返回列表 發帖

喘息空間 - Gin Lee

單選投票, 共有 99 人參與投票
58.59% (58)
6.06% (6)
3.03% (3)
2.02% (2)
30.30% (30)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 25/10/2019
收錄大碟: 浮世繪 (第二版)

https://www.joox.com/hk/single/gAa8W4mwxBwyDP3WKcgy_A==

作曲:Fred Gibson / William Clarke / Ina Wrolsden / Timucin Lam / Uzoechi Emenike
填詞:陳耀森
監製:Jax Jones / Fred Gibson

Dum-dum-da-da-da-da
Dum-dum-da-da-da
Dum-dum
What you, what you gon' do?

愛上你惹滿劫數
如沉淪末日下浪漫跳舞
紅唇瞳孔軀殼懶理勸告
任夢幻煙火四散成毒霧

你懷疑 我懷疑 你我人性也如始
不放肆 不滿意 哪個純潔到無知
你猶豫 我猶豫 你我纏上怕從此
脫去理智

而誰又願制止
在翻滾的心癮 太糾結
在洶湧的飢渴 太迫切
全投入沒三思 全投入沒法子

請准我暫時

愛上你會有惡報
仍潛行夜幕下漠視控訴
平行時空多少彼此糟糕
但現實只感到我們熱度

你無疑 我無疑 你我違背了良知
不注意 不處置 哪個沉重到沉思
你隨時 我隨時 你我情況正如此
脫去理智

而誰又願制止
在翻滾的心癮 太糾結
在洶湧的飢渴 太迫切

像核爆拒靜止
令崩解的底線 更曲折
令燒毀的心結 更枯竭
仍持續沒三思 仍持續沒法子

請准我暫時
撲向這種事

人迷惑直到
Breathe 你趕到
Breathe 你擁抱
Breathe 你傾吐
人迷亂直到
Breathe 你擺佈
Breathe 你消耗
Breathe 你得到

喘息空間於此
如停下該可靠什麼意志
在洶湧的飢渴 太迫切

引爆無從延遲
令崩解的底線 更曲折
令燒毀的心結 更枯竭
仍持續沒三思 仍持續沒法子

請准我暫時
(La-la, la-la, la, la)
(La, la, la)
(La-la, la-la, la, la)

支持Gin Lee第一首Condom廣告快歌!

Dom-dom-da-da-da-da
Dom-dom-da-da-da

快D買Condom啦!

任夢幻煙火四散成毒霧

Gin
nicknicknick 發表於 2019-11-3 09:11

像核爆拒靜止

撲向這種事 我以為佢唱 撲向Jax Jones
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好house,型爆,好好un,talent,5分。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

像核爆拒靜止

撲向這種事 我以為佢唱 撲向Jax Jones
JasOh103 發表於 2019-11-3 09:58

想做Jax Jones

呢首好正
gin入球記以來 最正既歌 5分!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

繼侘寂風靡後,又聽到Gin係vocal上有新變化

咬字進步咗,有FEEL

個MV拍完好耐,仲未捨得出

支持Gin Lee第一首Condom廣告快歌!

Dom-dom-da-da-da-da
Dom-dom-da-da-da
hehehaha 發表於 2019-11-3 00:16

唔係綠箭香口膠廣告歌咩
再將我相信的如煙火般綻放

好過啲咩孤獨乜乜
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好難聽,專登入黎比1分

以為佢搵到個外國班底幫佢作曲咁高質
原來就咁配個中文歌詞就算

個曲仲要成年前

好聽喎呢首,有型有格,只可惜係改編歌

回復 14# lmml4

其實Gin收外國曲都唔係第一日既事, 佢都幾經常收架...
今次同Jax Jones合作, 首歌都會收錄係Jax Jones隻專輯入面

以為佢搵到個外國班底幫佢作曲咁高質
原來就咁配個中文歌詞就算

個曲仲要成年前 ...
lmml4 發表於 2019-11-3 13:19

改編改得好既話係冇乜問題
但依首 個編曲 個唱腔 都跟足原版  想點先

Gin Gin 係咪想同 Dua Lipa致敬
我們的總和

2018年真女金示範作
5分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

Gin Gin 係咪想同 Dua Lipa致敬
Wonders 發表於 2019-11-4 00:05

可唔可以cover埋New Rules

universalmusichk

Jax Jones《Snacks (Supersize)》
.
著名DJ兼全方位音樂人 @JaxJones 專輯《Snacks》推出Asian Version
新專輯收錄多首全球熱播歌曲,仲包括同Gin Lee 李幸倪合作嘅兩首最新單曲,改編自大熱歌曲《Breathe》嘅《喘息空間》同《不愛浪費》

阿Gin好勁
衝出亞洲 紅遍全球
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

回復  lmml4

其實Gin收外國曲都唔係第一日既事, 佢都幾經常收架...
今次同Jax Jones合作, 首歌都會收錄係 ...
Garfield 發表於 2019-11-3 13:55
改編改得好既話係冇乜問題
但依首 個編曲 個唱腔 都跟足原版  想點先 ...
kayzzz 發表於 2019-11-4 00:02

佢收外國demo呢層當然知
但.....改編成品仲談唔談得上合作 ?

好想知"合作"咗啲咩

*

呢幾年好多公司啲文案
都唔肯大方承認"改編"
甚至比人督出黎先補獲"活化"
唱片公司可唔可以尊重前任歌手嘅努力

收係人地張專輯亞洲版都唔叫合作咁咩叫合作?

唔叫改篇編因為真係唔係改編 係廣東版丫嘛
同空手而來個case差好遠wor

咩叫前任歌手

唔叫改篇編因為真係唔係改編 係廣東版丫嘛  ...
HOTMAN 發表於 2019-11-4 20:58

仲要人地本人監制
咁都唔叫合作

佢收外國demo呢層當然知
但.....改編成品仲談唔談得上合作 ?

好想知"合作"咗啲咩

*

呢幾年好多公 ...
lmml4 發表於 2019-11-4 19:06

-.- 真心唔明你仲講乜

咩比人督..咩唔肯大方承認..
首歌一出就有Jax個名架..無隱瞞

一舉手一投足都係真天后風範

仲要人地本人監制
咁都唔叫合作
hehehaha 發表於 2019-11-4 21:03

唔理 總之見到係gin lee就反左先

今次隻舞好似 多d睇頭
麻煩Gin Lee再勤力D下次演唱會請挑戰廿幾分鐘Medley

公道講句
阿煎今次個演繹可以再放啲
嫌把聲太乖

利申:已經loop咗200次

公道講句
嫌把聲太乖

hehehaha 發表於 2019-11-4 21:32

國語版Wild D

公道講句
嫌把聲太乖

hehehaha 發表於 2019-11-4 21:32

好正 把聲好似微笑住咁勾引你

Gin版冇咗原版d和音 覺得硬係差少少

唔叫改篇編因為真係唔係改編 係廣東版丫嘛  ...
HOTMAN 發表於 2019-11-4 20:58
仲要人地本人監制
咁都唔叫合作

「相隔十年,李幸倪(Gin Lee)於今年7月推出全新國語專輯《浮世繪》,緊接將於11月8日,推出《浮世繪》(第二版),當中包括了全新廣東作品〈喘息空間〉,跨國合作加上EDM音樂的嶄新體驗,大大擴展Gin音樂領域的層次。

一直以來,Gin較少機會接觸EDM音樂,對於這類型的舞曲絕對是一個很新鮮的嘗試。能夠與英國著名DJ和音樂人Jax Jones跨地合作,Gin很高興而且十分珍惜這個機會。

Gin以迷幻的感覺,唱出男女之間摒棄理智、全程投入去愛,縱使有喘息的空間,但因為愛得迫切火熱,仍然持續沒有三思地愛!當中的Hook line是全曲的靈魂所在,「Dum-dum-da-da-da-da  Dum-dum-da-da-da」非常搶耳「洗腦」,一聽到沒辦法不跟著節奏跳舞。

在以往的廣東歌錄音中,Gin著重字正腔圓的咬字,清晰地唱出一字一句。這次Gin要運用另一種演唱方法去呈現EDM曲風,困難之處是要在迷幻感覺與清晰咬字之間取得平衡。Gin坦言:「起初錄音時,單憑自己的一套演繹方式未能掌握得到,經過錄音監製Alex Fung的引導後便漸入佳境!」

事實呢份文案隻字不提你所講"廣東版""國語版"

「全新廣東作品《喘息空間》(Jax Jones with Gin Lee),EDM舞曲是Gin少有嘗試還發掘到自己不同面貌
新歌改編自Jax Jones熱爆歌曲《Breathe》,Gin以迷幻感覺唱出男女之間愛得迫切火熱,聽完很想跟著節奏跳舞
還有國語版的《不愛浪費》(Jax Jones with Gin Lee),Gin想以一個完全不同的表達方式演繹,用了「不屑」的態度呈現
Gin好多謝錄音監製Alex Fung的引導,令出來的作品大家都十分滿意」

呢份有提
但監製都係Alex Fung

合作係要有利益關係,先叫合作
#22份文案就真係合作喇

「相隔十年,李幸倪(Gin Lee)於今年7月推出全新國語專輯《浮世繪》,緊接將於11月8日,推出《浮世繪》( ...
lmml4 發表於 2019-11-5 20:28

整首歌雙方實有利益關係,所以你認同有合作到

雙方應該有傾過先做首歌既,歌COVER又要整香口膠配合Snack個主題,之前很想要吧就唔會搞咁多野

仲要人地本人監制
咁都唔叫合作

Jax Jones ig tag埋gin gin

Jax Jones ig tag埋gin gin
HOTMAN 發表於 2019-11-7 15:44

Tag唔代表合作!
改編就係改編!

一圈圈訪問,首歌MIXING係英國公司做番..
另外首歌所有野包括歌詞/COVER/MV都要英國公司APPROVE先出到街
唔怪得MV拍咗咁耐都未出,原來未APPROVE

Gin Lee又表示新碟多了4首新歌,分別與兩個外國音樂人合作,包括英國DJ Jax Jones和意大利殿堂級歌手Eros Ramazotti,每首歌都有廣東話及國語版。她表示因為新碟想與不同地區的音樂人合作:「第一版同亞洲人合作,依家就同歐洲人合作,希望規模大啲。」雖然他們都是環球歌手,但她坦言都有很多難度:「呢件事上年已經籌備緊,因為大家工作節奏好唔同,又有時差,佢哋每樣嘢都好嚴謹,例如歌詞要翻譯畀佢哋知先,所以啲嘢來一來一回都搞咗大半年先成事。」

隔幾日就問勁心急
問到當中可有忟憎或心急?她坦言:「有呀,其實MV上月已經搞掂,但一直都未出,所以我隔幾日就問同事,同事就話因為嗰邊未覆。」她又透露因為Jax Jones不出鏡:「但佢有個代表佢嘅公仔頭,所以要等佢由英國寄過頭過嚟,再搵個dancer戴上拍MV,好嚴謹,一定要佢寄個公仔頭過嚟,我哋仲要好小心唔可以整爛,因為得一個公仔頭。」她又覺得外國Work-life balance的生活很好,可以有空間吸收更多不同事物造歌。
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

5 fun for talents!!!!
舞來舞去 不日內開始錄音。

曲風幾新鮮,演唱會有埋跳唱效果應該幾好

what happens?2nd收啊首永遠在旁好難聽....救命。

一圈圈訪問,首歌MIXING係英國公司做番..
另外首歌所有野包括歌詞/COVER/MV都要英國公司APPROVE先出到街
唔 ...
Garfield 發表於 2019-11-8 11:51

想知呢份詞係點譯先過到uk u記

評分人數

剩係mv件老土銀色外套已經值5分

MV有D位好似 能說不的秘密

Choreography好娘。

MV好渣.....連岑日珈當年個MV都好睇過呢個,
呢個真係好low bud製作,人又無乜,道具又無乜,
薛Fi話齋,快歌MV最緊要畫面,呢個無乜好睇....
FIGHT for 陳柏宇

OK喎
個groove似Calvin Harris首How Deep Is Your Love
不過其實呢類EDM/House歌都差唔多
但起碼有令人想跳舞既感覺

hehehaha 發表於 2019-11-3 17:25

Aditya Udhani                                                4 天前            

Why does have just 1k views. It's brilliant

外國愛煎力
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好快厭
聽聽下個曲其實都幾罐頭下
「像核爆拒靜止」呢句直程leung到打冷震
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了