返回列表 發帖

忘記和記 - 麥浚龍 Feat. 黎明

單選投票, 共有 108 人參與投票
74.07% (80)
4.63% (5)
3.70% (4)
0.00% (0)
17.59% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 31/10/2019
收錄大碟: The Album And The Rest Of It

https://www.joox.com/hk/single/GUCy0AbGO057gaE3U7CpjQ==

作曲 : 雷頌德
填詞 : 黃偉文
編曲 : 雷頌德
監製 : 麥浚龍 / 雷頌德

吸啖氣 躲於海底裡 逃避
思念很美 這片旱地無法比
當黑髮滲着白 想起你
當街上沒行人 想起你
又隔着岸纏綿
也不顧身處在 兩地

不用記 思憶都猖獗無忌
鬼魅的你 引我到舊時遠飛
跟她戀愛太乏味 想起你
飛機遭遇亂流時 想起你
就算落力遺忘 你的髮膚氣味
也只會越忘越細膩
來年就算沒愛情 日落月昇 總會掛念你
應否將愛 活埋成感情 繼續在回味
或是不應溫暖地 美化這冰冷別離
唯記得你絕情的一刀 痛到以後沒餘地

靈魂被叫喚以前 剩下日子 總會掛念你
跟你那 死水微瀾 依然暗自地明媚
坐在黑房幽怨地 再看跟你做過的戲
難道太愛你 才偷偷想 天與地 重新接起

怎樣記 今宵先可以無夢
怎樣想你 這片罣礙才告終
想想 因你我獲贈 心絞痛
想想 剛烈及橫蠻 怎相碰
若愛後患無窮 殺死那點躁動
記得你可愛沒有用

來年就算沒愛情 日落月昇 總會掛念你
應否將愛 活埋成感情 繼續在回味
或是不應溫暖地 美化這冰冷別離
唯記得你絕情的一刀 痛到以後沒餘地

靈魂被叫喚以前 剩下日子 總會掛念你
跟你那 死水微瀾 依然暗自地明媚
坐在黑房幽怨地 再看跟你做過的戲
難道太愛你 才偷偷想 天與地 再度接起

人應記得誰 不應記得誰
科學上誰能 找根據
人應記得誰 不應記得誰
不用問神明 信眼淚
是內心揀掛念誰 無人可干擾反對
未了心願 強迫去淡忘亦 太累 太累 太累

情人就算沒愛情 日落月昇 總會掛念你
相剋相愛但同牀 居然帶著淚回味
用盡苦心優雅地 與你掌心說別離
含笑跨過舊情的一刻 發覺我站在原地

前塵未散落以前 實在未知 有多掛念你
雖說有 深鎖重門 居然每夜沒防備
就像黑房的某地 永遠分個位置 等你
難道我暗裡 求之不得 天與地 重新接起
誰可以揀~ 忘記或記~

出奇地襟聽
不過黎生響首歌入面實在太遲出
ricnature 發表於 2019-12-18 22:09

睇下2020會唔會回應訴求 出原振俠solo版

心絞痛
心願
掌心
內心
苦心
歌詞每個「愛」字入面嘅心
同埋23個「你」字

全部都係浦銘心 ...
hehehaha 發表於 2020-1-4 03:43

認真冇留意到啲心 Wyman又真係填得幾有心思喎

心絞痛
心願
掌心
內心
苦心
歌詞每個「愛」字入面嘅心
同埋23個「你」字

全部都係浦銘心

出奇地襟聽
不過黎生響首歌入面實在太遲出
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

睇唔到lyrics嘅lyrics video
仲要係縮短版 係咪方便電台播
hlyung 發表於 2019-12-6 09:10

電台咪又係播長版
47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

47. Bring Him Home
week12
1 . 黃淑蔓@me&        IAmAllAlone

普通

Leon 一開聲
Juno 即時比下去
好想有Leon 獨唱version
【This is MC】澳門見

睇唔到lyrics嘅lyrics video
仲要係縮短版 係咪方便電台播

評分人數

航班773312

仲未有MV

歌係唔錯, 黎明/和記 = gimmick. 其實如果當黎明係個角色, 佢係唔係 supposed to be 董折老人版, 定係董折hehe舊情人?

5分為黎明而投。希望有黎明獨唱版

I think Juno needs Mark Lui!!!!!

喜欢,太抓耳了,黎天王攒

幾好聽~

陣娘味令我諗起尖東海旁..
D 歌詞用字好似星夢
除左GIMMICK 全部一分

其實 Juno 唱番 d K 少少好 loop 的歌真係好正。但係天生地夢、無念、Evil is a point of view 呢 d 市場 ...
SPD 發表於 2019-11-6 16:12

evil is a point of view 成隻碟都好underrated
可惜唱得真係差d

呢幾年的確係睇住Juno點樣撚樂迷.
比起7,8年前曲高和寡, 呢兩三年示範點樣用最貼近市場既唔同方法宣傳歌曲, ...
~蛋撻~ 發表於 2019-11-6 03:07

其實 Juno 唱番 d K 少少好 loop 的歌真係好正。但係天生地夢、無念、Evil is a point of view 呢 d 市場唔 buy,我又好鍾意喎。
最好係隔住做,好似 Addendum 之後出番隻Evil is a point of view 咁。

回復 12# ~蛋撻~

Completely agree. If 3 HK went for a new promotion campaign with this new song, it would be totally perfect.
Kay's new song is beautiful too, also very 90s.

呢幾年的確係睇住Juno點樣撚樂迷.
比起7,8年前曲高和寡, 呢兩三年示範點樣用最貼近市場既唔同方法宣傳歌曲,
搵有gimmick大星合唱, 故事追看, 90年代懷舊好loop曲風,
話畀咋大公司老闆聽, 要捧歌捧人大把方法,

係佢地不思進取先捧極都捧唔到
FIGHT for 陳柏宇

可唔可以出個黎生獨唱版

跪求原振俠獨唱版

合唱版好正

難聽1分
容祖兒取700多獎項,為香港歌手之冠

本身好憎原版
呢個version個編曲令到我完全對呢隻歌改觀
而且同意個bridge真係好特別

呢個version用過去嘅曲做reference再加改進呢啲先叫致敬
原版嗰啲只係叫模仿
就好似王祖藍 阮兆祥 嗰啲咁
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

竟然黎明落feat 有D意外
liebe 發表於 2019-11-4 10:15

點解係 feat. 黎明?Official 係出 麥浚龍 黎明

雷頌德今次個曲都幾高質

竟然黎明落feat 有D意外
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

成首LEON唱仲正
love wins!

我覺得個bridge個節奏幾有趣
同成首歌其他部分好大反差 但又唔係怪
又可以推進到最後一段副歌到黎明出場

唔知係咪要等到2022年Concert YY 2先會有機會live到