記王祖藍時期嚟比
2019年都快完喇
過左去架喇
以前佢啲歌幾好幾正咁又點?人始終要向前望
我起碼就唔會緬懷過去活在幻想中

入華納、要音樂自主係Mag自己選擇嘅
你哋係fans真係為佢好嘅
唔該唔好再潑佢冷水
俾啲信心佢得唔得?
Mag 過往已經受左唔少冷待同挫折
佢又就嚟開演唱會
呢個時候最需要嘅係fans嘅支持

p.s 講咗好多次
佢今年3首歌,連我這些街客都真心覺得唔係差
你哋資深Mag fans覺得好差好唔掂
我無野好講,只能說鹹魚青菜,各有所愛

你有所不知佢以前係點 以前佢睇呢d睇得太輕 所以好多機會都錯過左
佢而家比以前好左好多嫁啦 希望華納可 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-13 12:03

華納肯定重用佢
佢半年3首歌2冠1亞
電視曝光率係華納所有歌手之冠
又有一些歌在手
我一早就已經好有信心佢大把世界
佢又唱得又算後生(才30歲)
好有potential
今時今日都冇乜歌手之下
唔捧佢,可以捧邊個?

華納肯定重用佢
佢半年3首歌2冠1亞
又有一些歌在手
我一早就已經好有信心 ...
森姆@結論 發表於 2019-12-16 07:42

下年就會知道啦

Click rate?咪同流行榜一樣
都係人為
今年咁嘅環境,仲有咁多人有心情Click嗎?
Mag又唔係唱社運歌{:1_ ...
森姆@結論 發表於 2019-12-16 07:27

真正嘅fans, 係會講真話,唔會吓吓去奉承。

每人都有唔同睇法, 今年我覺得三首都麻麻,中間嗰首好少少,以佢同公司嘅能力可以遠遠更好,希望佢努力啦。

華納肯定重用佢
佢半年3首歌2冠1亞
又有一些歌在手
我一早就已經好有信心 ...
森姆@結論 發表於 2019-12-16 07:42

咁啦,始終今年轉新公司 你當呢三首歌做熱身 即管睇下下年出既歌會係點樣

Mag兜兜轉轉幾年間出左好多首勵志 理想既歌 間唔中有一首半首k歌

雖然係好聽,但仍未夠入屋,近幾年較有noise既係首忍

我地真心係希望佢搵到佢自己既定位係邊 有時真係要睇下市場反應再去諗派咩歌做主打

同期出道既 JW 欣宜 Ginlee已經開哂紅館 2013出道既AGA都開紅館啦

就連遲佢出道5年既小巧 都已經開左2次演唱會 黎緊叱咤已經首奪女三甲

我唔係要講佢點樣點樣唔好,而係佢最慘係哂左幾年時間係祖藍度發揮唔到d咩出黎

呢幾年間好多既歌手急起直追 追過左佢 我只係為佢覺得焦急

希望下年真係做番一d有noise 既歌 而唔係下下Mag自己想做乜歌就做乜歌 有時同市場接唔到軌既情況就會令到首歌傳唱度唔夠高 呢個都好影響歌手既人氣

真心係為佢著想既 希望華納會重用佢啦 今年後入公司既陳蕾 都已經一入就受到力捧 坐底有唱作獎 同 有機會 女銅  你明唔明分別係邊?DJ同廣大市場其實都要諗 唔係講我想做咩歌就做咩歌既 牙醫就係一個好例子 多活躍社交平台 圈內圈子夠廣人脈多 佢又夠勤力做歌派歌 呢d 都係Mag好好向佢學習

大家都覺得佢可以 deserve 一個 better 既result ,but 要有好既result都要夠配合同夠勤力先可以做到

你明唔明我講咩