返回列表 發帖

Two At a Time - AGA

單選投票, 共有 106 人參與投票
58.49% (62)
7.55% (8)
5.66% (6)
0.94% (1)
27.36% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 30/10/2019

https://www.joox.com/hk/single/wsw3oY9k8U1ItQSliESYOw==

作曲:AGA江海迦
填詞:林若寧
編曲:Jose Manuel Moles
監製:舒文@Zoo Music

兩個也太易被騙
你說兩個都充滿優點
綑綁式三角每天
都給一些假希望霸佔

她跟她因你掛牽
拖拖拉拉留在交叉點太可憐
你冷眼看著混戰
扮做受害人行騙
兩個都愛 三個人冒險

You always fall in love with Two at a time
I never wanted you to keep me on your mind oh you
偽善地用你膚淺的溫柔來俘虜兩個心
You always fall in love with Two at a time
請解決彼此不清不楚的身份
浪漫地扮作一起卻被軟禁
(You don’t know how I feel)
You never do

兩個有兩份自我
你說兩個都非愛不可
她跟她給你教唆
她跟她根本都沒有錯

花開都不會結果
應不應該挪用她青春去消磨
兩個替你妒忌過
是誤會釀成難過
你卻偷笑 感到殘酷麼

I never wanted you to keep me on your mind oh you
偽善地用你膚淺的溫柔來俘虜兩個心
請解決彼此不清不楚的身份
浪漫地扮作一起卻被軟禁

愛情純屬消遣的籌碼
Just let me tell you, now just let me tell you
愛情難道這麼的廉價
專一的她的專一 你明白嗎

I never wanted you to keep me on your mind oh no
傲慢地用你精巧的謊言難為兩個女生
How could u tell me all your lies
寂寞亦別要分享你十個吻
(You don’t know how I feel)
Maybe you do

上一首Everyday仲心諗咩事
好在呢首返返黎5fun!!

評分人數

hlyung 發表於 2019-11-3 01:07

《Two at a time》MV 裏講述一個男生愛上一個雙重人格女生的故事,對這女生的包容的愛,以一個輕鬆玩笑的方式去拍攝, 但以復古美的場景去作為故事背景。
????????????????????

明明就係一腳搭兩船,wtf is 愛上一個雙重人格女生
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Aga 不嬲係信心保證, 5 分

MV 好美 加晒分
睇到啲咩?

再將我相信的如煙火般綻放

開始對佢嘅歌有啲厭........
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

5Fun

hehemamama 發表於 2019-11-3 10:05

同感,首首都咁悶
幾時有返一,若,問好個啲質素

MV靚到核爆
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

longdistance 發表於 2019-11-3 00:57

我反而鍾意Everyday多過呢首wo

BTW個副歌好熟耳 但醒唔起係邊首

《Two at a time》MV 裏講述一個男生愛上一個雙重人格女生的故事,對這女生的包容的愛,以一個輕鬆玩笑的 ...
616.1314 發表於 2019-11-3 01:09

我都係咁諗 無論歌詞定MV都睇唔出邊度有雙重人格

我都係咁諗 無論歌詞定MV都睇唔出邊度有雙重人格
KITSTON 發表於 2019-11-3 11:55

mv除左靚,表達既野真係麻麻地

星夢情真 發表於 2019-11-3 11:29

咪就係it’s 3am in the morning and I don’t know how to say goodbye
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

咪就係it’s 3am in the morning and I don’t know how to say goodbye
JasOh103 發表於 2019-11-3 15:42

呢粒女真係好廢
得嗰幾首歌都要重複自己
難怪堅姐咁唔 GUR 佢

OK 認真 MODE
作為曾經嘅迦粉
今年啲歌真係唔掂喎
呢首 3分喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

hehemamama 發表於 2019-11-3 10:05

Same
開始分唔到
呢首3分算

首首都係幾句英文倒模咁~

十首有九首都係關於食仔/條仔點點點... YAWN!

呢首我覺得OK

Same
開始分唔到
呢首3分算
放空 發表於 2019-11-3 16:16

係, 分唔到
每首都係英文歌詞狂loop

bagfgfcde 發表於 2019-11-3 16:30

好厭

星夢情真 發表於 2019-11-3 11:29

係佢自己歌Remix最後o個廿秒既melody

mv除左靚,表達既野真係麻麻地
kanxd 發表於 2019-11-3 15:22

K-Pop Feel
Just like Red Velvet's MV

又係呢d千禧年代歐美r&b
成陣驅風油味
1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

我都開始覺得AGA歌曲題材開始悶,呢首同獨一無二內容一模一樣
其他就全部都係深夜失戀發春...
不過呢首音樂上 我依然好滿意
但㨂錯時間派,MV好夏天feel...
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

首歌okay不過maybe you do錄得好flat。亦都開始覺得走阿GEM當年的路線,唱來唱去都係食仔/深夜分手,仲要每首歌都用英文做hook,悶到爆,以前阿GEM又係咁,咩Where Did You Go, All About U, Good To Be Bad, Get Over You等等。個MV description又好低能,咩雙重人格女生,仲影到佢個口好大。

呢首正
我祈求美雅拎女銅一定要發生

以前聽佢d歌有種驚豔嘅感覺
但今年個幾首真係
利申:唔係鏡粉

曲詞都開始悶同厭
呢隻vocal仲要勁姣勁嗲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

似吳雨霏嘅歌

好聽
aga嘅歌一如以往,勁好loop
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

呢粒女真係好廢
得嗰幾首歌都要重複自己
難怪堅姐咁唔 GUR 佢

OK 認真 MODE
作為曾經嘅迦粉
今年啲歌真係 ...
616.1314 發表於 2019-11-3 15:57

睇返wiki 原來佢年年都係得兩三首歌出版
15年 若 / 認 / superman
16年 圓 / 孤雛 / 獨一無二17年 3AM / 吃定我 / Nights Without You
18年 無期 / 小問題
19年 Tonight / Everyday / Two AT A Time

Gin兩年出嘅歌 = 佢五年嘅歌
量少, 但質亦都下跌緊
點算呀
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

16年 圓 / 孤雛 / 獨一無二17年 3AM /  ...
hehemamama 發表於 2019-11-4 17:39

佢量先唔會少,肯定大把貨係手
只係佢自己同舒文唔肯攞出黎
"小問題"同"一"同期,份詞交埋都要擺5年
一年作幾首歌講你都唔信

同埋上張專都係主打夾demo出
即係出年派多兩首就出得碟
remix入埋碟仲慳多首歌添

佢量先唔會少,肯定大把貨係手
只係佢自己同舒文唔肯攞出黎
"小問題"同"一"同期,份詞交埋都要擺5年
一年作 ...
lmml4 發表於 2019-11-4 19:26

點解唔拎歌出嚟 lol
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

longdistance 發表於 2019-11-3 00:57

下 Everyday超級正wor

好悶呀 又係呢啲題材 點解唱個位自己未厭既

一加一等於幾多?
一加一等於 two at a time

決定買重AGA幾年後既評價會係「產量極低、製作較好既林奕匡」

不過《重讀興趣班》好聽D

最後個副歌懶係型咁 you always要拖一拖真係勁un耳

好悶呀 又係呢啲題材 點解唱個位自己未厭既

一加一等於幾多?
一加一等於 two at a time ...
JasOh103 發表於 2019-11-4 21:25

好似除咗"若"之外,全部都係呢啲野
個MV玩雙重人格更加.....
個曲loop唔起

16年 圓 / 孤雛 / 獨一無二17年 3AM /  ...
hehemamama 發表於 2019-11-4 17:39

完全唔知佢18年做過啲咩 無期 小問題係17年做起嘅
今年3首派台歌又係今年先製作
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

完全唔知佢18年做過啲咩 無期 小問題係17年做起嘅
fifty1205 發表於 2019-11-5 22:03

爭3個獎同埋溝仔從而攞靈感
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我都開始覺得AGA歌曲題材開始悶,呢首同獨一無二內容一模一樣
其他就全部都係深夜失戀發春...
不過呢首 ...
fifty1205 發表於 2019-11-4 00:36

同everyday調轉時間plug就差唔多
但呢條女造歌咁慢無得要求啲咩

個intro我諗起tanya嘅true love
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

罐頭demo
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

又係呢類R&B 曲風
專屬風格
5 分

好聽 5 分!

其實我覺得佢今年d歌麻麻
Tonight都ok 其他兩首冇咩記憶點

呢首真係比較普通
前兩首都loop得下

外國代表Taylor Swift, Ariana Grande, Lana Del Rey

外國代表Taylor Swift, Ariana Grande, Lana Del Rey
hehehaha 發表於 2019-11-14 17:11

Lana >>>>>>>>>>>> 其他